login |

Pilot-mustra: The Good Wife – 1×01

2009. 09. 23. 16:44 - Írta: winnie

24 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

El nem tudom képzelni, hogy ki várhatja a sorozatot, mely egy ügyvédnek szegődő feleségről szól a CBS-en? Manapság a Lost-korszakban az effélék nem nagyon mozgatják meg a junkie-kat, pedig a The Good Wife kifejezetten jól sikerült pilot lett, bár félek, hogy beleesik a “jó a pilot, de a sorozat nem hiszem, hogy be fog jönni”-kategóriában.

THE GOOD WIFE – 1×01 – 7/10

GoodWife-01

Jogi sorozat, az alapsztorit már leírtuk korábban, de tessék: korrupciós vádak és szexvideók miatt lemondott államügyész felesége két gyerek mellett visszamegy ügyvédnek, ergó a másik oldalra, egy olyan világba, ahol szinte mindenki ismerte a munka révén a férjét. Ennyi, se több, se kevesebb, mondhatni tipikus ügyvédes-nyomozós sorozat az első blikkre, a CBS profiljába illik, kérdés, hogy a mi profilunkba mennyire.

A pilot-nak baromi nehéz dolga van, hiszen az ügyvédes műfajban kell valami újat hoznia, megcsavarnia kicsit a klasszikus felállást. És ez sikerül is, a kérdés, hogy a The Good Wife-ot 22 részben is ki tudják-e úgy aknázni, mint ebben a 45 percben. (Megvallom, nekem is nehéz dolgom van, hiszen hiába jó a pilot, ha nem tudok olyan dolgokat isteníteni, amik olvastán az olvasó azonnal rávetődne. Egész egyszerűen egy teljesen jól összerakott, tisztességes felvezetésről van szó, ami nem túl gyakori. És az, hogy “tisztességes”, nem olyan nagy horog.)

The Good Wife  -Christine Baranski

Nagyon jó szereplőgárdát trombitáltak össze a sorozatra, az élükön Julianne Margulies-szal, aki egy éve még kemény ügyvédcsaj volt a Canterbury’s Law-ban, most viszont totálisan ellenkező előjelű figurát kap, akit simán hoz, nagyon hamar eléri, hogy a néző azonosuljon vele. És milyen jó döntés, hogy egy nyomozónőt kap maga mellé, akit pár korábbi keleti filmben (Csavard be, mint Beckham, A kelet az kelet) már látott Archie Panjabi alakít fene belevalóan.

A mellékalakok közül az irodában itt van még mentorként Christine Baranski, volt egyetemi cimboraként Josh Charles, férjként Chris Noth, vetélytársként Matt Czuchry. Sőt, a mellékalakok között is ott volt Titus Welliver és David Paymer. A többség a bemutatkozás miatt 1-2 jelenettel kénytelen beérni, de szinte mindegyik karakter jó, kedvelhető lesz, leginkább a színészeknek köszönhetően.

Ja, és hogy mi a véleményem? Tetszett. Jó volt. De félek. Tetszett, mert tele volt apróságokkal, jó ötletekkel. Gondolok itt a nyomozásra, az ügy feltérképezésére (az esküdtek utóinterjújára), a tárgyalótermi jelenetekre – odafigyeltek a részletekre, amik hihetetlenül megdobták az élvezeti faktort. Maga az alapszituáció is jó, emberi, nem egy szuperképességekkel megáldott ügyvédről van szó, hanem egy jó munkásemberről, akit ráadásul keményen behajítanak a mélyvízbe és a munkahelyén is állnia kell az ütéseket, hiszen nem igazán tartják sokra, hisz ő csak “a korrupt nagykutya felesége”.

GoodWife-03

A nagy kérdés azonban a hogyan tovább? Nyilvánvalóan jelen lesz a sorozatban a családi szál (a pilot-ban még a gyerekek is segítettek a megoldásban, meg amúgy is állandó szereplők), de a lényeg a jogi, bűnügyi részen lesz, viszont abban nagyon bízom, hogy sikerül egy üggyel kitölteni az epizódokat, ugyanis ha az első részben kvázi egy jelenetben szereplő Matt Czuchry karakterének ügyeit is a sztorihoz csapják, akkor én távozom. (Mert ezzel az “ügyvéd és nyomozója tevékenykedik” felállással nincs gondom, de ne váljon nagyon tipikussá a The Good Wife.)

Szóval, mint írtam: a pilot nagyon kellemes meglepetés, de valahogy szkeptikus vagyok magával a sorozattal kapcsolatban, valamiért nem bízom túlságosan abban, hogy az én szám íze szerint tudják formálni. De ez legyen az én bajom. Meg aztán, ha a karakterek okésak lesznek, akkor az irány sem fog számítani.

(A sorozatban eredetileg visszatérőnek szánták az asszisztens karakterét, viszont Gillian Jacobs a Community-ben állandó szereplő lett, így el fog tűnni. Viszont az 1. részben ettől még szerepelt. Kár érte.)

24 hozzászólás Ne habozz!

jemvatjem - 2009. 09. 23. 17:12

engem pont az a 6 hónap érdekelt volna, amit egy kiírással átugrottak az elején…ügyvédes cucc kitérdekel kategória

winnie - 2009. 09. 23. 17:14

az a hat hónap, amikor egy háztartásbeli kettőzött erővel próbálja ellátni két gyerekét és közben próbál valami állást találni magának?:) nem tűnik annyira érdekfeszítőnek. bár, ha jól megírják, akkor…

Conquistador - 2009. 09. 23. 17:23

én előzetesen elfogult voltam a színésznő miatt. ezért elég kiváncsi vagyok, csak a feliratot várom és már nézem is. aztán persze lehet úgy járok, mint ally mcbeallel – uncsiíí. bár ne lenne így majd. :)

marcilu - 2009. 09. 23. 18:01

Nekem tetszett. Átívelő szál: a férj ügyének újratárgyalása, vagy mi… (meguntam állandóan szótárazgatni a jogi kifejezéseket a végére) :S És ha Carol nővér tökös lesz ebben a helyzetben is, akkor szeretni fogom.
Benne volt Jacob nemezise! Hahh!

Donnie - 2009. 09. 23. 18:07

Nem voltak véletlenek az éltető kritikák, nekem is kifejezetten tetszett a pilot.
Viszont hasonló a problémám, mint winnie-nek, nem biztos, hogy 22 részen keresztül + további évadok kíváncsi leszek rá. No, de ez majd idővel kiderül.

David191 - 2009. 09. 23. 19:18

Mar juniusban irtam, hogy Parenthood utan ez a sorozat erdekel a legjobban, szokas szerint olyan sorozat amit a nagy tobbseg nem kedvel vagy un, de valamiert ereztem hogy jo lesz.
A pilot nagyon de nagyon jo lett, kivancsi vagyok hogyan folytassak, de en nem leszek szkeptikus szerintem az irok tovabbra is ilyen jo dolgot hoznak. Nalam 8/10 es nagyon varom a folytatast.
Kosz a gyors kritikat!

plantag - 2009. 09. 23. 19:33

en sem szeretem az ügyvedes sorikat. aztan tavaly beprobaltam a damagest, es azota megvaltozott a velemenyem. ezt is beprobalom.. carol meg az elveszett szobaban is jo volt..

phantom - 2009. 09. 23. 19:47

Nekem tetszett, rég láttam már ilyen kifinomultan megszerkesztett pilotot, kis részletekkel és mozzanatokkal. A szereplők csillagos 5ös eddig, az asszisztensért nagy kár, lett volna a karekterben lehetőség. Félek, hogy nézettségileg nem tud majd teljesíteni – habár elég erős lead-in-t kapott, amivel a CBS akár be is húzhatja az eddig rettegett kedd estéjét, ha bejöna a két újonc – de nagyon kíváncsi lennék mit tud hozni hosszútávon. Mindenesetre bármit is alakít a nézettség terén, JM-nek egy Golden Globe a’la Geena Davis kijár majd sztem.
10/8

sixx - 2009. 09. 23. 20:05

nagyon jól sikerült ez a pilot, állam a padlón.

Maniac84 - 2009. 09. 23. 20:45

Csak csatlakozni tudok az előttem szólokhoz, nem vártam túl sokat tőle, mégis nagyon bejött. Minőségi munka remek színészi játékkal. Kíváncsi leszek, hogy alakul majd a nézettsége az évad során.
8/10

JoHn - 2009. 09. 25. 18:32

Érdekes volt az alaphelyzet, tetszett az ügy, van benne potenciál, dráma is lesz, többdimenziósak a karakterek látszik, hogy van múltjuk jelenük, problémáik stbstb, DE…. finoman fogalmazva nagyon unszimpatikus volt itt Margulies, nem tudtam vele azonosulni, sőt irritált a jelenléte. Pedig minden más karakter nagyon bejött, ő volt a kivétel. Pech..

Mindenesetre más fsznővel 8/10 lenne, így értékelés nélkül kasza.

(Amúgy furcsa ez a dolog, hét kérdése?)

Necros - 2009. 10. 01. 07:47

A CBS Fall Preview után kezdett igazán érdekelni, de csak óvatosan mertem lelkesedni. A pilot viszont nagyon tetszett nekem is, bízok benne, hogy marad a minőség a többi részben is.
9/10

ampervadasz - 2009. 10. 03. 23:25

Ez nekem is nagyon bejött. Tényleg első osztályú, nagyon szépen összerakták. Viszont nekem is pontosan ez volt az első gondolatom, miután megnéztem a pilotot, hogy nem látom benne a potenciált hosszú távon. Attól félek hogy ez vissza fog süllyedni egy átlagos nyomozós/ügyvédes sorozattá 1 ügy/epizóddal a középpontban. Ne legyen igazam, nagyon sajnálnám, mert ez tényleg tetszett. Azért még reménykedem, ha rajtam múlna, én a továbbiakban is inkább az ügyvédnő személyes küzdelmére mennék rá egy komolyabb átívelő szállal megtámogatva (gondolok itt pl. a férje ügyére).

marcilu - 2009. 10. 22. 06:54

Öt rész telt el, és továbbra is le vagyok nyűgözve. Ha azt mondják nekem, ügyvédes sorozat, a főhőst megcsaló férj drámájával, csak sóhajtok egyet, persze, persze, nincs új a nap alatt… Ehhez képest döbbenetes, hogy milyen sztorikat tesznek le elénk. Csak ebben a részben: a terhes ügyvédnő, annak asszisztense, Alicia dilemmája a tanúval, mind-mind rettentő finom, eredeti tartalom volt. Még a nagyon necces, “kamaszlány ad etikai-erkölcsi tanácsot az anyjának” jelenet sem billent át a határon.
Ja, és minden részben eljön legalább egyszer a jelenet, amikor tátott szájjal nézem, hogy Julianna Margulies hogyan játssza el minden molekulájával tökéletesen a legösszetettebb lelki viharokat. Szerencsére legalább egy évadnyi lehetőségem lesz még ezt nézni.
Szeretem az érzést, mikor megbízom a készítőkben, és itt 5 rész után eljutottam erre a szintre. Bízom bennük, hogy nem fognak giccsbe fordulni, lerágott csontokat előszedni, az eddig felépített karakterekkel baromságokat művelni. És ez jó érzés.

marcilu - 2009. 11. 13. 15:20

1×7: A nemjogász ügyvéd tényleg túl szép volt, hogy igaz legyen. Az első hiba, amit a sorozat elkövetett, hogy nem hagyta, hogy ezt a műalkotás szépségű-szexisségű pasast tovább nézhessük, ahogy szép lassan magába bolondítja Aliciát. Kár érte.

kottácska - 2010. 01. 10. 21:25

marcilu! Ha ennyire elvarázsol az ahogy Julianna Margulies eljátsza az érzelmeket, akkor ezt érdemes megnézned:
http://www.youtube.com/watch?v=J55fNxx81C0
Ugyan dráma nincs benne, humor az igen. Az ének a végén nem tökéletes, de ahogy előadja az egészet az szédületes ;O)
a sorozatot én a neten néztem eddig, és örülök, hogy a Hallmark műsorra tűzte, és remélem nem szúrják el a szinkront. Amúgy tényleg maradhatott volna a “nemjogász ügyvéd” reméljük később még visszahozzák az irók ;O)

oxigen - 2010. 01. 26. 18:50

én most hétvégén daráltam le az eddigi részeket, nagyon tetszik!

Lnaughty - 2010. 01. 31. 20:05

tényleg jó karakter volt a nemjogász faszi, őt én is sajnáltam.

jó, hogy van ez a sorozat!

marcilu - 2010. 02. 05. 19:40

kottácska, köszi a linket, aranyos videjó volt.

A sorozat még mindig isteni, 1×11-nél tartok.
Will egyre bicskanyitogatóbban gyanús kezd lenni nekem, mindig olyan érzésem van, mintha rosszban sántikálna, még a végén kiderül, hogy az ő keze is benne van Peter dolgaiban. Bár Petert sem csípem, nem nagyon tudok szimpatizálni ebben a műsorban a férfi szereplőkkel, úgy fest. Alicia jó, Kalinda jó, Diane is jó. Nagyjából végig is értem a kedveltjeim listáján. :)

kottácska - 2010. 02. 06. 20:13

marcilu! Örülök, hogy tetszett a video ;O)

Will nekem már az első pertől gyanús volt valahogy.. valamiért nem győzött meg, hogy pusztán felebaráti szeretetből segített Aliciának. Talán nincs benne a Peter-es ügyben, dehogy saját céljai vannak amik nem feltétlen barátiak az nagyon úgy tűnik. Peter nekem sem szimpi, olyannyira, hogy már-már kifejezetten drukkolok, hogyha kiszabadul akkor Alicia tegye lapátra végleg.

Kalinda nekem is egyik kedvencem, bár néha van egy apró gyanakásom, hogy ő a csapda és neki van valami köze a Peter féle ügyletekhez..
Ugyanakkor meg leginkább úgy tűnik, hogy talán az egyetlen aki őszinte Aliciával szemben és nem a hátbatámadáson töri a fejét..
Tudom ez kicsit ambivalens…

marcilu - 2010. 02. 08. 16:49

Ha Kalinda “rossz” lenne, egy világ dőlne össze bennem. Pont azt szeretem benne, hogy nem lacafacázik, úgy megmondja a tutit, hogy csak úgy porzik. – Nem is értem, mit keres jogászok között.
(Most próbálok összekalapálni egy hogyvoltot a sorozatnak, aztán ha összejön, és megjelenik, majd jól belinkelem ide.)

kottácska - 2010. 02. 08. 18:12

Hát nem tudom! ha a foragtókönyvírók fejével gondolkodom, akkor tuti lesz benne egy csavar ezzel kapcsolatban… Bár a szívem szakadna meg, mert az első perctől kezdve JM mellett ő a másik nagy kedvencem.. és tökre támogató Aliciával. Ráadásul rendkívül színes egyéniség, épp ezért jó, hogy ott van a jogászok közt, mert megmondja a tutit… és az igazságérzete szintén a helyén van, ezért is alkotnak olyan jó párost Aliciával… Azért ügyvédként ilyen szempontból ő is rendesen kilóg a sorból. Erre példa: őt mennyire zavarta mikor rájött, h. a saját ügyfelük fizette le az esküdtet (abban a gyógyszer gyártós perben) míg Diane -nak ezzel annyira nem volt problémája, sőt vígan mulattak a sikerre…
Szóval az, hogy Kalinda segít ide is és oda is szaglászni (ld. a 12. rész) abból remélem az sül ki, hogy a végén Aliciának segít és nem Peternek és pláne nem a jelenlegi államügyésznek… Mert továbbra sem szimpi ez a Peter.. Lassan tényleg visszahozhatnák már ezt a jóképű ‘nem ügyvédet’ és történhetne valami jó is Aliciával.. Várom a linket kíváncsi vagyok rá ;O)

Lnaughty - 2010. 03. 16. 20:17

komolyan egy kislány szórakozott velük? az igen.
nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar otthon lesz Peter.

Lnaughty - 2010. 04. 06. 14:32

hátt nem tökörésznek, mennek itt a történések rendesen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz