login |

Pilot-mustra: Mercy – 1×01

2009. 09. 24. 22:11 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Érdemes tudni előre, hogy a Mercy pilot-ját újra akarták forgatni, csak Maura Tierney betegsége miatt előre került midseason-ről, s így nem volt idő megint megcsinálni, sőt, a további részeket is rohamléptekben kell legyártani a készítőknek. Hogy a sietség mit fog jelenteni, nem tudom, de az tény és való, hogy valahogy nem áll össze a pilot, tényleg semmilyen a rendezés, olykor csak csüngnek egymáson a jelentek, pedig…

MERCY – 1×01 – 4,5/10

mercy-cast-kis

Á, nem tudom. Szóval nem olyan rossz a Mercy. Kórházsorozat, igen, ráadásul főleg nővérekről szól, de van benne jóképű orvos, meg gonosz orvos meg hozzá nem értő orvos is, a főszerepben pedig egy Irakból hazatért kemény csaj nővér, akit nem igazán tudunk hová tenni hősként, hiszen a Nurse Jackie főhőséhez hasonlóan nem biztos, hogy megszeretteti magát azzal, hogy félrelép.

Apropó, Nurse Jackie: ennyi a különbség országos és kábeles sorozat között, mert egyébként döbbenetesen hasonlít a kettő, legyen szó félred*gásról, újonc nővérkéről (ott Nyuszikás, itt Hello Kitty-s köpenyben), meleg ápolóról, nővérre nem hallgató, betegeket ölő orvosról. Sok minden hasonlít a két sorozatban, de a megvalósítás azért más.

taylor schilling - mercy

Persze, hogy az irányvonal inkább szappanos, a Grey’s Anatomy nyomdokaiba lépni kívánó, kapunk azonnal szerelmeket (huhh, a báros találkozás és a következmény milyen valószínűtlen, rosszul felépített volt…), megkapjuk a főhősnő (nagyon) problémás családját,  persze a munkahelyi megpróbáltatásokat, kiegészítve a gőzkieresztéssel a kórház melletti bárban. (Milyen trikóban volt már Veronica?)

Klisé klisé hátán a Mercy, mégis van benne valami. Vagy valaki. Először is a kara…, nem, a színészek. A karakterek semmi extrák, de a színészek, főleg a főszereplő, abszolút új arcnak számító, nagyon sokat gesztikuláló, olykor neccesen alakító, mégis érdekesnek tűnő Taylor Schilling, izgalmasak.

mercy-02

Bejött a kikapós fekete nővér (nem mondjátok, hogy ilyen gyorsan lehet egyik frizurából a másikat megcsinálni!), bejött az újonc, naív, mindenre kerek szemekkel bámuló Michelle Trachtenberg, mint ahogy az orvosok is, kivéve persze az Alaszkából szalajtott McDreamy-klónt, aki túl nagy előnnyel bír “ellenfelével” szemben a sorozat szerelmi háromszögének egyik tagjaként. (Sőt, alkoholista anyu és apu is rendben van, bár fura egy Star Trek-es Janeway kapitányt így, lepukkantan látni, valamint Delroy Lindo is kapott kórházigazgatóként egy vendégszerepet.)

Biztos, hogy maradni fogok a Mercy második részére, mert kíváncsi vagyok, hogy sikerül kiaknázni azt a “valami”-t, a “van benne valami” kitételből, vagy megmarad felszínesnek a sorozat. Mert hiába klisétenger valami, ha az ember rá tud kattanni egy-két karakterre, vagy egy történetszálra, akkor lehet, hogy végleg lehorgonyoz a sorozat mellett.

(Persze a horgonyzáshoz az is kéne, hogy ne szálljanak el a készítők: az utolsó snitt, az a mosolygós jelent übergáz volt.)

6 hozzászólás Ne habozz!

human - 2009. 09. 25. 03:30

szerintem erről nem írok külön. Ezt valahogy úgy adhatták el az NBC-nek, hogy Grey’s anatomy nektek is, csak jobb nőkkel. Merthogy a főszereplő csaj tényleg érdekes, ha nem is a legjobb színész, az afro amerikai is hm, és hát Michelle ártatlan tekintete..

A kórház elég furcsán kicsinek érződik amúgy, a zenék jók (ebben is hasonlít grey’s első évadra), a pilot 5/10.

jemvatjem - 2009. 09. 25. 08:04

tipikus semmi értelme sorozat. a nurse jackie light párhuzamn meg szinte fáj.

winnie - 2009. 10. 07. 15:26

volt kommentileg ennél népszerűtlenebb pilot?:)

zsemlye - 2009. 10. 08. 12:08

Annyira uncsi volt a pilot, hogy érthető a kommentek hiánya, szerintem a kíváncsiak 90%-a 15 perc után lelőtte.
Azóta sem tudtam rávenni magam a második részre… James Tupper, mint McDreamy klón LOL – már a MIT-ben is csak az mentette, hogy a sztori volt jó. Halvány a csávó színészileg, és sajna nem is olyan jó pasi.
Tök igazad van, eszement áthallás a Nurse Jackie-vel, de ami ott működött és jó volt, az itt unalomba fullad.

khaal - 2010. 02. 17. 23:40

Engem meglep, hogy ennyire nincsenek kommentek, nekem simán nézős lett, bár kellett 4-5 rész hogy elkapjon. Nem mondom, hogy világmegváltó, de kb minden résszel egyre jobb lesz (vagy lehet csak én kedveltem meg a karaktereket).

Érdekes Janeway kapitányt ilyen szerepben látni, igazán ütött mikor az első jelenetét megláttam (nem néztem utána milyen színészek játszanak a sorozatban).

Michelle Trachtenberg pedig igencsak ütősen néz ki, még Hello Kittys köpenyben is.

zs93 - 2010. 05. 24. 19:59

10/9

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz