login |

Pilot-mustra: Accidentally on Purpose – 1×01

2009. 09. 25. 22:12 - Írta: winnie

22 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Előzmény: human pilotkritikája.) Azt hiszem, sokan már Jenna Elfman alapján eldöntik, hogy nézik-e a CBS új, felkoppintós szitkomját, mellyel a How I Met Your Mother nézőit vette célba elsősorban a csatorna. Anno szerettem Elfman-t a Dharma és Greg-ben, most sincs semmi bajom vele, viszont az új sorozata, az Accidentally on Purpose legjobb esetben is csak közepes. Egyelőre.

ACCIDENTALLY ON PURPOSE – 1×01 – 5/10

ACCIDENTALLY ON PURPOSE

A szitkom elején gyorsan felállítják a sorozat alapjait egy nő 2 baráttal, egy fiú 3 baráttal, előbbi 35 fölött, utóbbi mínusz 10-15 év, kész is a fura páros, amint összeköltözik és várja a megszülető gyereket, amire kíváncsi vagyok, hogy mikor születik meg.

Igen, az ilyenekre mondom, hogy tipikus írói csapda, zsákutca, hiszen vagy elhúzzák hihetetlenül sokáig az alapkoncepciót, kvázi állandósítják azt, hogy a hősnő 2-3 hónapos terhes (felőlem), vagy a sorozat nemsokára átvált terheses, nagyhasú szitkommá (jajj, feltolulnak a Notes From The Underbelly rémisztő emlékei…), majd pedig csecsemőssé. Egyik sem tűnik biztatónak, az meg külön pikantéria, hogy Jenna Elfman-ről nemrég derült ki, hogy gyereket vár.

ACCIDENTALLY ON PURPOSE

Az AoP egyébként mindettől függetlenül tipikus, többkamerás szitkom, állandó díszletekkel, élő közönséggel, alánevetésekkel, sokszor látott poénokkal, melyek között a korkülönbségből fakadóak ütnek inkább, no meg persze az éretlenségből adódóak (ld. néni kisettenkedik a szobából kontra a 3 barát vagy az urna kontra az egyik barát), viszont érdekes módon a jobb pillanatokat inkább szállítják a barátok, mintsem az anyu- és apujelölt két főszereplő egymás között, s ez utóbbin csiszolni kéne.

Az az igazság, hogy az AoP akár még nézős is lehetne, csak a romantikát és a bonyodalmakat szívesen kiirtanám a sorozatból – legyen együtt a fő duó és kész. Status quo. Főszereplő: oké, bár jó lenne, ha szerepet kapna az, hogy filmkritikus. Apujelölt: oké. Tróger, éretlen barátok: oké és még egy barátnő vagy a hugi (elég az egyik is) is elfér a hősnő mellett (csak ne romantikázzanak az apa haverjaival), de baromira nincs szükségem a Grant Show által alakított volt pasira, mert mindenféle romantikus bonyodalmat, light drámát vetít előre. Még akkor is ezt mondom, ha a Krav Magás poén valóban a legjobb volt a pilot-ban. Sokat kérnék?

22 hozzászólás Ne habozz!

Soma - 2009. 09. 25. 22:15

Bepróbáltam és nálam 10perc után kasza volt sajna. Egy apró nevetés, annyi sem jött… mosoly volt, de egy sitcom esetén ez édeskevés.

CyClotroniC - 2009. 09. 25. 22:43

Végignéztem és nálam is feküdt a sorozat, egyszerűen a leggyengébb sitcom volt az idén eddig. A Community és a Cougar Town még kérdőjeles, és csak a Modern Family a nézős nálam egyelőre.

A legnagyobb bajom az volt vele, hogy a csaj (én eddig nem ismertem) mocskosul idegesítő volt, de már a haja meg a ruhái is, ahogy az egész imageét megcsinálták, kifejezetten zavart, a csávó meg most jött le a futószalagról és még nem töltötték rá fel az érzelmeket. A másik gond, hogy kettejükön kívül nincsenek karakterek a sorozatban, mert a barátnők és a haverok is semmilyenek.

Rengeteg sorozatom élte túl, sok a kiszemelt újonc, szóval kegyetlennek kellett lennem, ez nálam 1 rész után kasza volt. Most pedig a Community izgulhat, mert ha most se javul fel, akkor nálam az is bukó, főleg a nézettsége után.

grongos - 2009. 09. 25. 22:51

hm ismét szemben megyek az árral. A Community nekem rémesen unalmas volt, cougar town szintén gyenge kezdés, ezt pedig egyenesen imádtam. Lehet nekem jók az olcsó poénok, de ennek a 20percén többet nevettem mint a másik két piloton együttvéve. Tény hogy a főszereplő rengeteget tesz hozzá, szinte vitte ezt a pilotot a hátán, de nem kell félteni a többieket se. Lásd főnök/voltbarát vagy mindenkiveldugott barátnő.

winnie - 2009. 09. 25. 22:58

grongos: sokat számíthat, hogy kinek jön be a többkamerás stílus és kinek jobban az egykamerás.

mindenesetre én bízom jenna elfmanben, hogy maradásra bír.

debry - 2009. 09. 25. 23:14

Nekem nagy Knocked Up beütése volt. Nyílván ugyanaz a sztori, egyéjszakás kaland, csaj terhes lesz egy tróger sráctól. Egyik oldalon a család, másik oldalon a haverok. Kész.

A filmben ezt elnéztem 2 órán keresztül Katherine Heigl ellenére is, de ez nálam nagyon ugyanaz a kategória, és nem is igazán látom a perspektívát. Egy részt még kap, aztán valószínű kasza. 4/10.

grongos - 2009. 09. 25. 23:34

winnie, az könnyen lehet hogy az a titka. Szerintem komédiát jobb ilyen alánevetős többkamerás megoldással csinálni, pörgősebb a dolog, jönnek egymásra a poénok, nincsenek átvezető képsorok, csak a lényeg. Szerintem ennél a sorozatnál ez kifejezetten kijött.

berz - 2009. 09. 25. 23:35

Ez az évad lemegy és ennyi. Ennél sokkal jobb szitkomokat kaszálnak el évente. Jövőre már azt se nagyon tudjuk, mi is volt ez. Leírva valahogy nagyobb ötletnek tűnt az egész, mint most látva. Még egy részt biztos kap, lehet végig is nézem, de ha tavaly a Worst week-et nem sirattam meg (pedig az mennyivel jobban tetszett ennél), ez tuti nem fog. Pedig nagyon kéne valami kommersz szitkom, mert a RoE és a TaaHM kivételével minden leadta a színvonalat (legalábbis nálam).

bikkbakk - 2009. 09. 25. 23:40

0.01/10

zdawg - 2009. 09. 26. 01:21

jenna elfman neve alapjan garantaltan nem fogom ezt sohasem nezni. neha tv-ben elkapok itt egy-egy dharma and greg reszt es a viz lever a csajtol, annyira nem vicces.

Qmy - 2009. 09. 26. 08:51

Felkoppintós ????… :/ Hacsak ez nem egy bringás sorozat, ahol lapos a kerék és a külső odanyomódik az abroncshoz egy landolásnál pl. Nem kéne a nyelvet ennyire gyilkolni…

winnie - 2009. 09. 26. 09:25

“pl. Nem kéne a nyelvet ennyire gyilkolni…”

nem gyilkolunk nyelvek, csak utalunk a felkoppintva című nagysikerű filmre, aminek pontosan ez volt a sztorija. mindennek oka van:)

zsemlye - 2009. 09. 26. 09:37

grongos@ – itt uaz, mint nálad :

“Community nekem rémesen unalmas volt, cougar town szintén gyenge kezdés, ezt pedig egyenesen imádtam.”

30-as éveik közepén járó vénlány ösmerőseim rákattantak a pilotra – a célközönségen működik.

Qmy - 2009. 09. 26. 09:48

Oké, a filmet nem ismerem, de nem is ez a lényeg hanem, hogy a Knocked Up kifejezésre van egy régi, jól bevált magyar megfelelő, ami NEM a “felkoppintás”. Az igekötő ugyanaz :)

grongos - 2009. 09. 26. 10:09

zsemlye: huhú, az baj, mert én nem pont az a kategória vagyok :)) De végülis a cougar town is egyértelműen ugyan abban a korosztályban nyomul, még szinte a sztori is hasonló, és ezekszerint mégse tetszett neked, sokaknak meg igen. Én nemigazán hiszek ebben a célközönségben, minden korosztály találhat minden sorozatban valamit ami bejön neki.

Domcsi - 2009. 09. 26. 15:21

elso kaszam az ujak kozul

MissLobyt - 2009. 09. 26. 19:32

Nekem nagyon tetszett. Végigröhögtem.
Mindig meglep, hogy Jenna Elfmannek mennyire jól áll a szitkom műfaj. Plusz Ashley Jensen meg néhány jópofa mellékarc és tessék … engem megvettek. :) Ez a kettes számú kedvenc újonc. :P

Lennier - 2009. 09. 27. 00:53

3/10
Csajoknak lehet jobban bejön, nekem nem nyerte el a tetszésem…

Robertone - 2009. 09. 27. 12:49

Nem tudom, mi bajotok van ezzel, szerintem egy nagyon erős kezdés. Ha a Friends vagy a How i met your mother első részeit megnézitek, nincsenek annyira ott, mint ez.

Persze azok feljöttek, ez viszont talán hanyatlani fog, mivel az erősen megrajzolt karaktereknek a szitu miatt hamar változni kell és az sitcomokban jobb ha lassan történik, hiszen a jellemkomikumra erősen építenek.

De ez a rész nekem akkor is nagyon kellemes meglepetés volt, színészileg rendben volt, a poénok is élvezhetőek, én legalábbis jól szórakoztam rajta és ez a lényeg.

Ami meg a folytatásban lesz, azt majd akkor ítéljük meg amikor már láttuk…

winnie - 2009. 09. 27. 12:56

“Nem tudom, mi bajotok van ezzel, szerintem egy nagyon erős kezdés. Ha a Friends vagy a How i met your mother első részeit megnézitek, nincsenek annyira ott, mint ez.”

hát, de hát…, erről szól a fenti kritika. meg a kommentek. a többség leírta, hogy mi nem tetszett benne, sőt, azok is, hogy mi tetszett, akinek bejött. ez másképp nem megy: valakinek tetszik, valakinek meg nem.

nem hiszem, hogy érdemes más véleményével foglalkozni: van, aki szerint nem volt vicces ez a pilot, az pedig nem kifogás, hogy a HIMYM pilot sem volt vicces, nem hasonlítani kell a kettőt. más kérdés, hogy szerintem teljesen jó volt a HIMYM pilotja, hiszen folytattam a sorozat nézését. ha nem lett volna jó, akkor nem folytatom.

zsemlye - 2009. 09. 29. 12:34

az imdb-s rating: nők átlag 9/10 férfiak átlag 6/10
ez itt is lejött a kommentekben

Most már csak a nézettségi adatok érdekelnek a 2. részről, ami – ahogy várható volt – nem tudta tartani az előző rész színvonalát, de Davis karaktere sokat mentett rajta.
Ettől független nálam egyenlőre marad a kedd hajnali programban: kávé, TBBT, monitortisztítás, reggeli, AoP, elkésés.

Fishy - 2009. 09. 29. 20:26

Bár ez a legkommerszebb sitcom, amit valaha láttam, és az első rész után nem tudtam hogy mitévő legyek, a 2. rész meggyőzött hogy maradjak. Nem lettek sokkal jobbak a poénok nekem, de ezt a heti 22 percet nem fogom sajnálni.

zsemlye - 2009. 09. 30. 14:44

Azért álljon itt egy sor
Bruzsynak & Szucsitg-nek szentelve, akik beáldozták feles óráikat. Köszi! Hála nektek végre a húgom is rákattanhatott a sorira ;)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz