login |

Pilot-mustra: The Forgotten – 1×01

2009. 09. 26. 22:00 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Jelentem, ziccer maradt ki. Az egy dolog, hogy az eredeti pilotból távozott két nagy név (Rupert Penry-Jones és Reiko Aylesworth), s helyükre csak egy került (Christian Slater), de ettől még a Without a Trace és a Cold Case nyomdokaiba lépő, flashback-ekkel és erős érzelmi töltettel megbolondított sorozatot vártam volna Jerry Bruckheimer-től, amit nem lehet nem nézni. De nem…, még az “áldozat narrál” csavar is csak a maga kedvéért van, felesleges. Ha beszélő áldozatok, akkor már inkább a Raines.

THE FORGOTTEN – 1×01 – 3,5/10

forgotten02-kis

Fontos: a sorozat élvezetéhez muszáj túltennünk magunkat az alapszituáción, ami úgy ahogy van, hülyeség, még akkor is, ha létezik Forgotten Network, olyan civilek Amerika-szerte alakított csoportjai, akik személyazonosság nélküli áldozatok identitását próbálják kutatni. (Jaj, Jerry, Jerry. Network, mi? Ha sikert, akkor 2011-ben jöhetne a The Forgotten: Seattle? Ez egyébként Chicago-ban játszódik, de csak elméletben, egyébként LA-ben készül.)

Szóval, ha a rendőrség megbicsaklik, ha már jönnek az új melók, akkor lepasszolják a civil csoportnak, akik munkaidőn kívül nyomoznak és kábé 5 napot adnak maguknak. Igazából semmi különöset nem tesznek, csak annyit, amit egy eszes nyomozónak meg kellett volna tennie (de a rendőrség kvázi semeddig nem jutott), van pár ötletük – amiken, ha az első nap mondják meg a rendőröknek, akkor azok nyomozhatnának is az adott irányba, de inkább várnak és saját szakállra nyomoznak. Mondom, meló mellett.

Mindegy, nem ez a lényeg, nem is zavart. Írhatnám, hogy a pilot a semmilyen karaktereken csúszik el, de ez már csak procedural krimi sajátosság, sem fent említett Without a Trace-Cold Case duó, sem a többi Bruckheimer-krimi nem karakterizál. Tehát ez sem lenne gond, de sajnos a színészek is elég szürkék (az újonc különösen irritáló), nem hogy a neveikre nem emlékszem, arra sem, hogy miért tartják karaktereiket, hogy azok miért jók, persze a szobrász srácot kivéve. (Ez a női karakterekre igaz leginkább.)

forgotten04

Ha pedig ennyi minden szürke, akkor kéne valami, ami üt.  A rendezés? Nem. Danny Cannon két Dark Blue-epizód között leforgatta a pilot-ot, s sajnos a szétesett Bruckheimer flashback-ek sem hozzák azt, amit elvártam. A történetet ugyan próbálta az író ellátni némi csavarral, de sajnos látszik, hogy az ismeretlen áldozatos vonal csak annak elfedésére szolgál, hogy tipikus krimisorozatot látunk: addig újszerű(-ish), amíg az ismeretlen nevét keresik, de ha az megvan, akkor szimpla, tanúkkal beszélgetős, visszaemlékezős krimi lesz a The Forgotten, s olyat láttunk már párat.

Nem volt emlékezetes a pilot, persze ettől még egy esélyt kap a sorozat, de remélem, hogy az 1×02 leleplezése, vagyis a gyilkos lebuktatása nem sikerül ennyire snasszra, mint most. Kár lenne a The Forgotten-ért, mert mind az amatőr nyomozók, mind név nélküli áldozatok koncepciója bejön, de ideje lenne a többi aspektusra is gyúrni. (Átívelő szálakat kedvelőknek is jár valami: a főhős zsaru kislánya két éve eltűnt, s az 5. részben az exfelesége is megjelenik, visszatérő szereplővé válik.)

12 hozzászólás Ne habozz!

Batistuta - 2009. 09. 26. 22:14

Egyet értek azzal amit írsz winnie, nekem elég volt belőle.

muforlife - 2009. 09. 26. 22:21

tényleg semmi extra, egy sima nyomozós volt, abból is a gyengébbik fajta, és sajnos itt nincs Castle szintű karakter aki elvinné a hátán. Ennek ellenére szerintem nézhető, a koncepció is tetszik, ha ennél nem lesz gyengébb akkor én nézni fogom.

Soma - 2009. 09. 26. 23:00

Kövezzetek meg, de én nézni fogom. Szerintem jót tesz a sorozatnak, hogy olyan Bruckheimer-es lett. Pont azokkal a kis plusszokkal lett számomra jó kis pilot, amit az ő nevével jelzett sorozatoknál figyelhetünk meg. Városról távoli képek, apró flashback-k képi világa…
Tény nem ez a sorozat fogja megváltani a világot – arra ott a Flashforward :).
Egyszer sem volt, hogy untam volna magam, vagy a kasza gondolata megfordult volna a fejemben…

Számomra simán hozott 7/10.

BWA - 2009. 09. 26. 23:04

Nagy feladat elé állítottatok, ami valamiképpen abban nyílvánúl meg, hogy nagyrészt ellent kell mondanom a fentieknek. Na jó, igaz, hogy ízlések és pofonok, de nem gondoltam volna, hogy ennyire leértékelődik ez a pilot.

Számomra egy jó kis könnyed krimi, amit érdemes megnézni. Most jó, nem annyira szakszerű, mint a CSI-ok, vagy nem annyira eredeti, mint a Cold Case, viszont vannak benne pozitívumuk, mint példáúl szerintem jól beleillett az összhatás szempontjából az áldozat mint narrátór, vagy akár a nyomozó csapat hétköznapiassága is egy érdekes elgondolás. Kimondottan örülök, hogy Christian Slater kapta végülis a szerepet, már vártam is, hogy mikor és hol fog újra megjelenni a My Own Worst Enemy után (amit kimondottan sajnálok, hogy cancelt kapott, szívesen elnéztem volna még legalább egy teljes évadon keresztűl). A zene, a filmezés, az egész résznek a hangulata, a storyval egyűtt nállam 7-7,5/10.

Még bőven a listámon marad.

BWA - 2009. 09. 26. 23:06

bocsi a dupla kommentért, de muszály megírjam, hogy Soma kommentje még nem volt megjelenve mikor nekifogtam az enyémet irni :D

Soma - 2009. 09. 26. 23:08

Dettó nálam is ua. Örülök, hogy azért van még rajtam kívül más is, akinek bejött… :)

LostForLife - 2009. 09. 26. 23:37

többet vártam ettől a sorozattól, de sajnos teljesen átlagos… 5,5/10
egy második esélyt azért kap, de mondjuk már így is sok sorozatom van amit nézek, így nagy az esély, hogy a téli vagy a nyári darába kerül :)

plantag - 2009. 09. 27. 10:20

nalam is atlagos, de ennek ellenere tetszik. nm olyan lapos, mint a mentalista, ahol oe, nyomozgatnak, teljesen mas iranyba, mert a vegen jane mindig mast nevez meg tettesnek, es elmondja, h miert is.. ezert felesleges 40 percen kersztül neznem. itt viszont valodi nyomozas folyik, es mar az eslö reszben is többször zsakutcaba jutottak, esez különösen tetszik, h nem egyböl talaljak meg a gyilkost, es csak azutan gyüjtik a bizonyitekokat, mint columbo..

szal, en nezni fogom, es nalam olyan 6/10..

Dark Wolf - 2009. 09. 27. 18:59

Nos, én nem tudok túllépni azon, hogy az alapszituáció egy baromság. Na meg az is ott van, hogy a nyomozós sorozatokkal túltelített sorozataddikt számára egyszerűen teljesen hihetetlen egy olyan univerzum, ahol ennyire kutyaütők a zsaruk, az FBI, stb-stb., hogy csak lelkes amatőrök tudnak azonosítani ismeretlen áldozatokat.

A szobrász srác meg valami eszméletlenül tenyérbemászó volt az állandó hunyorgásával és távolba merengő tekintetével.

Persze volt, ami tetszett is a pilotban, volt egyfajta hangulata, de nálam cancel.

zsemlye - 2009. 09. 28. 11:43

Drukkolok neki – szerettem, ami fura, mert az utóbbi években alig volt nyomozós sztori, ami bejött. Valószínűleg a “civilek kiélik segíteni akarásuk és hobbiból játszanak rendőrösdit” fogott meg benne.

Tyberius - 2009. 09. 29. 15:50

Kasza, kicsit a tavalyi eleventh hourra emlékeztet, de annak adtam 3 rész esélyt, ennek nem. Nem tud lekötni, fárasztó volt stb…

Kasza…

bree-gee - 2009. 10. 02. 17:38

A szürke jelző találó. Nem bírtam végignézni a pilotot, ilyen ritkán van…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz