login |

Cold Case: A 7. lesz az utolsó évad?

2009. 09. 30. 21:10 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: kritika,

Aki olvassa egy ideje a blogot, az jól tudja, hogy a Cold Case az egyik kedvenc nyomozós sorozatom. Természetes, hát, hogy kellemes bizsergéssel vártam az évadnyitót, s amikor elkezdődött (ezúttal a 60-as évekből volt a gyilkosság), megint eszembe jutott, hogy miért szeretem a sorozatot az egyértelmű dolgok mellett: ezeket a régi felvételeket látni mindig fura, mintha az ártatlanság korából származnának, s mindig sokkoló újra meg újra rádöbbenni arra, hogy már a 30-as években is voltak hidegvérű gyilkosok, akik (ez a másik nekem tetsző tényező), lehet, hogy 20-50 évvel később is, de mégiscsak elnyerik méltó büntetésüket. Ez utóbbi azonnal sokkal “rétegezettebb” krimivé teszi a Cold Case-t.

cold case

Persze alapsorozat ide vagy oda, ilyen gyenge Cold Case-szezonnyitót még nem pipáltam sajnos. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nagyon nem tetszik, hogy egyre inkább eltolódnak az arányok a karakterek felé. Amikor elkezdtem nézni a sorozatot, akkor, mint a Law and  Order-ekben vagy a CSI-okban (meg a többi procedural krimiben), a Cold Case-ben sem voltak karakterek (nem volt esszenciájuk), csak papírmasé figurák, minden jelenet a nyomozásról szólt. És sajnos a CC-nél nem hat rám a klasszikus recept, miszerint a 3-4. évadtól, amikor a néző már megszokta a karaktereket, s ezért szereti, ha adnak nekik magánéletet. (Azt hiszem ezért is ábrándultam ki idővel a CSI-ból vagy a Without a Trace-ből.)

Félreértés ne essék, nem felszínes vagyok (DE!), csak nem tetszik, hogy a karakterizálással a nyomozástól veszik el az időt, a sztori kibontásától: hol érdekel engem, hogy az egyik nyomozó hogy áll randiügyben a másikkal, az irodai csókolózás meg végképp hidegen hagy (a köv. részben Rush is visszakapja lovagját, bahh). Hasonlóképpen az átívelő szál nélkül is meglennék, bár semmi bajom a Daniel Baldwin-féle vonallal, s nyilván jó lesz látni, amint Lilly Rush betorzul. De amellett, hogy elveszik az időt a lényegtől, ez a “minden részben 2-3 perc átívelés” szerkesztés sem a szívem csücske…

Ja, hogy mi volt a részben? Semmi extra, Cold Case-minőség, nyomozás és egy értelmetlen halál – ha csak ennyi lett volna, sima 7/10 az osztályzat, de így, a sok sallanggal maximum 4/10. Az időrablás egyébként a fősztoin is meglátszott, valahogy nem volt képes kellő mennyiségben invesztálni az áldozatba, hogy érdekeljen.

4 hozzászólás Ne habozz!

JoHn - 2009. 09. 30. 23:45

Komolyan 2 óra alatt nem szólt hozzá még senki? Ennyire nem nézik vajon?

No mindegy, én a fantasztikus Pearl Jam es finálé után letudtam kötelességem – hiszen megvilágosodtam, újrafelfedeztem magamnak a sorit – és ledaráltam a 4-5-6-ot. Ahogy egymás után néztem és néztem az epizódokat nagyon egyértelműen látszott, amiről te is írsz, hogy kvázi átmentek Bonesba, a sok magánélettel… Nem tetszett, de mivel sok volt az epizódszám így nem volt olyan elviselhetetlen. Így viszont, hogy hetibe kell nézni: Meg vagyok lőve. Nyilván nem fogom elkaszálni, de nem tetszik az íve a sorozatnak. Amúgy zenei téren megint fantasztikusat alkottak már csak amiatt sem tudok 6/10-néll kevesebbet adni. A nyomozás amúgy nem lett volna rossz, ha tényleg kap még +10 percet.

Dark Wolf - 2009. 10. 01. 08:23

Én speciel ki nem állhatom a karakterizálásra alapozó nyomozósokat (NCIS, Bones), de a Cold Case-nél nem vált ki belőlem ilyen felháborodást, hogy az évek alatt a full procedural mellett elkezdtek foglalkozni a szereplők magánéletével is. Jó, néha tényleg soknak és feleslegesnek tűnik, de én nem bánom, mert ennyi idő után az ember már kötődik a karakterekhez, és jó az emberi oldalukról is tudni valamit.

uTomi - 2009. 10. 01. 11:43

Engem inkább konkrétan a cím érdekelne. Most akkor neked lesz az utolsó évad a 7. Cold Case( azon még túlteszem magam valahogy :D) vagy tudsz valamit?

winnie - 2009. 10. 01. 11:57

láttam a nézettséget…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz