login |

Sanctuary 2. évad premier – Írta Deino

2009. 10. 12. 14:59 - Írta: vendegblogger

21 hozzászólás | kategória: kritika,

Sanctuary reboot. Vagy második reboot? Ugye websorozatnak indult, felkarolta a SCIFI Channel Syfy, így lett belőle rendes sorozat. Hát, a 2×01 bizony erősen reboot szagot árasztott. De persze ettől függetlenül a kezdés nagyon kellemes volt, a sorozat növi ki magát és, aki még nem kezdte el, annak javasolnám az első évad előkaparását, mert nagyon megéri. Én szóltam.

1

Szóval, reboot. Először is a kedves csatorna valószínűleg akkora halom pénzt tolt a sorozat alá, hogy a készítők azt se tudták, mihez kezdjenek vele: sokkal több külső helyszín, fejlődött a CGI is, kapunk autós üldözést… Nagyon pozitív változás, lehet megtapsolni a döntés mögött álló fejeseket. Nem győztem keresni az állam, hol van már az első évados Sanctuary, ahol a legtöbb baj az volt, hogy mintha nem lenne elég pénz a sorozatban?

Ez elsőre elég persze pozitívan hangzik, de azért vannak kis hibák is. Egyrészről az egyik új színész (konrétan Agam Darshi), akinek a keményleány nyomvonalon kellene alakítania, valahogy nem igazán hiteles. Vagánykodik jobbra, balra, csak éppen nem áll jól neki. Nagyon nem. Reméljük, majd belejön, most még nem illett az amúgy jó színészekkel teli csapatba.

Hála az égnek megtartották Jonathon Youngot, igaz szinte alig szerepelt, de olyankor hozta az első évadból már megismert és megszeretett Nikola Teslát. Arcátlan, öntelt, leereszkedő, beszól, süt belőle a szarkazmus, még mindig az egyik legjobb karakter.

Egyébként sok jópofa apróság van, amik nagyot dobnak az egész élményen. Olyan kis dolgok, mint a 24-ből lenyúlt „három-négy kép fekete alapon” átkötés egyes jelenetek között, vagy a sivatagbeli természetfeletti szemének effektje (… amit meg a Men in Black első részéből vettek). Dettó nagyon pofás volt Druitt teleportálása a rész végén. Nem az eddigi rózsaszínes dologra gondolok, az szinte ugyanolyan, hanem most először mutatták a dolgot „belső nézetből”, és csillagos ötös megvalósítással!

Viszont néha meg apróságok zavarnak be az összképbe: az egyik verekedés elég bénán lett megkoreografálva, meg egy-két helyen a CGI a sok pénz ellenére is kicsit gagyi volt, lásd amikor egy snittben a Hold, mintha éppen készülne belecsapódni a földbe. Szép-szép, de azért maradjunk már a realitás talaján.

2

Ami maradt a régiben: Amanda Tapping még mindig eszméletlenül dögös, én nem tudom, mit eszik, mit sportol, mit kennek rá, hogy varrják össze, de valami hihetetlenül jól néz ki. El se hinném, ha nem látnám. Az meg már csak a hab a tortán, hogy jól hozza a szerepét. A Szövetség továbbra is gonosz, világuralomra tör, és jaj, jaj. A módszereik határozottan meglepőek mondjuk, bár nem túl eredetiek. Robin Dunne is jól hozta Willt, kivételesen semmi bajom nem volt vele, pedig máskor ő a leggyengébb láncszem a csapatban.  Kaptunk csavart a történet végére, és persze folytatása következik, mert ez még csak az első fele volt az évadnyitó duplának.

Ha pontozni kéne, ez egy erős 8/10 kezdés volt. Annyi oldalról kényeztették a tévénézőket a készítők, hogy szinte belegondolni is fáj. Volt bőven akció, bontogattunk kicsit a rész végi cliffhangert, megvillantották mennyivel több pénz kaptak a csatornától, volt itt minden. Amanda Tapping és csapata nem aprózta el, fogták az első évadot, és még rápakoltak mindenre egy lapáttal.

Még kicsit dolgozniuk kell azon, hogy azt a sok pénzt mire költsék, mert az arány valahogy nem stimmel. Picit nyálazni a CGI csodamasinán, babusgatni a gyengébb színészeket, és nem lesz itt gond. Ha végig ilyen színvonalon megy az évad, nem nagyon lesz miért panaszkodni. A tovább mögött spoileresen folytatnám.

3

És akkor, most jönne a kérdések áradata. Mert kérdésem az van ám bőven. Ugyanis volt pár logikai baki a történetben, amit valahogy nehezen emésztett meg az agyam. Konkrétan a Szövetség lenyúlta Tesla ötletét, hozzákevert még egy kis teleportálást… és ennyi? Hát ez így nem túl nagy cucc, eredetibbre számítottam. Viszont legalább szépen hozzá magyarázták a génmanipulált gyerek projektet, meg törték rajta a buksijukat.

Ashley rozsdabarna új szeme röhejes, dolgozzanak még azon a kontaktlencsén kicsit, mert randa. Nagyon randa. Meg eleve, a vámpír Ashley kifejezetten bénán nézett ki, holott én még emlékszem Tesla vámpírjaira, hát azok bizony hátborzongatóan jól mutattak. És ha már Ashley, a rész végi verekedés, amit fentebb már említettem. Mi a fene? A Szövetség odaküldi Magnusék elé a lányt, egyes-egyedül, ezüst tálcán? Tessék, ezen dolgoztunk eddig a legnagyobb tikokban, nézzétek meg alaposan? Amikor már ott figyel öt másik ugyan ilyen a polcon? Vagy legalább egy szakasz kommandóst, vagy egy tucat genetikailag turbózott rosszarcút a The Warrior c. epizódból hozzácsaphattak volna Ashley-hez, hogy tényleg úgy nézzen ki, mintha meg is akarták volna ölni őket. Ez így sántított.

De a verekedés maga még ennél is jobban. Nagyon irreális volt a harc, először nem értettem miért. Azt hittem, hogy Emilie Ullerupp részéről van a hiba, hogy bénán verekszik, de kénytelen voltam rájönni, hogy bizony nem a színésznő hibázott. Két fegyveres, egy vámpír és Hasfelmesztő Jack kit nem fektet meg három másodpercen belül? Ha élve kell nekik, akkor legyen öt másodperc, és sokat mondtam. Még Bud Spencer és Terence Hill képe hiányzott a bal alsó sarokból a teljes összképhez.

Itt bizony mindenki külön-külön támad, szépen libasorban. Egy próbálkozik, a többi pedig áll és bámul, mint Echó az újkapura? Tesla és Druitt együtt simán kiüthették volna Ashley-t, még ha a másik kettő meg se mozdul, akkor is. Ezért is kellett volna még némi töltelék rosszfiú a szőke vámpírlány mellé, akkor reálisabb lett volna a dolog, plusz sokkal jobban mutatott volna egy parázs akció jelenet, mint ez a bénázás.

4

Az autós üldözés egész rendben volt, igaz senki sem borult fel vagy robbant fel a’la Cobra 11, de simán belefért. Azt nem értem, a csaj minek fogatta el magát, mert simán leléphetett volna ő is a motorcsónakkal. De sebaj. Viszont amikor megpróbálták lelőni a BMW-ben, az már inkább béna volt. A sortűz meglepett kicsit. A bevált recept Hollywoodban az ilyesmire egy ember, és egy távcsöves puska.  Álló autóban egy profinak nem okoz szerintem gondot a fejlövés. Ha meg hat ember lő rátok lesből, ne nagyon álljatok le visszalőni, pláne ha csak nagyjából tudjátok, hogy honnan lövik a fejeteket, mert nagyon hamar fűbe haraptok.

Igaz mindezekre csak akkor jön rá az ember, ha nagyon belegondol a dolgokba. Kezdem azt hinni, hogy sorozatozás közben jobb, ha kikapcsolom az agyam. Azt már meg se merem kérdezni, hogy vajon miért lőtt a csaj bő hatvan fokkal az életére törő rosszfiúk fölé. Ha nem helikopterrel ütöttek rajta, akkor fogalmam sincs miért lőtt olyan magasra.

A tartályos vízben lebegős klisé egész pofásan nézett ki, a doktor néni kicsit őrült tudós beütésű, a Szövetség továbbra is gonosz, ergo a történet semmit nem haladt, csak szépen kibontották a rész végi cliffhanger egyik felét. Will láthatatlan barátnőjét száműzték Angliába, még egy videó hívás erejéig jelentkezett, de van egy olyan érzésem, hogy róla se hallunk többet az évadban. Nem nagy kár érte, de azért határozottan szemrevaló eyecandy volt.

A történet vakvágánya a szőrös komornyik betegsége, ami előtt kicsit értetlenül állok. Nem igazán érthető a dolog célja, kivéve, ha ki akarják írni a karaktert. Mivel ugyanaz a színész játssza, mint John Druittot, aki most elég sokat szerepelt, lehet hogy tényleg az örök vadászmezőkre száműzik szőrös barátunkat. Gondolom, hogy az állandó maszkolás se nem kellemes, se nem túl praktikus dolog se a készítők, se a színész oldaláról…

5

Még egy kérdés, aztán befejezem a fantáziálgatást: hol vannak Tesla vámpírjai? Besétált velük valami barlangba, aztán otthagyta őket? Érdekelne, hogy visszatérnek-e még, mert elég szép kis csatákat lehetne velük vívni. Tesla elvileg korlátlan számban tudna vámpírokat csinálni (morális pöcsölés ide vagy oda…), de azok buták, mint a föld.

A Szövetség szupervámpír készletei elég korlátozottak, de értelmesek, és ott a teleportálás is ugye. Képzeljünk el egy jelenetet, ahol húsz Tesla-féle vámpír nekiugrik a Szövetség genetikailag megturbózott teleportáló csodáinak. Röpködnek a végtagok, ordítozás, vér, káosz jobbra, balra… Én ezt kérném karácsonyra, a Summer Glau vs. Dichen Lachman leszbikus csókjelenet mellé a fa alá, piros masnival. És persze a világbékét.

Verdikt: Bár most az írás második felében kicsit túlteng a negatív kritika, igazából nagyon-nagyon kellemes kezdést kaptunk, személy szerint egyre inkább ajánlanám mindenkinek, hogy kezdjem bele a sorozatba, ha eddig még nem tette. Mert bizony a Sanctuary továbbra is nézős, összességében a kisebb hibák ellenére is meredeken ível felfelé a már eddig is magas minőség.

A hangulat továbbra is csillagos ötös, térdig jártunk az akcióban, voltak pofás kis újdonságok, kisebb hibái ellenére is élvezhető volt a csavaros történet. Ilyen legyen minden rész, és könnyedén átviszik az előző évad által kellemesen magasra pakolt lécet. Abba meg bele se kezdenék inkább, hogy mennyit fejlődött a sorozat a legelső részekhez képest. Rengeteget. Szokás szerint idézettel búcsúznék:

If you could feel anything, you would feel like I do. You would feel pride.

21 hozzászólás Ne habozz!

schray - 2009. 10. 12. 15:43

Nekem egyetlen nagy bajom volt csak vele: sok sorozatot nézek és bizony az évadzáró nem most volt, a Sanctuary-t amúgy is daráltam, tetszett, nagyon is, vártam a folytatást és akkor elkezdődik, hogy previously, összedobálnak mindenféle képsorokat, valami dereng, de igazából nem frissült fel az emlékezetem és már csapnak is bele a lecsóba és azt veszem észre, hogy semmit se értek az egészből. Legszívesebben lelőttem volna, hogy betegyem helyette az első évadot egy spontán darára, de sajnos erre nincs időm mostanság.
Ha mondjuk az elején kicsit jobban összefoglalták volna az eddigieket, akkor jobban átjön. (pl amikor az egész BSG-t elmondta 10 percben a néni, az nem semmi volt, valami ilyesmi mehetett volna itt is :D )

De biztos velem van a baj, egyébként meg egyet kell értsek a cikk írójával: remek sorozat, emelkedő színvonal, hajrá! :)

Tipca - 2009. 10. 12. 15:53

Hehe, ebben a percben fejeztem be a szombati részt, feljövök ide, erre mit látok? Ezt a cikket. :) Úgy alapjában véve mindennel egyetértek, amit mondtál, Ashley arca tényleg elég érdekes volt, viszont a narancssárga szem nekem tetszett. Egyébként kicsit össze voltam zavarodva, mert már nem mostanában néztem az első évadot, és hirtelen nem tudtam, ki kicsoda. Mármint, valamiért úgy emlékeztem, hogy Tesla az a fickó volt, aki megöregedett és meghalt, ellenben a vámpír fickóról (tehát az igazi Tesláról) olyan emlékeim voltak, mintha kinyírták volna az évadzáróban. :S Will láthatatlan csaját viszont szerintem még fogjuk látni. Szerintem azzal a jelenettel nem az volt a céljuk, hogy “elment, ne emlegessétek”, hanem épp ellenkezőleg, “elment, de azért ne felejtsétek el”.

hallak65 - 2009. 10. 12. 16:15

“bámul, mint Echó az új kapura” – ezen akadtam egy sort xD

Skate - 2009. 10. 12. 17:50

A utólsó nézettségi adatok mikor várhatók a Sanctury-ról és az SGU-ról?

M76 - 2009. 10. 12. 19:48

A websorozatot az első rész elején elkaszáltam, aztán a rendes sorozatból talán 2 részt néztem végig, és kaszáltam, nem hinném, hogy kéne neki 3. esélyt adni.

DeadMan - 2009. 10. 12. 19:56

Én jól elszórakozok a Sanctuary-n, de vannak benne kifejezetten gagyi dolgok és árad belőle az amatőrség. Persze ezt betudom annak, hogy websorozatként indult, de íme a példa, hogy hiába raksz egy kazal pénzt a seggük alá attól még meglátszik az amatőrség. Félreértés ne essék, jó ez nekem így, ahogy van, és a szinészek is elég jók ahhoz, hogy kárpótoljanak, csak gondoltam megjegyzem. Például azon az autós üldözésen is nem azt éreztem, hogy pénzük nincs rá, hanem, hogy hozzáértő emberük nincs, aki ezt megcsinálja úgy, hogy igazán dögös is legyen. De nem bántom a Sanctuary-t. Nálam ezek a dolgok már hozzánőttek a sorozathoz. Sosem lesz kedvenc, de heti 40 perc kikapcsolódásnak tökéletes!

winnie - 2009. 10. 12. 20:11

A websorozatot az első rész elején elkaszáltam, aztán a rendes sorozatból talán 2 részt néztem végig, és kaszáltam, nem hinném, hogy kéne neki 3. esélyt adni.”

a régi posztok kommentjei között vannak győzködők, miszerint kaszálták, de visszajöttek, mert lábra kapott pár rész után a sorozat.

Theo - 2009. 10. 12. 21:31

Nekem bejött Kate, bár mikor ült az autóba, és észrevette a lézereket, ahogy kimászott, az nagyon gáz volt, és jól megoldják, hogy nem mutatják, hogy mit csinált, csak elmondják, mert megvalósítani nem tudnák, de nem is kell, bár ahhoz hogy sima ember tényleg túl “kajaknak” állítják be. Viszont a csokis jelenetnél, hogy meg tudott szökni az gáz volt, de a werewolf amúgy is gagyi. Bár a Jeti még nála is gázabb.
Viszont remélem Clara azért többször feltűnik, ha már nem állandószereplő.
Az autós üldözésnél akadtam még fent, hogy az gáz, és Ashley körmein, amúgy rendben volt minden lényeges.

schray - 2009. 10. 22. 20:45

Nah, mi ez a nagy csend? Senki se nézi ezt a sorozatot??? Kár, mert huh… :D
Csak ma láttam a legutóbbi részt (s02e02), de huh, valami állati volt. Végig pörögtek, de nem volt szétszórt. A színészi játék helyenként meg jobban letaglózott mint a CGI, pedig a is ütött… Amikor beleteleportálnak az EM mezőbe… Áh, zseniális… XD

haruka83 - 2009. 11. 05. 18:28

valaki világosítson fel most ashley meghalt? vagy nem?

winnie - 2009. 11. 05. 19:05

ha nem szerepel, akkor meg.

Dohi - 2009. 11. 07. 18:53

meg. a fene megeszi a keszitoket, foleg hogy az uj noi karakter pocsek.

winnie: nem lehetne ezt betenni a kibeszelokhoz? a masik, ami ott van, egy korabbi iras. bar ugy latom, a kutyat nem erdekli (engem is egyre kevesbe), se oda, se ide nem ir senki.

winnie - 2009. 11. 07. 19:00

jogos, még nem fridsítettem azóta.

Necros - 2009. 11. 14. 11:17

A második évad is nagyon jó, sok dologgal egyet is értek, amit itt a cikkben írtál, de egyel nem. Agam Darshi szerintem nagyon jó a sorozatban és remélem, marad is, egyből megkedveltem. :)

Dohi - 2009. 11. 18. 12:42

szerintem viszont nagyon rossz a 2. evad. semmi erdekes ugy, es a szereplocsere sem tett jott.

dvcs - 2010. 01. 18. 22:30

aztajomindenit, a finale alazott rendesen :D

Égisz - 2010. 02. 21. 14:42

Én szeretem ezt a sorit de tudja valaki mikor megy magyarul valamejik adon elöre is köszi a választ.
Üdv

winnie - 2010. 02. 21. 14:43

az axn-en. Génrejtek címmel.

Binky - 2010. 03. 21. 03:54

Most fejeztem be a 2. évadot, és szerintem nagyon jó lett. Jót tett a sorozatnak, hogy Ashleyt eltüntették, az új csaj sokkal jobb. És az évadfinálé hihetetlen jó lett, kicsit lógva hagytak minket. Most aztán várhatunk vagy fél évet, míg jön a 3. évad. Kíváncsi leszek, vajon Will visszakapja a kispókot, és most már vele lesz? Mert azt mondták nélküle meghal a gazdatest. vagy csak kitalálnak megint egy alternatívát? Nem tudom hogy jönnek majd ki az írók ebből.

kaltenem - 2010. 09. 06. 10:55

Én most nézem a 2. évadot, még az elején tartok, de nekem nagyon nem tetszik az új csaj.

Reméltem, hogy Asley valahogy megmenekült, de úgy látszik, hogy mégsem.
Egyébként tudja valaki, hogy a színésznő akart kilépni, vagy eleve így szánták a készítők, hogy ő meg fog halni?

KateF - 2010. 12. 21. 18:32

Aki még nem tudná, Ashley vissza fog térni a 3.évadban. Amúgy meg a színésznőnek voltak más munkái is, de az egyik interjúban azt mondta, hogy a készítők úgyvélték, nincs nagy sikere a karakterének a sorozatban. :( Remélem, mostmár belátják, hogy hiba volt és Emilie is megmarad a sorozatban. Kíváncsi lennék, egy régi-új lány jelenetre a 3.évad 2. felében :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz