login |

Méltatlanul elfeledve: Jeremiah

2009. 10. 25. 20:58 - Írta: winnie

40 hozzászólás | kategória: ajánló, méltatlanul elfeledett,

Nincs mese, most már írok a Jeremiah-ról. Eddig vártam, hátha valamelyik csatorna behozza, de ha így megy tovább, a végtelenségig fogok várni. (Fogadjuk, hogy holnap fog jönni a hír a hazai premierről.) Van egy olyan érzésem, hogy nem vagyunk sokan, akiknek “megvolt” a Jeremiah, pedig a sorozat még a Showtime kvázi hőskorából származott, amikor még nem karcolni akartak és elég gyakran scifit adtak, ld. Odyssey 5, Stargate első 5 évad, Total Recall 2070 vagy az új The Outer Limits.

Jeremiah_intro

A Jeremiah anno 2002-ben indult és a 20 részes első évadot egy 15 részes második követte, igaz, már akkor, évad közben lehetett tudni, hogy nincs nagy nézettség (plusz a készítő is összekapott a csatornával…), mert elég hülye időrendben, kettesével mentek le az utolsó részek. A sorozat a posztapokaliptikus műfajt gazdagította, az alaphelyzet szerint 2006-ban egy járvány (The Big Death) kiirtotta a felnőtteket, csak a gyerekek maradtak életben – a pilot pedig 2021-ben veszi fel a fonalat.

Még mielőtt véleményezném, muszáj megemlíteni, hogy a Jeremiah készítője és majdnem az összes rész írója egy bizonyos J. Michael Straczynski, aki annak idején tévés körökben volt kultikus arc, hiszen első sorozata a Babylon 5 volt (de stábíró volt a Gyilkos sorokban és a Jake és a dagiban is) – valahol nagy veszteség, hogy a Jeremiah után le is lépett a tévézés világából és a képregényvilágban lett ellentmondásos, de annál nagyobb név. Kábé, mint Joss Whedon, csak utóbbi közel sem volt képregényileg olyan termékeny.

jeremiah-01

Szóval Straczynski neve jól cseng scifis körökben, Luke Perry-é pedig, aki a főszereplő Jeremiah-át alakította, a BH90210 miatt a tinik körében volt ismert, de persze ezzel a 2 évaddal simán lemosta magáról a gyalázatot, mit rákentek a századok. Perry = Jeremiah, ez azóta egyértelmű, ő az, aki keresi-kutatja a mitikus Valhalla szektort, amit víruskutató apja említett még halála eltűnése előtt annak kapcsán, hogy ott talán van normális élet, nem csak az a totál lepusztult lét, ami szinte mindenhol. Ergó ez a hit élteti benne a Reményt.

Jeremiah, utazásai során megismert vándorismerősével, Kurdy-val rója az utakat (a 2. évadban Sean ‘Samu’ Astin és Joanne ‘Warehouse13-Myka’ Kelly is állandó szereplő lesz), s az átívelő szálat hajkurászva keveredik a posztapokaliptikus világban különböző “kalandokba” a klasszikus módon: megment ezt, segít annak, elkapja amazt – általában minden történéssel megpendítve a Valhalla-szálat, mellyel kapcsolatban az első évad során jó pár felfedezés történik, hogy aztán a második szezon tovább bonyolítson a cselekményen. (Bár a 2. évad végén a legtöbb szál el van varrva, JMS természetesen folytatta volna a sorozatot, ha lett volna rá lehetősége.)

jeremiah-02

Itt kéne most egy kritikai áttekintésnek következnie, de mivel csak ajánlóról van szó, ezt kihagyom és javaslom, hogy az érdeklődők olvassanak kommenteket, csekkolják a többiek tapasztalatát, mert azzal nem menne sokra senki, ha leírnám, hogy tetszett a sorozat, végignéztem – mert sajnos nem ma volt és megvallom, már nem emlékszek sok mindenre. Többek között a legfontosabbra sem: arra, hogy vajon mai szemmel nézve is megállná-e a helyét, s éppen ezért lehet, hogy nemsokára ismét bele fogok vágni a Jeremiah-ba, ami naná, hogy első látásra szerelem volt, hiszen a posztapokaliptikus műfaj a szívem csücske, legyen szó filmről vagy játékról, esetleg sorozatról. De mint tudjuk, utóbbiból nincs túl sok, legutóbb a Jericho tűnt fel, jövőre várható a Day One (amiből minisorozat lett időközben), plusz a TNT-s, Spielberg-es, Noah Wyle-s pilot adhat még okot a reményre.

ui: A posztapok műfaj tévés (és mozis) hanyagoltsága felett érzett fájdalmamat csak növeli, hogy a Jeremiah 1. évadja után a 2. nem jelent meg DVD-n. Az 1. évad jelenleg 29 dollárért kapható az Amazon.com-on.

40 hozzászólás Ne habozz!

zoey - 2009. 10. 25. 21:23

Nahát, erről még nem is hallottam. Megkeresem valahol, mert szeretem a posztapokaliptikus…mindent. Ráadásul érdekesnek tűnik.
Aztán dara.

lynx - 2009. 10. 25. 21:33

Én köszönöm ezt az ajánlót, mert imádom az ilyen méltatlanul hanyagolt gyöngyszemeket, és már régen völt hasonló felfedezésem itt a sorozatjunkien.
Kezdenek fogyni a gyöngyök.

Pár kérdés a sorozattal kapcsolatban, amire részben választ kaptam a cikkből, de azért mégis megkérdezem:

– Mennyire szerializált a sori, illetve mennyire különállóak a részek?
– Alapjában véve inkább pörgősebb, vagy inkább drámázósabb a sorozat?
– Az írva vagyon, hogy elég sok szálat lezárnak a végén, nekem az lenne ezzel kapcs a kérdésem, hogy ennek ellenére mennyire marad hiányérzete az embernek?

Illetve még annyit, hogy aki ismeri ezt a sorit, az írjon véleményt, mert én tuti elolvasnám

zoey - 2009. 10. 25. 21:35

Csatlakoznék lynx-hez. Aki már látta és emlékszik is rá, esetleg írhatna egy rövidke véleményt…

lynx - 2009. 10. 25. 21:36

Ja, azt elfelejtettem, hogy tényleg jó lenne, ha valami kis magyar csatorna leadná magyarul. A Roswell is vagy 6-7 év után lett folytatva.

Sitrep - 2009. 10. 25. 21:42

Kurdy pedig Malcolm-Jamal “Cosby-show-Theo” Warner, ha valaki tudja miről beszélek. :)

És igen, én tavaly újranéztem, és szerintem abszolút megállja a helyét, sőt. Sőt.
A mai szerializált sorit tanulhatnának tőle egysmást, hogy hogyan kell csinálni. Gondolok itt arra, hogy a kezdeti kérdések-rejtélyek az első évad végére nagyjából meg vannak válaszolva, azaz nem húzzák évekig, de közben újabb, és még érdekesebb kapcsolódó kérdések, rejtélyek merülnek fel (amik szintén megválaszolásra kerülnek záros időn belül).

A B5-öt is ezért szerettem, és igazából egy ilyenre vágynék most is.
(Kis B5 detour: ott is pl. nem húták 5 éven át a választ arra hogy “kik azok az árnyak és mit akarnak”, mint ahogy egy másik sorozatban valószínű a finálé utolsó 5 percében adtak volna valami erőltetett választ, ha egyáltalán. Hanem logikusan, érdekesen, következtek egymás után, és egymásból a további, újabb kérdések.)

lunanyuszi - 2009. 10. 25. 21:51

Perry volt rosszarc is ey criminal mindsban. Úgy örültem, mikor felismertem. (Tehát a Beverly Hills-néző tinik felnőttek sajnos.)

Narg - 2009. 10. 25. 22:01

hmm, ha post apoc, akkor nekem való, már csak meg kéne találni vhol ^^

Dark Energy - 2009. 10. 25. 22:01

J. Michael Straczynski neve nálam legenda, miért nem tudtam én erről a Jeremiahról?

Örülnék én is, ha valamelyik csatorna hozná, ha nem, akkor marad az Amazon.

Harlequin - 2009. 10. 25. 22:11

Posztapokaliptikus – innentől kezdve nem kérdés, mi a köv. sori, amibe belekezdek, ha lesz egy kis időm :)

Thrasher - 2009. 10. 25. 22:15

jézusmária, mi került elő
a B5 óriási kedvencem, úgyhogy nagyon vártam ezt is annak idején, de csak a pilotig jutottam, mert még nem volt elég jó az angolom ahhoz, hogy hogy felirat nélkül nézzem
már csak Joanne Kellyre emlékszem belőle, ha nyáron juttattad volna eszembe, simán belekezdek :)

Hunnenkoenig - 2009. 10. 25. 22:39

A nemet sci-fi channelen meg mindig adjak. En szeretem nezni, bar nem fanatikusan, csak hebe-hoba, ha eppen elkapom. Es szerintem igenis megallja ma is a helyet.

Föleg az ismert szineszek miatt is kedvelem, de a sztori is jo.

Meg van a sajat egyedi hangulata. Mindenkinek csak ajanlani tudom, aki szereti a postapokaliptikus cuccokat.

Hunnenkoenig - 2009. 10. 25. 22:42

@sitrep: Theo for president :-)

Szerintem nagyon jol all neki ez a szerep es sikeresen lemosta magarol vele a bill cosby belyeget.

Racoon - 2009. 10. 25. 22:43

Nagyon jó sorozat.
Valódi poszt apok.
hangulatban hajaz a fall-outra.
néhány megjegyzés:
vannak benne magyarázatok, válaszok-ellentétben a mai divattal. nem alakul át Vidám vasárnappá mint a BSG finálé:)
nem családsorozatos/sírós poszt-apok mint a jericho.
kereken befejezik az 1. évadot, a 2. évad egy új vonalat vesz fel és nem fejezi be.
Must see

JBG - 2009. 10. 25. 22:47

Én posztapokalipt-sucker vagyok és úgy 2-3 éve bagy várakozásokkal kezdtem bele, aztán kb. 5 rész után hagytam a fenébe.

-a sztori gagyi, s csavarok ordítanak messzíről
-a színészi játék? Luke Perry…meg a fekete haverja is csapmnivaló
-az egésznek (díszlet, jelmez stb) ilyen igazi zsékat gagyi hangulata volt.
-nem is értettem ezt a helyenként ilyen Mad MAx-szerű bozontos, panktarajos keménycsávókat, akik ott ugrabugráltak az úton, kábé részenként. Oké, hogy posztapokalipt, na de ebből törvényszerűen következik a panktaraj?

winnie - 2009. 10. 25. 22:55

az biztos, hogy jóval olcsóbb sorozat volt, mint ma bármelyik kábeles, országosokról nem is beszélve, bár tudom, akkor nem jelentett gondot ilyesmi nekem:)

darkimmortal - 2009. 10. 25. 23:09

Az írás alapján a pilot-ot bepróbálom.

human - 2009. 10. 25. 23:10

filmbuzin már írtam róla amúgy

CalverKelevra - 2009. 10. 25. 23:19

lynx:
– első évadban inkább különállóak a részek, másodikban átmegy elég keményen szérializáltba
– inkább drámázós mint pörgős szvsz
– marad, de megvan valamiféle lezárás.

én se ma láttam (3 éve talán), szerintem egy erős közepes sorozat, olyan 6.5/10 – csöppet olyan hatása van sokszor, hogy 20 percnyi történést húznak szét 45-re (?) és sok lett emiatt az unalmas rész, valamint sajnos néha iszonyat blőd ostobaságok történnek. na meg a második évadban iszonyatosan sokat nyúlnak az 1984-ből. viszont kétségtelen h van rengeteg viccesebbnél viccesebb rész is – isten keze, valaki? – valamint egy roppantul egyedi sorozat. na meg jó pár igencsak egyedi karakter, pl Mister Smith egy elképesztően zseniális figura, de Theo sem egyszerű eset :D

Lalee - 2009. 10. 25. 23:26

Témát szeressük.:) Írás tetszett. Ha lesz időm én is bepróbálkozok vele.

Timi - 2009. 10. 25. 23:59

“simán levetkőzte magáról, a gyalázatot, mit rákentek a századok.”

winnie, azért Dylan karaktere nem volt gyalázat, vagy nem értem, hogy ezt mire írtad…
Amúgy épp az imént néztem vissza dvd-ről a BH90210 negyedik évadának első 4 részét… :D Csak úgy előkaptam… nálatok meg pont Perryről van egy hír. :D Illetve.. inkább a sorozatáról. Ezt ugyan nem nézem, de az ismertető alapján érdekesnek tűnik, talán egy nap erre is kerítünk sort.

rhynn - 2009. 10. 26. 00:13

Asszem pont Winnie (vagy inkább Human) ajánlására néztem végig tavaly nyáron. Pár nap ig tartott az egész, mert annyira belelkesültem.

Szerintem mai szemmel is nagyszerű, a neten fellelhető verziókban nem érződik a minőségbeli különbség, Sean Austin pedig még jobban feldobja a sorozatot.

Fools Gold (Bolondok Aranya) megnézése közben gondolkodtam egész film alatt ,honnan ismerős a néger srác, aztán kifelé menet a moziból eszembe jutott, s mosolyogtam nagyokat :)

Bence - 2009. 10. 26. 00:14

A sorozatot még régen láttam és egyáltalán nem jött be, kicsit csalódtam is J. Michael Straczynski-ban…a Babylon 5 -talán minden idők legjobb (sci-fi) sorozata ,marha jó karakterek és 5 évadot átívelő egységes történet(a filmek meg a crusade nem kellettek volna)- után többet vártam.

rhynn - 2009. 10. 26. 00:17

Téééényleg, Human írta a Filmbuzin, s akkor két héten belül végig is néztem :)

Az első évad kicsit posztapok herkuleses, a második pedig olyan 1984-es, ahogy más is említette. De az valahogy hangulatilag nagyon eltalált. Főleg, amikor bemennek a birodalomba körülnézni.

winnie - 2009. 10. 26. 00:19

“winnie, azért Dylan karaktere nem volt gyalázat, vagy nem értem, hogy ezt mire írtad…”

direkt kurziváltam a szavakat, képletesen értettem, hisz a kvázi idézet a nemzeti dalból van. semmi bajom természetesen se perry-vel, se a bh90210-zel, sőt.

kisgans - 2009. 10. 26. 00:26

Posztapokaliptikus dolgokat imádom, még az elég gyengére sikerült Jericho is bejött. Kösz a kritikát, pilot már jön Joe bácsitól, ha jó lesz, jöhet a dara. :)

Malen - 2009. 10. 26. 00:33

Jó kis sorozat, és bár látszódik rajta, hogy nem mai gyerek, de mai szemmel is nézhető. A története alapján én elkülöníteném az első és a második évadot.

Nekem az első évad lassan gördülő cselekményszállal dolgozott, mindig résszel kicsit közelebb került Jeremiah a Valhalla szektorhoz, ugyanakkor maguk a részek jobbára önállóak voltak. Erre az évadra a félig drámai, félig akciójelenetek voltak jellemzőek, kellemes elosztásban.

A második évad nekem valamiért nem ízlett annyira, bár az okát nem tudnám megmondani. Ez az évad már jóval eseményorientáltabb, a cselekményszál voltaképp az évad egészében összefüggő, és szerintem az első évad kényelmes tempójához, személyközelibb eseményeihez képest itt minden túlságosan “nagy”. Mister Smith karakterét én az évad végéig nem igazán tudtam hova tenni, és bár érdekes fazon, az évad végére éppen ezért kissé az idegeimre ment (valahol Lost effekt). Kurdy ebben az évadban nekem jobban bejön, Jeremiah viszont valahogy… elaludt valahol, szerintem a forgatókönyvírók hibásan rakták őt abba a pozícióba, amibe került. Amikor kiszabadult onnét, rögtön minden helyreállt a lelkemben :)

Így hirtelenjében ennyi…

Belphegor - 2009. 10. 26. 00:55

Amint azt fentebb is írták, a két évad nagyon eltér egymástól jellegében. Meglehetősen rég láttam már, de arra nagyon emlékszem, hogy a pilot engem határozottan felcsigázott, de utána valahogy az első évad nem igazán hozta amit vártam. Van néhány nagyon jó rész, de elég sok nagyon átlagos is. Viszont az első évad utolsó két részében nagyon sok minden hirtelen a helyére kerül (olyan is, ami korábban érdektelennek tűnt), felpörögnek az események és onnantól az egész második szerintem az egyik legjobb sorozatévad, amit valaha láttam. /legalábbis akkor úgy tűnt :) / Első évad kevésbé összefüggő, a második jóval inkább.

Amúgy meg nehéz lehet JMS-sel együtt dolgozni, mert ha minden igaz, a Crusadenek is azért lett vége, mert összeveszett a csatornával :D

Amúgy pedig igen, a válaszokat szépen adagolják és a vége is viszonylag le lett zárva.

Annatar - 2009. 10. 26. 01:00

Ez is azok közé a sorozatok közé tartozik, amelyeket elkezdtem, tetszett is, de aztán abbamaradt és azóta is a polcon áll. Bár ha lesz egy kis időm, előveszem újra, azóta talán fejlődött annyira az angolom, hogy jobban megértem, felirat nélkül elég nehezen boldogultam vele, plusz a depis hangulat is egy kicsit sok volt egyszerre…

Tyberius - 2009. 10. 26. 02:25

Én csak annyit kérdeznék, hogy mennyire nehéz az angolja? Ha olyan Lost-Heroes szinten van, akkor megszerzem és megnézem felirat nélkül, bár még angol subot se találtam hozzá sehol, pedig az nem lenne rossz, akkor lehetne fordítani…

Zsurmi - 2009. 10. 26. 04:00

JBG-vel kell, hogy egyet értsek.
Gagyi, unalmas, kiszámítható még “a maga korában is”. Bealudtam rajta többször is, pedig kajálom a poszt-apokaliptikus témát.

Mindez JMS-től a Babylon 5 után(most nézem újra 3.szor, angol nyelven+felirattal). Szerintem a Jeremiah-t méltán feledték el.

RolloJuve - 2009. 10. 26. 07:49

Ezt én volt, hogy meg akartam nézni, de sor soha nem került rá. A Showtime idevágó korszakából az ODC5-ot megnéztem (kaszáig), az tetszett.

gab - 2009. 10. 26. 08:21

aszem a jerichoval kapcsoltaban valaki mar felvetette a JEREMIAHt, rogton utana is neztem. Nekem tetszett az elso 2 resz. Sajna a tobbihez mar nem volt magyar felirat ugyhogy abba is hagytam. De ha valaki esetleg azota megcsinalta a tobbit, tobjatok egy linket.

Es aszem ugyanitt ajanlotta valaki Merletol a Malevilt. Aki posztapokalipt-sucker-nek erzi magat, akkor kotelezo!

Pályaelhagyó Autóversenyző - 2009. 10. 26. 10:00

én tavaly végignéztem,

ha képesek vagyunk elvonatkoztatni a logikai bakiktól, akkor jó kis sorozat. bár végig volt hiányérzetem (valószínűleg mindig lesz, amíg amcsik készítik a sorozatokat maguknak – én legalább olyan realizmust várnék el, amilyet Stephen King összehozott a Végítéletben /a könyvben/ ), a jerichót fényévekkel veri.

az angolja pont annyira érthető, hogy fejlesszen is, nekem ez volt az első felirat nélküli sorozatom. mondjuk nem nagyon emlékszem, miről szól.. :)

ajánlom.

varecza - 2009. 10. 26. 10:09

Az első 3 részt láttam, és szerintem nem állja meg a helyát ma. B-kategória.

Busmen - 2009. 10. 26. 17:21

JMS a király! Ütős volt ez is mint a B5! Na az az igazi nagy kedvenc. JMS-ben az volt a jó hogy nem Qrvult el és nem hagyta magát megvezettetni a tv társaságoktól. Ezért született csak pár epizód a Crusad-ból is:-/

JBG - 2009. 10. 26. 18:20

“mondjuk nem nagyon emlékszem, miről szól.. :)

ajánlom.”

Aha…na ez remek ajánló.

.tnm - 2009. 10. 26. 19:06

JMS -> google -> bingo! -> utorrent -> vár, vár, várakozik…

mostanában úgy se találkoztam értelmes sci-fi féleséggel. :( szóval “high hopes for this”, remélem nem üt vissza.

Turner - 2009. 10. 27. 19:22

oké ma néztem meg a pilot-ot engem meggyőzött annyi bajom van csak,hogy nem találok feliratot az egész évadhoz (pláne a következőhöz) de se baj remélem lesz aki majd lefordítja (addig is tűkön ülök)Ja és még annyit,hogy ez is képregény alapján készült ezt csak azoknak akik nem értik miért annyira Mad Max-es az egész egyszerűen így volt megrajzolva.

JBG - 2009. 10. 27. 21:30

“ezt csak azoknak akik nem értik miért annyira Mad Max-es az egész egyszerűen így volt megrajzolva.”

Ezzel jól megmagyaráztad. Mé’ ilyen sós a leves? Így lett megsózva.

blnd - 2011. 01. 31. 19:02

En nemreg neztem meg mindket evadot, de nem tudnam nyugodt szivvel senkinek ajanlani. Meg talan a Jerichonal is borzalmasabb, pedig az is eleg hervaszto volt. A masodik evad meg foleg ratyi, azt nem is erdemes vegigszenvedni (annak meg a focime is fenyevekkel mulja alul az elso evadet). Iszonyat parbeszedek, bena latvanyvilag, erzelgosseg, patetikussag, hompolygo zene, logikai bukfencek, ostoban viselkedo karakterek, rossz szineszek… de a legfajdalamasabb az egeszben, hogy lehetett volna egy (legalabb kozepesen) jo sorozatot csinalni ezzel az erovel, mert maga az alapotlet a Big Death erdekes lenne, van par izgalmasabb karakter, meg behoznak nemi termeszetfolotti szalat is Mister Smith-el a masodik evadban, de sajnos tele van kihagyott ziccerekkel.

tipikus jelenet S02-bol (nem igazan spoiler):
Sotet ejszaka, fenyoerdo, helikpoterek az egen, Valhalla Sector katonak a fak kozott. Ezekiel nem akarja hogy Jeremiah-t elkapjak a katonak, ezert legjobb megoldaskent elkezd kiabalva szaladni fele (az erdo meg belove olyan nagy kek reflektorokkal, amiket a kilencvenes evekben hasznaltak a kulso ejszakai jelenetekhez), a nevet kiabalva, vagy azt hogy NOOOOO! mire – nem meglepo modon – a katonak szetlovik. Mindez belassitva termeszetesen.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz