login |

Vége a Defying Gravity-nek. Mármint teljesen.

2009. 11. 04. 17:42 - Írta: winnie

33 hozzászólás | kategória: kritika,

Amerikában 8 rész ment le, Kanadában 9, de szerencsére az ottani Space Channel leadta a maradék 4-et és, aki lemaradt volna, annak jó hír, hogy január első heteiben érkezik a teljes 1. évad DVD-n is…, de a Defying Gravity-nek annyi, James Parriott, a készítő elmondta, hogy a díszleteket ledózerolták, a színészeket szélnek eresztették. (Szerencsére azt is elmondta, hogy miképp folytatódott volna a sorozat a tervezett 3 évadban: itt és itt lehet elolvasni az interjút két részben.)

defying gravity finale

Mint ahogy a kritikában is írtam, a 3. rész után már nem tartottam a scifi-sorozattal, amit itthon is elég sokan dobtak, de szerencsére egy keménymag azért kitartott és tőlük azért elég jókat olvastam – hátha ez valakit meggyőz egy későbbi darálásról. Én még visszatértem a 13. részre, megnéztem a finálét, mely felhozott némi “előzményklippel”, amit elég kaotikus volt, nekem bőven megtette volna annyi, hogy a az 1. évad végére már elértek hőseink a Vénuszra.

Hogy közben mi történt, arról nem értekezek (biztos sok minden), inkább csak a finálé kapcsán jegyzem meg, hogy eléggé elnyújtott volt az utolsó 40 perc, s bár ugyan megjelent egy-két újabb kérdőjel, de az első fejezetet azért korrekt módon lezárták a készítők. Mármint persze, ami a jelent illeti, hiszen a flashback-ek során történnek érdekességek, melyek egy részét a fenti linken megválaszolja a készítő.

defying gravity finale 1

Sajnos azonban az elnyújtottságnál is erősebb volt a giccsfaktor hatása, ráadásul az utolsó pár percben vagy négy különböző csók is elcsattan, az utolsó tízben pedig megszólalnak a romantikus popszámok – szerintem ennek a tényezőnek elég erős szerepe volt abban, hogy itthon sem lett akkora siker a Defying Gravity. Mármint netszerte. Pedig remek látvánnyal rendelkezett a sorozat, amellett nem szabad szó nélkül elmenni.

Ettől eltekintve, mindent egybevetve abszolút pozitív, hogy már a finálé előtt kiderült, hogy mi is volt a küldetés valódi célja, hogy pontosan mi is Béta (nem húzták el a Nagy Választ a sorozat végéig), az más kérdés, hogy a válaszok kinek mennyire jöttek be, mennyire voltak eredetiek, mennyire közhelyesek.

Olvasva azonban azt, hogy még mi várt volna a nézőre a sorozatban, amondó vagyok, hogy a 2-3. évad jóval ütősebb lett volna.

33 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2009. 11. 04. 17:50

elárulja valaki, hogy az autóbalesetes, gázolásos sztorinak mi volt a lényege, mert egyedül az volt fehér folt számomra. hogy mi történt.

teddyrush - 2009. 11. 04. 18:11

A csávó elgázolt egy kislányt és baromira eltusolták az egészet, hogy ne kerüljön börtönbe a faszi, és dolgozhasson tovább. Nem igazán tudta elfogadni ezt, meg ez egy külön morális szál volt az uccsó 3 részben, mert senkivel sem tudta ezt megbeszélni, és a töke ki volt (mondjuk a fél gárdának), hogy mindent elhallgattak előlük. És neki is most hallgatni kellett (volna) erről és nem találkozni a kis csajjal. Vívódás, érzelmi szál.

Nekem mondjuk bejött a sorozat, de tényleg full sci-fi szappanopera volt. Sokszor ott kellett lenni a toppon, hogy kapcsolj, hogy most a Mars, vagy Vénusz expedíción vannak, vagy kiképzésen, vagy mégkoráábban valamikor.

Én ha műsor szerkesztő lennék mondjuk TV2-nél, szombati matinénak simán betenném. Máskor itthon amuúgy sem lehet sci-fit eladni:( Ez meg egy lötyögős, de érdekes sorozat.

Cifu - 2009. 11. 04. 18:21

Winnie: Tömören és röviden Ty Olson karaktere (az eredeti parancsnok) hazafelé tartott az autójával, amikor kicsit elmélázott (ennek némi köze van ahhoz, hogy a felesége ugyebár a hajón van, aminek az új parancsoka (a benga fekete csávó) korábban kamatyolt a feleségével), és elcsapott egy nőt az úton. Berakták zárkába, de az ügyből nem lett semmi – a küldetés vezető ürge ugyanis elsikált mindent, hogy fedezze, mivel szükség van rá.

Egyébként én valahol sajnálom a sorozatot. Ha az antigravitációs-nanotechnológiás ruha technoblablát nem nézzük, amivel a mesterséges gravitációt magyarázták, illetve a valós idejű kommunikációt a hajó és a Föld között, az utóbbi idők azon kevés Sci-fi sorozatáról beszélünk, amelyik tudományos ismereteinkhez hű volt. Nincs FTL hajtómű, az űrruhák valódi űrruha kinézetűek voltak, a hajó is normális űrhajó kinézetű volt, sok, a tartós űrutazással kapcsolatos valós problémát vetnek fel benne. Egyszóval egy olyan Sci-fi volt, ami a Sci(ence) részhez is volt köze, nem csak a Fi(ction) részhez, mint a legtöbb “divat” Sci-finek, a’la Star Trek, Stargate és így tovább. Ha hasonló sorozatot keresünk régebbről, akkor például a Space 1999 hozzámérhető ebből a szempontból…

Sajnos ő a második a sorban, a Virtuality is hasonlóan jó (tudományos) Sci-fi volt, de ott csak egy Pilot volt.

Hozzá kell tenni, hogy ez esetben nem a tudományosan korrekt hozzáállás volt a gond, hanem az, hogy nem tudtak elég magávalragadó, kellően szórakoztató terméké összegyúrni az egészet. Mert azért mégis csak arról szól az egész…

Waldi - 2009. 11. 04. 18:23

Alapvetoen rem gaz volt az egesz, a tudomanyos szakerto-nek legalabb egy Palo Alto-i kiscsoportos ovodast felkerhettek volna, mert meg azis megmondta volna a termeszet tudomanyosan alulmuvelt forgatokonyviroknak, hogy a Venusz jo esetben is 40 millio km-re van (de lehet akar 260 milliora is), tehat a feltett kerdesemre legjobb esetben is 4,5 perc alatt kaphatok valaszt, ennek ellenere realtime beszelgettek a szereplok.
A legenyseg is iskolapeldaja volt annak, hogy miert nem szabad szocipatakat kiengedni az urbe.
Ennek ellenere meg mindig jobban kivancsi voltam a kovetkezo reszre, mint a SGU-ra :D

Cifu - 2009. 11. 04. 18:40

Waldi: Ebben az a szomorú, hogy ezt a Sci-fi sorozatok kb. 100%-ra rá lehet húzni. Mutass nekem egy olyan mostanában készült Sci-fit, ahol tökéletesen követik a tudományos ismereteket….

Az első részben pont az általam kicsivel fentebb is említett két tudományos realitásba ütköző “apróságot” technoblablázták ki. De ezt leszámítva azért igyekeztek a realitásokhoz ragaszkodni. Amúgy nem tudom, miért ne fért volna bele az, hogy kommunikációnál figyelembe veszik a távolság miatti idő-lagot, legfeljebb videóüzenetekben váltanak szót, és nem valós időben, nagy kaland. A Virtuality mondjuk ebben egy fokkal jobb volt, ott még vicceltek is ezzel a gyorsítás előtt. :)

CSiPet - 2009. 11. 04. 18:40

Hát én tegnap végigdaráltam. Nagy álltalában odavagyok a sci-fiért, de ez már túlságosan szappanopera volt. A másik gond a logikátlansáok tömkelegével volt. Pl a fentebb említett kommunikációban. Akármennyi fejlődünk arra, esélytelen hogy millió km-ekre azonnali kommunikáció lesz. De ott volt, pl a gravitáció esete is. Azzal hogy nanotechonlógiával magyarázták megbarátkoztam, de akkor ne dobálja már a labdáját unalmába, mintha a földön lenne (tudom hogy voltak rotációs fülkék, de ezt pl a hajó kilátó részénél szúrtam ki).
Aztán a fekete nőtől pl kirázott a hideg. Meg a butaságaitól. 10 trillió dolláros küldetés, és akkor annyit válaszol, hogy ez a hitről szól, meg ilyen baromságok. XD
Nah szal nekem ez már sok volt. Végigszenvedtem, hátha kiderül mik azok az Tárgyak, de az is lógva maradt (és ahogy látom úgy is maradt volna).
Úgyhogy nálam ez 3/10 max.

Waldi - 2009. 11. 04. 18:46

Cifu:

Ok, de ha az adott univerzumokban az urhajok hiperterben, warpolva, fereglyukakon keresztul utaznak, akkor feltehetjuk a fenynel gyorsabb sebessegu kommunikaciot is megoldottak.

Cifu - 2009. 11. 04. 18:51

Waldi: Amikor tudományról beszélünk, akkor az általunk ismert tudományról tesszük ezt, és nem arról az áltudományos technoblabláról, amely szerint van hipertér, lehet warpolni, és féreglyukakon keresztül utazni.

Amiről te beszélsz, abban nincs tudomány, az szimplán dramaturgiai/történetbeli okokból megszegik a tudományos ismereteket, és valami technoblablával kimagyarázzák. De ettől még nem lesz tudományosan helyes…

Tyberius - 2009. 11. 04. 19:45

Hát baromira sajnálom a kaszát, mert baszottul bejött a végére. Az igaz, hogy az utolsó részben a giccsfaktor ott volt a topon, de egyébként nagyon kellemes meglepetés volt a sorozat, azt hittem, hogy a 4 rész után nyugodt szívvel tudom kaszálni, de ez nem történhetett meg és mivel az angol hallásom nem az igazi még így a egy idő után tűkön ültem, hogy mikor jön ki újabb és újabb magyar felirat…

Waldi - 2009. 11. 04. 19:57

Miert, warp hajtomuvet valoszinuleg lehet epiteni max. kicseszett sok energia kell a terido olyan szintu manipulalashoz. Akarcsak a mesterseges gravitaciohoz vagy a fereglyukakhoz. A sci-fi altalaban nem 100 %-osan a mai standard modelre epul, hanem tobbe kevesbe modositja azt, el nem itelheto modon gyakran ugy, hogy lehetove tegye az elfogadhato sebessegu csillagkozi utazast, galaktikus birodalmak letrejottet.
Valoszinuleg az emberiseg meg nincs felkeszulve a nehany 1000 evig utazunk a kovetkezo csillagig, hogy uj koloniat alapitsunk, de a bolygok nem alkotnak egy birodalmat, hiszen nem lehet megregulazni senkit sem a tavolsagok miatt, sot a puszta kommunikacio is evekig tart koncepciora. Legalabbis meg nem hallottam ilyen sci-firol :D

Persze ha eljutunk arra a szintre, hogy naptomegnyi, de legalabbis bolygonyi energiakkal tudjuk a teridot manipulalni, akkor nem igazan marad tobbe lehetetlen.

Maniac84 - 2009. 11. 04. 20:01

Kicsit vontatott volt a sori, én speciel az első 4 rész után parkolópályára is tettem egy időre. Talán ha 6-7 rész alatt jutottak volna el a finálé történéséig, akkor nézettebb is lehetett volna. Egyébként a 2 szálon futó történetvezetés nekem bejött (5 évvel ezelőtt-jelen), viszont a szappanoperából feleennyi is elég lett volna. A valós idejű kommunikáció meg engem is zavart, ha már korunk technológiájához ilyen közel állóra csinálták, akkor ezt is meg lehetett volna oldani másképp. 5/10

DelMare - 2009. 11. 04. 21:09

na sokadszorra motyogom, h én biza nem voltam egy scifi-sorozat őrült, a DG mégis bejött.

vszeg azért mert nem a hagyományos bimmbumm vonalat követte, látványilag nagyon igényesek voltak a készítők. való igaz, h volt egy apróbb “MelrosePlaces” (fromHuman:) jellege, nem volt kifejezetten akció-orientált, de mégis behúzott. a maga módján dinamikus volt, szerethető karakterekkel, és sok sok lehetőségként rejlett benne. 7/10.

jah, a technoblabláról: klassz dolog, h próbáltak ügyelni a technológiai realitásokra, de a DG ettől még nem egy dokumentum sorozat volt. ergo felesleges is ezeket negatívumként megjegyezni. arra ott a Discovery.

Racoon - 2009. 11. 04. 21:12

valaki összefoglalná röviden a sci-fi/rejtély részt?
nincs időm érte végig nézni a sorozatot, de ennyi érdekel belőle

Cifu - 2009. 11. 04. 21:44

Waldi: Ajánlok egy nagyon jó oldalt, mert különben kénytelen lennék sok-sok oldal hosszon kielemezni és megcáfolni azt, amit írsz.

http://www.projectrho.com/rocket/

Innen egy idézet: “Causality, Relativity, FTL travel: chose any two.” Szóval nem létezik tudományosan bizonyított “warp-meghajtás”. Pont. :)

Lehetne a jelenlegi tudományos ismeretekre alapozva is nagyon jó és látványos űrhajó-harcokat csinálni, de nem mer senki belevágni… Ez van…

Necros - 2009. 11. 04. 21:53

Nekem tetszett a sorozat, sajnálom, hogy egy évad után nem kapunk többet belőle. :( A színészek többnyire hozták magukat, a látvány ott volt, a szappan részt meg nem vitték nagyon túlzásba. Ha kábelen adják az elejétől, szerintem túlélte volna, ott többet is megengedhettek volna maguknak. Az ABC a lehető legrosszabb választás volt.

CSiPet, a kommunikációt egyszerűen azzal magyarázták, hogy sokat lassított volna a dolgokon, ha reálisan csinálják, így ezt egyszerűen figyelmen kívül hagyták. Engem nem is zavart…

Cifu - 2009. 11. 04. 22:03

Racoon:

Találtak egy idegen ‘lényt’ itt, a földön (fejből mondom, talán Peruban?), és kiderült, hogy a Naprendszerben még van további hat. A lény az emberi tudatalattira hat, zenét, gyereksírást, hasonlókat hall az, aki a közelébe van. Titokban megegyeznek a nagyhatalmak tehát, hogy egy űrhajót építenek, és a Naprendszerben található többi lényt próbálják összeszedni, mivel úgy vélik az lehet a kulcs az megismerésükhöz. Az egész űrmisszió hivatalosan egy nemzetközi együttműködés, hogy a Naprendszer minden főbb égitestét meglátogassa az ember. A legénységet egy komoly szelektálásnak vetik alá, de a lény által kiválasztottak kerülnek be, de ők sem tudnak az út valódi céljáról, egészen addig, amíg az első útiállomásnál megállnak. A lény ugyanakkor valamiféle furcsa genetikai változást is kezd okozni a legénységnél, azt már sose tudjuk meg, pontosan mifélét (ilyen genetikai változást a paradicsomültetvényben is okozott, amely kiszabadulva az ültetvényből fraktál alakzatban nőtt meg hihetetlenül gyorsan).

Milyen rejtélyek vannak:

-Mik is ezek a furcsa lények?
-Mik a céljaik, miért okoznak a többségnek furcsa hallucinációkat, miért kezd a legénység genetikai elváltozásokat mutatni?
-Miért nem látja Jen Crane a lényt magát, és miért nem hall zenét, vagy más hangot, mint a legénység többi része?
-Pontosan mik is a szándékai az űrmisszió mögött álló nemzetközi háttércsapat (akiket néha lehetett látni a megbeszéléseken)?
-Pontosan mik is a motivációk az egyes karaktereknek (ezek egy része ki lett vesézve már, másoknál utalások voltak)?

winnie - 2009. 11. 04. 22:13

persze az elején nem lehet tudni, hogy mi ez a “lény”, amit Bétaként emlegetnek, szóval sokáig rejtély az is.

Cifu - 2009. 11. 04. 22:16

Őőőő… igen, kb. itt jöttem rá, hogy az egész amit írtam, kutyafüle, mert a én kb. kronológiai sorrendben írtam, míg a sorozatban teljesen össze-vissza derülnek ki a dolgok. :)

Yeto - 2009. 11. 04. 22:31

Gondolkoztam hogy elkezdjem de ez eldöntötte.

joshua7 - 2009. 11. 04. 22:40

Furamód nekem jobban bejött, mint az FF vagy az SG Universe. Én sajnálom, h kaszát kapott…

Waldi - 2009. 11. 04. 22:43

Cifu:

Ez nem bizonyit semmit. A warp meghajtasnal az urhajo nem mozog gyorsabban a fenysebessegnel (ha mozog egyaltalan), hanem az urhajot korulvevo burok mozog a kornyezo teridohoz kepest fenysebessegnel gyorsabban. (A terido mozgasara nem ervenyes a fenysebesseg, mint korlat, es ez nem egy elvi lehetoseg, de a Nagy Bumm inflacios modelje erre epul.) De ha leteznek feregjaratok, akkor a kauzalitasnak amugy is kicsengettek :)

Az a baj, hogy amit jelenleg mondani tudunk, azt az altalanos relativitas elmelet nehany egzakt es illetve numerikus megoldasa alapjan mondhatjuk a temaban. Azonban a numberikus megoldasok meglehetosen instabilak, igy nem tudjuk, hogy letezhetnek-e stabil, makroszkopikus fereglyukak, warp meghajtas satobbi az alt. rel. szerint.
De, hogy a tovabbi egyesitett elmeletek, illetve az Univerzum maga mit tesz lehetove arrol persze fogalmunk nincs.

Cifu - 2009. 11. 04. 23:03

Waldi: Tehát ha nem tudjuk biztosan, akkor az most tudományosan alátámasztott vagy sem? Könyörgöm, a kezdetektől fogva erről beszélek. Amíg nincs rá tudományos bizonyíték, “fiction”, ha lesz rá bizonyíték, attól kezdve “science”.

A Warp-hajtóműveknél kihagytad azt az apróságot, hogy még ha ezt a verziót is nézed, a sci-fikben nem így van bemutatva -> vagyis egy elméletből csináltak szépen egy áltudományos magyarázatot hogy tudnak a hajók FTL sebességgel haladni, sőt, Warpban még követik egymást, és harcolnak is olykor… :)

Waldi - 2009. 11. 04. 23:39

A valoszinuleg lehet neked hol tudomanyosan alatamasztott? :D
De exponencialis energiakapacias novekedes mellett is minimum evezredekre vagyunk attol, hogy ilyen szinten manipulalhassuk a teridot.

Cifu - 2009. 11. 05. 07:16

Waldi: a valószínűleg lehet nem elég. Én a tudományosan alátámasztott tudásra mondom azt, hogy “tudományos”. Ilyen a 2001 vagy a 2010 mozifilm. Az űrhajók desingja, a meghajtás, repülési pályák, mesterséges gravitáció megoldása, ‘aerobrakeing’, kommunikációs lag, stb. Ha nagyon bele akarsz kötni, akkor a 2001/2010 támadható felülete e téren a “felfüggesztet” létállapot. De ennyi.

A sci-fi sorozatok és filmek elsöprő többségét azonban nem érdeklik a tudományos tények… A fent belinkelt oldal azért érdekes, mert sok régi sci-fire utal vissza, amelyek ugyan mai szemmel megmosolyogtatók, és egy részük egyértelműen osztozik a mai Sci-fik többségének áltudományosságában, de akadt szép számmal olyan, ahol konkrétan szépen elgondolkoztak, hogy hogy is nézne ki a valóságban egy jövőbeli űrhajó, miként épülne fel, mennyi időbe is telik valójában egy bolygóközi, ne adj isten csillagközi utazás, és így tovább…

norbucso - 2009. 11. 05. 10:36

Nekem annyi elég is volt hogy a Grace klinika alkotóitól. Az mekkora unalom volt. Folyton a nyáladzás, most meg ugyanaz az űrben, na inkább ne. Én nem fogom pótolni a sorozatot ez biztos.

winnie - 2009. 11. 05. 10:41

“Nekem annyi elég is volt hogy a Grace klinika alkotóitól. A”

az ilyen reklámszövegnek nem kell bedőlni. olyan készítette, aki írt grace klinikát is. ennyi. ugyanúgy írt sons of anarchy-t is.

Stef - 2009. 11. 05. 12:18

Nálam a 3. rész után vége volt a sorozatnak,be kellett dobnom egy kávét, hogy el ne aludjak. Ettől függetlenül jó, hogy jönnek a sci-fi sorozatok.

zLk - 2009. 11. 05. 23:38

Jé, ott van R2D2 a Star Warsbol az első képen! :D

Tranquille - 2009. 11. 06. 15:05

Én sajnálom, hogy vége. Annyi puskapor maradt benne, hogy simán jó lett volna még minimum két évadra. Volt néhány erős karakter is benne, például a központos főnök, vagy a német csaj. OK, a realitáshoz semmi köze nem volt, persze, de engem szórakoztatott, és a “relytély”-szál is a helyén volt. Azért délutáni matinénak kicsit kemény lenne szerintem, voltak benne már-már horrorisztikus elemek is, nem is egyszer. Majd valahogy túlteszem magam rajta, mert nincs más választásom, de szomorú, hogy esélye sem volt kibontakozni (illetve valószínű itt rontották el a promo teljes hiánya mellett, hogy túl sokat vártak vele, mire begyújtották).

Jamesch - 2009. 11. 06. 16:17

Sztem nagyon jó kis sci-fi volt, jól belement azokba a problémákba amik előjönnének reálisan ijen szituban.
Amugy meg kurvára nem érdemes rákoncentrálni a technikai hibákra mert minek, a sci-finek nem az űrhajó a lényege, hanem hogy sokkal tágabb keretet ad a történetmesélésnek fikciónak! mint egy általános mű.
Az egyetlen ami idegesítő télleg az a kommunikációs lag hiánya, mert az túl alapvető, még egy iskolásnak is leesik. De egy rész után azért az ember csak túl kéne tegye már magát rajta és élvezze a többit.

Cifu a te logikáddal meg kidobhatunk egy csomó klasszikus sci-fit is, simán beleférnek a nem bizonyított (de lehetséges) elméletek, nem hazudják azt közbe a nézőnek hogy ez az igazság.

Tranquille - 2009. 11. 07. 04:01

Annyit még hozzátennék, hogy szívesen olvasnám könyv formában a folytatást, bár erre valószínű nem lesz lehetőségem. Nem tudom, szoktak ilyet lépni, hogy kiadnak egy cancel sorozatot könyvben? Vagy ez csak a csalódott rajongók utópisztikus álma?

jani - 2009. 12. 28. 14:32

most darálom, ezerszer inkább ezt kellett volna folytatni, nem azt az iszonyat xar sgu-t.

kezdek babonás lenni, ami -nekem új- sorozatot karácsony tájékán ledarálok és tetszik, nem éri meg a következő évadot (tavaly a tscc-t daráltam le, pár hónapra rá kasza).

denemigen - 2010. 01. 04. 01:21

francba a grey’s-in-space szállal, ez akkor is jó sorozat volt! és a 8-10-ik rész után kezdett beindulni. amit meg a 2.ik 3.ik évadról olvasni lehet… nagyon kár.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz