login |

Alapfogalmak: Utánfutó sorozat

2009. 11. 08. 14:19 - Írta: winnie

40 hozzászólás | kategória: fogalmak

A Fringe kapcsán jutott eszembe a jelenség és majd megmondjátok, hogy mennyire létező a fogalom. Vannak olyan sorozatok ugyanis, melyek önmagukban nem képesek a nézőket leültetni a képernyők elé – ergó sokak számára annyira nem érdekesek. Viszont, ha éppen ül a néző a tévé előtt, akkor nem is nagyon kel fel, ha éppen ez a sorozat kezdődik – ergó van annyira érdekes, hogy másodszándékból csekkolja a tévénéző.

Tudom, nekünk a net előtt viszonylag ismeretlen a jelenség, hiszen nem vagyunk sorrendiséghez kötve, de aki a tévét nézi, annál igenis számít, hogy egy sorozat mi után következik. Amerikában a nézettségek megítélése nem csak az abszolút számoktól függ: ugyanazon a csatornán lehet siker is, bukás is egy 6,5M-s nézettség (erről a témáról írtunk bővebben, de szokás szerint nem találom a linket), hiszen van, hogy önmagában a 6,5M jó szám, viszont egy 25M-s műsor mögött botrányosan rossz.

Viszont vannak olyan sorozatok, melyek a(z általában fix) felvezetések mögött jól tartják meg a nézőket, ezek általában a felvezetésre műfajban hasonló szériák, melyek könnyen veszik át a tévé előtt ülő nézők zömét. Ők lennének az utánfutó sorozatok, amelyek a felvezetést jól tartják meg, azonban önmagukban életképtelenek.

Egy gond van csak a definícióval, hogy általában csak annak első felét lehet bizonyítani (“jól tartják meg a nézőket”), az életképtelenséget nem, hiszen, ha egy páros jól működik, akkor általában nem bontják meg, így sosem tudjuk meg, hogy egy sikersorozat mögötti sorozatot önmagáért néznek a nézők, vagy csak azért, mert lusták felállni a kanapéról…

Napjaink tipikus utánfutó sorozata a Brothers & Sisters, melyet immáron 4. éve vezet fel a Desperate Housewives, melynek jól tartja meg a nézettségét, de önmagában az ABC nem merte még kipróbálni, pedig ilyenkor a felvezetéssel egy másik újonc sorozatot is jól be lehetne járatni. Jellemző, hogy annak idején a DHW a Grey’s Anatomy-t vezette fel, de olyen jól, hogy idővel a GA már jobban teljesített, mint a DHW (ld. most a CSI és a The Mentalist esete), így az ABC “egy élet – egy halál” alapon ki is próbálta a kórházsorozatot a legdurvább, csütörtök 21.00-s időpontban, aminek eredménye a CSI trónfosztása lett.

Példa rengeteg lehet még az utánfutásra, elég csak a CBS hétfői komédiablokkjára gondolni, amikor a Two and a Half Men mögött vagy féltucat sorozat ért el korrekt eredményt, de sem a New Adventures of Old Christine, sem a Rules of Engagement nem tudott szerdán túl sok nézőt leültetni a tévék elé. A jelenlegi TAAHM-követő, a The Big Bang Theory, persze más tészta, hiszen már korábban is bizonyította életképességét, sőt, jelenleg is veri a TAAHM-et a fiatalok között, szóval…

Tipikus utánfutó sorozat volt a tavaly elkaszált (egyébként remek) Without a Trace, mely 4 évadon át lubickolhatott a CSI mögött, s tartott meg annyi nézőt, hogy mindenki örüljön. Aztán az 5. évadban a Shark kedvéért jött egy vasárnapi kitérő, majd megint visszakerült csütörtökre, biztonsági megoldásnak, hogy aztán tavaly kedden lehelje ki a lelkét. Pedig, ha marad csütörtökön…

Ugyancsak jó példa a Will & Grace, mely a 3-7. évadjában a Friends mögött hatalmas siker, az egyik legnézettebb szitkom volt, majd miután eltűnt a Friends, már a kutyát sem érdekelt a sorozat, jött is a kasza. És mindez a Fringe miatt került szóba, ugyanis az mind a House, mind az American Idol után remekül megélt (igaz, utóbbi mögött már neccesen tartotta a nézőket), s most a Lie To Me-vel is ez a helyzet, a fenti két sorozattal so-so elvan, de… ki tudja mi lenne vele egyedül?

És persze itt jön az obligát kérdés: valaki volt már részese ennek a jelenségnek? Ki utánfutózott? Mert megvallom, engem érdekelne a filozófiai háttér: ha X sorozatot nézem Y évadon át és az napot, időpontot vált, akkor nincs benne a rendszeres nézőben, hogy kövesse? Pedig az lenne a logikus.

Ja, és: érdemes-e életben tartani az ilyen sorozatokat? Mert a szívem azt mondaná, hogy igen, de…

40 hozzászólás Ne habozz!

Bujtor - 2009. 11. 08. 14:43

Nekem a Buffy meg az Angel volt ilyen, mikor ment a Viasaton. Valamiért nincs kedvem rájönni, hogy hol is tartottam, és megnézni a többi részt.

CyClotroniC - 2009. 11. 08. 14:50

Itthon TV-ben csak akkor nézek sorozatot, ha valamire rá sikerült szoktatnom a szinkron-érzékeny családot. Ilyen a House, a Lie To Me vagy a The Mentalist, azok meg simán követhetőek. Lie To Me pl péntekre költözött és a családot pl abszolút nem zavarta az időpontváltás, bár én sokat kihagytam ugye egyéb péntek esti programok miatt. Szal szerintem a sorozatok követésével nincs gond.

Ráadásul ezt az utánfutó jelenséget se értem teljesen. Mármint az oké, hogy van, de szerintem ez nem csak csatornafüggő. Szerintem ugyanis egy “A” csatornás adás is lehet egy “B” csatornás adás jó felvezetője, ha éppen a néző arra a kettőre érzékeny. Szal pl, ha valaki “A” adón megnéz valami zenés-táncos realityversenyt, az utána simán átkapcsolhat “B”-re, hogy mondjuk megnézze a Glee-t. Persze mindkét csatorna nyilván figyel a jó párosításokra, de az ide-oda váltogatást egy-egy műsorsáv közti reklámban szerintem nem sok minden gátolja meg, 1 klikkelés az egész. Pl biztos sok ember van idehaza, aki az RTL-en Barátok köztöt néz (lelkük rajta :P), majd utána átkapcsol a TV2-re a House-ra mondjuk.

Annatar - 2009. 11. 08. 14:57

Velem inkább olyasmi esett meg régebben (mostanában nemigen nézek sorozatot tévében), hogy egy későbbi sorozat előtt időkitöltőnek megnéztem a korábbit is, de már nem emlékszem, hogy ez milyen páros volt…

winnie - 2009. 11. 08. 15:06

“Szerintem ugyanis egy “A” csatornás adás is lehet egy “B” csatornás adás jó felvezetője, ha éppen a néző arra a kettőre érzékeny.”

hmm, kéne példákat nézni, de szerintem ez úgy működik, hogy ha a néző eléri a távirányítót, akkor ki is tudja kapcsolni a tévét és nem kapcsol másra. az utánfutás létének egyik döntő tényezője, hogy a néző még a távirányítóért sem hajlandó nyúlni. amit persze én sem értem.

nem konkrét utánfutás, de: az egész fölött nem tudok napirendre térni. még a smallville-nek is ennyire lazy a rajongótábora, hogy csütörötkön igen, de pénteken már nem? pedig nem csak 2 évados sorozatról van szó, mint a fringe, hanem a 9. évadjában járóról.

Lui - 2009. 11. 08. 15:19

Rám ez sosem volt jellemző ahogy visszagondolok vagy 5-6 évet a régi tv-nézős korszakomra. Egy A sorozat utáni B -t csak akkor néztem, ha eleve érdekelt a B is. Mondhatni nem lustán, hanem tudatosan tv-ztem.
Maximum akkor volt ilyen utánfutó sorozatnézés, mikor a családdal vasárnap délután bekapcsoltuk a tv2-t, és azt néztük egészen estig. Ehhez persze a hasonló stílus is közrejátszott. Macgyver, A-Team, Sentinel, Jag, Smallville stb. Akkor valahogy jó volt őket szép sorjában nézni. De ma már ha eleve kizárt ilyen, nem nézek tvt :D

dzsiaj - 2009. 11. 08. 15:42

Na és a Supernatural? Még annak se kellett soha magában megélnie, ha emlékeim nem csalnak.

bognarandras - 2009. 11. 08. 15:49

Hát igen.
Nekem őszintén szólva kezd nagyon elegem lenni a Fringe-ből. Lehet kasza lesz…

kisby - 2009. 11. 08. 15:51

Ismerős jelenség, én a Született Feleségekkel pont így voltam/vagyok. Amikor még régebben a Dr. House mögött volt ennél is ott ragadtam, aztán mikor szétválasztották őket elhagytam, most hogy visszarakták megint nézem, de valahogy egyáltalán nem hiányzik az a pár darab amit kihagytam.
Ez nálam két dologgal magyarázható, egyrészt a SzülFel jópofa, ha már ott vagyok megnézem, de nincs benne olyan + ami miatt ragaszkodnék hozzá. Ami ennél sokkal dominánsabb tényező( és emiatt kicsit úgy érzem nem is ebbe a kategóriába tartozik), hogy a péntek este nem TVs időpont, amikorra rakták a sorozatot( ha jól rémlik :)).

Balázs - 2009. 11. 08. 16:11

Akárki akármit mond: Will & Grace: the one of the best sitcom EVER!

winnie - 2009. 11. 08. 16:19

ezzel nincs is gond, nekem is vannak kedvenc utánfutóim, csak éppen valahol döbbenet, hogy az WG is egy évad alatt 15 millióról 5 millióra csökkent nézettségileg. teljesen érthetetlen volt a közönség közömbössége a sorozat iránt.

ilyenkor egy írónak sem lehet túl jó: rádöbben, hogy talán mégsem ő volt a nagy király:)

Tibi - 2009. 11. 08. 16:19

Szerintem itthon tipikusan utánfutó a Grace Klinika. Anno a Vészhelyzet nélkül hogy megbukott :s

phantom - 2009. 11. 08. 16:33

Ne feledjük, hogy a Samantha Who! valószínűleg nagyon hosszú ideig elélhetett volna a DWTS mögött HA nincs sztrájk és HA nem mozgatják.
Sztrájk előtt félelmetesen jól teljesített, ilyen jó nézőmegtartása talán még nem is volt a DWTS-nek.
A slot-utód, a Castle is hasonló eset, nagyon remélem, hogy sorsukban nem lesznek hasonlóak és tovább él 1,5 évadnál.

Nekem amúgy furcsa mód pont fordítva volt magyar tv-n élményem. Az első egy-két évad Nip/Tuck-ot a Viasaton néztem, ahol az este 10-11kor kezdődő műsorokra már annyira nem ügyeltek, hogy kb. 10-20 perces késésben voltak mindig, így rendszeresen beleakadtam az előtte lévő sorozatba, a Sex and the City-be, amit mindaddig elvből rühelltem. Ugyan még most se vagyok egy hardcore fan és nem is láttam minden évadot vagy részt, de el kellett ismernem, hogy korrekt, szellems, eredeti kis sorozat volt.

phantom - 2009. 11. 08. 16:37

A Fringe-t meg ha van esze a Fox-nak visszateszi a House mögé, nagyon jó kis páros volt tavaly, kár volt megbontani és bedobni a nagy halak közé.

outlander - 2009. 11. 08. 16:39

Nem nagyon értem én ezt az egész jelenséget, pedig létező és valós dolog… Bár igaz, hogy tévét sem nézek már. Különben is, az ember azt gondolná, hogy a DVR, a különféle on-demand szolgáltatások, a stream vidók és a torrent korszakában már kevéssé él ez a jelenség, ha a néző nem real-time nézi a tévét.

Én azt tudom mondani, hogy régen, amikor még nem volt digibox, és csak a műsorújságból tudtam meg, hogy milyen műsor következik, meg esetleg az ajánlókból, akkor talán maradtam kicsit tovább a tévé előtt kíváncsiságból a kedvenc sorozataim után is. És bár Amerikában az egyik műsor után egyből jön a következő cold openje főműsoridőben, reklám nélkül, addig magyar tévében, ha jól tudom, még mindig szigorú reklámszünetek határolják el a műsorokat (de már nem kis hazánkban élek, úgyhogy ezt erősítse meg valaki). És néha bizony a néző már csak az idegesítő reklámok miatt is hajlandó megkeresni a távirányítót és csatornát váltani/kikapcsolni a tévét. Az utánfutózás nem működhet, ha 10 perces reklámszünetek választják el a műsorokat, hiába kéri a bemondó, hogy “De ne menjenek sehova, mert mindjárt kezdődik az XYZ”. De nem láttam magyar tévét jó ideje, úgyhogy javítsatok ki, ha tévednék.

lacczko - 2009. 11. 08. 16:46

Itthon a Született feleségek is ebbe a kategóriába tartozik, House mögött elmegyeget de a kilences sávban elég gyengén teljesít.

lacczko - 2009. 11. 08. 16:53

Bocsi a dupláért, de gyorsan hozzáteszem, hogy szerintem kint ugyanez a helyzet a Private Practice esetében, a GA mögött elfut de tavaly szerdán elvérzett.

phantom - 2009. 11. 08. 17:04

A Private Practice szintén a sztrájk áldozata lett, előtte igen szépen teljesített, utána nem volt meglepő, hogy egy újonc sorozat elvesztette a nézőközönségét 9 hónap szünet után.
Csak az ABC – nem volt ugyan nagy mutatvány – de felismerte, hogy GA-val remek lehet, míg szegény Pushing Daisies-Dirty Sexy Money-Eli Stone triónak nem volt ilyen szerencséje.

winnie - 2009. 11. 08. 17:08

phantom: samantha who. való igaz. remek példa.

mignon - 2009. 11. 08. 17:28

Én is csak a Vészhelyzet utáni ott ragadás miatt néztem meg a Grace klinikát, aztán egyszer csak túl sok lett,és észre vettem, hogy nem is tetszik, csak azért nézem, mert nincs kedvem felálni, azóta nem nézem!

human - 2009. 11. 08. 17:54

a DSM-nek semmiképp nem volt esélye, marhadrága sorozat volt, így két hasonló nézettségből mindenképp DSM vérzett volna el.

“A Fringe-t meg ha van esze a Fox-nak visszateszi a House mögé”

Nem fogja, és nem azért mert nincs esze.

fringefan - 2009. 11. 08. 17:59

de miert nem teszi vissza? akkor inkabb kaszalja? :-S :(

winnie - 2009. 11. 08. 18:08

most megnézte, hogy hátha a lie to me jobban működik, mert a fringe nem volt közel sem tökéletes. ráadásul tavasszal úgyis a 24 lesz ott, így nem is teheti vissza. majd májusban lesz a nagy döntésnek az ideje, hogy egy újoncot vagy a fringe-et tegyenek párba a house-szal.

és ugye nagy kérdés, hogy a két új sorozat, a past life és a human target hogy teljesít majd az american idol mögött. előbbi mondjuk esélytelen, szóval ott felszabadulhat egy hely.

Mammut - 2009. 11. 08. 18:12

emlékszem, mikor ment anno vián az a vasárnapi blokk, buffy, angel, roswell, x-files, millennium, meg ha jól rémlik, még a wolf lake is ott volt vmikor, vagy váltotta a millenniumot? á, régen volt, már nem emlékszem, de mind1

na, ebből nekem a roswell mindig is ilyen utánfutó volt, az ufós témák annyira nem kötöttek le, de mivel ott figyelt a blokkban, azért megnéztem mindig, és a végére már meg is kedveltem

amúgy annak a blokknak olyan gáz volt a nézettsége, hogy nem csinálnak hasonlókat? mármint most nem arra gondolok, hogy ugyanezeket a sorozatokat adják végtelenségig, hanem hasonló műfajúakból álló blokkra… jó, via szokott most is hasonlót, de sajna csak max. két, legjobb esetben is három (bár már ilyen sem rémlik) sorozattal, mint hétvégenként hercules és xena, no de nappal ki néz tévét? (költői kérdés, én nem, max háttérben, úgy meg nem ugyanaz:)
ilyen full estés tévé előtt ülős programom azóta sincs, pedig jó lenne, ha nem szoktam volna le a nyomozósakról pár éve, akkor a tv2-n futó ncis és hasonlók is király lenne, bár az is csak vmikor később kezd (9-kor, azt hiszem?), és addigra már inkább berakok egy filmet

más sorozat nem ugrik be, ami ilyen utánfutó lett volna, lehet azért, mert mint ahogy mondtam, nem igazán van ilyen hosszabb blokk, szóval nem várom az esetleges utánfutó utáni sorozatot, mert nincs mit várni, így ha adott sorozat alapban nem izgat, szimplán elkapcsolok, nem “utánfutózok”

Nightquest - 2009. 11. 08. 18:50

outlander:
Egy ideje én se nagyon nézek már tv-t, de azt tudom, hogy pár éve a tv2 próbálkozott azzal, hogy egy sorozaton belül két reklám (viszonylag az elején és a végén), viszont kettő között nem volt. Nem tudom, más csatornákon volt-e, de asszem viszonylag hamar visszaállt a tv2 is a normál rendre, de ebben talán tévedek.
Nekem ez nagyon nem tetszett, azt a kevés tv-zési kedvem is elvette, mert rossz volt, hogy még alig kezdődött el egy sorozat és máris reklám, meg aztán a végén kb. 5 percért várni megint reklámot. Másrészt meg jobb szeretem, hogy ha vége egy műsornak, akkor van pici pihenő, megemészteni a látottakat, vagy technikai tv szünetet is jobb műsorok között tartani. Ezekből következik, hogy kb. sose utánfutóztam, max. ha unalmamban nem tudtam jobbat, mint folytatni a tv-zést vagy kíváncsiságból bepróbálni egy sorozatot, ha már épp akkor volt. Szóval már régen is, de mostanában pláne tudatos néző vagyok (igaz, torrenttel mást nem is nagyon lehet).

kpeter - 2009. 11. 08. 20:16

Ezt a jelenseget hogy egy sorozat felvezet egy masikat sosem ertettem… kizarolag akkor maradok egy kovetkezo sorozatra/filmre ha erdelel. En arra az adora kapcsolok ahol az a sorozat vagy film megy ami erdekel es kesz. Most mar kevesebbet tevezek, de regen volt olyan, hogy parhuzamasan ment 2 kulonbozo adon termeszetesen egyidoben sorazat – akkor videoval felvettem az egyiket es kesobb megneztem…

Nightquest - 2009. 11. 08. 20:57

Erről jut eszembe, nekem mindig furcsa volt, ha olvastam neten, hogy valaki panaszkodik, hogy két sorozata egyszerre megy és választania kell. Vannak nagyon szegény emberek, stb. tudom, de azért akkor is szerintem kb. majdnem mindenki megengedhet magának egy videót vagy hasonlót, főleg ha már van internetje is (nem beszélve a torrentről, de az más kérdés).

winnie - 2009. 11. 08. 21:12

nem annyira sorozatközpontú az átlagember, így, ha valamit felvenne, akkor az sokszor elkallódna, nem lenne ideje megnézni. mint a junkie-nál, ha kiír egy sorozatot és fiókba teszi:)

Tücsök - 2009. 11. 08. 21:15

Vicces nekem a Brothers & Sisters és a Fringe is magában helytálló sorozat… mind a 2 saját maga miatt kezdtem el nézni… többek közt a szereplő színészek (Sally Field, Calista Flockhart stb vagy Joshua Jackson és J.J Abrams páros) miatt + mert megtetszett a storyjuk…

Szóval nagyon remélem h a Fringet nem kaszálják…jöjjön csak minnél elöbb a 24 ..és vissza a House mögé a Fringel ..

Nick - 2009. 11. 08. 23:40

En a Numb3rs-zel voltam igy amig a tv2-on neztem az NCIS-t.
Van jopar olyan sorozat amit nem nezek rendszeresen, csak ha veletlenul rakapcsolok, de a Numb3rs az egyetlen ami ilyen utanfuto, hogy pont az NCIS utan jon, es mikor epp megvolt az a jo szokasuk, hogy nem adtak reklamot a ketto kozott, vagy elkezdodott mielott meg a kezembe kerult volna a taviranyito, akkor megneztem azt is.

Nightquest:
Es mi van, ha nekem egyszerre adjak ket sorozatomat es a) nem vagyok otthon az adott idopontban b) az idopont hajnali ketto, szoval mindenkepp valasztanom kell? :)

(De amugy harom eve vettettem meg az elso vhs-unket, huszonhatezerbe kerult learazva, es most nyaron is meg hasonlo aron lattam emlekeim szerint videot, az azert nem olyan kis penz. Pre-vhs meg nekem is sokszor betett, hogy egyszerre adtak a sorozataimat. Csak ugy kotozkodeskepp.)

Nightquest - 2009. 11. 09. 02:55

Nick:
Az ilyen speciális esetektől tekintsünk el:)
Az meg persze nézőpont kérdése, hogy kinek mi nagy pénz, inkább ezt nem fejtegetném jobban, nem akarok igazságtalan lenni. Amúgy lehet használtam is venni végső soron, hogy valami kreatívat is mondjak:)

juhaszvik - 2009. 11. 09. 09:26

én hétköznap 6 után érek haza, ilyenkor megy egy 1 órás simpson család blokk a comedy centralon (amiből akármennyit meg tudok nézni), míg az esti 8-as nagyágyú – HIMYM vagy My name is Earl (csak volt) vagy Dokik – előtt hétkor adják a Megint Malcolm című komédiát. egyébként nagyon jó sorozat (még ha az előzetesekből nem is ez jön le), de félek, hogy csak azért nézem, mert abban az időpontban van. ezért ha ez nem is “utánfutó”, hanem “köztefutó”, de az érzés ugyanaz.

dvcs - 2009. 11. 09. 09:39

Amikor meg neztem tv-t mindig csak azt neztem ami erdekelt + Cobra 11 az esti film elott :D

Viasaton a hetvegi Star Trek blokkot imadtam :)

Azota annyira leszoktam a szinkronrol, hogy nem is birnam tv-ben nezni a kedvenceimet…

asterix - 2009. 11. 09. 12:01

Én nem tudom, de a Fringe esetében ha a két év nézettségét összehasonlítjuk akkor tavaly 2-3 millió ember csak utánfutózott volna?

winnie - 2009. 11. 09. 12:16

ezt írom. még több is. a fringe esetében hol a house, hol az idol nézői utánfutóztak. a sorozat sikernek volt ezlrt titulálva, de kiderült, hogy sajnos alaptalanul. vagyis úgy tűnik, hogy alaptalanul.

outlander - 2009. 11. 09. 17:37

A nem valós időben nézett, pl. TiVo-val felvett műsorok nézettségével foglalkoznak a networkök? Csak azért kérdem, mert azok az adatok legalább őszinte képet adnak egy műsor sikeréről, hiszen ott nincs utánfutózás.

winnie - 2009. 11. 09. 17:40

annyira nem, de vannak kimutatások róluk.

Alderaan - 2009. 11. 09. 19:44

A Született Feleségeket a House után és miatt kezdtem el nézni. De nem azért, mert nem tudtam volna átkapcsolni, hanem mert, semmi más normális nem ment sehol, ez pedig jó kikapcsolódás volt.
Viszont az is előfordult már, hogy valamit azért néztem meg, mert vártam, ami utána jött. Ezt a verziót azért nem szeretem, mert egyre későbbre kerülnek sorozatok, amiket néznék, de mivel túl későn van
a, lehet, hogy bealszom, mivel az előtte levő nem köt le annyira b, vagy magát a sorozatot sem látom, mert elkezdek nézni dvd-t, vagy számítógépezek, és elmegy az idő.

Szóval én jobban hiszek a főmüsoridőben.

NPeete - 2009. 11. 09. 23:06

én régen az NCIS után keztem el így nézni a Numbers-t, de aztán jobban megszerettem :)

winnie - 2009. 11. 09. 23:34

akkor az már nem utánfutó:) az utánfutót más időpontban, más sorozat után nem nézné az ember.

Kriky - 2010. 05. 15. 12:36

Az NCIS az egyetlen sorozat, amit nem neten nézek, hanem TV-ben, utána pedig mindig átkapcsolok a Showder Club-ra. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz