login |

Spoiler a könyv vagy sem?

2009. 12. 06. 19:27 - Írta: winnie

27 hozzászólás | kategória: könyv

Sokszor előjönnek ezek a kérdések, s egy életem, egy halálom, megteszem a lépést. Vannak sorozatok, melyek könyvek, régebbi sorozatok alapján készültek, így előfordulhat, hogy aki ismeri a könyvet, az tudja, mi fog történni – vagy éppen nem tudja, hiszen annyira megváltoztattak mindent. Az ebben a helyzetben lévők viszont nem nagyon tudnak puffogni, hiszen nem akarnak spoilerezni a fő kibeszélőkben. És persze vannak olyanok, akik kíváncsiak, hogy mi történt máshogy a könyvekben, mi fog történni a könyvekben, s kérdéseikre nem nagyon kapnak választ.

Szóval, mivel egyre több az ilyen irányú kérdés, az elkövetkező napokban pár sorozatnak (Legend of The Seeker, The Vampire Diaries, True Blood, FlashForward, V) készítünk egy-egy kibeszélőt a fenti ismertetettek szellemében – lehet érdeklődni a tudoroknál, lehet kritizálni a könyvektől való eltérést, vagy hallgatni és akkor elhal a kezdeményezés:) Eddig amúgy azért próbáltam kerülni a lépést, mert van bennem félsz, hogy valaki például megismeri a V vagy a FlashForward lehetséges csavarjait, vagy a True Blood áldozatait és elcseppenti azt a kibeszélőkben. Így talán lesz az efféle tárgyalásoknak is hely, illetve a nagyon kíváncsiak kíváncsisága is kielégíttettetik.

(Ez csak afféle beharangozó post volt, persze lehet véleményezni az ötletet.)

27 hozzászólás Ne habozz!

human - 2009. 12. 06. 19:31

brr

d-mon - 2009. 12. 06. 19:38

szerintem a könyvek nem tekinthetők spoilernek épp azért mert a sorozatban sokszor eltérnek az abban leírtaktól (pl dexternél az első könyvben egy fontosabb szereplő meghal, a sorozatban meg él és virul)
szerintem a sorozat attól még ugyanúgy adja a wtf-okat, vagy azért mert “bazz itt is hogy megcsinálták” vagy “bazz ezt hogy átírták már” (persze nem mindig pozitív módon)
szóval a könyves kibeszélő jó ötlet, de semmiképp sem spoiler.

winnie - 2009. 12. 06. 19:46

ez igaz, de azért vannak olyan sorozatok, melyek elég sok WTF-pillanatot átvesznek a könyvből.

Hunnenkoenig - 2009. 12. 06. 20:20

Nekem a könyv nem spoiler. En tudom elvezni a filmet akkor is ha olvastam a könyvet (pl. Gyürük Ura… igaz azt 25 evvel a film elött olvastam utoljara)

Aki meg nem akar spoilerezni, az nem olvassa a könyv topikokat es kesz.

Aki meg könyvet sem akar olvasni, az meg egy faragatlan tusko marad vilag eleteben es kesz. :-P

tumpara - 2009. 12. 06. 20:28

Én a Flashforward esetében rontottam el magamnak a szórakozást, mert a könyv pont azzal kezdődik, hogy mi okozta a blackoutot. Mondjuk úgy néz ki, a sorozatban azért megcsavarják a dolgot (és tán a könyvben is, csak nem mertem továbbolvasni), úgyhogy nézem tovább, még ha az epizódok minősége erősen hullámzó is.

Dart - 2009. 12. 06. 20:34

aki nem akar spoilert az ne olvasson ilyen oldalakat és kész. Engem sosem zavart a spoiler, a birodalom visszavág attól, hogy tudjuk Vader Luke apja még szórakoztató.

Hunnenkoenig - 2009. 12. 06. 20:46

Dart vaze! Most mer’ arultad el!?
Lehet, hogy itt valaki meg nem tudta!
Olyaaan vaaaagy!

Encsi - 2009. 12. 06. 20:48

öööö, off :) de ez már sorozatbetegség: “lehet érdeklődni a Tyudoroknál”-t olvastam, majd második nekifutásra is, mert nem tűnt így értelmesnek a mondat… harmadikra már megvolt :))

Bruzsy - 2009. 12. 06. 20:54

tisztára utópisztikus érzéseim vannak, amikor azt mondja vki, hogy ha nem akar spoilerbe futni valaki, akkor ne olvasgasson olyan oldalakat – és ez igaz is, feltéve ha egy barom épp nem a sorozat kibeszélőjében fejti ki a bölcsességeit, legyen az akár könyv, akár remake, akár máshonnan vett információ. volt már rá példa.

Mammut - 2009. 12. 06. 20:56

sorozatot még nem nagyon olvastam előbb könyvben, filmet viszont sokat… az egyik jellegzetes a jurassic park volt, mert előbb láttam az első filmet, és nagyon bejött, majd utána olvastam a könyvet, és az még jobban bejött, rögtön rá is ugrottam a második részre könyvben, és szintén bejött, viszont azt csak utána láttam filmen, na, az úgy már nem jött be, mintha vmi kivonatot néztem volna, és végig ez járt a fejemben, nem volt az igazi

és általában ez van, szóval, mivel a könyv plusz dolgot ad általában, szerintem jobb utána olvasni, ugyanúgy élvezheti az ember mindkettőt, de fordítva már nem feltétlenül igaz, bár az is igaz, ha nem túl jó könyvről van szó, valszeg a könyv se lesz az igazi a film után, na, jó kis 22-es csapdája

nemrég szereztem be a a Goodkind könyveket, és el is kezdem, ha befejezem az elkezdett koontzot, de nagyon nem szeretném beérni vele a sorozatot, mert úgy a sorozat sztem már nem tetszene, mert ha változtatnak is, gondolom főleg a részleteken, az események a könyvből vannak… pszt, azért ne mondjátok el :)

cyborgwings - 2009. 12. 06. 21:23

jó ötlet. a vampire diariesnél én sem merek semmi érdemlegeset írni a könyvvel kapcsolatban. nemcsak a sorozat spoiler miatt, hanem mert hátha valaki később olvasni akarja, úgy meg milyen már.

általában bírom a spoilereket, de előfordul, hogy rosszabb hangulatban ér utol és agyf.szt kapok tőle. viszont belém szorult annyi jóérzés, hogy mások szórakozását nem akarom elrontani, ezért jelezni szoktam a poénlelövős részeket a kommentjeimben.
azzal viszont egyáltalán nem értek egyet, hogy aki nem akar belefutni, az ne olvasson ilyen oldalakat. ezek az oldalak pont az előzetes tájékozódás végett vannak elsősorban, és nem azért, hogy az ember úton-útfélen olyan infókba ütközzék, amibe nem feltétlenül akart.

Dohi - 2009. 12. 06. 22:10

spoilerfob vagyok, de a konyv nem az. elso lepes a konyv elolvasasa, aztan az adaptacio megtekintese, ami altalaban pocsek, de akadnak kivetelek.

(es persze en sem olvasok el elobb mindent, sok filmnel pl. az elejen derul ki, hogy based on…, de azok olyanok is, amiket eleve nem olvasnek, mert nem, masfel oraban viszont akar meg jo is lehet egynek.)

mtrx - 2009. 12. 07. 00:09

szintén, ha tehetem előbb a könyvet olvasom, utána a feldolgozás

viszont ennek ellenére nem érzem komolyabb jelentősségét.. akkor lehetne spoileres és nem spoileres, könyv, film, újság alapján kibeszélő is (vagy túlszaladtam? :D)

winnie - 2009. 12. 07. 00:12

hirtelen 1-2 kommentet nem tudok értelmezni, de a posttal arra gondoltam, hogy szerintem nem érdemes megengedni, hogy a sorozatnézők szeme láttára a kibeszélőben arról legyen szó, hogy mi okozta a flashforwardor, hogy mi a v-k célja, hogy ki lesz a főgonosz a legend of the seekerben, hogy ki a vámpír a vampire diaries-ben, mert aki nem olvasta a könyvet, annak ez spoiler (lehet, ha követik a könyvet).

amit tumpara írt:

“Én a Flashforward esetében rontottam el magamnak a szórakozást, mert a könyv pont azzal kezdődik, hogy mi okozta a blackoutot.”

törődjünk vele, hogy titkoljuk az okot, vagy tárgyaljuk ki a FF-kibeszélőbe elrontva ezzel mások lehetséges szórakozását?

KoszoszPapucs - 2009. 12. 07. 06:50

Szerintem nagyon jó ötlet lenne különvenni a kettőt. A V-ről szóló postokat nem is olvasom, mert félek a spoilerektől. Egy-kettőbe beleolvastam, de mindig volt az eredeti sorozat alapján valami elejtett félmondat, ami nem volt ugyan spoiler, de akkor is sejtetett ezt-azt.

Réta - 2009. 12. 07. 07:04

Én még csak a True Blood első két részét olvastam a fenti könyvsorozatokból. Meglepve tapasztaltam, hogy a történetnek rengeteg új mellékszála van. Nem tudom, hogy Tara vagy Jason Stackhouse szerepe a további könyvekben szerepel-e, mert odáig nem jutottam. Szóval a sorozat tud újdonságot mutatni és nem is mindig tudnék spoilerezni, mert például a második évad első holtteste nem spoiler: az erdőbéli boszorkány lett volna, aki mellesleg szintén új szereplő. Elég sok néger szerepel egyébként, akik nem voltak benne a könyvben, szóval lehet, hogy ez a politikai korrektség jegyében van.
Ha elkaszálnak egy ilyen sorozatot, akkor azért kis vigaszt nyújt, hogy vannak a könyvek, ahol azért folytatódik a történet. Például a Blood Ties sorozat könyveit is beszereztem már, csak nem volt időm elolvasni.
A Roswell is könyvsorozat alapján készült, de meglepve vettem észre, hogy csak az alaphelyzet azonos, a történet szinte teljesen más. Ez is kellemes élmény, mert egy alternatív történetet olvashatok.

Golem - 2009. 12. 07. 10:05

Ami tetszett könyvben és filmen: A Dűne! Na persze az HBO féle! Nem semmi, hogy a szövegkönyv jó része a regényből származik! Le a kalappal!

Amitől először az üvöltve hányás gondolata kerülgetett, az a Legend of the Seeker. Először olvastam ugyanis a könyveket. Erre kiderül, hogy a sorozatban gyakorlatilag egy jórészt más világban, nagyjából ugyanazok a szereplők akcióznak, random dolgok körül. Komoly megdöbbenést okozott némelyik mellékszereplő jellemének gyökeres változása, és a családi viszonyok bődületesen fals változata.

Aki szeretne egy zseniálisan jó, fordulatokban gazdag, mégis aprólékosan megírt fantasy regényt olvasni, javaslom, kezdjen bele a regénysorozatba!

Thyara - 2009. 12. 07. 10:51

Nem ritka, hogy a sorozat, film nagymértékben eltér a könyvtől, ilyenkor nagy háborgások szoktak lenni. Most nézem a Rómeó és Júlia anime változatát, és nem kicsit durva, amennyire átírták az egészet.

outlander - 2009. 12. 07. 10:58

Én olvastam a Flashforward-könyv rövid tartalmát, hogy megtudjam, mi okozta a blackoutot. Lehet hogy a sorozatban ez máshogy lesz, lehet hogy nem, de mindenesetre én nem tudok várni arra, amíg a sorozatból kiderül…

Binky - 2009. 12. 07. 11:45

Szerintem jó ötlet a külön kibeszélő.

juhaszvik - 2009. 12. 07. 13:23

jó az ötlet winnie. melyikőtök fogja ezeket a postokat ellenőrizni (felügyelni stb.)? melyikőtök lesz az a bátor?
egyébként, mint bloggerek mennyire olvastok utána, amennyiben ily módon lehetséges (regény stb. formájában)? és mennyire tudjátok kikerülni általában a spoilereket?

Dart: “Engem sosem zavart a spoiler” – jó, de attól még másokat óvni lehet (kell).

winnie - 2009. 12. 07. 13:40

szerintem én, vagy kevésbé fogunk felügyelni, még nem tudom, de sajnos spoilerbe óhatatlanul is belefut az ember a blog miatt, én spec tudom, ki mit hol miért csinál a dexter 4. évadban:)

borleszk - 2009. 12. 07. 14:44

ha olyan film vagy sorozat érkezik ami konyvbol készult és érdekesnek tunik én mindig beszerzem elobb a konyvet és csak utàna mozizàs…a konyvet olvashatom a pàr napig a képi élmény rovidebb

M - 2009. 12. 08. 16:07

A Trueblood könyvekhez volt már szerencsém, és ott azt vettem észre, hogy az évadok alappillérén kívül, amire építok a sztoriszálakat nem sok mindent vettek át, és van hogy a még drámaibb hatás kedvéért megtoldották jó néhány egyéb dologgal. :D Szóval annyira nem okoz túl nagy gondot spoilerek terén.

Necros - 2009. 12. 17. 09:04

Én 1-2 spoilerbe már belefutottam a Legend of the Seeker esetében, mikor a könyveket ismerők osztották az észt… Tudom, vannak eltérések, de attól még elég sok dolgot lelőhetnek, akik nem törődnek azzal, hogy más olvasta-e már vagy sem.
Épp ezért addig nem kezdek bele a könyvekbe, amíg vége nem lesz a sorozatnak.

owlman - 2009. 12. 20. 13:19

Necros:
Engem pedig pont azért érdekel a Legend of the Seeker estében, hogyan írják át a könyveket :)
Eddig egész elég jól, de nem tökéletesen.

owlman - 2009. 12. 20. 13:21

Mi van akkor, ha a sorozat spoilerezi a könyvet?

A True Blood és Legend of the Seeker forgatókönyvírói sokat merítenek a 2. évad írásánál a 3-4. könyvből is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz