login |

Pilot-mustra: Cast Offs – 1×01

2009. 12. 08. 18:33 - Írta: winnie

21 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Hát, Anglia megint csak nem hazudtolta meg önmagát: ezúttal a Channel 4 állt elő egy olyan sorozattal, melyre a “zavarba ejtő” a legjobb jelző. A Cast Offs ugyanis egy áldokumentum-sorozat, mely egy (kitalált) valóságshow-ról szól, melyben hat fogyatékkal élő embert kiraknak egy szigeten, hogy próbáljanak meg együtt élni, boldogulni, miközben kamerákkal veszik őket.

CAST OFFS – 1×01 – 4/10

Cast off's

A koncepció alapját képező karakterek között van vak, siket, kerekesszékes, törpe, egy Thalidomide gyógyszer hatására “végtaghiányos” és egy kerubizmusban szenvedő (a színészek valóban rendelkeznek ezen “fogyatékokkal”). A sorozat pedig egyrészről az ő szigetelésük krónikája, másrészről pedig az évad minden részében középpontba kerül egyikük, hogy megismerhessük a történetét flashback-ek formájában.

Ennyi a koncepció, a műfajra talán a dramedy jelzőt lehetne ráhúzni, poénok és drámai(nak szánt) jelenetek váltják egymást, miközben a néző (jelen esetben én) nem tudja, hogy mit gondoljon. Mondom, zavarba ejtő, nem is tudtam, hová tenni a Cast Offs-ot, de mivel a szigetes események annyira nem hoztak lázba, a pilotban bemutatott kerekes székes srác története pedig bár korrekt volt, de inkább klisés, ezért a közepesnél gyengébb pontszám és a továbbnézés hanyagolása mellett döntöttem elsőre.

Pedig a téma érdekes, de a pilot középpontjába állított karakteren kívül nem ismertük meg annyira a többieket és a kezdő 42 perc nem nyújtott semmit, amiért kíváncsi lennék a sorozatra. Illetve hazudok, mert érdekelnek az előtörténetek, kíváncsi vagyok, hogy túllépnek-e a sablonokon (na, nem mintha ismerném a kerubizmus sablonjait…), de a Cast Offs is azon sorozatok közé tartozik, amit csak akkor folytatnék, ha valaki látva a 6 részes első évadot (vagy pár további részt) azt mondaná, hogy érdemes az időt beleinvesztálni, hogy van payoff a végén.

Az időbefektetés mellett van egyébként az, hogy az írók a Skins, a Shameless és a The Thick of Itt gárdájából kerülnek ki, de, ha a pilot nem győzött meg, akkor nincs értelme erőltetnem addig, míg valaki irányba nem állít és közli velem, hogy butaságot követek el a Cast Offs kihagyásával. A többieknek meg: aki nem tipikus, mondhatni eredeti sorozatra vágyna, annak nem kell tovább mennie.

21 hozzászólás Ne habozz!

BWA - 2009. 12. 08. 18:55

aaaa oszinten… fogyatekosok, meg mit ki nem talalnak a ezettseger, habar nem hiszem, hogy ennek lesz jovoje…

winnie - 2009. 12. 08. 19:00

hát, ha valami, akkor a fogyatékosok nem hiszem, hogy hoznak nézettséget. tapasztalatom szerint, az emberek zöme általában kellemetlennek tartja a fogyatékkal élők nézését.

Dohi - 2009. 12. 08. 19:18

nocsak, mi ez a (relative) sok brit kritika ujabban?

nalam egyebkent kasza lett az 1. resz vegen.

Thrasher - 2009. 12. 08. 20:07

oké, legemlékezetesebb cast photo evör

tumpara - 2009. 12. 08. 20:14

Hú ez kemény sorozat lehet, érdekelne is, de ha nem olyan átütő, hanem inkább csak olyan kliséhalmaz, akkor félek elpazarolni 45 percet az életemből.

Dohi - 2009. 12. 08. 20:21

sose tudod meg, ha nem nezel bele. foleg ha meg erdekel is.

winnie - 2009. 12. 08. 20:23

tumpara: lehet, hogy átütő, a lehetőség benne van, de valahogy nem volt újdonság, hogy a kerekes székes srác kosarazik, hogy a kerekes székesek depisek, hogy nekik is van életük, hogy csajoznak, sőt. viszont erre mondom, hogy a többieknél már lehet, hogy érdekesebb lesz a dolog.

Dohi - 2009. 12. 08. 20:29

a visszatekinto reszeket en is elegge untam, a szigeten jatszodo jelenetek valamivel jobbak voltak. de nem elegge :)

Olman - 2009. 12. 08. 21:10

melyik a vak? a vadász?

tumpara - 2009. 12. 08. 21:35

Jogos, akkor belenézek, aztán ha nem tetszik, megpróbálkozom a második résszel, hátha ott túllépnek a kliséken.

Dohi - 2009. 12. 08. 21:37

olman: aha.

noname - 2009. 12. 08. 22:46

Bizonyára tudatlan vagyok, de mi az a kerubizmus?

winnie - 2009. 12. 08. 22:54

nem tudom, hogy ez-e a magyar neve, tükörfordítottam, mivel én sem vagyok járatos a témában:

csekk a nagyított csoportképen balról a 3. szereplőt, vagy a wikit: http://en.wikipedia.org/wiki/Cherubism

(esetleg a google images-ben a képeket.)

lomi - 2009. 12. 08. 23:04

a középsőtől kiráz a hideg egy picit, először azt hittem, hogy ez maszkírozott cucc, de poénnak erős…nem hinném én sem, hogy nézős lehet bárkinek is

Pr13m - 2009. 12. 09. 06:56

Lehet hogy csak a reggeli fáradtság beszél belőlem, de valahogy rettenetesen morbidnak találom ezt az egészet, és egyben dühítőnek is, hogy ennyire lenézik már az embereket, hogy ilyen műsorokat készítenek a “szórakoztatásunkra”. Just Great!

winnie - 2009. 12. 09. 08:36

mindkét irányból meg lehet ideologizálni: azt is lehet mondani, hogy sokkal közelebb hozzák az emberhez a fogyatékkal élőket, elfogadtatják a nézőkkel, azok megismerhetik őket, a problémáikat és láthatják, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint mi. ez pedig máris remek célnak hat.

minase - 2009. 12. 10. 01:53

úgy voltam vele, hogy biztos kellemetlen lesz nézni, de mivel már többször is beégtem ilyen helyzetben (nézzek, ne nézzek, segítsek, ne segítsek?) ezért érdekelt.

remlélem, hogy ezt nem csak amiatt mondom, hogy brit, de engem skins szerű drámára emlékeztet, csak az adott téma miatt mélyebbre mehet. azért a klisével szemben meg kell védenem kicsit, mert a részletek felülírják. mondok példákat. spoileres lehet: a srác nem adja fel, hogy szemből pisiljen a wc-be, szóbakerült az esetleges szexuális hátrány, felhozza, hogy a fogyatékkal élők sem 100%-ig toleránsak, mert simán rámutatnak a másik gyengeségére (talán jól esik beletaposni ha a másik gyengébb?).
valószínű, hogy a legkönnyebb falattal kezdték, hiszen a kerekesszékes srác nagyon szimpatikus és olyan a fogyatékossága, amit talán legelviselhetőbbnek gondolok a 6 közül. meglátjuk a többit.

Frank Luck - 2009. 12. 11. 00:23

Nos, filozofálás helyett én tényleg nekiálltam, most fejeztem be a harmadik részt. A háromból messze az első volt a leggyengébb, de még nem jelenteném ki, hogy hiba kaszálni az első rész után. Fejlemény, hogy a ‘dramedy’ részből a ‘medy’ lényegében eltűnik (relatív, hogy ez jó vagy sem, nekem jó így). Én már biztosan megnézem, majd a hatodik után még elmondom, hogy mire jutnak/jutottam.

winnie - 2009. 12. 11. 00:45

köszi. nagyon kíváncsian várom.

Frank Luck - 2009. 12. 20. 17:13

Sajnos érdemben semmit nem tudok hozzáfűzni az előző kommentemhez… Tényleg nézhető, de semmi extrább izgalom, katarzis, ilyesmi. Néhány szereplőnek nagyon eltalálták a történetét, de a szigetes dolog számomra végig érdektelen maradt SPOILER ON (pl. a Gabriella-ról szóló részben megszületik a gyereke is, de igazából ez se ad hozzá a szigetes élményekhez semmit.) SPOILER OFF
Aki az első részt megnézte és még nem írta le teljesen a Cast Offs-ot, az feltétlenül próbálja be a másodikat is, nekem talán az tetszett a legjobban (a vak pasasról szó, Tom, I guess). Ha még ez sem nyerő, akkor jöhet a kaszás.
Aki már ott elakad, hogy úristenhogynéznekki, az ne is álljon neki, a lényege így biztosan “nem megy át”.
Nálam sokat segített a folytatásban a főcímben kihangsúlyozott reality-jelleg is. A szomorú, hogy ez nem igazán (=nem) volt jelen a sorozatban, esetleg az első és az utolsó rész a kivétel.

winnie - 2009. 12. 20. 17:18

kár érte… köszi mindenesetre a véleményt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz