login |

Paradox: vége az 1. évadnak

2009. 12. 23. 23:48 - Írta: winnie

36 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Ha valakit meghallok, hogy a Misfits 6 részes évadja miatt panaszkodik…! Csak viccelek, de sajnos a Paradox egyelőre ennyi volt, ki tudja, hogy lesz-e folytatás, egy biztos, a cliffhanger-t megkaptuk az arcunkba. A pilot-kritikánál nagyjából már sejtettem, hogy új idei kedvenc fog születni (a téma miatt), s a jövőbe látós, eseményeket megakadályozós/megakadályozni próbálós sorozat valóban nagyon betalált nálam. 7,5/10. Lehet, hogy azért, mert nem vagyok scifi-fanatikus? Nem tudom. Hmm, spoilermentesen mit is írhatnék még? Sokat.

446paradox_emun

A tematika tehát nagyjából FlashForward, az alap szerint egy nyomozócsoport egy tudós segítségével, “valahonnan fentről” kapott fényképek, képtöredékek alapján próbálja kideríteni, hogy mi történhet a jövőben (csúnya, rossz dolgok…), majd mindezt megpróbálják megakadályozni, miközben az óra egyre csak ketyeg, hol 4, hol 16 órájuk van a feladatra.

A felütés miatt alapból adja magát a dinamizmus, s bevallom engem ez vett meg, no meg az is, hogy mennyire nem amerikai sorozat, mennyire a földön járó, valamint, hogy 5 rész alatt hogy sikerült a “megakadályozzák vagy sem?” és az “egyáltalán mi fog történni?” sztorit csavarintgatni. Persze most kéne egy jó nagy “tovább” jel, ahol a tudományos magyarázatokra és következtetésekre térnék ki az események és az elmondottak kapcsán, de ez az a rész, amit passzolok.

446paradox_mark

Mert igen, a Paradox-ban próbálják a tudományos oldalról is megközelíteni a jelenséget, kérdés, hogy erre a néző elismerően bólint-e vagy csak “bullshit!” felkiáltással elkaszálja a sorozatot. Passz, nem vagyok tudós, elmerültem, élveztem a versenyfutást, de azért pozitívum volt, hogy nem akarták lógva hagyni a történéseket, valamint hogy kitértek sok olyan kérdésre is, ami a FlashForward-dal kapcsolatban kommentekben is megfogalmazódott részünkről.

Persze ettől még a Paradox nem akar több lenni, mint egy pörgős, baromi feszült puzzle-thriller, amibe szerencsére sikerült kellemes átíveléseket és erős karakterizálást is belecsmpészni, az ember csak nézett, hogy a képek által elindított láncreakciók következtében hol kötöttek ki a karakterek, miközben ott villog fényes neonvillogókkal a fejük fölött az örök kérdés: az események maguktól is megtörténtek volna vagy épp az katalizálta őket, hogy megpróbálják megakadályozni? Szerencsére érkezik válasz. Vagyis…

Nem feltétlenül, aki nagy megoldásokat, lezárásokat vár, mindenképp koppanni fog, de itt indul meg a reménykedés és a bizakodás, hátha lesz 2. évad.

36 hozzászólás Ne habozz!

bigyibogyo - 2009. 12. 24. 00:54

hm, erdekes, nekem nem jott be. pedig szeretem a jovobe latost is, az angol sorozatokat is. ez meg sehogysem fekszik. de mostmat csak juszt is megnezem mind az 5 reszt :)

Pocok - 2009. 12. 24. 00:59

Nekem sem jött be. Csak két részt láttam.

Viszont aki látta az elmondana nekem két dolgot SPOILER után? Az egyik, hogy mennyire jött be a megérzésem, hogy a maradék 3 részben megakadályozzák a dolgokat, illetve, hogy mi a végén a cliff… nagyon megköszönném :P

winnie - 2009. 12. 24. 01:12

SPOILER (ha szükséges ugyan egy finálés írásnál:)

nem akadályozzák meg, többször is halnak meg “megmentendő áldozatok”, a cliff meg többrétegű, hiszen amellett, hogy nem mindenki éli túl a főszereplők közül sem, plusz az egyikük brutális módon meggyilkol valakit, a végén nem képek, hanem egy hangüzenet töltődik le. egy segélykérés, egy ismerősnek tetsző hang részéről:)

Aragorn83 - 2009. 12. 24. 04:55

Én még csak a 4. részig láttam. Azt is tegnapelőtt… No, ha hazamentem akkor még megnézem az 1×05-öt. :)

Waldi - 2009. 12. 24. 08:23

Zsir volt, de ezek az 5-6 reszes angol evadok tenyleg kiboritoak, meg akkor is, ha ha jobban porgetik a tortenetet, mint az atlag amcsi sorozatokban. Kivancsi leszek, hogy innen merre halad a tortenet, az evadzaro wtf-t kell visszaforditani?

Perfect0 - 2009. 12. 24. 08:55

Számomra nagyon kellemes meglepetés a Paradox. Az elején voltak ugyan fenntartásaim amiatt, hogy angol sorozatról van szó, de abszolút pozitív csalódás ért. Külön öröm hogy nem mindenható karaktereket alkottak a készítők, és hogy nem csak happy end-ben gondolkodnak. Ettől valahogy sokkal reálisabb, életszerűbb az egész. Az 5 epizód viszont elég kevés sajnos (legalább is kialakulóban lévő addikcióm szempontjából, nagyon remélem lesz következő évad.
A mostanit egy erős 8/10-re értékelem :)

Pogacsa - 2009. 12. 24. 09:16

IMÁDTAM!
Sci-fi kicsit kevés volt benne, a végére pedig sok filózás, moralizálás (ami tetszett). Na most h egy műhold miért pont Manchaster környékére küld képeket. Talán a figyelő is befolyásolja a történéseket, nem tudom, de piszok sok elvarratlan szál maradt…

plantag - 2009. 12. 24. 09:19

en is meg csak 2 reszt lattam, de pont a 2. resz vegen fogalmazodott meg bennem, hogy pont ök maguk idezik elö egyik maik kep letrejöttet, es ezert is paradox a cime.. es szerintem, ez a FF-re is igaz. ha nem foglalkoznanak azzal, ki mit latott a jövöben, lehet, teljesen mashogy alakulna, de ott az a LEHET..

Slukk - 2009. 12. 24. 09:21

Időutazó sucker vagyok, de ez nagyon gyenge sorozat volt 3 részig birtam, pedig ritkán nyomok cancelt.
Misfits tényleg rulez. Nathan mindent visz, a sorozatot is ő viszi, mint House a sajátját.

Annatar - 2009. 12. 24. 10:08

Hát én csak ültem és néztem ki a fejemből “WTF?” érzéssel a végén. Nagyon remélem, hogy lesz második évad, mert ez így nagyon durva volt. Annak ellenére, hogy tulajdonképpen legalább annyira idegesít egy csomó minden a sorozatban, mint amennyire érdekel, hogy mi sül ki belőle.

Ares90 - 2009. 12. 24. 10:59

Fantasztikus volt az utolsó rész! Nagyon jól eltalált sorozat, jó, hogy a britek is belenyúltak ilyen témába. FF-nál klasszisokkal jobb, teljesen “életszagú” lett. Várjuk a 2. évadot.

Daphne - 2009. 12. 24. 11:17

Én is 2-nél tartok, de most a szünetben majd bepótlom. Kíváncsi vagyok, megfog-e a sorozat, de nem biztos, hogy akarom, mert akkor itt is üres lyuk fog tátongani bennem, mint a Misfitsnél, hogy csak ennyi.

Jadro - 2009. 12. 24. 12:25

Remek kis sorozat. Két részt láttam és izgutam végig.

tengerecki - 2009. 12. 24. 12:37

az 5. még nincs meg, de eddig tetszik.érdekes a történet, csak valahogy olyan bénácska némelyik színész meg dialógus, mégis leköt a sztori pörgése.
valahogy a tudóscsávó színész a leg”amerikaisorozatkompatibilisabb”, mégis ő a legbénább színész… :P
a többiekkel nincs gáz.

des - 2009. 12. 24. 13:37

Én is azok közé tartozom, akiknek az elején még kevésbé tetszett, de csak néztem tovább. …és tényleg, valahogy mindig jobb volt picivel. (vagy csak én szoktam bele az angliai környezetbe, dialógusokba, és egyebekbe. mert témyleg másabb ez, mint egy amerikai sorozat)

Szóval ha lesz 2. évad, simán fogom nézni. Pedig az első rész után fanyalogtam rendesen, hogy ez elég gyenge így… :)

ikraspite - 2009. 12. 25. 01:59

hát ez így nagyon folytatást kíván.
komoly, izgalmas, agyalós sorozat ez, csak ajánlani lehet.

csabiga - 2009. 12. 30. 09:41

Kedvencem lett…végre hús-vér szereplők. No meg marha izgalmas sztori.

NPeete - 2010. 01. 03. 17:29

Jó kis sorozat, tetszik, pl. a fizikus csávó a kedvencem, egyszerűen a “fizikusi” viselkedésével, viszont azért van pár dolog ami lehetne kicsit más. Pl. sztem az 1 órás részek túl hosszúak, néha-néha van benne rendesen üresjárat, kicsi vontatottság, sztem 40 percben egy igen pörgős dolog lehetett volna belőle.
Karakterekkel úgy általában nincs bajom, bírom, hogy mindenki mindenkit szinte csak szid :) Hát meg a fizikus csávó, sztem kiemelkedik.

evergreen976 - 2010. 01. 03. 23:37

Ez számomra (eddig) egy tökéletes sorozat volt.
Ha értékelhetem , akkor 10-ből 9-et kap.

buli - 2010. 01. 11. 20:32

hello.
elmagyarázni valaki,hogy mi volt a magyarázat az egészre?valahogy nem jött le a 5-dik részben.
köszi.

masek - 2010. 01. 11. 21:37

most néztem meg az uccsó részt. (tehát spoiler esély)

buli: hát a féreglyuk, eee!
maguknak küldözgettek üzeneteket egy másik univerzumból:)
(persze ez csak teória)

de a lényeg, hogy legyen season 2, mivel szinte a legjobban izgulós sorozat volt idén (tavaly)

azok az akcentusok, az egyszerű házikók, egyszerű lakókkal. nagyon jól lett megírva, na.

BaRan - 2010. 01. 21. 04:23

Remélem, hogy lesz 2. évada, mert nagyon bejött. A Misfits-et első rész után kukáztam, de ez végig izgalmas volt és fenntartotta az érdeklődésemet. Külön tetszett, hogy nem mindig volt happy end és egyes eseményekről maguk a főszereplők tehettek. Spoiler: én a fizikusra tippeltem, hogy ő küldözgeti a jeleket (párhuzamos világ, vagy talán a jövőből), mert vmi nagyobb eseményt akar meggátolni, vagy csak a hibáit orvosolni, de az 5. résszel egyenlőre bedőlt az elméletem.

cyborgwings - 2010. 01. 23. 01:11

most daráltam le az öt részt, és nagyon meg vagyok elégedve a sorozattal. klassziksokkal jobb egyelőre a flashforwardnél, bár az tény, hogy ötödannyi részben könnyebben pörögnek az események. kicsivel több science-t tehettek volna bele, mert nagyon messziről kerülgették csak a témát. engem nagyon érdekel, hogy mi a magyarázat a képküldésekre.

a főbb karakterek először nem igazán voltak szimpatikusak, de egész hamar megszoktam őket, meg a béna manchesteri akcentusukat (bocs, de én agyérgörcsöt kapok a britek affektálásától).
tetszik, hogy nem a világot akarják megmenteni (legalábbis eddig úgy tűnik), hanem lényegében szimpla bűnmegelőzést folytatnak némi lépéselőnnyel a fotók révén.
amerikai testvéréhez képest tényleg kisvárosi jellege van (hiába manchester a helyszín). az események ellenére is sokkal barátibb a hangulata.

várom a folytatást. mondjátok, hogy nem egy teljes évet kell rá várni!

winnie - 2010. 01. 23. 01:15

először jelentsék be, hogy lesz 2. évad:)

cyborgwings - 2010. 01. 23. 11:43

ja, hát én azt tök természetesnek vettem, hogy lesz. :)

Soma - 2010. 01. 23. 21:20

Most fejeztem a sorozatot. Nálam ez nagyon bejött, amúgy én is imádom ezt a “mi van, ha előre tudunk dolgokat, vajon változtathatunk-e rajta?” tipusú filmeket. 9/10.
Végig fenn tudta tartani a figyelmemet. Remélem lesz 2.évad, mert ez a uccsó WTF, azért durva volt…

BBC mikor szokott dönteni a berendelésekről? Április, május?

mindns - 2010. 02. 15. 23:33

Nagyon bejött! aki bsg, csillagkapu scifit szeret, vár, csalódni fog. Ha hasonlítanom kéne picit olyan mint a Kapcsolat (Contact 1997). Nem a csillivilli látvány a scifi hanem maga a történet. Nagyon durván reálisak a szereplők, események.
Nekem az 5 rész kevés volt. Hajrá 2. évad!

Ryan - 2010. 02. 19. 00:49

Én csak most daráltam le.

Spoiler
Ezzel mire utalsz, hogy főszereplő meghalt?, vagy én nézem el valamit, de az nem derült ki, hogy King meghalt-e vagy sem, szerintem nem, és tudtommal más se.
Meg a zacskós annyira nem brutális.

Binky - 2010. 03. 25. 22:09

Kiderült már, hogy lesz-e 2. évad? Mert én nézném, szerintem jól sikerült a sorozat.

winnie - 2010. 03. 25. 22:21

én még nem olvastam róla. de az ellenkezőjéről sem, szóval remény van.

laci - 2010. 06. 19. 00:52

én most fejeztem be, szerintem is 10/10 viszont azt olvastam valahol hogy nem lesz második évad, ti tudtor erről valamit?

Réta - 2010. 06. 27. 15:56

A nyári darám részeként néztem meg a sorozatot a FlashForward és a V után. Természetesen nagyon más, mint az amerikai sci-fik, de ez számomra üdítő változatosság. Engem a tudományos része nem nagyon foglalkoztat a dolognak, mert nem értek hozzá és elfogadom az alkotók által adott magyarázatokat.

Pozitívum, hogy a fizikust végre nem kockás inges lúzerként ábrázolják. Én végig vártam, hogy a főhősnő és közte kitör a szerelem, mert éreztem köztük a vonzalmat. Talán majd a következő évadban, ha lesz egyáltalán. A szereplők akcentusát is nagyon kellemesnek találom, talán azért, mert én brit angolt tanultam, nekem ez az igazi angol nyelv.

Néha azért téptem a hajam a hétköznapi logikátlanságokon. Például a nagy titoktartás közepette azért adhatnának némi hatáskört és erőforrást is a nyomozáshoz. Micsoda dolog az, hogy nem rendelhet ki néhány közrendőrt a kulimunkára a nyomozás vezetője? Az első részben például simán le lehetett volna zárni az utat fél órára két irányból rendőrautókkal, vagy szólni kellett volna a kirúgott ürgének, hogy húzza meg a vészféket. Amikor galambos epizódban pedig azért vesztették nyomát a gyanúsítottnak, mert nem ülhettek ott, hogy egész nap kövessék. (Mondjuk követhették volna, úgysem volt más nyomuk éppen) Sokszor a szereplők teljesen feleslegesen szaladgálnak ide-oda ahelyett, hogy használnák a telefont vagy az internetet. Például mikor a galambos csávóhoz bementek a kórházba és kiderült, hogy már a mentőben meghalt kicsit felment bennem a pumpa.
Az utolsó részben a rendőr lánya simán érdemelt volna egy lövést, amiért senkire se hallgatott, hiába mondták neki egész nap, hogy ne legyen a srác közelében. Egyébként a lövöldözős srác tesóját el tudnám képzelni egy következő évadban, mert mondta, hogy fizikus akar lenni.

Összességében nem volt rossz a sorozat. Az IT Crowd példáját látva az angol sorozatoknál még egy-másfél év múlva is van esély a berendelésre, szóval én reménykedem egy második évadban.

tengerecki - 2010. 09. 03. 23:48

“It received mostly negative reviews from critics, and it has been reported that there will be no second series.”

:(

Joco1114 - 2010. 10. 05. 21:05

3/10. Illogikus az egész, idegesítő színészek, buta szövegek. Egy mondatot nem tudnak úgy elmondani, hogy ne tűnjenek amatőrnek.
A 2. rész után mondtam a páromnak, hogy biztos vagyok benne, hogy nő írja a forgatókönyvet. Ez a logika nem jöhet máshonnan! (Bocs, tudom, általánosítás, de akinek nem inge, úgysem veszi magára…) No, így lenne ötösöm a lottón!

Veszti - 2013. 08. 05. 18:23

Szerintem nagyon jó sorozat, várom a folytatását. Remélem lesz. Tetszett, hogy az ehhez hasonló sorozatokkal ellentétben nem volt vontatott az egész. Nagyon pörgősnek találtam.

lumiere - 2015. 01. 28. 09:23

Én nem tudom, hogy miért nem szeretik ezeket a sorozatokat… Pedig ez komolyan jó alapkoncepcióval rendelkezik, jók a válaszok, jó a sejtetés, jók a színészek. Nekem is bejött ez a dinamizmus, nem úgy mint a Flashforwardnál, bahhh az meg vontatott volt.
Ilyen cliffhanger-rel abbahagyni? Neeee már!! Csak egy 2. évadot még léccci, hogy lezárhassák. Lehet elég is lenne, nem is kéne tovább nyújtani.
Nekem bejött: 8/10.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz