login |

Pilot: Survivors

2010. 01. 13. 21:35 - Írta: human

20 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Ne ijedjetek meg, nem a reality-ről írok, annak a címének végén nincs is s betű, hanem az angol posztapok sorozatról, amiben pár túlélő Angliában kolbászol, miután az influenza letarolta a népességet.

survivors-s1-01

Bizony, a főtéma egy mindent elsöprő influenza. És ezt még csak nem is a sertés kapcsán írták, hanem a madárinfluenzakor születhetett a forgatókönyv. Valójában egy remake, a 70-es években készült el először, de nem véletlenül mostanában került elő újra. A sorozat már a második évadját kezdte, pont most a héten, arról egyelőre ne spoilerezzen az a pár ember aki követi, de közvetve amiatt került a radarunkra.

Amit még tudni kell, hogy kinn országos adón megy, így tömegízlés van megcélozva vele, plusz az erőszak része is nulla, szerintem még az amerikai megszorításoknál is komolyabban szabályozzák a BBC1 műsorát. Legalábbis elnézve a sorozatokat, amik ott mennek.

A pilot konkrétan bemutatja a járványt, ahogy ágynak esik az egész ország, pedig először mindenki csak egy kicsit erősebb influenzának véli mindazt. Itt amúgy nagyon közel jártam a stopgombhoz, el is mondom miért: szinte mindenki egy este hal meg. Előtte is vannak hullák, de nem annyira tömegesen, aztán az egyik éjjel tetőzik a kór és másnap már üresek az utcák. Ez ugye minimális gondolkozással is belátható, hogy miért nem lehet így: egyszerűen nem mindenki ugyanaznap kapta meg a vírust. A fenti képen az látható, hogy a kórházban mindenki kidőlt, szerencsére az utakon senki nem maradt, hiszen minden tök üres. Na, ez volt hirtelen az utolsó negatívum.

Igazából szerintem jobban jártak volna, ha úgy oldják meg mindezt, hogy csak a járvány után vagyunk, cakkumpakk. A 28 nappal később mintájára. Pont ezért néztem meg a második részt, hogy lássam, miként lesz sorozat ebből, hiszen a pilot amolyan egybefüggő film volt, összejött a szereplőcsapat és láthattuk, ahogy kipusztul Anglia.

anglia-nemcsaple

Tehát a sorozattá alakulás. Először is azt kell mondanom, hogy az első rész végére betettek egy hatalmas WTF pillanatot, nagy átívelő szálat. Ez remek húzás volt, kár, hogy csak 1 percet kapott a majdnem másfél órából. Másodszor pedig: olyan üres az egész.

A túlélőket úgy kell elképzelni, hogy egy iskolányi jut mondjuk egy városra. Szóval mindenkinek van hely, de természetesen az erőforrások felosztásánál már be kellett jönnie az erősebb kutya filozófiának. Konkrétan a második részre mindenki rádöbbent, hogy idővel elfogynak a készletek, ideje területet foglalni. Akiket mi követünk, azok a békésebbek, de akadnak olyanok, akik puskákkal tesznek rendet. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a levegőbe lőttek egyet.

Pont ez a baj a sorozattal számomra. Olyan békés, miközben látom, hogy drámát meg izgalmakat akartak épp a képernyőre vinni. Egy másodpercre sem izgulsz semmiért, csak nézed a kliséfolyót, amint békésen hömpölyög. Néha még az oktatás faktor is bejön, de azt kell mondanom, hogy az életvitelünk problémáira nem ezen sorozat kapcsán fogunk rádöbbenni, főleg ha szánkba rágják, ezt marhára nem kéne erőltetniük.

Valahol olyan, mint amikor a zombifilmekben a nézők nem láttak még zombifilmet. Arra gondolok, hogy legalább minimális elképzelése kéne legyen az embernek az újrakezdésről, nem pedig nehezen rájönni, hogy “jé, készletekre szükség lesz”, “jé, van olyan aki erőszakot alkalmaz”. Nyilván egy átlagember nem fog 2 nappal a civilizáció pusztulása után csak úgy embereket ölni, nem is ezt vártam, csak hogy egy picit ésszerűbben álljanak neki.

Részemről ez olyan 5/10 lett. Ennél a B-film monsztre Jericho sokkal jobban ragadta meg a túlélést, pedig ott is kisvárosban jártunk főleg. Ami korrekt, hogy megmagyarázzák miért mentek vidékre: mivel a városokban sok a temetetlen hulla, ez meg ugye mindenféle jó mókát jelentene, mármint betegségügyileg.

Mint látjátok, nem véletlenül nem írtam az Anglia lecsap mottót a címbe, mivel épp nem teszik. Megvolt a Survivors-ben a lehetőség, de sajnos nem éltek vele, szemben a Misfits-szel.

20 hozzászólás Ne habozz!

Kanda - 2010. 01. 13. 21:51

“Mint látjátok, nem véletlenül nem írtam az Anglia lecsap mottót a címbe, mivel épp nem teszik.”
Beírtad… :)

A téma miatt lehet megnézem, még nem hallottam róla.

Kanda - 2010. 01. 13. 21:53

Ok. Olvasni nem tudok. Nincs a címben, csak tag-ként.
Bocs a dupláért. (Meg a hülyeségért)

vizcsap - 2010. 01. 13. 21:58

Dicsérném a sorozatot, mert nekem bejött, de olyan rohadt régen volt az első évad h már kb semmire sem emléxek belőle…Még jó h az s02e01 elején egy szokásos catch-up van(mellesleg a s02e01 remek volt!).
Azért irónia-bácsi is tudja mikor kell lecsapni: wikipedia szerint a swine flu miatt késett a második évad :)

Piemaker - 2010. 01. 13. 22:00

Én is csekkolom azért,mert a posztapok sorozatokból nincs túl sok!

Shrike - 2010. 01. 13. 22:00

Ööö, ebből van remake? Én az eredetit kezdtem nézni még régebben. :) Egy ideje jegelve van, de kiírtam.

Dohi - 2010. 01. 13. 22:48

szerintem klasszul sikerult az 1. evad (kesobb jobban beindul). nekem meg a misfits nem tetszett :)

kivancsi leszek, elszurjak-e ezt is, mint a 2. evadokat altalaban (ez persze ebben a formaban nem igaz, de na).

Lord Picard - 2010. 01. 13. 23:58

Hm, érdekesen hangzik, azt hiszem én is bepróbálkozok majd vele.

Fél-OFF: eszembe jutott egy képregény, egy magazinban volt, nem véletlen nem írok magazin nevet ill. címet, mert nem tudom őket :S A nevek alapján magyar képregény volt, de lehet hogy csak magyarosították. A lényeg hogy egy barlangász nagyon mélyen barlangászik, és mikor feljön, először csak elhullott állatokkal találkozik, majd minden halott emberekkel… éppen autóban, éppen vasárnapi ebéd közben, a lényeg, hogy semmi se mozdul, nincs semmi élőlény. Elmegy Párizsba, a Szajnán lakik egy hajón, és egy templom mélyén talál egy ájult, de élő lányt… Kb. ennyire emlékszek, jó kis képregény volt, el tudnék viselni belőle egy filmet, bár nyílván sokaknak uncsi lenne összeesküvés vagy vámpírok nélkül (tisztelet a kivételnek :D).

AntiHero - 2010. 01. 14. 00:28

hmm nem si tudtam, hogy van ilyen. Ma meg is nézek pár részt.

blade78 - 2010. 01. 14. 06:38

Kösz hogy szoltatok nekem ez a sori valahogy kimaradt pedig imádom a témát.

(Dead set után bárki aki világvége tipusű filmet akar csinálni fel kell kötnie a gatyáját az Angolok mindenkit aláznak.)

Lyana - 2010. 01. 14. 07:20

Nekem nagyon bejött az első évad, talán az akkori újoncok közül ez tetszett a legjobban.

Második évad első része is nagyon jóra sikerült, várom a folytatást!

Frank Luck - 2010. 01. 14. 08:24

Én tegnap néztem meg az első részt (WTF is Survivors jeligével rákerestem, és már jött is lefelé) – szerintem nem volt rossz, bár egyetértek néhány furcsasággal, amit kiemeltél (SPOILER – eleinte halálra szenvedték magukat a betegek, aztán a későbbiekben már úgy néztek ki a hullák, mintha éppen elszundítottak volna, csak aztán elfelejtettek felkelni – most egy házaspár ugrik be, akik takaró meg minden nélkül ‘pihennek’ az ágyon… SPOILER OFF
Azért én megnézem a második részt is, mert a téma érdekel – bár a “túlélők” nagy része sajnos nem, így még elég kétséges, hogy eljutok-e a 2×01-ig…

Aquarius - 2010. 01. 15. 09:32

Első két rész után eddig nagyon tetszik.

Aquarius - 2010. 01. 30. 10:39

Bedaráltam az összes részt, ami eddig volt és a Lost óta nem izgulok ennyire sorozaton!

Nagyon jó!

Misfits az nem ez a kategória, nagyon alatta van (nálam).

zotyorage - 2010. 02. 04. 23:35

Az első évad szerintem nagyon jó volt, az S02E01 kevésbé tetszett, de mindenképpen nézős…

Én végignéztem (szenvedtem) a Jericho-t is, de csak azért mert kitartó vagyok. A Jericho egy szappanopera volt és semmi szerepe nem volt a katasztrófának, itt viszont végig megvan a hangulat, szerintem ettől messze jobb ez, mint a Jericho.

Bruti - 2010. 02. 11. 22:41

Nekem mondjuk két epizód után is tetszett, sokkal jobb, mint a Jericho. No, meg ha csak 1 epizóddal is tovább nézted volna, akkor kihúzhattad volna, a békés levegőbe lövöldözős részt.

Aquarius - 2010. 02. 21. 22:47

Most nagyon beindult a második évad!!!

Csaba26 - 2010. 02. 24. 19:22

tudtok 3. évadról?

Már várom:))

ttnyb2142 - 2010. 06. 07. 22:04

Úgy néz ki nem lesz 3. évad. Kár érte mert az első kettő nagyon jó volt. A legjobb amit láttam a posztapokaliptikusok közül.

pappe - 2010. 08. 05. 05:11

Én most akadtam rá, függő kategória, szerintem is jobb, mint a Jericho. Omoljon rájuk, hogy abbahagyják.

turosz - 2011. 02. 19. 13:29

Most kezdtem el nézni 3 rész után nagyon bejön.
Ellenben a kritika már jóval kevésbé, mintha nem is ugyanazt a sorozatot néznénk :) Leginkább az zavar, hogy a szerző amerikai viselkedésmintákat kér számon – Jericho – egy európában játszódó történetben, más világ a kettő…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz