login |

Vissza a mágia földjére!

2010. 01. 14. 20:18 - Írta: Desmond Wallace

22 hozzászólás | kategória: kritika,

A Legend of the Seeker egyre inkább kinövi a kezdeti gyermekbetegségeit. Főleg az 1. évad második felére kezdett egyre jobban kiforrni a sorozat, de a 2. évad elején még arra is sikerült rátenniük egy lapáttal az alkotóknak. A tavalyi  utolsó két rész már nem volt ennyire izgalmas (különösen a 2×05), de a 2×07-ben ismét egy olyan részt tettek le nekünk az asztalra, ami után nem nagyon lehet senkinek panasza. Jó, persze teljesen más az egész történet, mint a könyvben, de ennek ellenére Mike Sussman vezényletével egy olyan epizódot írtak nekünk, ami mindenképp elismerésre méltó.

Seeker 2×07 Dennee

A promó láttán még eléggé szkeptikus voltam, de aztán fokozatosan szippantott be a rész, és nagyon kellemesen csalódtam. Szépen felépített epizódot láthattunk, amelyen tényleg látszódott, hogy az írók nagyon komolyan vették a feladatukat.

A forgatókönyv mellett a színészek is remekül hozták a karakterüket. Bridget Regan és Bruce Spence számára ez persze nem nagy feladat, de Craig Horner is egyre meggyőzőbb Kereső lesz. Látszik a színészen, hogy egyre jobban érzi a karaktert. Tabrett Bethell – az új hús, aki az eyecandy listán is szépen szerepelt – meg nem csak a szépségével hódít, hanem tényleg sokat tesz hozzá minden egyes részhez. Ehhez kell persze az is, hogy rendelkezésére áll egy remek karakter. A sorozat egyre sötétebb (Disney-keretek között legalábbis), sokkal több a vér, a karakterek pedig egyre árnyaltabbak lesznek.

Seeker 2×08 Cara

A 2×07 kulcsfigurája azonban nem valamelyik főszereplő, hanem egy régen látott ismerős, hiszen Denna ismét nem kis problémát okoz Richardéknak. Jessica Marais tehát újra tiszteletét tette a Seeker-ben, aminek igazán örülünk. A Tovább után spoileresen folytatom.

Denna gonoszabb, mint valaha. Simán megöli a Keresőt, hogy egy bábot ültessen a helyére, akivel kedve szerint uralkodhat D’Hara földén. Richard meg ment az Alvilágba, ahol természetesen nem sokat tartózkodik, de a feltámadás módjával sikerült meglepniük. Ezért is jár a piros pont.

Az akciójelenetek megint csak nagyon rendben voltak, a lassítást már nem használják annyit, mint a sorozat elején, ami külön öröm. Zedd pedig még mindig sokat tüzeskedik, de azért néha mutat mást is a varázslótudományából. Visszatért új testben Dennee, Kahlan testvére, akit A Harper-szigetben látott Gina Holden keltett új életre. Vendégszereplőként még üdvözölhettük Peter McCauley-t, aki az Az elveszett világból lehet ismerős, de a gonosz varázsló képében nem igazán lehet a színészre ismerni, nekem legalábbis abszolút nem tűnt ismerősnek.

Richard egyre inkább vezetővé válik, még holtában sem adja fel a küzdelmet. Ez látszott abban a jelenetben is, amikor újra találkozott Darken Rahl-lal, de számára idegen terepen, az Alvilágban.

Denna fehér Mord-Sith ruhája igazán dögös volt. Most látszott viszont igazán, hogy Cara bőrszerkója mennyire öncélú. Mindent a dekoltázsért! A Mord-Sith-ek ruhája nem véletlenül vörös színű (leginkább) és tart egészen a nyakukig, hiszen a vért könnyebb a bőrről lemosni. Ettől a nyakvédő résztől azonban már a 2×03-ban megszabadították Carát, hiszen Tabrett Bethell dekoltázsának is szentelni kell egy kis figyelmet, na meg úgy az összes női szereplő mély dekoltázzsal rendelkezik a sorozatban. Ez persze nem baj.

Seeker 2×07 Denna és Richard

Összességében azt kell mondanom, hogy rendesen bejött nekem ez a rész, és innen szerintem már nem lesz megállás. Főleg, ha megnézzük a következő rész előzetesét, vagy a promóképeket. (Mondanom sem kell, hogy mindkét link erősen spoileres.) Nem nagyon szoktam sorozatepizódokat pontozni, de a Legend of the Seeker – 2×07 a széria egyik legjobb része volt, így 8/10-et osztanék ki rá. (Nem kell félni, nem lesz minden héten Seeker-kritika, hiszen nincs rá igény, mert a kibeszélő nem nagyon pörög. Persze, ha aktívabb lenne a közönség… :)

22 hozzászólás Ne habozz!

Lalee - 2010. 01. 14. 20:25

Sötétebb, véresebb évad, nagyon jó az összképet nézve. Nem gondoltam volna, hogy ennyit fejlődik a sorozat az első évadhoz képest. Szinte minden rész pörög ezerrel, és remélem még van hova fokozni. :)

kebab - 2010. 01. 14. 20:28

Egy spoileres kérdés:
Azt mondták, hogy a Mord-Sithek Rahltól kapják az erejüket, és amikor nincs élő Rahl akkor a fegyvereik sem működnek. Ha az így van akkor miért működött az újraélesztés? Vagy nem minden erejüket veszítik el ha nincs élő Rahl? A könyvben erre volt valami válasz vagy ott nem is fordult elő ilyen?

Dohi - 2010. 01. 14. 20:37

jessica miatt mindig eszembe jut, hogy bele kene nezni, de lattam egy elozetest, es ketlem, hogy kibirnek belole 40 percet, a fantasy nem az en mufajom. ugyhogy marad a packed to the rafters, ott raadasul foszereplo.

Onix Titan - 2010. 01. 14. 20:42

a könyvben az Élet lehellete és a modern kori szájon át lélegeztetés között nem láttam sok különbséget, legalábbis semmi mord-sith mágia nincs benne, Richardot is megtanítják rá…

Koimbra - 2010. 01. 14. 21:00

Az első évadot a második résznél feladtam. A 2. évadot viszont nézem és tetszik.

Niki - 2010. 01. 14. 21:29

Sziasztok!
Én még csak most kezdtem el olvasni a könyvet, és eddig nagyon tetszik. Szerintem a sorozat is nagyon jó, és mint hallottam könyvben biztos sokkal jobb. A 2. évad nekem is jobban bejön, ezerszer jobb lett mint az első.

blade78 - 2010. 01. 14. 21:46

Ez az utobbi évek legjobb fantasy sorozata nekem.(A bibliám a R.A.Salvatore:Drizzt sorozata)
Egyre másra érkeznek a jobbnál jobb részek mégha nem is kapcsolodnak kifezetten a főszálhoz.

Spoiler: az egyik rész végén a gyilkos kisfiú döbbenetes volt.WTF!!!

dadoo - 2010. 01. 14. 22:08

Hali,bocs,tom hogy nem ide való,de ezt vmelyik csatorna nem tervezi vetítésre?(ha nem akkor nekiesek felirattal mert naon sok jót irtok meg mondanak róla…)
Köszi a választ…

World of Superman - 2010. 01. 14. 22:33

Úgy érted a 2×07 volt a széria eddigi legjobb része. Csodálkoztam volna, mert a 8-as rész majd szombaton lesz.

ikraspite - 2010. 01. 14. 22:41

Nem olvasok kommenteket. Nem olvasok kommenteket. Nem olvasok kommenteket. Nem olvasok kommenteket.Nem olvasok kommenteket. Nem olvasok kommenteket.

Mindig lelőnek valami poént a könyvből… :(

GK - 2010. 01. 14. 23:02

Ez egy nagyságrendekkel jobb rész volt mint a korábbiak a második évadból, amik talán a 2×03 (Cara története) rész kivételével mind kritikán aluliak voltak.

És nem csak a mitológia lábbal tiprása miatt (ezt sajnos már megszokhattuk), hanem a béna színészi játék (főleg Richard, de a többiek sem voltak a top-on), és a barátok közt színvonalú párbeszédek miatt. Két részt kénytelen voltam áttekerni, mert annyira irritáló volt.

Ha értékelni kell, akkor eddig az 1×08 (Denna) volt a legjobb, itt csupán 1 – 2 mondat hiányzott ahhoz, hogy a könyv minőségét alulról megközelítse néhány kilométerre. :) Viccen kívül TV-s keretek között nagyon jól hozták Denna történetét, csak a lényeget hagyták ki, hogy miért Richard az egyetlen, aki ki tud szabadulni egy Mord-Sith fogságából. És persze milyen áron…

Szorosan követi minőségben a pilot (emiatt kezdtem el olvasni a könyveket, és már csak ezért 10/10-et ér :) ) és az 1×22, aminek persze köze nincs a könyvhöz, de egy szép történetet mesél el, jó megvalósításban.

Ennek a sorozatnak még mindig a legnagyobb baja az írók, a “kreatív” csapat. Az idézőjel nem véletlen -> gyakorlatilag nem látni tőlük eredeti ötletet, csak a 100.000x bejárt utat követik. Pl. Kahlan – Richard kapcsolata.

Úgy látom minden TV-s író rémálma, ha egy “elérhetetlen szerelem”-ből “párkapcsolat” módba kell váltani. Nyilván voltak példák, ahol a váltás “megölte” a sorozatot. De ezt kihívásnak kéne tekinteni, és nem felesleges kockázatnak…

Üdv,
GK

Skate - 2010. 01. 15. 00:52

Kétségtelen, most éreztem először, hogy ebbe a Seeker részbe nem tudok belekötni, mert olyan jól összerakták, ha ennyire átgondoltan kezdték volna a sorozatot hol tartanánk, legfeljebb a kemény mag színészi babérjaira lenne panasz, de Craig Horner egyre jobb. Remélem nem rontják el a folytatást és ezzel a színvonallal viszik tovább a sorozatot.

Mammut - 2010. 01. 15. 08:41

király rész volt, igen

viszont…

“mert a kibeszélő nem nagyon pörög”

hát, a fene se tudta, hogy az a kibeszélő, és nézi-e egyáltalán még valaki, hisz’ jobb oldalt nem szerepel a kibeszélők listáján…… winnie mondjon le

Necros - 2010. 01. 15. 12:03

Nekem az első évad is nagyon tetszett, ha jól emlékszek, 2-3 nap alatt ledaráltam az egészet. Azóta minden epizódot epekedve várok. :) A második évad tényleg jobb, komolyabb is, ami jót tett neki. Nekem speciel a 2×05-el sem volt bajom, sőt, kellemes, szórakoztató epizód volt. Promót nem nézek, nem szeretem, hogy általában túl sokat mutatnak.
Viszont a 2×09-et Jolene Blalockkal már nagyon várom. :D Remélem, nem csak 1-2 részben szerepel majd, hanem viszonylag sokszor lehet majd látni. :)

A kibeszélőt meg elfelejtettem, mert nincs kint oldalt.
Az engem is érdekelne, itthon lesz-e TV-ben.* Szerintem biztos, hogy sikeres lenne, akár hét közben is. Igényes, látványos sorozat, mindkét nem számára elég eyecandy-vel. Ok, főleg nekünk férfiaknak, de a hölgyeknek is van néznivaló. :)

*Na, nem mintha szinkronnal akarnám nézni, azzal úgyis sokat rontanak rajta, csak jó lenne, ha itthon is minél többen tudnának róla. És a sorozatnak is jobb, ha minél több helyen megy (bár, azt olvastam, már sok helyre eladták), több pénz jut a készítésére.

Desmond Wallace - 2010. 01. 15. 13:43

Hazai vetítés: Biztos, hogy lesz majd, de még nincs róla infó. Ha lesz, akkor majd biztos, hogy szerepel a hírekben.

Kibeszélő: Fent megtalálható egy link az összeshez. Oldalra nem érdemes kitettni, hiszen 7 rész alatt csak 27 komment érkezett.

@World of Superman: Tényleg. A végén 2×08-at írtam, de már winnie biztos javította. Úgy látszik, megelőlegeztem a bizalmat a 2×08-nak. A Próféta szóljon belőlem!:)

@Koimbra: A 1×03 volt szerintem a sorozat legrosszabb része. Szerencsére utána sokat javult az 1. évad is. 1×08-09, 1×12, 1×15-16, 1×21-22: Ezek kötelezőek, ha valaki kimaradt az 1. évadból. Megéri pótolni.

@kebab: A könyvben nem volt ilyen feltámadás.

zizimester - 2010. 01. 15. 15:19

Az első évadot “becsületből” néztem végig, de ez a 2. teljesen bejövős. Nekem nem volt annyi unalmas filler epizód, akár pörgősnek is nevezhetjük ezt az évadot. Könyvet nem olvastam, ezért nem értem a fanyalgás okát. Gondolom, a sok átírás miatt…

Necros - 2010. 01. 15. 16:27

Mi nem tetszett ennyire az 1×03-ban? Szerintem jó epizód volt.

Desmond Wallace - 2010. 01. 15. 19:36

Már nem is nagyon emlékszem az 1×03-ra, csak az maradt meg bennem, hogy nagy csalódás volt a pilot után.

Skate - 2010. 01. 15. 23:31

1×03-asból annyi maradt meg, hogy az epizód és azt követő részek nagyon emlékeztettek a Stargate Sg-1 és a Stargate Atlantis már túláradó felfedezéseire a részek minősége és örülök kiheverte ezt a Seeker.

Igazából a 2×03-al is volt problémám, főleg túl klisés volt, mivel hasonló mérleget már sokszor állítottak fel már más sorozatokban is.

De már nagyon hiányzik egy olyan epizód, ami két részre osztja a történetet és remek cliffhangerrel operál. Az évad utolsó és a következő évad első részére elosztva akár, de a tavalyi évadzáróhoz hasonló rész, csak megmaradhatna évadzáró előtti felvezető résznek és egy elég erős évadzárást szeretnék látni, akár clifffhangerrel, mert úgy látom az idei évadban elég pénz is lenne a megvalósításhoz.

mr.guargumi - 2010. 01. 16. 02:36

Ööö, elkezdtem nézni mert: fantasy, és mert korábban jókat olvastam a junkin róla, de ez nekem nagyon nem jön be:(.

Még csak öt részt néztem végig, az első kettő szódával elment, a harmadikról említést se, a többi meg megint nem hagyott mély nyomott bennem, jobbak a harmadik résznél, de azt nem nehéz túlszárnyalni..te jó ég, ok, hogy hullámzás van a sorozatoknál, ezt már megszoktam, de ez már sok.

Lehet, hogy csak én vagyok finnyás -vagy túl sokat vártam- de szerintem a főhős színészi játéka pooocsék, gyenge, ciki stb. Ráadásul a többiek sem remekelnek (kivéve az “inkvizítor” csajt, bocs a neve nem ragadt meg), legtöbbjüknél nem a megfelelő színészt választották a szerepre érzésem szerint, s az epizódszereplők még inkább siralmasak, némelyiküknél az az ember érzése, hogy egy paródiát mutat be.

“Gyanús” volt nekem a dolog, aztán olvastam újra a pilot kritikát és láttam az alkotókat, ez már sok mindent megmagyaráz… Vannak benne ügyes beállítások, reményt keltő pillanatok, de az összhatás erősen C szagú, nálam legalábbis. Ok, kis költségvetés, nem szuperprodukció, nem is vár el az ember sokat, én pl. magasról teszek a technikai megvalósításokra, de ahol már a címszereplő sem ficánkol -sőt kutyaütő- a szerepben ott valami nem kerek..

Mindezt csak azért írtam le, mert “fáj érte a szívem”, annyira hiánypótló lenne egy normális, fantasy sorozat, és ebben a sorozatban benne volt, hogy nagyot dobjon (mert néha pár pillanatra látszik a fény az alagút végén), de ez, mindent összevetve csak egy új generációs Herkules, ami mindenben jobb az elődnél, de még mindig nem annyira jó, hogy felverekedje magát “nívós” sorozatok szintjére.

Bocs a kifakadásért, csak tényleg csalódott vagyok, olvasgattalak titeket, és vártam, hogy na majd jó lesz, de 23 részt nem darál le csak azért az ember fia/lánya, hogy aztán a második évad jobb legyen. elhiszem, hogy az jobb, de aki odáig kitart, annak már eleve bejött valamilyen szinten a sorozat, így ha ugyanazt kapná, akkor is végigdarálná (magam is voltam így más sorozattal) :)

Desmond Wallace - 2010. 01. 16. 09:15

Ahogy a példa is mutatja, lehet kezdeni a 2×01-gyel is. Vagy, ha még az első évaddal próbálkozol, akkor a 8-9. részt ajánlom. Ha ezek se jönnek be, akkor felesleges folytatni.

Skate - 2010. 01. 16. 18:02

Igazából engem az 1×8 rántott be a sorozatba, előtte lévő részeket az 1×3 után ledaráltam egybe, 1×9 csalódás volt, de az 1×10 és 11 kárpótolt a banálisságáért. Ami még nagyon nem tetsző rész volt, az a 1×12-es még, utána már tényleg csak annyi kivetni való volt az első évadban, hogy egyszerűsítettek egyes a könyvben megírt mágiákon, de nem rontotta a részek élvezhetőségét, csak legfeljebb az epizódmegoldások zavarhatják a fanyalgókat igazán.

Más sorozat kapcsán is találkoztam már ilyennel, hogy ezért meg azért nem tetszett, mert olyan megvalósítást képzelnek egyesek, amik csak későbbiekben kivitelezhető, főleg a büdzsé mértéke miatt.

Magyar szinkronosan szívesen nézném az első évadot újra, biztos javítanának a gyengébb epizódok élvezhetőségén. Nem először tapasztalnék hasonlót.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz