login |

Big Love – én megpróbáltam!

2010. 01. 31. 13:19 - Írta: human

16 hozzászólás | kategória: kritika,

Egyike a blogon elhanyagolt sorozatoknak, pedig HBO-minőségről lenne itt szó, vagy mi a fene. Anno a pilot után elhatároztam, hogy azért kap még valamikor esélyt, s majdnem 3 év után ez meg is történt, a többi pedig…

biglove-proba-medium

Szóval ködös tél, három hetes szünet a legtöbb sorozatban, az igazi klasszikusokból már alig van talonban, be kell osztani őket (még van hátra egy kis Wire, tökre jó), úgyhogy eldöntöttem: adok a Big Love-nak még egy esélyt. A jóllakott karácsonyi hangulat remek alkalom egy 3 feleséggel rendelkező mormon kalandjainak követésére. Hát többnyire tévedtem.

Azt egy percig sem tagadnám, hogy a sorozat minőségi, remek díszletek és 1-2 rész alatt megszokott remek szereplők, kivéve az egyik feleség apja, de itt már látjátok is a főbb gondot. Bizony, ha ez az első gondolat egy sorozat kapcsán, akkor arra nem éri meg pazarolni az időt, így a 7. rész környékén fel is adtam, ezúttal lehet, hogy végleg. Ugorjak pár évadot?

A legfőbb gondom talán az, hogy végig unalmas maradt. Vagyis a feleségekkel a családi dráma elment, hiszen érdekes kívülről látni a többnejűséget, hogy vajon miért mehetnek bele nők ilyenbe, és miképp bír el ezzel egy férfi, de ennyi nem volt elég a készítőknek. Már az első részben is behoztak egy olyan szálat a főszereplő múltjából, alvilágosat, ami ott is zavart, és hát lássuk be, a gyors megoldására semmi esély.

Pontozni nem is akarnám, mert az értékei mellett ez több ásítást hozott, mint érdeklődő pillanatot. Valaki spoiler jelzéssel leírhatná, hogy végül miképp rendezték le a tartozás/részesedés új üzletekből dolgot.

16 hozzászólás Ne habozz!

z - 2010. 01. 31. 13:56

szerintem később majd bedurvul, ne add fel, én az elsőre már nem is emlékszem (ez az volt, nem?), annyira nem volt még kiforrva sztem

symor - 2010. 01. 31. 14:06

Köszönöm a próbálkozást!

Nagyon kevesen vállalkoznak még csak ennyire is.

Többnyire azért, mert ez a sorozat csupa riasztó dologgal van tele, úgymint erős dráma, családtörténet, vallási őrület, házassági összetűzések a négyzeten és még egyfajta hiteles(!) társadalmi szatírát is ad a képmutató, magát konzervatívnak érző amerikai kertvárosi modellről.

Sok felesleges szót nem tudok pazarolni rá: egyszerűen a kedvencem. Összetartó és tehetsége legjavát nyújtó színészgárdával, remek, mondanivalóval teli forgatókönyvvel. Értelmes és uram bocsáss, de ide leírhatom: értelmiségi szórakozás (anélkül, hogy magamat ezzel bélyegezném!).

Közel sem való mindenkinek és ezzel nem azt akarom kifejezni, hogy csak egy “kocka”, vagy az “elit” képes értékelni. Kevés néznivalóról írhatjuk le ennyire teljesen pozitív attitűddel, érzékenynek kell lenni rá.

Dohi - 2010. 01. 31. 14:35

3 evadot vegigneztem, de a vegere nagyon rauntam, ugyhogy nem kell tobb. pedig voltak jo pillanatai.

castro - 2010. 01. 31. 15:25

Nekem is az egyik kedvencem. Egy baráti társaságban én is elsütöttem, hogy “értelmiségi” sorozat, kaptam is a fejemre. Én azt hittem, az “értelmiségi” sorozatok közül mindegyiket szeretem (vagyis én is az vagyok), de valahol olvastam, hogy az Office is értelmiségi, engem pedig a hideg kiráz tőle. Szóval már értelmiségi sem vagyok…:)
A Big Love viszont a Sopranos óta számomra a No.1 HBO sorozat, őt az In Treatment követi.

new-york-islanders - 2010. 01. 31. 16:35

És aki most még nem “értelmiségi” de majd az lesz egyszer ha nagyon unja magát és elolvas egy könyvet meg a Nietzsche monográfiát, szóval az most micsináljon a bigámsita szériával?
Nézze, ne nézze vagy megvárja mikor olyan érzékeny lesz, hogy már fáj neki?

bark - 2010. 01. 31. 17:28

castro: és még vicces sem

symor - 2010. 01. 31. 17:52

new-york-islanders: Egyazon oldalakra járunk és végre észrevettelek.

Nem tudom mennyire tűnt neked képmutatónak a hozzászólásom, azt ugyan gondoltam, hogy az értelmiségi jelzőmet majd valahogy megpróbálják rajtam leverni. Megkíséreltem óvatosan és féltéssel elhelyezni cseppet sem magamra utalóan, csupán reagálva human írására, amiért hálás vagyok neki. Keveset és kevesen foglalkoznak ezzel a szerintem figyelemre méltó sorozattal, ami a benne közreműködők színvonalas munkája miatt többre lenne érdemes. Nagyjából ezen filóztam egy kommenttel, és human írása itt a témában a mérvadóbb.

Szóval, mivel valami bújtatott érdeklődés is felködlött abban a finom szarkazmusban, amibe hozzászólásadat ágyaztad, nézz bele nyugodtan, szerintem kiváló “bigámista széria”. Hisz a puding próbája az evés és ráb*szni is csak b*szva tanul meg az ember, hogy levonja a következtetéseit – hozzáteszem ezen jó tanácsok egyike sem egy Nietzsche monográfiából származik, így utána se olvass, csak érzékeny Nagy szeretettel tőlem jön.

Nézz bele, akár unalomból, talán fájni sem fog.

David191 - 2010. 01. 31. 17:54

Az elso evad tenyleg gyenge, a masodik erdekes, a harmadik nagyon jo es a negyedik pedig jobb mint a harmadik. Six Feet Under utan legjobb HBO sorozat!

kezike - 2010. 01. 31. 19:08

sztm a “kompóttal” van a gond, vagyis az igazi szektás táborral. a kiscsalád sztorijai nagyon jók.
a táborban annyi beteg ember van, hogy emiatt több ármány van ott, mint egy dallasban:)
múlthéten volt a legutolsó rész, az szinte csak a feleségekkel foglalkozott, és az nagyon élvezhető volt.
de hogy unalmas lenne azt egy percig nem állítanám, nekem inkább túl sok az ármánykodás benne. de még így is százszor inkább ez, mint a 87. nyomozós, meg ügyvédes sorozat.

new-york-islanders - 2010. 02. 01. 09:51

Oké, elteszem az első évadot nyári darára.

Symor, nem képmutatónak éreztem az “értelmiségi” jelzőt, hanem egyszerűen feleslegesnek.
Azok a dolgok, amelyekkel körülírtad, hogy miért csapódik le benned mélyebben ennek a sorozatnak a nagyszerűsége feleslegessé tették, hogy utána még hozzátegyed: ez már-már értelmiségi szórakozás.
Hiszen evvel kvázi egyenlőségjelet húztál a minőség (itt: élvezeti érték) és az “értelmiségi szórakozás” közé, amit szerintem azért te sem gondolsz komolyan.

symor - 2010. 02. 01. 11:38

Legyen igazad.

Bár még mindig nem értem miért kell értékítélet alá vonni a kommentemet, vagy azt, hogy vele kapcsolatban mivel húztam látszólag “egyenlőségjelet”.

Nem tartom feleslegesnek kitenni erre a sorozatra, hogy értelmiségi szórakozás, épphogy a sokrétűsége miatt, amely a körülírásomban szerepelt. Szerintem ez a jelző némely sorozatra kifér és hogy emellett ki lát “egyenlőségjelet” és mivel, az már a saját problémája. A véleményem megfogalmazásában had tartozzak csak a magam számára felelősséggel, tekintet nélkül arra, hogy szerinted mi az Én megítélésemben a hibás.

Pláne, ha számodra egy mindeddig ismeretlen sorozat bárminemű minősítéséről van szó általam. Ráadásul teljesen félremagyaráztad magadnak, amit egy hozzászólásomban írtam. Ez viszont nem a másik iskoláztatásának, vagy stílusbeli különbségei kimagyarázásának a színtere!

Én erre nem itt szánok időt, a feleslegesség épp abban nyilvánul meg, hogy ilyen párbeszédbe kell kezdeni az eleinte gúnyos, majd magyarázó kommentjeid után, hiszen ez a fórum nem erről szól és human írása is több tiszteletet érdemel.

new-york-islanders - 2010. 02. 01. 14:09

Nem játszottam gondolatrendőröset soha életemben és ezután sem fogok, stíluson vagy magyarázaton sem gyakran szokásom élcelődni, kioktatni sem szoktam senkit (noha az elitizmussal ki lehet üldözni a világból)…
De a fenti általam leírt dolgokat igenis vállalom – minőség nem egyenlő az “értelmiségi szórakozással”, ahogy az “értelmiségi szórakozás” pláne nem egyenlő a magas minőséggel.
Ez a sorozat pedig nem általam ismeretlen, hanem általam nem nézett volt. Van különbség.

symor - 2010. 02. 01. 16:49

“minőség nem egyenlő az“értelmiségi szórakozással”, ahogy az “értelmiségi szórakozás” pláne nem egyenlő a magas minőséggel.” – bármely művészi kifejezésmódban és a színtiszta üzleti megfontolások mellett ez igaz a színjátszásra, forgatókönyvírásra, tévédráma rendezésre egyaránt, amit írtál annak az értelmezésnek önellentmondásnak kellene lennie.

Semmilyen formában nem kívántam így, abban a beállításban, amit használsz “egyenlőségjelet” tenni. Ez csupán a következtetésedből származik, egy olyan értelmezést adtál a szavaimnak, amilyeneket nem szántam nekik. Engem ez üldöz ki a világból.

A megfogalmazásomba belemagyarázva kívánsz kijavítani. Qva bosszantó, mert nem tudok kikeveredni abból, ha valami általam NEM állítottról kell magyarázkodnom. Mintha egy skizofrénnek próbálnék érvelni, hogy amit gondol az sohasem volt valóságos, csak az ő számára.

Ráadásul ezalatt a kommentjeidben elköveted mindazt, amit “soha az életedben” nem tennél, vagy csak észre sem veszed. Mivel most kivételesen élcelődtél és kioktatni próbáltál, amolyan amatőr és gondolatrendőrséget játszó módon. Teljes mértékben félremagyarázva a megjegyzéseimet és felvállalva a jogosnak hitt, viszont szükségtelen helyreigazítást.

Továbbra is velem és a kifejtett, általad teljesen rosszul értelmezett, hozzászólásomon koptatod a klaviatúrád megfelelve egy olyan elitista tulajdonságnak, hogy tudomásul sem veszed ez a post nem erről szól. Az utolsó érdemi hozzászólásod, amit leírtál az a kérdés volt – azzal a “ritkán használt” élcelődő hangnemben – , amelyet arról tettél fel, hogy vajon nézd, vagy ne nézd ezt az általad ezek szerint ismert, csak nem nézett sorozatot.

Én ezennel feladom és minden további hozzáfűznivalódban érezd igaznak a véleményedet arról, amit szerinted leírtam.

Igazad van, és ezzel hagyjál lógva ;)

z - 2010. 02. 02. 00:01

bassz, a 4×04 is milyen érzelmi hullámvasút volt, első osztályú forgatókönyv, a végére már remegtem!

Timi - 2010. 07. 09. 15:08

Gondoltam ha már nyár, akkor nekikezdek egy olyan sorozatnak, amit még nem láttam és amiről jó véleménnyel vannak. Big Love. Kb. 2 éve szemezek vele. Elsősorban Chloe Sevigny miatt, akit én egy nagyon kivételes színésznőnek tartok. Nagyon szeretem a játékát, nem volt kérdéses, hogy miatt adok egy esélyt a sorozatnak. 4 nap alatt befejeztem az első évadot.. elég vegyes érzéssel gondolok vissza rá. Az első három résznél majdnem elvéreztem, valahogy nem bírtam lenyelni ezt az egész poligámiás témát. A részek is jóformán csak arról szóltak, hogy Bill Roman ellen szövögette a terveit, majd esténkét hol az egyik, hol a másik, hol a harmadik nővel hálta el az éjszakát.. :) Ejha mondom… aztán szépen lassan elkezdték kibontani a történet, a feleségek és a gyerekek is több szerepet kaptak és több dráma lett benne. Kb. a sorozat felénél kezdtem azt érezni, hogy jónak jó, de nálam nem üt eléggé… aztán az utolsó 3-4 résznél már a szememet sem tudtam levenni a képernyőről, annyira élveztem. Igen, összességében nem volt rossz évad. És ha hozzávesszük még azt, hogy sokak szerint amúgy is ez a leggyengébb évad, így miért fosztanám meg magam a folytatástól? Ami a karaktereket illeti:

Nickolette: Mint márt írtam, én Chloe Sevigny miatt kezdtem el a sorozatot. Nagyon szeretem a színésznőt, szerintem nagyon érti a dolgát. Lehet elfogult vagyok, de szerintem a BIG LOVE gárdájából is eddig ő tűnik nekem a legjobbnak. Nicki karaktere hihetetlen jó, nagyon szeretem. Szigorú, mogorva, nyers… mégis van benne humor és sok sok odaadás és törődés :) És szerintem a feleségek közül ő a “legnehezebb” karakter, Chloe mégis remekül játszik.
Margie: A másik nagy kedvencem. :) Imádom Margiet. Kissé eszetlen, kissé suta.. de imádnivaló egy karakter. Ráadásul a legtöbb humorbombát tőle kapjuk. Ginnifer Goodwin jó munkát végzett.
Barb: Eleinte nem szerettem őt, de aztán fordult a kocka. Nagyon jó karakternek tartom és a színésznő (Jeanne Tripplehorn)is remekül játszik.
Bill: Szimpatikus, szerethető karakter. Oké.. eleinte nem értettem, hogy három nőt hogy kényszeríthet ilyen helyzetbe, aztán rájöttem, hogy senkit nem kényszerített. Ez az egész poligámia nem csak rajta állt. Persze továbbra sem értem, hogy valakik hogy képesek így élni. Bill Paxton mindenesetre remekül játszik.
Sarah: Őt elsősorban Amanda Seyfried miatt emelném ki. Nem is tudtam, hogy Amanda játszik a Big Loveban, én őt utoljára a Mamma Mia!-ban láttam. Hihetetlen, hogy milyen fiatal színésznőről van szó és mennyi minden jón túl van már.
Marilyn: Na az ő karakterétől aztán kész vagyok. :) Nagyon szeretem, Margie után a legtöbb humort szolgáltatja nekünk. Sissy Spacek nagyon jó.
Heather: Tudom, hogy ő csak mellékszereplő, de Tina Majorinot újra látni óriási öröm volt. :) Utoljára őt az egyik kedvenc gyerekkori filmemben, az “André a fóka”-ban láttam. Akkor még kisgyerek volt, de már ott is annyira jellegzetes arca volt (kis pufi), hogy egyből felismertem így felnőttként is.

Összességében tehát elmondható így 1 évad után, hogy a BIG LOVE tényleg egy jó sorozat. Egyelőre nem ütött akkorát, mint vártam, de tényleg nem rossz. És ha tényleg igaz, hogy innen csak jobb lesz, akkor bőven bekerülhet a kedvenceim közé. A színészi játékok nagyon jók, a történet sem rossz, de talán lehetne pörgősebb és ez a “Romanos” szál háttérbe szorulhatna. Lehet megkövezni, de én sokkal jobban szeretem ha a család van középpontban, nem pedig az üzleti dolgok. Tetszik a sorozat “garnitúrája”, tetszenek a ruhák, a házak.. és ez az egész hangulat ami körbeveszi minden részben a sorozatot. 7/10.. egyelőre.

Timi - 2010. 07. 10. 22:41

Hopp elrontottam.. “Marilyn” helyett Loist szerettem volna írni, és Sissy Spacek helyett pedig Grace Zabriskiet szerettem volna kiemelni. :)Marilyn karakterével még nem is találkoztam, ő majd később fog felbukkanni… csak az imdb-s profil kép alapján azt hittem, hogy ő Bill anyja. :) De most már leesett, hogy az Lois. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz