login |

Hustle: a 6. évad

2010. 02. 11. 17:23 - Írta: Bruzsy

6 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Hétfőn befejeződött Anglia a világ legjobb rablós-csalós-átverős (magyarul heist) sorozatának aktuális évadja. Ha valaki még mindig nem tudná, miről van szó: itthon Vagányok – Öt sikkes sittes címmel ment a tévében többször is, és amúgy az itthon is rendkívül népszerű, Svindlerek című dokumentumsorozat anyaszériájáról van szó. Ajánlott mindenkinek legalább bepróbálni (annak pedig főleg, aki szereti a Leverage-et), hiszen 6×6 = 36 egy órás, remek epizódról van csupán szó, ha daráig fajulna a dolog. De most térjünk inkább rá a hatodik évadra.

hustle1

Egy dolog biztos: a Hustle már messze nem olyan erős, mint fénykorában. Pár éve még egy akkora világgazdasági válságot, mint ez a mostani, könyörtelenül kihasználtak volna, most pedig csak megemlítették egy-két részben. Érezhető, hogy egyszerűen kifogytak az ötletek. Sejthették ezt az írók is, hiszen idén már meg se erőltették volna magukat, hogy hatalmas mindfuckokkal szolgáljanak minden rész végére.

Ennek volt köszönhető az, hogy a 6 epizódból háromban még csavar se nagyon volt, ami azért eléggé fura egy ilyen műfajú sorozatnál. Ugyanakkor az így felszabadult írói kapacitást máshová fektették: a karakterekbe, s ez nagyon jó ötlet volt. Ami nem megy, nem kell erőltetni, helyette keresni kell egy másik erősséget. És ők megtalálták. Ennek köszönhetően azt kell mondjam, hogy a tavalyi mélypont után mintha kicsit magára talált volna a sorozat. A tovább után folytatom, spoilerekkel.

Akkor ugyanis arról panaszkodtam, hogy nem elég, hogy a sztorik bárgyúak, hanem a csapat sincs rendesen felépítve, hála a két új szereplőknek, akiknek a bevezetését rendkívül elrontották. Idén viszont, mintha csak olvasták volna a kritikámat, szinte minden hibát javítottak. Emma és Sean teljes jogú tagjaivá váltak a csapatnak, az előbbi és Mickey románcára is pontot tettek, utóbbi pedig kezd beletanulni a szakmába. Sőt, mintha személyiségjegyeiken is változtattak volna, hiszen a rájuk (illetve előtörténetükre) épülő 4. részt élvezet volt nézni. Még azt is megbocsátottam a készítőknek, hogy egy ekkora kaliberű eyecandy, mint Kelly Adams, nem kap kicsit kivágottabb, testhez tapadóbb ruhákat, vagy ha más nem, legalább több egész alakos felvételt. Hat epizódot néztem át képkockáról képkockára, mégis a tavalyi évadból sikerült ezt a képet szereznem. Most komolyan, nincs igazam?

hustle2

A karakterépítés ugyan nem menti fel teljesen az írókat, de jelentősen enyhítő körülmény. A finálé is annyi logikai buktatót tartalmazott, hogy számolni nem bírtam. Mi az például, hogy az MI6 bevonásával ennyire egyszerűen elkapjuk az annyi éve kergetett Mickey Bricks-et? Meg hogy aztán szabadon engedjük azt az embert, aki eddig legalább 20-szor vert át minden létező bűnüldöző szervet? Ráadásul még a rablás is annyira egyszerű volt, hogy már a heist kategóriát is elvettem volna tőle. Mindezek ellenére mégsem volt rossz az epizód, ugyanis a karakterek miatt működött az egész, egyszerűen aggódtunk értük, hogy mi fog történni. Ez pedig velem sosem fordult még elő a Hustle esetében. Mi ez, ha nem új szárnyalás?

Amiből viszont nem adtak alább, azok a remek vendégszereplők. Kezdtük ugye a premierben a Rómából (és más helyekről is) ismert Indira Varmával, akit nagyon sajnáltam, hogy a premier után nem láttunk viszont (a finálé fél perces videóüzenete nem annak számít), hiszen nagyon jó volt az összhang közte és Adrian Lester között. Aztán folytatódott a sor, az ötödik részben érkezett a kevésbé ismert Daniel Mays, aki olyan tökéletesen adta elő a nagypofájú, egomán vállalkozót, aki arról álmodozik, hogy a Dragons’ Den (az angol Shark Tank) zsűritagjai egymásra licitálva borulnak le a lábai előtt, hogy öröm volt nézni. Végül a fináléban kaptunk egy szintén ismeretlen MI6-os ügynöknőt, akit nagyon remélem, hogy látunk még, annyira jól alakította a szerepét. És ugye rajtuk kívül még volt egy elveszett apánk, egy múzeumi kurátorunk (Lester való életbeli felesége), egy zseniálisan balszerencsés piti tolvajunk, és még sorolhatnám. Egyszóval el voltunk látva.

hustle3

Összességében tehát egy közepes, de biztató évadot láttunk. Sajnos a válság a Hustle készítőit is elérte, hiszen a teljes forgatást Birminghambe kellett költöztetni költségtakarékosság címén, és ez bizony meglátszott az egyre több bluebox előtt felvett jeleneten. Azonban könnyen lehetséges, hogy ez sem lesz elég és nem nagyon lesz folytatás, hiszen egy rendkívül drága sorozatról van szó. A tavalyi erősödést követően a 6. évad ugyanis megint hatalmasat zuhant nézettségben, és a parányival 5 millió feletti számok a sorozat mélypontját jelentik. A BBC nem is kapkodta el a berendelést egy esetleges hetedik szezonra, de semmi sincs kizárva. A bejelentett film azonban töretlenül készül, a forgatókönyv már kész van, és jelenleg nagy, hollywoodi stúdióknál kilincselnek vele – mégiscsak nagyobbat durranna úgy.

Egy biztos: akármi lesz, a Hustle mindenképpen új életre talált, és így csak örülni lehet, hogy nem a mélyponton kellett elbúcsúznunk Mickey Bricks-től és bandájától. Már csak az lenne az igazán szép, ha visszahoznák Marc Warrent és Jamie Murray-t. De hát nem minden olyan egyszerű, mint dúsgazdag balekokat megkopasztani.

6 hozzászólás Ne habozz!

passatgt - 2010. 02. 11. 18:20

Valóban hiányoltam a “what the fuck” és “oh my god, ez a mickey egy állat” részeket, bár annyira nem volt vészes:)

Kelly Adams-nél pedig teljesen mindegy, hogy miben van, csak mutassák:D

johndoe - 2010. 02. 11. 18:45

Azért a Kyle-s rész egész jó lett, korábban fel sem tűnt mennyire hasonlítanak egymásra :)

tylerx - 2010. 02. 11. 19:41

A második legjobb angol sorozat, sajnálnám, ha nem folytatnák.

passatgt - 2010. 02. 12. 14:28

látom népszerű a sorozat itthon, kemény 3 hozzászólás 1 nap alatt:D

kacagomikulas - 2010. 02. 12. 15:17

na jó, akkor írok én is, nekem nagyon bejöttek az idei éved részei, és igen hiányoztak a testrefeszülős Kelly Adams képek :)

Bazinga! - 2010. 02. 15. 14:48

Szvsz az utolsó bekezdésben van a lényeg: Marc Warren hiánya nagyon odatett, nem hiszem hogy nélküle sikerülhet még megközelíteni a korai évadok hangulatát.

Az ötletek meg sajnos tényleg elfogytak, de ez elég általános: a nézőt átverős, óbazzeg-es sorozatok nem bírnak ki ennyi részt újszerű fordulatokkal.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz