login |

Nurse Jackie: az 1. évad

2010. 02. 16. 13:12 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika,

Spoilermentes kritika következik a mai hazai premier alkalmából. (Előzmények illetve a történet leírása: human pilot-kritikája: 5/10, winnie pilot-kritikája: 6/10.)

Showtime-sorozatról van szó. 30 25 percesről. A kritikusok istenítik, a legtöbb junkie-kartárs is, akiknek adok a véleményére, de… Szóval én nem, nem istenítem, aki pedig azzal jön, hogy milyen jól van megírva a Nurse Jackie, azt biztos elküldöm a francba. (Egyedül a pilot végecsavarjánál tudtam elismerően bólogatni.)

NURSE JACKIE

A leggázabb szabadkozás a “lehet, hogy bennem van a hiba” kezdetű, de ezúttal nem tudok másképp nekiállni a kritikának, mert tudom, hogy bennem van a hiba. Valamiért ugyanis ezek a 25-30 perces epizódokból álló komikus drámák nem jönnek be. Nem kattantam rá sem a Weeds-re, sem a Californication-re, sem az Entourage-ra, sem a United States of Tara-ra, s bár korrekt volt, de a Hung sem nyűgözött le.

Ez az a műfaj, ami több mint egy szitkom, mégis kábé szitkomidő alatt akarnak kifejteni egy részt. Ez pedig gáz, mert így szinte semmire nem jut idő, inkább életképeket kapunk, amiket van, aki kifejezetten élvez, engem viszont zavar a sok papírvékony karakter, a normális történet hiánya. Szó se róla, egy percig nem bántam meg a Nurse Jackie nézését, kellemes, a viccek általában poénosak, a drámai pillanatok általában valóban drámaiak, de túl instant oldódó a sorozat, túl “az egyik fülemen be, a másikon ki”.

A Nurse Jackie-t természetesen Jackie, azaz Edie Falco cipeli a hátán, de az a röhej, hogy a legtöbb karakter is teljesen rendben van, mégsem történt meg az ilyen esetben várható rákattanás. A 25 perces részekre kapunk egy halom állandó szereplőt: egy halálaranyos és nyüzüge kezdő nővért, a szokásos meleg ápoló(ka)t, egy érdekes, de sokszor idegesítő orvosnőt, egy baromira nem érdekes orvost, egy gyógyszerész szeretőt, meg egy főnöknőt, aki mondjuk a comic relief lenne, de engem speciel baromira zavart, hogy neki annyi a szerepe, hogy az egyik részben véletlenül drogot fogyaszt, a másikban meg véletlenül a liftben beragad – huhh, de vicces, egyébként a szerepe lényegtelen.

nurse jackie-2

Igen, a Nurse Jackie is azon sorozatok közé tartozik, ahol eldöntik előre, hogy melyik karakter mit csináljon az adott epizódban (“legyen idegösszeroppanása”), az elhatározást pár jelenet megírása követi, majd pedig a maradék 3-4 percet feltöltik történettel, esetleg szentelnek a részben megjelenő 2 betegnek is egy-két párbeszédet. Ennyi. Tartalom nulla, pár vitriolos megjegyzés, amin mosolyogni lehet, de legalább földön jár a sorozat, hiszen a való életben sincsenek nagy sztoriszálak, inkább csak történik ez-az.

Aki szereti az ilyen fél órás sorozatokat, annak bejöhet a Nurse Jackie, aki pedig nem…, nos annak is. Én, amellett, hogy ilyet kegyetlenül tartalmas mondatokat fogalmazok meg, úgy értékelem 4/10-re a kábé 3 sorban leírható sztorival rendelkező első évadot, hogy elismerem: megnéztem, nem untam, nem bosszankodtam, nem zavart, de mégsem érdekel egy fikarcnyit sem a 2. évad.

A Nurse Jackie hibái mindössze akkor jönnek elő, amikor az ember elkezd gondolkodni azon, hogy milyen is volt a sorozat, mik a negatívumok. Ezért ne kezdjen el senki “kritikákat” írni, mert abszurd módon hirtelen leértékelődik a kritika tárgya. Hátradől és élvezi. Semmi más nem kell.

(Ja, az inkonzisztenciákról oldalak tudnék teleírni, de nem teszem, csak megemlítem, hogy az írók döbbenet, hogy mennyire nem tudtak mit kezdeni a pilot után felállított helyzettel. Ott bemutattak egy hátfájós, kvázi drogos főnővért, erre építették az egész sorozatot, de szokásos módon csapdába írták magukat és ezzel a sztorivonallal nem tudtak sokat kezdeni, inkább csak erőltetve írtak bele egy-két “drogos” jelenetet – dettó ez a helyzet a fizikai Tourette-es dokival. És hasonlóan trehány módon kezelik az eltelt időt, hiszen egyszer 2-3 hét van két esemény között, majd hirtelen megint csak 1-2 nap, ld. a több epizódon át húzódó iskolaváltásos sztori és a kórházban talált gyerek sztorija közötti összehanghiány.)

11 hozzászólás Ne habozz!

Hank - 2010. 02. 16. 13:45

Bepróbálom este a Nurse Jackie-t, elég jókat hallani róla, és ez a kritika sem tántorított el tőle.
A postban említett sorozatokat tekintve egyetértek, kivétel a Californication, az nagyon beszippantott, de a többire tényleg nem tudtam rákattanni. Lehet, hogy ezzel is így lesz, az esélyt megkapja.

tigris - 2010. 02. 16. 14:20

Nekem ez most eldöntötte, hogy nem fogom nézni. Pedig a Weeds és a Californiation is remek és nézem, de ez valahogy így nem érdekel. Bár a Californication-nek sincs kölönösebben sztoriszála (sztorivonala, mi is a storyline magyarul?:) ), de a karakterek bőven elviszik a részeket a hátukon.

kommunista wombat - 2010. 02. 16. 16:05

én kifejezetten szeretem, de mondjuk pont a pilot végecsavarja egy az egyben nyúlás a **** pilotból.

Nandó - 2010. 02. 16. 16:47

Nagyon tetszett ez a kritika

doki - 2010. 02. 16. 17:21

Mondjuk nekem csak az a problémám némely Showtime sorozattal, hogy már hasonlót láttunk. Szóval azt nem állítom, hogy lopják az ötleteket, de a House előbb volt mint a Nurse Jackie, a Two And A Half Men pedig előbb mint a Californication. A House lába fáj és orvos, a Jackie háta és Nurse, míg most Charlie Harper mint lecsúszott reklámzene író piált, és csajozott, addig Hank lecsúszott íróként piált és csajozott, és nem volt testvére, de volt egy főnöke meg a lánya.

Vagy mondhatom a 24 és a Sleeper Cell példáját. Most Jack CTU a Sleeper Cell FBI. Mindkét helyen bomba akar felrobbanni, és meg kell allítani, és itt is a 24 volt előbb.

Lehet, hogy én látom rosszul, lehet, hogy csak hasonló sorozatok, de mondjuk a fent említett kettő inkább hasonlít. Szóval nekem csak ez a bajom a Showtime dolgokkal.

soka80 - 2010. 02. 16. 18:22

A kritikában említett showtime-os sorozatok mind a kedvenceim közé tartoznak így ez csak megerősít abban hogy Jackie nővér is kapjon egy esélyt ma /bár nehéz lesz elvonatkoztatnom attól a kérdéstől, hogy miért dolgozik Carmela Soprano egy kórházban :) /

Carlos - 2010. 02. 16. 19:26

Nekem kb. 10 másodpercbe telt, szerintem ugyanígy leszel vele. És hogy hogy a sztorik mennyire hasonlítanak a showtime-on, nincs a piacon mára olyan amit valamilyen formában nem lehetett látni. PL. House hány sztorit nyúlt a regenesisből. A 24 alapsztorija a jó és okos erkölcsileg fedhetetlen usa megvédi magát a csúnya, gonosz terroristáktól, a slepeer cell pedig az emberi természetet hivatott bemutatni, hogy miért teszik az EMBEREK azt amit tesznek. A Showtime ebben remek ahogy Human is írta azt életben sincsen történetszál a dolgok csak megtörténnek, néha még az ellenkezőjük is, a néző meg varrjon rá gombot. A nurse jackie is simán ilyen jó karakterek, életszagú stílus és vagy bejön vagy nem, nekem tetszik.

doki - 2010. 02. 17. 00:09

Ertem en, hogy eletszagu, de mindig az az erzesem a Showtime dolgoknal, hogy “been there, done that” csak kicsit vulgarisabb, szabadabb stilusban.

Kulonben mindenkinek szive joga azt szeretni amit eppen nez, en csak elmondtam a velemenyemet.

Nem mondom en, hogy rossz, csak kicsit olyan benn there done that erzes.

zdawg - 2010. 02. 17. 02:03

doki: a house-nak szerinted mi köze van ehhez, azon kívül, hogy kórházban játszódik? ráadásul jackie gyógyszer-függősége egyáltalán nem központi szál a sorozatban.

a two and a half man meg californication összehasonlítása meg egyenesen vérlázító. david duchovny cool, a taahm meg annyira vicces kb., mint amennyire jól néznek ki charlie sheen ingei = semmenyire.

magyarul szerinted amúgy a showtime nyúlós sorozatokat gyárt? ugyanmár, kérlek… mutass már valamit a világban, amit még nem csináltak meg előtte…

vica - 2010. 02. 17. 18:47

Nekem nagyon bejött a film! :) De különben tényleg zavaró egy kicsit,hogy 25 perces egy rész.De sebaj,akkor is nézni fogom! :)

Dark Wolf - 2010. 02. 20. 21:27

Hát, ez a kritika nagyon jó lett, tökéletesen megragadja, hogy mi a probléma a Nurse Jackie-vel. Én fontolgattam a kaszát, de az évadzáró megnézése után végül úgy döntöttem, jöhet a második évad is.

Amit a 25-30 perces komikus drámákról írsz, az nagyon igaz. Egyszerűen mindennek, ami nem szitkom, túl szűk ez a keret. Nagyon nagy kár, hogy Jackie nem 1 órás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz