login |

Undercover Boss – 3 rész után

2010. 02. 28. 15:32 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, reality,

3 rész ide vagy oda, simán lehet csak pilotmustra, mert az látszik, hogy az epizódok szerkezete teljesen megegyezik. Szóval. Mindenki emlékszik, hogy az Undercover Boss-t pakolta be a CBS a Super Bowl utánra, s az is meglehet, hogy ezt sikerrel tették, hiszen a sorozatnál nem sok sikeresebb újonc van eddig. A gond az, hogy egy második évadot készíteni nehéz lenne belőle. De, aki szereti a feelgood reality-ket, mint az Extreme Makeover: Home Edition, annak lett még egy heti kötelező programja.

Undercover_Boss-01

Az EM: HE-ről már nagyon régóta tervezek írni, főleg, hogy Nagy házalakítás címen már elég sokan ismerik a Viasat3-ról, de most az Undercover Boss kurrensebb. Miről is szól? Kicsit a Secret Millionaire-hez hasonlít, ahol milliomosok élik koldusok életét: itt nagy cégek vezetői vállalnak munkát a legalsó szinten. Az ő tapasztalataikat láthatjuk viszont. (Ugyebár kamerák kísérik őket, így az a fedősztorijuk, hogy ők a randomjózsik, akiket dokumentumfilmesek követnek, amint alapmunkákat próbálnak be egy napra.) Az első részben egy hulladékfeldolgozós főnök volt az alany, a második a Hooters, a harmadikban pedig a 7-11 egyik főnöke. Ők azok, akik 4-5 melót kipróbálnak, majd leszűrik a tapasztalatokat és megpróbálnak javítani a cégen.

A feelgood-faktor pedig ott jön be a képbe, hogy a főnök minden egyes meló során becsületes, jómunkásemberekkel dolgozik, akik előtt a végén felfedi magát és megjutalmazza őket. Vagy, ha negatív tapasztalatokkal lett gazdagabb, akkor megmondja a magáét. De persze jórészt az előbbiről van szó, vagyis a néző könnybe lábadt szemekkel nézhet pár inspiráló átlagembert, akik ráadásul még méltó jutalmukat is elnyerik a végén.

UndercoverBoss-02

Ennyi. Ha valaki annyira könnyezős és meghatódós, mint én, ha más szerencséjétől jól tudja érezni magát és nem irigykedik, akkor neki tuti telitalálat az Undercover Boss. Elég nézni, nem gondolkodni és jól érezni magunkat. Persze, ha belegondolunk, akkor látszik, hogy minden epizód látványosan ugyanúgy épül fel kezdve a bemutatkozástól az átlagemberek megjelenésén át a Nagy Problémáig, aminek ügyében telefonálni is kell. És az is nyilvánvaló, hogy a “szereplőket” nem random választják, hiszen kell a műsor, hanem a készítők pontosan tudják a sok előinterjú és szondázás után, hogy kik fogják inspirálni a Cégvezetőt, aki dettó meghatódik és rádöbben, hogy vállalata miféle olyan kihívásokkal küszködik, melyekről neki fogalma sem volt.

Persze jól tudom, hogy ez a műfaj sokaknak megfekszi a gyomrát, hiszen van, aki elemez és mögé akar látni. Más, mint én, inkább csak nézi, élvezi és nem gondolkodik el azon, hogy az Extreme Makeover: Home Edition-ben miképp fogja kigazdálkodni a rászoruló család új, 500 négyzetméteres házának rezsijét? (Sehogy. Aztán megírják a lapok, hogy újabb átalakított házat adtak el.) Vagy, hogy mikor lopják el a Pimp My Ride-ban feltuningolt kocsikat?  Értitek, mire gondolok. A műélvezeti határ nagyon vékony és mindenki a maga látásmódja szerint kezeli ezeket a műsorokat. Nekem nincs bajom a célzott szívhez szólással és az egyértelmű manipulációval.

Nálam, hiába tartom minimum 7/10-re az Undercover Boss-t, mint ahogy az Extreme Makeover: Home Edition is gyakran megindít az emberi történeteivel, nem a műfaj képviselői nem tartoznak a nézősek közé. És nem azért, mert rosszak vagy repetitívek. Manapság az ember lehet, hogy inkább néz kőkemény fikciót (drámával, csavarokkal, WTF-rajzással) vagy jó komédiát, mintsem kvázi ajándékozást, megható sztorikat. Én legalábbis most, amikor annyi minden néznivalóm van, biztos nem Undercover Boss-t vennék elő. Viszont, mivel nem igényel 100%-os koncentrációt, tömegközlekedésre tökéletes, azonban a babázás közbeni fél szemmel való nézést passzolnám.

(A sorozat eredetije egyébként, minként a Secret Millaionaire-é is, angol.)

6 hozzászólás Ne habozz!

Aladdin - 2010. 02. 28. 16:21

Az első rész tetszett, és nem csak az ujdonság varázsa miatt, hanem mert őszíntének tűnt. A Boss eléggé legény volt ahhoz, hogy minden nap keményen dolgozzon fizikai munkákat is. Az is úgy tünt, hogy tényleg lettek tapasztalatai ami alapján jó vezetői döntéseket fog tuni majd hozni.
A második rész viszont nagyon gáz volt. A milliomos csemete vezér talán ha egész héten összesen 5 órát dolgozott, nem volt benne grammnyi őszinteség sem, és egyértelműen csak a cége imázsán javítani ment bele a műsorba, viszont ezek után én nem hiszem, hogy valaha is ennék náluk… az ő legfontosabb tapasztalata egy hét után pedig jellemzően az volt, hogy többször kellene bemennie a gyárba…
itélet: cancel

Pocok - 2010. 02. 28. 16:27

Én még csak két részt láttam, de tetszik.
EM:HM et nem nézek, mert felfordul a gyomrom tőle. Nagyon csöpögős, nagyon mű.
UB is egy kicsit érzelmes, de pont annyira amennyire kell.

winnie - 2010. 02. 28. 16:28

a 3. részben a főnök szerintem szimpatikus arc volt, ő is megdolgozott a posztért, me, örökölte:) lehet, hogy sok múlik ezen is.

TorrenteXY - 2010. 02. 28. 16:37

Én is megnéztem mind a hármat, és tényleg érdekes lehet ó, még ha sok része sablonos és megtervezett. Nekem az tetszik benne, hogy egész jól bele lehet látni a cégek működésébe. Olyan mint egy gyárlátogatás, és nekem nem kell ahhoz pl. szemetet gyűjtenem, hogy lássam milyen kihívásokkal küzdenek az ott dolgozók.
Ami igazán érdekes viszont, amikor valami nagy pofátlanságot találnak. Az első részben nem nagyon volt ilyen, előfordul hogy valaki többet dolgozik kevés pénzért, és közben ott a jelzálog a házon, vagy megbüntetik a dolgozót mert hosszabb szüneteket tart.

A durva nekem mondjuk a Hooterses Jimbo volt, aki menedzserként szinte kurvának tekintette az alkalmazottjait. Ha javítani akartak volna a vállalat képén, akkor az a minimum hogy kirúgják, és pert indítanak ellene. Még abban a részben olyan vicces volt hallani, hogy min változtatna a köznép, pl. sokak szerint túl kicsi a lányok ruhája. Mintha nem ez lenne a Hooters koncepciója, hogy jócsajokkal adják el a kajájukat.

Pontszámilag 7,5/10, jól megcsinált műsor, mikor nincs sorozatdömping simán nézős.

FeGa - 2010. 02. 28. 16:45

“Viszont, mivel nem igényel 100%-os koncentrációt, tömegközlekedésre tökéletes, viszont babázás közben fél szemmel passzolnám.”
na ezt megmagyarázod? lehet csak a szövegértésem gyenge, de miért jó tömegközlekedésre és miért nem babázásra? mármint nem vagyok apuka de háttértévézni egy idol vagy ilyesmi ideális az oké, de tömegközlekedésre? hát vonaton/repülőn/hajón nem tök mindegy mit nézel? mondjuk én az akciósorozatokat nem szeretem kis képernyőn nézni, de ezen felül nem értem ezt a kategóriát.

winnie - 2010. 02. 28. 17:22

az idolt tudom “rádiózni”, ha kell, ergó játék közben nem rossz. (más kérdés, hogy megint leszoktam a félszemezésről, inkább koncentrálok a másik tevékenységre), itt azonban vannak olyan érdekesek az egyes karakterek, hogy ne csak fél füllel, fél szemmel kövessem őket. a tömegközelekedésben már látok szinte mindent, hallani mindent hallok, maximum az elmélyültség, ami hiányzik. ezt pedig elviseli az undercover boss, de egy survivor vagy bármi más, zenállapotot igénylő sorozatot már nem vállalnék be buszon. egyelőre.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz