login |

Keressük a könnyek kövét

2010. 03. 08. 14:44 - Írta: Desmond Wallace

33 hozzászólás | kategória: kritika,

Ismét itt az ideje egy bejegyzést szentelni a Legend of the Seeker-re, mert van miről beszélni. Legutóbb a 2×07 kapcsán jelentkeztem, s ha emlékeztek rá, az a rész nagyon bejött nekem. Azóta már közel sem ennyire rózsás a helyzet. Miután megismertünk sok fontos karaktert a könyvekből, egy kicsit leült a történet, és jelenleg egy helyben toporgunk, a küldetés teljesítése meg még elég messze van.

Seeker 2×08

Az ugyanis kicsit unalmas már, hogy minden részben jön néhány hülye katona, akiket a kis csapat gond nélkül legyőz. Ez Richard esetében nem is nagy probléma, hiszen mégiscsak ő lenne a Kereső, de Kahlanből nem biztos, hogy ennyire Xénát kéne csinálni, ráadásul az Inkvizítor Anya erőhasználata is kicsit nagyon túlzó. Rendben, ő a legerősebb inkvizítor, de az már erős túlzás, hogy semmi pihenésre sincs szüksége, miután használta az erejét – az első részekben még nem ez volt a helyzet. Bár ki tudja, lehet, hogy azóta már sok energiaitalt kortyol. A tovább mögött spoileresen folytatom.

A 8. részben végre üdvözölhettük a Fény Nővéreit, élükön Vernával. Talán ez az epizód volt leginkább hűséges a könyvhöz. Végre jöttek a fejfájások, így megtudtuk, hogy Richardban is ott szunnyad a Tehetség, így követi Vernáékat az Óvilágba, hogy megszüntessék a fejfájásait, és varázslót faragjanak belőle. Mondjuk az Igazság Kardjának lepasszolása nem tetszett, és Denna szereplése is teljesen felesleges volt. Ő elvileg ugyenár meghalt, de a sorozatban gyakran alkalmazzák a feltámadást, így könnyen lehet, hogy nem utoljára láttuk őt.

A 9. epizódban eljutunk a Próféták Palotájába, ahol megismerjük a többi nővért, élükön az unszimpatikus Prelátussal. Hamar kiderül azonban, hogy a Nővérek között ott rejtőznek az Őrző szolgái is, akiket csak a Sötétség Nővéreinek hívnak. Legfontosabb képviselőjük pedig Nicci Nővér, akinek sikerül Richard bizalmába férkőznie. Zedd közben új Keresőt nevez ki, akivel Cara hamar összebarátkozik. Richard meg egyszerűen – a mihamarabbi távozás reményében – lepasszolja a Tehetségét, tehát a varázserejét, Nicci Nővérnek, aki így a valaha élt egyik legnagyobb hatalmú varászlónő lesz. Itt halt meg a logika. A nővérek kinézetével nagyon nem vagyok megelégedve, meg Jolene Blalock se volt valami jó választás Nicci szerepére. Azt is megtudtuk egyébként, hogy a próféciák a falakon teremnek. Gondolom, a Teremtő küldi őket SMS-ben, prófétákról meg még nem hallottak.

Seeker 2×10 Kahlan

A 10. részben aztán újra találkozik a kis csapat, de a Sötétség Nővérei se hagyják magukat, így – a változatosság kedvéért – most a Nővéreket zúzzák le Zeddék. A Nővéreknek (Niccin kívül) meg elfelejtettek szólni, hogy varázserejük is van, így csak a dobócsillagra hajazó Dacrájukat hajigálják. A végén persze minden jóra fordul. Nicci meghal, de az új Kereső se éli túl az összecsapást, így a kard visszakerül Richardhoz, aki immár Tehetségtelenül folytathatja a küldetését, ami az egyik legnagyobb hibája a sorozatnak. Nem akarok spoilerezni, de arra a varázserőre bizony szüksége lenne a későbbiekben. Nagyon remélem, hogy valahogy csak sikerül visszaszereznie.

A következő három epizód eléggé töltelék volt, így a küldetésben nem igazán történt előrelépés. Az 2×11-ben például egy varázslat miatt két Kahlant is láthattunk. A szeretet nélküli Inkvizítor teljességgel könyörtelen volt, akinek a döntéseit egyáltalán nem lehetett megkérdőjelezni, ráadásul a cselekedetei inkább egy férfi inkvizítorra emlékeztettek. A másik fele meg egy végletekig szerelmes nő volt, akire néha még a féltékenység is rátör.

A lényeg az, hogy az eddig ismert Kahlan az igazi, de ezt az elérhetetlen szerelmet már elfelejthetnék, mert az Igazság Kardja nem erről szól. Nem erről kéne szólnia, de úgy látszik, hogy muszáj ezt a bevett sorozatos panelt alkalmazniuk. Biztos van valami forgatókönyvíró Biblia, amitől nem lehet eltérni. Viszont végre kaptunk új dallamokat, és láthattuk Aydindrilt is. Szóval nem volt rossz epizód ez sem, csak a főszállal nem haladunk.

Seeker 2×11

A folytatásban pedig elveszítettük az egyik főszereplőnket, aki így az Alvilágba kerül. Richard után tehát Cara is meghal, de visszatér az életbe, méghozzá megbízottként, de így minden nap ölnie kell, mert csak így maradhat életben. Cara állt tehát a történet középpontjában, de újra láthattuk Zedd testvérét és a minden hájjal megkent Sebastian (Ted Raimi) is visszatért, akik éppen a megbízottak számára kínáltak gyógyírt. Nem volt tehát kérdéses, hogy nem sokáig kell csodálnunk Cara rothadó ábrázatát.

A 2×13-ban csak egy picit haladtunk előre, de ettől még nagyon érdekes részt láthattunk: míg a kezdés eléggé ütősre sikeredett, majd a folytatás szépen ment át egy vígjátékba. Nicci visszatérésére sem kellett sokat várnunk, s bár túl sok már a feltámadás a Seeker-ben, de Nicci kulcsfontosságú szereplő, így ezt most megbocsátom az alkotóknak. Ráadásul Emily Foxler jobb választás, mint Jolene Blalock volt. Fiatalabb, szebb is, de azért még mindig messze van a könyvbéli Sötétség Nővérétől. Persze idővel, ha szerepel még, belerázódhat a szerepbe, nem lenne rossz viszont látni. Összességében könnyed szórakozás volt ez a 40 perc, amelyen többet nevettem, mint egy szitkomon.

Seeker 2×13 01

Mivel a varázslat elől védett kastély börtönébe zárták az Inkvizítor Anyát, így mágia nélkül kellett Zeddéknek kiszabadítaniuk őt. Zedd viszont a trükköknek is nagy mestere, így lett például Carából hercegnő, Richardból szőke herceg, Zeddből pedig a rész legmulatságosabb kinézetű figurája, egy két méteres öregasszony – a poénos szituációk így elkerülhetetlenek voltak, azokat pedig remekül kihasználták. Ja, és Tabrett Bethell-t ismét érdemes kiemelni, különleges egy hercegnő volt, annyi szent.

Joggal lehet kritizálni a sorozatot a sok kitérő miatt (közben az Őrző is megvárja hőseinket, nem sieti el az Élők Világának elpusztítását), én sem kímélem, ha rászolgál a kritikára, de a második évad még így is jobb, mint az első. A látvány remek, a trükkökre se lehet panaszunk, és a színészek is nagyon érzik már a karaktereket. Ráadásul még sok ismert színészt is köszönthettük a vendégszereplők között. A rajongótábor meg szépen gyarapodik, ha jól szűröm le az információkat.

Seeker 2×13 02

Most egy kis szünet következik, mivel az 2×14 csak március 20-án kerül adásba. Szóval várjuk vissza az Igazság Keresőjét.

A végén azért még muszáj szólnom arról, hogy eddig úgy nézett ki, hogy a nézettségre nem lehet panaszunk, de jelenleg mégsem biztosított a sorozat jövője. Egyes források szerint ugyanis – bár még nincs hivatalos infó – nem lesz 3. évad. Ha tényleg így alakul, nagyon csalódott lennék, hiszen hiába tiporják olykor sárba a könyvet, mégis sok kellemes órát szerezett már a Legend of the Seeker.

33 hozzászólás Ne habozz!

csibbe - 2010. 03. 08. 15:03

Cara miatt egyértelműen jobb lett az egész, bár Kahlan így egy kicsit háttérbe szorult.

Binky - 2010. 03. 08. 15:11

Remélem nem kaszálják el, mert az egyik kedvenc sorozatom. Nagy veszteség lenne, ha abbahagynák.

grongos - 2010. 03. 08. 15:13

az utolsó rész nagyon tetszett, tényleg nagyon szórakoztató volt, cara pedig ebben az úrilányos ruhában… hát váó :D
csak mostmár aztán tessék haladni a főszállal is, az évad elején még voltak félelmetes alvilági szörnyek, ha lehet én szívesebben látnám őket ellenségként mint a paraszt-zombi sereget – persze tudom, a smink olcsóbb mint a cgi sajnos..

April - 2010. 03. 08. 15:30

Elvileg több fan kapott olyan levelet, hogy a Tribune, aki finanszírozza a sorozat gyártását, nem látja érdemesnek a további folytatásra, de ez nem jelenti azt, hogy más csatorna ne vehetné át.

Amúgy Mike Sussman is bizakodva írt, miután Pénteken az egész fandom hangos volt a “cancel” hírétől. Tweetje itt: http://twitter.com/WrittenByMikeS/status/10043528080

yosha - 2010. 03. 08. 15:39

Az apácát az első képen célbavette egy predator…

Tso - 2010. 03. 08. 16:13

Uhh, ha elkaszálnák a sorozatot akkor asszem elmennék harakiri oktatónak…
Nekem a LoTS a kedvenc sorozatommá nőtte ki magát az első évad végére, és azóta izgatottan várom a vasárnapokat.

Az írás tetszett, még ha elfogultságom miatt nem is értettem egyet a kritizáló részekkel :D

csibbe - 2010. 03. 08. 16:22

Szerintem érdemes külön kezelni a könyveket és a sorozatot. Más irányba, más stílusban indult el. Én még nem olvastam egy könyvet sem, de tervezem. A sorozat maradéktalanul bejön, különösen Bridget Regan és Tabrett Bethell miatt. :)

The man who laughs - 2010. 03. 08. 16:36

ZSerintem is jó ez az évad, és többnyire megvagyok elégedve a sorozattal. A könyveket nem olvasatm így az eltérések nem zavarnak.

Csupán az idegesít kicsit, hogy minden részben az elején elindulnak, hogy jól van most már meg keressük azt a könyvet majd mindig valami közbeszól és csak az utolsó 3 percben indulnak el újra meg keresni. Ha olyan fontos az a könyv akkor illene már megszerezni.

De ennek ellenére nagyon élvezem és remélem nem kaszálják el.

A hercegnő-vadászó Cara meg ááá ilyen feleséget akarok. :D

grongos - 2010. 03. 08. 16:40

könyv? követ keresnek ezek :)

Desmond Wallace - 2010. 03. 08. 17:02

“Az apácát az első képen célbavette egy predator…”
Ez tetszett.:) Eddig nem tűnt fel, de így tényleg úgy fest.

Kyra Emett - 2010. 03. 08. 17:31

Jaja, jó ez! :-)) Igen, kissé leült, tényleg elég lenne egy-egy rövidebb évad, de az nagyon nem lenne jó, ha nem folytatnák! :-S

Tyberius - 2010. 03. 08. 18:26

Höhö, hát én a 12-13. részt csak pörgetve néztem, illetve bele-bele néztem, de már nem tudtam végignézni… Lehet kasza lesz belőle, és inkább rászánom magam a könyvek elolvasására, mert egyre inkább nem tetszik a sorozat…

The man who laughs - 2010. 03. 08. 18:31

@grongos:

hoppá bocsi elírtam, kétszer is :/

Warren - 2010. 03. 08. 19:37

Én nem húznám le ennyire a sorozatot. Kit érdekelnek a filler részek? Ez nem egy ultimét hatalmas nézőseregű sorozat, ha az egész évad ilyen hangulatú fillerekből állna mint a hercegnős, csak mégjobban tetszene a sorozat. Olvastam a könyveket, de el tudom fogadni hogy ez egy MÁSIK történet, hasonló szereplőkkel, nem baj ha nem ragaszkodnak hozzá.

Hajncka - 2010. 03. 08. 20:10

A könyvben nincsenek filler részek?Szerintem vannak:)))
Kétméteres öregasszony-megröhögtettél Desmond:)

Desmond Wallace - 2010. 03. 08. 20:24

A könyvben is vannak filler részek, de inkább csak később jellemző, úgy az 5. kötettől. A 7., A Teremtés Oszlopai meg szinte teljesen felesleges kötet.

jocoka24 - 2010. 03. 08. 20:50

Abszolut kedvenc sorozat és népszerü is remélem még sokaig élveszhetem mert könyv szerint még van hatra jo ocskan remélem beredelik következö évadot.

winnie - 2010. 03. 08. 21:03

ez a kép nem rossz az írói szobából, megnézném a könyveket közelebbről.

http://yfrog.com/cbn77j

DeadMan - 2010. 03. 08. 21:12

jocoka24: Ámen:)

Am, sztoriban hol járunk? Gondolom, hogy egy 3. évad még bőven kijönne, de én nem ismerem a könyveket, szóval csak tippelek.

Desmond Wallace - 2010. 03. 08. 21:19

DeadMan: A 2. könyvnél járunk: A könnyek köve. 11 könyvből áll a sorozat. Ha a fölösleges részeket kivennénk a későbbi kötetekből, akkor 7-8 évad simán kijönne.

Skate - 2010. 03. 08. 22:16

Annak örülnék, ha 5-6 évadot megérne ezzel az epizódszámmal/évad és remélem felkarolja egy kábelcsatorna, kár lenne veszni hagyni ezt a sorozatot, mert a műfajra való nagy hiány miatt is nagy űrt hagyna, hiába lesz az HBO-os féle A Games of thrones próbálkozás. Nem fogja betölteni a helyét.:(

winnie - 2010. 03. 08. 22:27

sajnos ez a szindikátusi sorozatmodell nem feltétlenül olyan, amit kábelcsatorna fel tudna karolni. nem is tudom, melyikre illene.

Derry - 2010. 03. 08. 23:04

Bridget Regan példánya némileg elnyűttebb :)
http://tweetphoto.com/13261762

Hétvégén kiolvastam az első könyvet, és ennek ellenére vagy pont emiatt, még mindig kedvencem a sorozat.
A könyv egyszerűen megfilmesíthetetlen, egészen más műfaj. Rengeteg utalás, magyarázat van benne, túlságosan összetett, ha ez menne tévében, és valaki nem az elejétől nézné, akkor egyszerűen nem tudná mi van. Szükséges volt, hogy kicsit leegyszerűsítsenek, átírjanak bizonyos dolgokat, de sajnos túlzásba vitték.

Amit igazából nagyon nagy hibának tartok, hogy kényszeresen úgy érzik a készítők, hogy minden részben kell legyen bizonyos mennyiségű akció. Átlagosan részenként több embert öl meg Richard, mint az első könyvben összesen. Ezzel a vonásával túlságosan is visszakanyarodik a sorozat a Hercules-hez, ahol a hős járja a vidéket aztán a rész elején odafut hozzá valaki, hogy jaj, nagy a baj, ő pedig elintézi az épp aktuális rosszfiúkat.

Azt hiszem az egyszerűbbik oldaláról közelítették meg a dolgot, sokkal könnyebb 22, nagyrészt lazábban összefüggő epizódot írni, mint 22 részen keresztül kitérők nélkül végigvinni a cselekményt. Ezenkívül szerintem egy könyv cselekménye kevés egy évadhoz, és ezért van szükség ennyi töltelékre.
Például az első kötet jelentős átírás és csonkítás nélkül belefért volna egy 4 órás filmbe.

Mindent számba véve viszont nem panaszkodok, jó a sorozat is. Én elfogadtam, hogy nem követi teljesen hűen a könyvet.

Skate - 2010. 03. 08. 23:42

Mi lenne a megoldás? Valaki kell, hogy állja az előállítási költsége és az országos csatornák közül a cw nem biztos vállalná a feladatot és esetleg a sugárzás terjesztését. Azért a szindikátusi modell is árt neki, mivel különböző időpontokba adják, hiába stabil a nézettség ez is kevés és semmi infóm a dvd eladási listáról se, hogy legalább az megerősíteni érdemes folytatni a sorozatot pénzügyileg. De örülnék valami megoldásra vagy egyezségre jutnának, mert eddig abban a hitben éltem, nem érinti a folytatást a nézettség nagysága. Egyelőre öngólnak látom a dolgot, míg nem áll valaki a sorozat mellé, mert mint egy csomóan, szeretnék én is 3. évadot.

Desmond Wallace - 2010. 03. 09. 06:22

Szerintem még ne temessük a sorozatot. Nincs még hivatalos infó, egyelőre csak pletykák vannak, addig meg bízhatunk a folytatásban. Ha tényleg elkaszálják, akkor majd ráérünk aggódni azon, hogy vegye át másik csatorna.

Haky - 2010. 03. 09. 11:19

Hát igen, tényleg vannak benne nagyon nem könyv hű dolgok, de még mindig ez a kedvenc sorozatom és egy darabig marad is, hiszen olyan látványvilága ami nagyon is említésre méltó. Nagyon remélem hogy lesz 3. évad.

SolidSnake - 2010. 03. 09. 11:49

Engem pont a főszál nem izgat, van valami irtózatosan nagy probléma, amit könnyedén lehet orvosolni misztikus csecsebecsével, csak meg kell találni: ebből aligha lenne jó sorozat, de még film sem. Maga a világ érdekes, a színészek jók, izgalmas rész után vicces jön, elégedett vagyok a sorozattal, kikapcsol negyven percre.

Bob - 2010. 03. 09. 12:24

Tudjátok, hogy mi kellene ennek a sorozatnak? Illetve, hogy mi kellett volna? 12 részes évadok!!!

April - 2010. 03. 09. 13:07

Figyelmetekbe ajánlom ezt (ABC Disney válaszol): http://saveourseeker.info/?p=141

amúgy a Syfy-t is már megkérdezték jó sokan az átvételről, de egyenlőre az illetékes még nem tudta azt se, hogy egyáltalán érdekelné-e őket a sorozat átvétele.

ja, és:
@Bob A sorozatnak promótálás kellett volna, nem is kicsi. Sokfelé olvastam, hogy sokan csak véletlenül kapcsoltak oda, és mivel majdnem minden államban más időpontban van, még ez a 2,5 milliós átlaglétszám is jó szerintem.

Derry - 2010. 03. 09. 13:56

@SolidSnake Az a helyzet, hogy a könyv főszála egyáltalán nem mágikus csecse-becsékről szól, amikkel bárki, bármit megold. Ez azok közé a dolgok tartozik, amit a sorozatban végtelenül leegyszerűsítettek.
A könyv Richardról szól.

Az ABC Disney válasza meg kifejezetten bíztató, és talán jobb is lenne (lesz?), ha szindikátus helyett a LotS inkább kapna egy fix helyet.

Desmond Wallace - 2010. 03. 09. 16:03

A sorozatnak tényleg jobb lenne egy 12 részes évad, de főleg az, hogy szerializálttá váljon. Az 1. évad végén már azt hittem, hogy van remény, de ugyanott vagyunk most, mint egy éve. Viszont most már gyakorlatilag csak újat tudnak mutatni az évadban, mert a könyvet szépen, gyorsan letudták, egy-két kivétltől eltekintve.

mse - 2010. 03. 29. 05:23

Mikor legutóbb hallottam, az ABC még tervezte a folytatást, “csupán” az egyik közvetítő adó(naná, hogy a legnagyobb) tagadta meg a megújulást. De passz, annyira nem értek hozzá, nekem a lényeg az, hogy valahol legyen.

Részemről abszolúte kikapcsolódás és felüdülés volt ez a pár rész. Kár elvárásokat támasztani az epizodikusság ellen – ilyen a show és pont. Még mindig jóval jobb a helyzet, mint az 1. évadnál.

A könyvekkel kapcsolatban én azoknak táborához tartozok, akik nemrég kezdtek érdeklődni, és mindössze csak a Szelek Templománál tartok, ezért lehet, hogy véleményem nem tükrözi egy “fanatikus”-ét, de én nem fogom a fejemet az alternativitáson. A kettőt – a könyvet és a sorozatot – külön-külön a maga módján lehet becsülni. Nekem például tetszik az, hogy a sorozat következetesen követi a saját döntéseit és megoldásait, bármennyire is különbözik az az eredetitől. Ha meg húsvéti tojásnak egy olyan dolog lapul az amúgy sablon 2×11 mögött mint Aydindril és egy kis messziről hajazás a Könnyek köve könyvének részlete felé, hát annál jobb, örülök és tapsikolok.
Nyilván ez szubjektív vélemény, de nekem az utóbbi időben abszolút nincs bajom a LotS-szal. Nem azt mondom, hogy tökéletes, de kellő mennyiségű olyan komponenst tartalmaz(alapanyag, színészek, táj és látvány, spec. effektek, zenék…) amik állandó jelleggel teszik élvezetessé számomra a nézését.
Tőlem innentől kezdve Richárd fiam lehet Tehetségtelen, és az sem zavar, hogy az Anya Inkvizítornak élnie és nem halnia kell a prófécia szerint – ha megoldják, engem aztán nem zaklat.:)

Necros - 2010. 03. 30. 17:35

Nem tudom, tényleg jobb lenne-e egy 12 részes évad, de én csak akkor örülnék neki, ha más lehetőség nem lenne. Szerintem semmi probléma nincs azzal, ha “filler” részek is vannak, amennyiben jól csinálják meg őket. És ebben az évadban eddig többnyire jók lettek, a Creator volt csak gyengébb.

Itt is kiállok Jolene mellett, szerintem szebb, mint Emily és sokkal jobb színésznő is. Ok, ő sem rossz, de eddig nem bizonyította, hogy megérte cserélni. Mondjuk, valószínűleg a gázsija is alacsonyabb, szóval…

A második évad szerint is minden téren jobb, mint az első volt, ezt már 15 rész után bátran ki merem jelenteni. A színészi játék, a speciális effektek, minden sokkal minőségibb. De a legpozitívabb változás úgy gondolom, Cara behozatala volt, imádom Tabrett Bethellt, kiváló színésznő és szvsz a legszebb is a sorozatban. :)

A 16. részt már nagyon várom, nagyon jónak ígérkezik. :)
http://i42.tinypic.com/fp9q48.jpg

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz