login |

Breaking Bad: kezdett 3. évad – írta Donnie

2010. 03. 24. 15:10 - Írta: vendegblogger

33 hozzászólás | kategória: kritika,

A Breaking Bad születésének körülményei közel sem voltak ideálisak, a forgatókönyvírók sztrájkjának köszönhetően az első évad csonka lett, de nyugodtan kijelenthető, hogy mostanra a jelenlegi mezőny egyik legjobb drámájává nőtte ki magát. A második évad tulajdonképpen végigment a már elkezdett úton, a kiváló jellemábrázolás mellett elsőrangú történetvezetést és feszült, fordulatos cselekményt rakott le az asztalra. Vasárnap pedig folytatódott a meth-et főző kémiatanár története, melyről bővebben a kép alatt, már spoilerek társaságában írok.

BB 1

A második évad befejezése megosztotta a nézőket, Vince Gilligan és csapata egy kicsit becsapott minket a flashforwardokkal, azonban véleményem szerint mindezzel együtt nagyszerű utolsó perceknek lehettünk szemtanúi. Összeértek az egyes történetszálak, és azt se feledjük, hogy a sorozat elsősorban a karakterekről szólt és a zárás szintén ennek a jegyében történt. Ha az évadnyitó előtt feltették volna nekem a kérdést, hogy vajon mivel nyit a harmadik évad, a konkrét jelenetet érthető módon nem, de azt, hogy kezdésnek egy ütős cold open-t kapunk, minden bizonnyal eltaláltam volna.

Tavaly már több alkalommal láthattuk, hogy kiválóan értenek hozzá, és ezúttal sem kellett csalódnunk, csak pislogtunk az első néhány percben. Egyelőre csak találgathatunk, hogy mi lehet a testvérpár valódi célja, annyi mindenesetre bizonyos, hogy köze van Walter White-hoz, vagy ahogy valószínűleg ők ismerik, Heisenberghez. A zavarbaejtő mexikói képsorok egyedi hangulatának átadásában nagy szerepe volt Michael Slovis operatőrnek is, aki több mint egy tucat Breaking Bad résszel a háta mögött már sokadszorra bizonyította a tehetségét.

Ha az évadnyitóban történtekről kellene rövid vázlatot adnom gyorsan végeznék vele, sok mindenről ugyanis nem tudok beszámolni. De ez nem is baj, sőt, az adott helyzetben a karakterek egyéni drámája miatt sokkal fontosabbak voltak a felszín mögött zajló lelki folyamatok. Aprólékos jellemábrázolásnak lehettünk szemtanúi, elsősorban Waltra, Jesse-re, illetve Skylerre koncentrálva. A lassú tempó nem érhet minket meglepetésként, alapvetően a sorozatra jellemző, hogy egy tudatosan végigvitt karakterizáció közben fokozatosan bontja ki az egyes konfliktushelyzeteket, melyet aztán a megfelelő pillanatban ránk zúdítanak.

BB 2

Walt kigyógyult a rákból, majd cirka félmillió dollárt is összeszedett a drogüzletnek köszönhetően, valójában azonban a számára legfontosabbat, a családját elvesztette. Ezt jellemezte az a kép is, amikor a medence partján egyszer csak meggyújtotta a halom pénzköteget, melyet persze azért néhány másodpercnyi hezitálás után végül eloltott. Érdekes kettőség mutatkozik meg a karakternél, a család fontossága ugyan a fentiek értelmében egyértelműnek tűnik, magát a drogbizniszt is csak miattuk kezdte el, de nem lehet nem észrevenni, hogy időközben milyen változásokon ment keresztül.

Már tavaly is számos tanújelét adta ennek, kapzsisága, hatalomvágya, mint, ahogy most az évadnyitóban is döbbenettel hallgattuk végig a repülőgép szerencsétlenség kapcsán elmondott tornatermi beszédét. Walt fő hibáját tulajdonképpen Jesse írta le tökéletesen, amikor arról beszélt neki, hogy vagy elfutunk a problémák elől, vagy szembenézünk velük. Rezignáltságából talán csak a Skylerrel való beszélgetése – ”Your’re a drug dealer” – során lépett ki, mely egyben az évadnyitó egyik legerősebb jelenetének bizonyult. Bryan Cranston lenyűgöző alakítást hozott, immáron sokadszorra bizonyítva, hogy nem véletlenül kapta meg egymást követő két évben a legjobb férfi főszereplőnek járó Emmy-díjat. Érdekesség, hogy ezúttal a kamera másik oldalán is kipróbálta magát, és nyugodtan mondhatjuk, hogy rendezőként is megállta a helyét.

Jesse történetére valamelyest kevesebb időt szántak, de így is hiteles volt a karakter életszemléletében bekövetkezett változás. Aaron Pault dicséret illeti játékáért, ugyan ő kevesebb elismerést kapott az elmúlt két évad során, mint Cranston, de újfent megmutatta, hogy méltó partnere tud lenni idősebb kollégájának. Mindkettejük karakterére jellemző volt és Gilliganék nagy valószínűséggel tudatosan alkalmazták, hogy főként a rész első felében alig szólaltak meg, de a néző az előzmények ismeretében azért sejtette, hogy az adott helyzetben mire gondolhattak/mi zajlott le bennük.

Az összegzésnél azt lehet elmondani, hogy a második évad záró perceit követően jó irányba indultak el, az évadnyitó pedig hozta az előzetes várakozásaimat. Kezdésnek 8/10, a lehetőségek pedig ismét adottak egy kiváló évadra.

33 hozzászólás Ne habozz!

tylerx - 2010. 03. 24. 16:02

zseniális sorozat.

Toxid - 2010. 03. 24. 16:32

Nem hazudott Donnie, tényleg elkezdődött

SunyiMad - 2010. 03. 24. 16:45

Nagyon jó kezdés volt, a cold open meg Lost-verő WTF.

zs... - 2010. 03. 24. 17:15

jaja jó kis rész volt, és látszik hogy itt még valami nagy dolog fog történni.

Qmy - 2010. 03. 24. 17:40

Lehetett volna még pár dologról írni. Az epizód címe egy legendás boxmeccsre utal (1980. Sugar Ray Leonard – Roberto Durán visszavágó, itt hangzott el az a bizonyos “No mas”. Jelentése kb. “Elég volt, ne tovább”) Nagyon eltalálták, előre is vetíti nekünk, kb. miről fog szólni az évad. Mondjuk ez később a gyorsétteremben egyértelművé válik.

A Santa Muerte rituálé is érdekes téma, minden idők legjobb cold open-jeinek toplistáján bérelt helye lesz. Végig ez járt a fejemben: “wtf?…wtf?…” Ez lesz a WTF új definíciója.

Az is súlyos jelenet mikor a teherautón a gyerek úgy dönt inkább csendben marad.

A végén az akciófilmeket megszégyenítő robbanás megérne egy külön misét. Bár állítólag speciális lencsékkel vették fel a hatás kedvéért de akkor is nagyon bevállalós volt a két kopasz.

Bryan Cranston for president, Aaron Paul és Anna Gunn is nagyon jó.

A hét idézetei:
“I’m the bad guy.” vagy “You’re a drug dealer.”

Ha valaki megkérdezi melyik a kedvenc sorozatom, hát jelentem, hogy a Breaking Bad óta bizonytalan vagyok.
10/10

Ha már szóba került a 2. évad fináléja, szerintetek mennyivel volt látványosabb a repülőszerencsétlenség mint a Lost-ban ? Ciki ? :)
Ahogy a rózsaszín plüssmaci szemszögéből mutatták az egészet… megnéztem párszor, még most is kiráz tőle a hideg. Úgy tűnik visszatérő motívum lesz.

Sitrep - 2010. 03. 24. 17:59

egyetértek, én is arra gondoltam nézés közbe, hogy “na ILYEN egy igazi WTF cold open!”
Szó szerint modntam, többször is, a cold open végén pedig így, tagolva, hogy W…. T…. F…..???
Alig várom a további részeket.

SunyiMad - 2010. 03. 24. 19:34

“Szó szerint modntam, többször is, a cold open végén pedig így, tagolva, hogy W…. T…. F…..???”

Nem mondod, én ugyanezt csináltam!!! De kajak. :D

pétör - 2010. 03. 24. 21:01

a hatalomvágy és a tornatermi beszéd közötti párhuzamot hogy érted ?

Donnie - 2010. 03. 24. 21:11

pétör: a hatalomvágyat a Walt személyiségében tavaly bekövetkezett változásra hoztam fel példaként, de nem állítottam párhuzamba a tornatermi beszéddel. Utóbbi arra vonatkozott, hogy ismét egy olyan tulajdonságával találkozhattunk, ami korábban nem volt jellemző rá – rezignáltság, nemtörődömség.

Sitrep - 2010. 03. 24. 22:51

elég durva hogy itt milyen kevés komment van.. :( pedig érdemelne ez a sori is legalább annyit mint a Lost. Ráadásul most volt “crossover” is a 2 között: Tenerife :)

A. - 2010. 03. 24. 23:34

A tornatermi beszédét egyáltalán nem nemtörődömség v. rezignáltság vezérelte, tényleg így látod (v. én értettem félre, amit írtál)?
Éppen ellenkezőleg, hatalmas, óriási indulatok munkáltak benne, csak arra fordította azokat, hogy bebizonyítsa másoknak (de legfőképpen saját magának!!!), hogy ez nem az ő hibája volt. (lásd később a Jessievel való beszélgetése.) Pedig közvetve, dehogynem. Az egész epizód erről szólt, a tagadásról, végig azt bizonygatta mindenkinek, hogy ő nem bűnöző. Valószínűleg ez lesz az évad egyik kulcskérdése, hogy elfogadja-e ezt a szerepet, vagy sem.

“Aaron Pault dicséret illeti játékáért, ugyan ő kevesebb elismerést kapott az elmúlt két évad során, mint Cranston, de újfent megmutatta, hogy méltó partnere tud lenni idősebb kollégájának.”
Abszolút egyetértek! Nálam Jessie ugyanolyan fontos szereplő, mint Walt.

giggitygoo - 2010. 03. 25. 00:35

Egyszer elcsíptem egy postot, ami a harmadik évad kezdéséről szólt. Ott olvastam először erről a sorozatról. Elkezdtem nézni, és talán még a Dexternél is jobban beszippantott.

Nagyon kattogtam már a kezdésre, és persze egyértelmű volt, hogy a jellemekre, érzelmekre megy rá, aztán otthagy valami endinggel, én meg kattoghatok tovább. (Ilyen a jó sorozat :D). Nem tudom ti hogy vagytok vele, de szerintem ez a 3 milliós ajánlat még megbabrálja később a cselekmény menetét. Legalábbis remélem.. :P 9/10

Donnie - 2010. 03. 25. 08:07

A.: teljesen jogos, amit mondasz, Walt legfőbb hibáját Jesse mondta ki, ahogy írtam is a ‘vagy elfutunk a problémák elől, vagy szembenézünk velük’ – az általad említett tagadás is ezzel van párhuzamban.

A rezignáltság, nemtörődömség sokkal inkább a külső szemlélő által volt látható, de nem ez vezérelte – itt valóban volt egy kis félreértés nekem köszönhetően, köszi, hogy ezt felhoztad, mert így tisztázódott a dolog.

a haltartájból - 2010. 03. 27. 14:39

A nyitóképsorral kapcsolatban…

Ennek a fajta odaadásnak hagyománya van Mexikóban (és még ennél is durvább változata a Fülöp-szigeteken).
Először Vitraynak a Mexikói Olimpiáról szóló útikönyvében olvastam, amikor egy anya két kilométer tett meg térdencsúszva, úgy hogy az ötéves kisgyermeke minden lépésnél egy kendőt tett a térde alá a Mexikóvárosi katedrális lépcsőjéig, hogy megköszönje a gyermekáldást.

pétör - 2010. 04. 20. 14:27

egyszerüen nem találok szavakat annyira kurvára jó ez az évad

Hank karaktere valami elképesztő, ahogy fokozatosan kezd megőrülni a vadászkutya személyisége és a préda a legutolsó ember akire gondolna

Walt miért írta alá a papírokat és miért vállalta a melót ?
a motivációi között tiszta az hogy szeretne végre egy durva kémia laborban melozni, a hatalomvágy és büszkeség is megvan

Gus oltása igy meghatotta és ugy van vele hogy ugy tudja szolgálni a familyt ha engedi Skylert , és hajtja a pézt ?

szegény Jesse :D

Lnaughty - 2010. 04. 21. 00:41

nem gondoltam volna, hogy Walt karaktere ekkora változáson megy át..

ja az tényleg nagyon durva, hogy Hank milyen keményen próbálja felgöngyölíteni az ügyet..

Jesse-t meg kifejezetten sajnálom:D

azt viszont már alig várom, hogy Walt, hogy fogja elintézni az ikreket!!

Smat - 2010. 04. 27. 10:42

A 3×06 lakókocsis jelenete, Gus ajánlata, huhh, nem semmi. Ha Hanknek eddig is pánikrohamai voltak, mi lesz azután, ha találkozott a testvérpárral? :D
Nagyon jó ez az évad is, és még csak a felénél tartunk.

pétör - 2010. 05. 12. 00:54

ATYAURISTEN mekkora rész volt a nyolcadik

Hor1 - 2010. 05. 16. 18:25

Hát ez valami szenzációs. Amit 8. részben megint lezavartak.. Nagyonkemény.

ppp - 2010. 05. 20. 06:50
stewie - 2010. 05. 27. 22:14

Lost finálénál került a radaromra vhogy, azóta ledaráltam, de ezt itt gondolom nem lep meg senkit :)
Alig bírtam abbahagyni esténként, szerencsére az utolsó Fly epizód alatt volt idő lenyugodni és gondolkodni kicsit.
Egyik Kedvenc jelenetem ez:
http://www.youtube.com/watch?v=pLMF7p8hO7A
a lyrics spot on, Death professor :D

Hor1 - 2010. 06. 05. 01:22

Ennyire nem nézi senki ezt a csodát? :P Nagyon hanyagolva vagyon. 11es részben is fantasztikusat műveltek. Jesse részéről érik a vendetta. ^^

Gabicsek - 2010. 06. 07. 13:54

Gyerekek, ez a sorozat részről részre szárnyalja túl magát. Legyen szó akár lajhár-, akár gepárd tempójú részről, élvezet nézni. Előbbire rá is játszanak az írók, hisz számtalan epizódban szinte semmi sem történik. A főszereplőktől kicsit elrugaszkodott részek, mint amilyen a 3×12-es kezdése is volt, szintén zsenik. Tökéletesen találják meg az egyensúlyt a készítők a lazaság és a feszültség között, így nagyon kevés szó érheti a ház elejét. Na jó, talán annyi, hogy Jesse már-már irreálisan sok galibát okoz.

feczo - 2010. 06. 08. 18:38

3×12 Nagyon ütős! Majdnem kiestem a fotelból. :D

zs... - 2010. 06. 09. 16:19

mekkora rész volt már a 12. o.O egyértelműen a legjobb sorozat. így megírni ezt a sorozatot, egyszerűen hatalmas. le a kalappal az írók, rendezők és színészek előtt.

betonfelhő - 2010. 06. 09. 20:06

Run!

E_Pluribus_Unum - 2010. 06. 10. 22:46

Most néztem meg 3×11-12-őt. Ott van még mindig a topon a sorozat.
Ugyan a “Stay out of my territory!” (2×10 vége) szerintem űberelhetetlen marad, de ez a “Run!” sem volt piskóta. :)

“Wait for it.” és “Laser tag” – Saul Goodman. Na itt megborultam. :) (Viva la HIMYM)

mevrim - 2010. 06. 13. 23:22

Egy hét alatt ledaráltam az eddigi 3 évadot, ez jelzi, hogy mennyire rákattantam. Tömören ennyi :)

Lac - 2010. 06. 14. 12:00

Fucking unbelieveable

LFL_93 - 2010. 06. 16. 23:47

mevrim: nekem 36 óra alatt sikerült :P

egyik fórumra írtam, onnan kopipészt:

Breaking Bad 3. évad:
Tegnap délelőtt 11-kor kezdtem, ma este 11-kor fejeztem be. Közben volt egy angol szóbeli, meg csináltam az twitteres vb oldalra az írásokat. Szóval elég gyorsan ledaráltam :)

Az első 2 rész remek volt, utána egy kicsit gyengült a sorozat, de a 6.-7.-8. rész 10/10, azt a “triót” lehetetlen überelni. Utána megint gyengébb részek következtek, de az utolsó 2 rész kegyetlen jó volt. Érdekes lesz a következő évad, az első részben vagy óriási pörgés lesz, vagy 1-2 hónappal később fog játszódni a finálénál.

Kitűnő párbeszédek, zseniális monológok, tökéletes színészi teljesítmény mindenkitől. Kb ennyiben elég is jellemezni :)

Ráadásul 5 évig a Lost volt a toplistám tetején (mivel 5 év alatt néztem meg, nem 6 alatt :)), de a Breaking Bad ezzel a szinte tökéletes évaddal lelökte a trónról…

Szóval: Breaking Bad 3. évad: 9/10

ax3 - 2011. 05. 27. 19:34

MIért nincs évadzáró kritika?

winnie - 2011. 05. 27. 21:13

“MIért nincs évadzáró kritika?”

sajnos nem kaptunk.

Niko - 2011. 06. 21. 23:24

en most nezem az elso evad elso reszet totalis egy vigjatek tobbet rohogtem rajta mint a masnaposok 1-2 reszen egyuttveve!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz