login |

Human Target: vége az 1. évadnak – írta dzsiaj

2010. 04. 18. 23:12 - Írta: vendegblogger

33 hozzászólás | kategória: 2009/10 finálék, kritika,

Na és a sorozatnak? Ez bizony egy jó kérdés. Pedig a Human Target erős hátszéllel kezdett: az American Idol vezette fel, ami csúnyán meg tudja bikázni az utána következő show nézettségét. Vagy nem. Esetünkben sajnos ez utóbbi történt, ráadásul 3-4 rész után a szériát vetítő Fox meg is cserélte a két műsort, minek köszönhetően írásom tárgyának nézői randán elszállingóztak, ráadásul legalacsonyabb nézettségét pont a fináléra érte el, ergó a széria már csak a kisujjának a körmével fogódzkodik, nehogy lezuhanjon a szakadékba.

Human Target 1

Ejtsünk néhány szót a képregény alapján készült sorozatról is: Christopher Chance (Mark Valley – az ezerarcú Anna Torv exférje) egy…, hmm, minek is nevezzem? Nem zsaru, nem magánnyomozó, viszont jó pénzért segít, ha baj van. Leginkább olyankor, ha meg akarnak ölni. Módszerei egyediek (mert ezt a frázist még sose hallottuk), de hatásosak: ha kell, a célkereszt kellős közepére állít, csak hogy előcsalogassa a gyilkosodat. A repülőgép rakterében égő tüzet úgy oltja el, hogy a feje tetejére állítja a gépet. Sorolhatnám még sokáig, de már ebből is látszik, hogy néhány képtelenséget el kell, hogy fogadjon ahhoz a potenciális néző, hogy élvezni tudja a sorozatot.

Human Target 2

Chance hű társa Winston (a szokás szerint zseniális Chi McBride, aki a House gonosz Voglereként ugrott a köztudatba, hogy azután a Pushing Daisies-szel lopja magát mindenki szívébe), exzsaru. Szervezi az ügyfeleket és biztosítja a hátteret a küldetéshez. És végül a beugró Guerrero (Jackie Earle Haley, kinek \hang/játéka nélkül a Watchmen jóval kevesebb lett volna), aki mindig az utolsó pillanatban szállítja azt a infót, amivel Chance meg tudja oldani az ügyet.

És ennyi, de nem is kell több. Az ugyanis csak kevesebb lenne a mondás szerint, de aki hiányolná a női jelenlétet, annak hadd mutassam be az impozáns vendégszereplőlistát: Tricia Helfer, Courtney Ford, Emmanuelle Vaugier, Autumn Reeser, Grace Park, Moon Bloodgood, Amy Acker. Akinek egyik név sem ismerős, az biza még csak lelkes kezdő junkie, de semmi gond, ezen segít az idő, és persze a sorozatok. Mondjuk a Human Target. De elég az agymenésből, jöjjenek a spoilerek a tovább mögött!

Maga a finálé  amúgy sajnos kiválóan jelképezi, hogy miért is hagyták el annyian Chance urat és társait. Mert ez az eredettörténet bizony egy gyengébb B-kategóriás akciófilmet idézett fel, mindenki eldöntheti, melyiket. Viszont megtudhattuk, honnan a név (na, az jó ötlet volt), és láthattuk a rotit is kiskorában, „fajin” kutyus volt, nemde? Armand Assante is pont ráért főgonoszt(?) játszani, ha már mozis karrierje rég nincs; gond egy szál se, szeretjük. Mint ahogy Lennie Jamest, meg Amy Ackert is, szóval jó volt a casting, mint mindig.

Human Target 3

DE. Amellett képtelen vagyok szó nélkül elmenni, hogy főhősünk, aki hosszú éveken keresztül a „rossz” szolgálatában állt, most kábé fél perc leforgása alatt meggondolja magát, és a fény gyermeke lesz. Történik ugyanis, hogy a nőről, akit meg kéne ölnie (mert olyat hallott, amit nem kellett volna), kiderül, hogy nem bűnöző, sőt, egy igazi jótündér. Még sütikét is süt meg aranyos, na fúj.

Ők ketten elmenekülnek hát, ahol véletlenszerűen rájuk talál az akkor még gonosz Guerrero (elvégre valamilyen módon őt is be kellett hozni a történetbe), majd bukása után Chance gonosz partnere is. A nő végül tessék-lássék módon meghal (értsd: felrobbantják a hajót, ahol éppen tartózkodik- egy „zseniális vizuális effekttel”- de halálát senki sem látja, vagyis egy esetleges második szezon esetén bőven visszatérhet), Chance kvázi-mentora is, aki belelő ugyan kettőt a Lennie James által alakított gonosz partnerbe, de az ennek ellenére is magabiztosan hajít kést a mentor szívébe, majd lefalcol.

Human Target 4

Gondolom, ennyiből már mindenki érzi az ízét egy jóféle Dolph Lundgren-mozinak. És ha jobban belegondolunk, ezért a nőért „sírt” éveken át, miközben ismerte úgy… hat órán keresztül? Na ezért reménykedek az ál-halálban, hogy kiderüljön, hogy azért ők ketten más dolgokat is átéltek, mert ez így sajnos elég hiteltelen.

És ez hatalmas kár, mert a retardált finálé, és a totálisan ötlettelen-sótlan premier között 10 kiváló epizód sorakozik (bár objektív szemmel el kell ismerni, ugyancsak B-kategóriásak). Olyan epizódok, melyekhez hasonlót már számtalanszor láttunk máshol, máskor, de az egyedi humor, és a brilliánsan kétdimenziós karakterek bőven elvitték a hátukon ezeket a részeket, megspékelve a fülbemászó főcímzene különböző variációival (Emmy-t neki izibe’).

Human Target 5

Egész egyszerűen olyan volt minden, mintha izgulós ötévesként te magad élhetted volna át ezeket a kalandokat. Hosszú idő után végre jó volt látni egy vérkommersz akciósorozatot. Egy olyan darabot, amit minden magát igényesnek valló sorozatrajongó szívesen lefikázhat, miközben titokban élvezettel tölti le a legújabb részeket. Egy darabka múltidézés lett volna, aminek ma már nincs létjogosultsága? Szemmel láthatóan ez a helyzet Mi viszont reménykedjünk abban, hogy a Foxnál meghülyülnek, és berendelik a második évadot.

Ja, hogy a pontszám? Kultúrsznob junkie szemmel 5/10, de a szívemre hallgatva 8/10. Nekem ez volt az idei év újonca.

33 hozzászólás Ne habozz!

dexter - 2010. 04. 18. 23:20

nekem is nagyon bejövős sorozat volt. néhol kiszámítható, és nem aggódod szét magad, h. vajon túléli e z meg az (mint pl. egy 24-ben) de szerintem érdemes megnézni bárkinek aki szereti az akciót, a jó szövegeket, és a jó csajokat :P

azt csodálom, h. se winnie, se human nem írtatok a sorozatról finálét, ennyit megérdemelt volna sztem (pláne úgy h. első pár részt még dicsértétek is úgy-ahogy…), nem mintha dzsiaj kritikája nem teccett volna…

winnie - 2010. 04. 18. 23:23

ne csodáld. ez sajnos nem érdem kérdése, amit nézek, arról írok, ld. v ma, ff tegnap – nem mintha megérdemelnék:)

human nyáron fog írni róla, akkor darálja le, én meg még az első részét sem láttam – amit megnézünk, arról szinte mindig írunk. sorozat több mint száz van, mi meg csak ketten, ilyenkor jó, ha kisegítenek minket. úgyhogy köszönet érte.

no de ez OFF, kíváncsian várom a kommenteket, mert azok nyilván előre hozhatják a nézős listán a human targetet.

Deino - 2010. 04. 18. 23:25

Az utolsó mondattal maximálisan egyetértek, pedig kezdés előtt simán a V-t tippeltem volna oda (nálam az nem tavalyi :D ) Nekem kifejezetten bejött a HT, nem kell gondolkozni, (dollhouse-nál már megtanultam…) és nagyon fasza, szerethető, feel good sorozatot kapunk érte cserébe. Atom.

Ryan - 2010. 04. 18. 23:27

Leonor Varelat lehagyni nem szép dolog.
Amúgy a idei legjobb akció, sőt az első résztől eltekintve semmi gond nincs vele.

CyClotroniC - 2010. 04. 18. 23:41

Elnézést ha OFF lenne, de a napokban olvasott FF/V és ezen HT kritika után jutott eszembe:

Az az érdekes, hogy mindig a legjobban várt sorozatok kapják a legtöbb lehúzást (nyilván a várakozás alulmúlása miatt).

Vettem a fáradtságot és visszakerestem itt a junkien, és az ABC-nél 45% volt a V, 35% az FF várása, a FOX-nál a Human Target 40%, és úgy tűnik, hogy nagy átlagban egyikkel sem elégedett a nagy többség, persze minden sorozatnak megvannak a rajongói.

Ami viszont furcsa, hogy egyik ilyen pörgősebb 40 perces sorozat sem hozta azt a nézettséget és (sokak szerint) szintet, amit elvártak volna tőle), de mondjuk a kábeles sorozatokat leszámítva, tényleg nagyon kevés az az újonc, amivel hosszabb távon számolhatnának az adók, mert stabil nézettséget hoz, és megvan a kellő netes hype-ja is.

Sőőőt, 40 perceseknél nem is jut eszembe most semmi új a Glee-n meg az NCIS:LA-n kívül, ami úgy igazán versenyképes nézettséget produkált volna. Pedig azt se lehet mondani, hogy telítődött volna az akciódúsabb sorozatok bármely műfaja, a várakozások alapján igény is lenne rá, nézettséget mégse hoznak, csak a huszonakárhanyadik nyomozós meg egy zenés sorozat tudta megvetni a lábát a 40 perces újoncok közül.

dvddisk - 2010. 04. 18. 23:45

7/10 megy is az évadra!

várom a 2.-at :)

dexter - 2010. 04. 18. 23:54

ja bocs winnie, azt hittem, h. követitek, mert a 3. rész után asszem írt róla egyikőtök, h. biztos, h. marad még mert bejön :) nem gondoltam, h. az azt jelenti, h. csak nyáron.

muforlife - 2010. 04. 18. 23:57

nagyon b-kategóriás, de pont ezért jó. Szinte már a vendégszereplőkért is érdemes megnézni, nekem főleg a Jerichos Lennie James játéka tetszett, remélem majd még visszatér, ha folytatják a sorozatot. Érdekes, hogy ennyire lehúzod a finálét, én pont az éreztem jobbnak a többinél. Negatívumnak talán csak azt tudnám felhozni, hogy keveset foglalkoztak a főszállal (pontosabban kevés főszál volt), meg néhol azért rendesen látszott, hogy a Fox megint belenyúlt a részek leadásának sorrendjébe, és ez egy picit idegesítő volt, főleg az évad végén.

nálam is 7/10

spyblat - 2010. 04. 19. 00:21

Tegyük hozzá, hogy szó volt arról, hogy Chace-nek nem egy három másodperces pálfordulása volt, hanem már komoly kételyei voltak az apjaként tisztelt, és szeretett főgonosz ellen. Az, hogy a kinyírandó csaj ártatlan volt, egy amolyan utolsó csepp volt. Ez számomra simán bemagyarázható.
Az meg, hogy alig néhány óra alatt úgy megérinti Chance szívét, mint addig még senki… Nos ez egy élethelyzet, volt már hasonló tapasztalatom nekem is.

Ez egy vérbeli B-kategóriás sorozat. Így is kell kezelni. Mert annak viszont tényleg nagyon jó.

Még annyit érdemes megjegyezni, hogy a csaj tutira él. Ilyen tessék-lássék halála csak a még élő karaktereknek van.

Az évadzárónak sajna pont olyan hangulata volt, mint egy finálét felvezető résznek. Pedig olyan kurva jó lett volna…

[scrubs] - 2010. 04. 19. 00:22

én is simán adom rá a 8/10et..Chi McBride-nak eszetlen jó beszólásai, hümmögései..stb voltak az egész évad alatt…de a többiek is nagyon lazák nyomták:D az akció meg csak a hab a tortán:D
agyatlan szórakozásnak igencsak megfelelő sorozat volt..és remélem még lesz is:)

kiskiraly - 2010. 04. 19. 00:51

Nem egy 24-pótlék, de egynek megteszi. Ha Jackie Earle Haley nem lenne benne, biztos kasza 4 rész után. Nem tudom hogy szándékos-e vagy véletlen, de szinte minden epizódban feltűnik egy ex-sci-fis szereplő (BSG, Dark Angel, Jericho, Terminator 4, Highlander, stb ..)

7/10

brown - 2010. 04. 19. 01:22

Hümmm…nem láttam még ezt a sorit, de kedvet kaptam hozzá… :)
Amint lehet majd kapni az amazonon, máris rendelem. :)

valaki - 2010. 04. 19. 01:50

Mark Valley – “az ezerarcú Anna Torv” exférje.. Megalol :DDD

“40 perceseknél nem is jut eszembe most semmi új a Glee-n meg az NCIS:LA-n kívül, ami úgy igazán versenyképes nézettséget produkált volna”

dehogynem, a jo feleseg is megkapta eleg hamar a 2. evados berendelest, söt, a föszereplöje meg golden globe-ot nyert a sorozatban nyujtott alakitasaer. ezek utan fura lett volna, ha elkaszaljak..

feareg - 2010. 04. 19. 02:02

Tömören: Szeretném, hogy folytassák! :)

JBG - 2010. 04. 19. 02:31

Szerintem tökös sorozat, de a humorát nem nevezném egyedinek.

zdawg - 2010. 04. 19. 02:34

először is, dzsiaj: gratula az íráshoz, nagyon klassz lett!

aztán: nálam az év egyik újonca a drámák között a justified és a white collar mellett. és pont azért, mert a legjobban várt flashforward és a V elhasalt félig-meddig (utóbbi jobban bejön), ezt meg egyáltalán nem is vártam, de belenéztem és megragadtam. nem is keresek benne negatívumokat, mert minek? a világot nem váltja meg, ez nem az a sorozat, ahol lehet agyalni, ez heti 40 perc színtiszta szórakozás. telitalálat karakterek, izgalmas (de ahogy mondtam nem agyalós) sztori, óriási beszólások, jó csajok, és akkora ’80-as és ’90-es évek akciósorozatok feeling, hogy leesik a fejem. ha ezt kaszálnák, a szívem vérezne! 7/10.

symor - 2010. 04. 19. 03:55

Ez egy White Collar-típusú csalódás volt nekem. A jól induló felütést követően a Human Target kezdett lecsúszni kb. az 5. résztől egyre rohamosabban. Eluralkodott a kreativitáshiány, az akciófilmes sablonok pedig nem segítették ki miután a sztorik pörgése semmissé vált, idővel a kézitusa jelenetek is esetlenebbé váltak. Sem az egyszerűség elve szerint sem a látvány kiszolgálásában nem jeleskedett a sorozat.

Amit igazán sajnálhatunk, az a jobban megírt részekre érdemesebb csapat. Mark Valley jó fizikuma, bamba kockaarca és többnyire ügyetlen humora megfelelt volna a sorozatnak, még nem túl karakán egyénisége ellenére is, ha valamennyire képesek lettek volna realizálni a cselekedeteit, jobb dialógusokat, motivációval. Hiszen a Boston Legal-nál már régen bizonyította lelkesedését a lendületes szerepek iránt.

Chi McBride dörmögő jelenlétéért és Jackie Earle Haley karcos helytállásával még inkább elpazarolt lehetőség, habár Valley volt az izom ők a Human Target valódi személyiségei, nagy kár, hogy kihasználatlanul, mindinkább ostobább jelenetekbe kényszerítették őket.

Nekem az egész sorozat alatt hiányzott az igazi női karakter. Talán ezt egy férfias akciósorozatnak szánták, de nekem valóban hiányérzetem volt a nőalakokat illetően, a sok álkemény hím mellett találhattak volna valakit kiegyensúlyozni a tesztoszteronfelhőt.

Kár érte.

bullseye - 2010. 04. 19. 04:30

lehet hogy B kat, meg feelgood, meg minden, de nekem alapvetően bejött a sorozat. bár a vége felé inkább menekülős részek jöttek, nekem meg jobban tetszett az első részek beli “lappangó ellenségek felszínre hozása és elhárítása”

utsó rész meg nagyjából szabványos volt az alapján, ami eddig kiderült a múltból (az egyetlen meglepetés, hogy Guerrero tud bunyózni), de talán nem a psych főbalekját kellett volna felkérni az überkemény ganxtavezér szerepére.

GyurmaPappa - 2010. 04. 19. 07:52

nagyon bejött nekem a Human Target, mint régi jó B akció film rajongónak. szerettem az ilyen filmeket is, lásd Segal, Bruce Willis, Wesley Snipes, Armande Assante ;) nem kell túl gondolkodni, van benne 5-6 tökös beszólás, néhány jó csaj, meg robbanás, lövöldözés, és egy fekete srác, aki túl éli. :D

nem az év újonca nekem (az a Cougar Town), de tetszett. örülnék, ha lenne második évad.

peter - 2010. 04. 19. 09:13

egy kellemes / szorakoztato kikapcsolodas ez a sorozat szamomra. szimpatikusak a szereplok – szoval remelem lesz folytatas…

Ráhel - 2010. 04. 19. 09:39

jóég, az a múltheti a finálé volt?! azt hittem, fölvezető. annak nagyon tetszett, de így most csalódtam. őszintén remélem berendelik a következő évadot.
a történetek tényleg gyakran fájdalmasan bugyuták, klisészerűek voltak, de végig maradtam a sorozattal mert nagyon megszerettem a karaktereket.

Bargab - 2010. 04. 19. 09:52

nálam simán 8/10 ez 1 évad és nagyon nem örülnék a kaszának.

Ahol kellett ott ültek a poénok. Teljesen elnézhető a B-kategóriás akció, sőt szinte koncepció a szememben. jó hangulat lehet a forgatásokon.
A vendégszereplők mindegyike telitalálat.

Flanker - 2010. 04. 19. 10:04

Idézek magamtól, a HT pilotjának kibeszélőjéből:
“szerintem érdemes nézni a Human Targetet mert egy jó kikapcsolódást nyújtó, hangulatos akció sorozat.”
Nekem az a stílus (legyen B-filmes akár), amit a sorozat a karakterekkel és történetvezetéssel hoz, teljesen bejön. Olyan, mintha a Madsenes Vengeance Unlimited-et, a 80-s évekbeli Mission Impossible-t kevertük volna össze, egy csipetnyi Macgyver-rel. És nekem ez abszolút bejött.. Az évadzáró lightos cliffhangerecskéje szerintem jelzi, hogy a készítők se bíznak a 2. évadban, sajnos jogosan..:(

bpone - 2010. 04. 19. 10:19

Sajnos azt vettem észre én is, hogy egyre kevésbé köt le a sorozat… Az elején nagyon jó volt, aztán szépen lassan alábbhagyott az érdeklődés. Az utolsó két részt már meg sem néztem.. Nem csodálkozok, ha kasza lesz…

Golem - 2010. 04. 19. 10:58

A fene tudja. Megnéztem az első részt…azután, gyors egymásutánban még hármat. A szezonzáró mintha kissé elkapkodott, vagy hiányos lenne. Lehetséges, hogy a második évadot akarták túlerőltetetten felvezetni?!

Várom a második évadot. Remélem lesz.

Egyébként hiányoznak azok a sorozatok amelyeket éveken át lehetett követni. Legyen az a Miami Vice, Stargate, vagy a JAG. Mostanában csak azok a sorozatok a “menők”, amin az ostoba amerikaiaknak nem kell gondolkodniuk.
Aki a Defying Gravity-t lelőtte, az is köthetne magának egy csomót. :(

Arky - 2010. 04. 19. 11:17

“ostoba amerikaiaknak nem kell gondolkodniuk”
ráadásul még komolyan is gondolja.

winnie - 2010. 04. 19. 11:46

OFF:

én sem értem, hiszen amerikában mennyi olyan okos sorozat van, ami itthon perceken belül megbukik. akkor mi milyen ostobák vagyunk?:)

és, hogy nincs olyan sorozat, amit éveken át követni lehetne. van nyomozós-akció, mint a miami vice, ráadásul miamiban játszódik, most rendelték meg az 5-6. évadját. van nyomozós-ügyvédes, mint a JAG és van scifi, mint a stargate. sőt van a JAG testvérsorozata, ami a 7. évadjában jár, van sokadik stargate sorozat is. WTF.

norbucso - 2010. 04. 19. 12:57

Most hogy a 24 kifut remélem adnak ennek egy esélyt, hogy az akciósávot vigye tovább, mert nekem nagyon bejön ez a kutyás, hülyülős zsarusos, keménycsávós, elborultagyú küldetésmegoldós dolog.

mrsitn - 2010. 04. 19. 16:58

Nekem azért tetszett meg, mert nem az a fajta ámerikás lövöldözős film, amiben csak megsebesül az akit lelőnek. Itt voltak olyan pillanatok amikor durván meglepődtem, és azok a jelenetek ütöttek na. A főcím tényleg zseniális, egyike azoknak amiket nem pörgetek el :)
Az sem zavart igazán, hogy a fő szál igen csekély hangsúlyt kapott csak.
Remélem nem lesz kasza.

endberg - 2010. 04. 26. 09:03

ha már a zenéjénél tartunk, ami igazán zseniális, és simán több benne a fantázia meg lendület, mint a mostanában kijött blockbusterekben (avatar, clash of the titans, stb.), Bear McCreary írta (BSG) és rendes, oldszkúl zenekar játsza.

itt van egy csomó insider video, érdemes megnézni.

danNN - 2010. 04. 30. 02:37

Most darálom a sorit ami eléggé bejön, viszont a 7. rész nálam ráver az idei összes sitcom részre amit láttam. Sírok a röhögéstől.

JimmyL - 2010. 05. 29. 16:07

en most neztem meg a sorozatot ketnapi daraban.
Nagyon bejott. szorakoztato verkommersz akcio… es hat micsoda csajok vannak benne… uram-atyam…

Malachi - 2010. 06. 13. 13:32

számomra az év sorozata, bár sok másikat nem próbáltam be, de ez hibátlan. humoros, akciós, nem hülyének nézős, arcot a tenyérbe temetős gagyi. bármi lehet belőle a második évadban. őszintén, nem tudom mikor láttam utoljára ilyen egyenletesen jó, korrekt kis sorozatot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz