login |

V – 1x06x07: Vé > Flesforvard

2010. 04. 18. 15:18 - Írta: winnie

31 hozzászólás | kategória: kritika,

Olvasom a reakcióitokat, olvasom mások reakcióit, látom a nézettségeket és egyre inkább úgy tűnik, hogy az ABC két idei high concept sorozata nem hozza azt, amire számított a nép – és azt sem, amire én számítottam. Ez persze még hozhat 2. évadot valamelyiknek, de sem a V, sem a FlashForward nem bírta el a kétszeri showrunner-váltást. Talán, ha nem zavarták volna el az eredeti sorozatfőnököket. Talán…

v107

Az elmúlt két V-rész alapján viszont azt kell mondanom, hogy a V minden hibája ellenére, sokkal jobban bejön, mint a FlashForward. Egész egyszerűen azért, mert a V-ben történik is van valami, s nem csak homályos összeesküvések és céltalan beszélgetések vezetnek fel az epizódvégi 1-2 perc izgalomhoz. A V ugyan ettől még kiszámítható marad, talán túlzottan is epizodikus (minden héten egy feladat/fenyegetés/küldetés), de élvezhetőbb, pörgősebb. Bé? Jó, legyen bé. De akkor is. :bevágja a duzzogó pózt:

Sőt, amiben még erősebb a V, az a karakterek…, vagy a színészek? Nem is tudom. De míg a FlashForward-ban szinte mindenki semmilyen, idegesítő vagy béna (tisztelet a kivételnek és az egyrészes vendégszereplőknek), addig a V-ben lehet, hogy töketlen a csapat, de mégiscsak ott van Elizabeth Mitchell, Morena Baccarin, Morris Chestnut, Scott Wolf vagy a “vendégsöpredék” kezdve a közel sem tipikus karakter Georgie-tól, az új zsoldoson át némelyik rosszarcú V-ig. Ők megmaradnak bennem, a FF-bagázs annyira nem. Oké, aláírom, hogy a V-ből szegény Ty, aki a Fő Motiváló Erő, az Állandó C-Plot, A Karakter, Akinek A Végén A Legfontosabb Szerep Jut (vagy nem), tűzrevaló és idegesítő karakter, de rajta kívül a többiekkel nincs gondom, (szó szerint) elnézném a próbálkozásaikat tovább is.

Ami viszont ebben az “elnézésben” zavar, az a human által is említett műviség. Vagy én aludtam be az első 4 rész alatt, vagy akkor még rendben volt az űrhajó és a többi, utómunkát igénylő jelenet, de olykor botrányos a díszlet. Illetve nem is a díszlet, hanem a mögéjük nagyon bénán vetített háttér. (És ez azért nagy szó, mert én vagyok az utolsó előtti, aki ilyesmin valaha is kiakadna. Nem is értettem, hogy miket beszél human, míg nem láttam az 1×05-öt.)

Ez az, amit nem is értek, hiszen ennyire nem csapolhatták meg a költségvetést, hogy ne lehessen egy értelmes minőséget hozni – itt mire költhetnek a CGI-n kívül? És persze, köszönhetően a Nagy Leleplező Videónak, még ezekről a jelenetekről is látni (ld. a kép a bekezdés alatt), hogy mennyire műtermiek: óvatosan mutatott háttér, megfontolt kameramozgás, odafigyelés a közelifelvételeken és rutinosan a kép előterébe helyezett tárgyak.

v106

Ja, és még valami, amivel a V az FF fölé emelkedik: a rendezés, azaz Yves Simoneau hatása. Míg az FF első pár részében voltak emlékezetes megoldások (mint pár résszel ezelőtt a furgonos párbeszéd), addig a V direktorai mindvégig próbálnak rámenni a szokatlan vizuális megközelítésre, apró trükkökkel, érdekes nézőpontokkal, fahrtokkal és egyéb idegen szavakkal. Az is tény, hogy ilyesmit csak akkor szúr ki az ember, ha nem 10/10 a sorozat, de 5-6 pontot azért egyelőre kap tőlem a V és nézni fogom, amíg folyik a macska-egér játék. (Csak én nem tudom elképzelni, hogy miről szólna egy esetleges 7. évadja a sorozatnak? Valahogy olyan minisorozatos fílingje van.)

Ja, és az elkalandozó figyelemre jó példa az, amit írtam Twitteren is: autós jelenet, naná, hogy béna mögéjük vetített háttérrel és mindkét elöl ülő szereplő ablakában szemben jövő autók húznak el. WTF, mondtam. Biztos van minderre logikus magyarázat és nem szembe mentek a forgalommal, de ha ilyesmit kiszúrok, akkor valami nincs rendben. (És ott a másik Twitteres vágási baki is, a rosszul összeillesztett vágóképekkel és beszéddel, ehh. Mondom, ilyesmi sok száz sorozatepizódban akadhat, de itt ki is szúrom. Úgy kell nekem.)

31 hozzászólás Ne habozz!

Sir Alex - 2010. 04. 18. 15:55

Annyira örülnék, ha az unalmas és vérszegény (már kaszáltam) FF-ra fordított pénzt, befektetnék a jobb, és átgondoltabb CGI-be, vagy felépítenének 20 méter űrhajó folyosót, és jöhetne a V következő évada. A tényleg erős és szerethető karakterek miatt.

Alfdam - 2010. 04. 18. 16:02

Vagy a V lett a szünet óta jobb, vagy a Flashforward lett sokkal rosszabb. Az FF odáig süllyedt, hogy a 40+ percet beletekeréssel csökkentem harminc alá. Tele van felesleges jelenetekkel (Penelopé, két évvel a blackout előtt, meg ilyenek), amikkel gondolom a borzalmas karaktereket akarják építeni. Iszonyú.
A V az még mindig ütős B kategória, de már nem annyira, mint a szünet előtt. Mintha kicsit kezdene magára találni, lehet, hogy a terrorista csávó hozta meg a lendületet a sorozatba. Azért még mindig mindenki eléggé gagyin gyengeelméjű ahhoz, hogy ne örüljek.

paranoid android - 2010. 04. 18. 16:26

Vagy velem van a gond, vagy ebben a két részben, amit nem láttam, hirtelen a sablonfigurák valódi karakterek lettek.
Az én tapasztalatom a két sorozattal az volt, hogy (a legutóbbi két részt egyikből sem láttam már) míg a V a nem létező karaktereit akcióban “használja”, addig a FlashForward nem létező karaktereiről el szeretnék hitetni a készítők, hogy léteznek. Ebből a szempontból a V persze jobb, pörgősebb, de a fejlődés lehetőségét el is vágják ezzel, míg a FlashForward unalmasabb, de legalább próbálkoznak értelmet adni neki.

Eyesis - 2010. 04. 18. 16:26

Szerintem a V akkor sem hozott a réginél annyival többet, mint szerettem volna. Persze biztos az én hibám, hogy a régi V-ket is megnéztem :)
Mikor láttam, hogy új V jön, és a bemutatóban mutogattak nekem űrhajüt meg minden… tényleg vártam… és csak tegnap néztem meg a szünet utáni 3 részt… mondjuk az első 4-hez mérten tényleg pörgősebb lett, de annyira gagyi, hogy a vége minden epizódnak durvulás és ordítozás :)

winnie - 2010. 04. 18. 16:27

“hirtelen a sablonfigurák valódi karakterek lettek.”

ezért írom, hogy nem a karakterek, hanem a színészek azok, akik jobban bejönnek.

paranoid android - 2010. 04. 18. 16:29

Jah, értem. Ezzel nem lehet vitatkozni. Nem mintha akarnék.

winnie - 2010. 04. 18. 16:32

csak nyugodtan:)

( először én is a karaktereket hittem jobbnak, de aztán belegondoltam, hogy ez baromság, inkább a “jelenlétük minősége” jön be jobban. valamiért itt a srácon kívül egyik színésszel sincs gondom, jó párat korábbról is kedvelek, talán ezért, míg az ff-ben szinte alig találok olyat, akivel haverok lennénk.)

Eyesis - 2010. 04. 18. 16:33

szerintem Mitchell kifejezetten béna itt… Lostban sem volt a kedvencem… de itt az a béna érzelmeskedés a fiával.. :/ Gretsch is olyan 24-es meggájveres figura lett :/

Ez a Chestnut gyerek szerintem a legkirályabb!
Na meg Hildreth…

Vandervoort mert kár, hogy ennyire unszimpit játszik a rossz oldalon, mert nagyon kis csinos :)

Alfdam - 2010. 04. 18. 16:35

A látványvilág tényleg annyira botrányos, hogy néha már úgy éreztem, hogy szándékosan retro-ra veszik a figurát.
A hüllőgyerek meg az egyetlen érdekes szál jelenleg a V-ben, reményt pedig csak a terrorista ad.

iNT - 2010. 04. 18. 16:37

Engem csak a kommunikációs eszközük zavart.
Világító ping-pong labda…Chuckban a “Ring phone” is sokkal jobb!

Eyesis - 2010. 04. 18. 16:39

iNT, mondták, hogy az egy gagyi régi eszköz, már el is felejtették a V-k :) de szerintem is gagyi :) főleg, hogy ott fogdosta a pap és nem tette le véletlen :D

Hojzi - 2010. 04. 18. 16:43

Vannak hiányosságok, de azért lekötött arra a 3x40percre mióta visszajött szünetről. Nem mondom, hogy világmegváltó de most más scifit amúgy se nézek ,ez a heti 40perc cgiűrhajó elfér nálam. Ty iszonyat nyálgép remélem szárazf@szra húzzák és elindul a revenge campgain.
A kérdés inkább az, hogyan fogják megoldani a többi lázadó behozását mert már így is iszonyat sok karakterünk van, kétlem, hogy lennének más városos jelenetek ottani arcokkal mert akkor totális káosz lenne

winnie - 2010. 04. 18. 16:48

“lennének más városos jelenetek ottani arcokkal mert akkor totális káosz lenne”

jut eszembe, pozitív volt, hogy egy percre kiléptek amerikából és behpozták a sidney robbantást.

iNT - 2010. 04. 18. 17:19

ja de megnéztem volna ahogy lezuhan a lángoló V hajó de Anna kinyomta a felvételt :D

Eltiron - 2010. 04. 18. 17:28

A V szépen elhúzott szünetre és mire visszajött én már azt is elfelejtettem, miért is érdekelt. Kétlem, hogy újra felveszem a fonalat.

mat - 2010. 04. 18. 18:08

Addig amíg nincs más jó ez meg a FF bár a v-vel kapcsolatban a cgi az borzasztó hogy ezt komolyan gondolja valaki 2010-ben az egy vicc.

smaszi - 2010. 04. 18. 18:20

Na igen a grafika. Na az valami katasztrofálisan xar.
De jó, hogy nem néztem meg anno a Battlestar Galactica -t, most van scifi-sorozat amit nézhetek, és legalább jobb is mint ez a kettő…sokkal!

Eyesis - 2010. 04. 18. 19:55

Van más sci-fi is… Eureka, Warehouse 13, Stargate Universe

Azért annyira nem zavaró a cgi… Lehet nincs is rá elég pénz…

Kit-Kat - 2010. 04. 18. 20:04

Azon csodálkozom, hogy ilyen sokaknak van még lelkiereje a FlashForwardhoz…:D
Nagyjából egyetértek azzal, amit winnie írt. Egy picit mintha javult volna a sorozat (most már hajlik az erős közepes felé), de ha netán lesz második évad, arra nem biztos, hogy kíváncsi leszek, attól függ mi lesz a továbbiakban.

benedoo - 2010. 04. 18. 20:28

Szünet előttit nézve mindkét sorozatnál a V veri a FF-et, főleg az utolsó 4-5 részét. Viszont szünet után, elkezdtek félni a FlashForward készítői a kaszától, és innen érdekesebbre vették a dolgokat. Azóta jobb, mint a V. Szerintem.

valaki - 2010. 04. 18. 20:42

lehet, h nekem kicsik az elvarasaim, de nekem tetszik mindket sorozat, es nezem is, amig lesz.

en nem veszek reszre olyan hibakat, amit a nagy többseg, ugyanis en nem argus, kritikus szemmel nezem, csak egy atlagos nezö vagyok, es szorakozas miatt nezem ezeket a filmeket.

ettöl függetlenül engem is zavar, hogy az ürhajo teljesen üres, – de ez nem a technika hibaja, hanem egyszerüen fantazia-szegenyseg.. merthat ott van a spartacus, sanctuary. ott barmit oda tudnak vetiteni hatternek, es sztem nem kerül olyan plusz költsegbe berendezni szamitogepen egy ürhajot.. – de ne annyira, hogy emiatt ne nezzem. a castingosok meg jo munkat vegeztek föleg anna-val, akinek ezzel a frizkoval telleg hihetö gyikfeje van..

winnie - 2010. 04. 18. 20:46

“lehet, h nekem kicsik az elvarasaim, de nekem tetszik mindket sorozat, es nezem is, amig lesz.”

ilyet ne írj, mert mentegetőzésnek tűnhet (még mindig jobb, mint a “lehet, hogy bennem van a hiba”:). egész egyszerűen valakinek bejön, a másnak annyira nem.

“en nem veszek reszre olyan hibakat, amit a nagy többseg, ugyanis en nem argus, kritikus szemmel nezem, csak egy atlagos nezö vagyok, es szorakozas miatt nezem ezeket a filmeket.”

ezzel viszont mindenki így van. még én is. attól, hogy írok, meg lehet nézni a sok-sok kritikát, sosem hibát keresek. de ha látok, véletlenül látok, akkor leírom. főleg, ha poénos baki.

Hunnenkoenig - 2010. 04. 18. 21:41

Ana segge mekkora…

Nekem csak ez tünt fel…

Elsöre kenyszerböl, utana meg megszokasbol huznam csak meg :-P

Derry - 2010. 04. 18. 22:41

Valahonnét ki kell pottyannia annak a hadseregnek. :D

Nem sok lövésem van, hogy pontosan mennyi is a V költségvetése, de tippre jócskán több, mint az SGU-é.
Ezek után nem értem, hogy utóbbiban miért nagyságrendekkel jobb a CGI, előbbiben miért nincs egy darab épített díszlet sem, és úgy általában miért minőségibb az olcsóbb?

winnie - 2010. 04. 18. 22:45

“Nem sok lövésem van, hogy pontosan mennyi is a V költségvetése, de tippre jócskán több, mint az SGU-é.”

tuti jócskán. duplája, akár triplája is.

Tyberius - 2010. 04. 18. 23:33

28. perc és már nagyon unom…. Ebből kurva nagy kasza lesz részemről… Fura, hogy a PB-nek 3 évad kellett, hogy ennyire unjam… Igazából se a V, se a Flashforward nem nyújt meggyőző teljesítményt… Ez a 16. rész (vagy 15., nem vágom a számozást, mióta volt az a duplarész, ami állítólag szimpla számozást kapott, aztán mégis sok helyen két résznek vették… vagy valami), ami a héten volt 28 perc után akkora fos, hogy az fáj…
És ezután jön a V aktuális része… khm…. még kitartok…

bono - 2010. 04. 18. 23:43

V baki meg regrol:
http://vimeo.com/7781513

Tyberius - 2010. 04. 19. 02:05

Na jó, flash marad (talán…), V kasza (talán). Nagyon tanakodom, egyrészről kiváncsi vagyok, hogy mit hoznak ki ebből a nagy rakás fosstengerből (mindkét sorozatnál), másrészről viszont valahogy nem érdekel az odáig vezető ultragagyi, logikátlan út. Flashforward az tipikusan hozza a 40 perc alvás másfél perc WTF kategóriát, a V meg hozza a szörnyű CGI mellett (esküm ennél még a WEBre készült Sanctuary-ban is szebbek voltak a megoldások, pedig az gondolom nem ennyibe került) a full time kényszergenerált konfliktusokat stb…

*****************S-P-O-I-L-E-R******************

Pl. gyík felesége felfedez egy széfet, nem ám megkérdezné a férjét, hogy “hé, drágám, tudod, hogy egy kurva széf van a kibaszott gardróbban, amiről én kurvára nem tudtam? Te tudtál róla? Én miért nem, bazd meg?”, hanem fogja hívja a lakatost, aki 5 másodperc alatt feltöri és voálá… Jah valószínű. A másik, az apasági kérdéseket persze hogy telefonon kell megbeszélni, már mér ne, és persze, hogy a csini gyík éppen arra jár, aztán amikor jön a kérdőre vonás na ná, hogy ott hebeg a balfasz, ahelyett, hogy a szőke gyíkmuffot elküldte volna a náthásba, hogy ne pofázzon a család dolgaiba, meg különben is négyszemközt akar a fiával/nem-fiával beszélni. Aztán persze baszott felhívni az exnejet, hogy az édes-drága-titok kiderült, úgy közelítsen a fiához????????????? Ekkora balfaszságot se hallottam még. Aztán a nő meg egyből elkezd bömbölni, mert hazudott a fiának, atyám tényleg baszott kemény egy fbi ügynök ez is, most komolyan????
Georgie halála???? Jah nincs 66 millió megfigyelő eszköz a hajón, á nem is figyelte legalább 50 hang és audió érzékelő a termet, hátha elpofázik valamit a balfasz, persze hogy nem, hogy az x-edik hadoszlop hű terrorista/szabadságharcosai kényelmesen kinyírhassák a terhelővé vált foglyokat. Aztán persze ezt így be is lehet adni a főmuffnak, hogy hát xy, akitől kurva sokat reméltünk meghalt, nem bírta a terhelést, mert aztán biztos nem boncolták fel és kerestek nem odaillő dolgot a szervezetében, ha meg a kamerák nem vették a halálát, á nem is kezdik keresni, hogy ki miatt nem vették a kamerák a halálát???
Aha…
Ehhez képest a Flashforward szimplán csak érdektelen és unalmas, de legalább nem minden részre jut ennyi balfaszság…

jinjang - 2010. 04. 19. 09:26

A Flash-be még nem kezdtem bele, a V-t is csak most daráltam le, ameddig jutott, és így élvezhető. Nem nagy durranás, meg tényleg túl kell tudni lépni a logikátlanságokon és bakikon, de nem unom. Ezzel is úgy vagyok, mint sok más filmmel: részenként nézve unalmas lenne, de darálva teljesen rendben van. A V-t meg szerintem tényleg a színészek teszik élvezhetővé, és nem csak a fontosabb szereplők. Pl. Ryan Kennedy az 1×04-ben, amikor elsuttogja, hogy “Joshua, do it!”, az hátborzongató. Szegénynek összesen ha 2 perc jutott a sorozatban, mielőtt megnyúznák, mégis őrá fogok emlékezni mindig, ha a V szóba kerül.

Hunnenkoenig - 2010. 04. 19. 11:37

“és úgy általában miért minőségibb az olcsóbb?”

Talan ott nem magyar a producer es nem nyulja le a fele költsegvetest :-P

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2010. 04. 19. 11:55

Mondjuk én nem kezdtem újra a szünet után, de winnie lenne egy kérdésem. :)

Vajon mennyire meríthettek a készítők (s nemcsak a remake készítői) Arthur C. Clark “A gyermekkor vége” c. regényéből?

Itt pihen a gépen a gyűjteményemben a F451-es projektből, még nem olvastam, de azért kíváncsi lennék, hogy mennyire az újragondolásai ennek a műnek a sorozatok…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz