login |

Human Target – 4 rész után

2010. 05. 04. 23:54 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az ilyet utálom a legjobban. Csak gyűlnek a sorozatok, amelyeket be akarok próbálni, csak gyűlnek, és amikor bepróbálok valamit és ennyire bejön, akkor rögtön az jut eszembe, hogy hány olyan lehet a stócban, amelynek még a pilotját sem láttam, de ha bepróbálnám, instant kedvenccé válna. Az ember ezzel a kivárásos taktikával lehet, hogy évekig parlagon hagy potenciális nagy durranásokat, én pedig el vagyok kényeztetve azzal, hogy ami pilotot nem nézek meg, arról human is ír. Ezt tette a Human Target-tel is: pilot-kritika, 3 rész utáni vélemény – ezeket, valamint a kommenteket érdemes elolvasni a széles látókör érdekében. (Miután megírtam e kritikát, végre én is elolvashatom.)

human target

Na, nem mintha a Human Target világmegváltó lenne, de azért mégis csak fura, hogy miközben nézek 3-4/10-es sorozatokat, a tavaly májusban 70%-os várási indexszel bíró képregényadaptációt halasztgattam. Igen, a Human Target képregényből készült, méghozzá DC-sből (a másik nagy kiadó a Marvel mellett). Először 1972-ben tűnt fel, később kapott saját sorozatot is, sőt, 1992-ben tévésorozat is készült belőle – 7 részt ért meg.

A sorozat lényegét előző kritikáinkból ismeritek, legyen elég annyi, hogy a sármos “Emberi Célpont”, alias Christopher Chance, az alapkoncepció szerint veszélyben lévő emberek bőrébe bújik, hogy megmentse azokat és leleplezze a haramiákat. Ez mind szép és jó, a pilot 5. percéig mindez működik is (afféle felvezetés, a nulladik küldetés), azonban utána és a következő epizódokban is inkább testőr, illetve nyomozó, mintsem “alteregó”.

Mindegy, ezzel nincs gond, csak nem erre számítottam. A készítők viszont pontosan tudták, hogy mit várok egy ilyen sorozattól: akciót, pörgést, jó karaktereket, jó csajokat és humort. Az akció megvan, műfaji adottság. A pörgésre sem lehet panasz, hiszen a pilot egy száguldó vonaton játszódik, az 1×02 egy zuhanó repülőn (ezt az 5. résznek tervezték, amúgy), az 1×03-ban pedig egy gyorsan ölő méreg szolgáltatja az időkorlátot. Engem pedig az efféle ketyegő órával simán meg lehet venni. Ezekkel a felütésekkel az írók is az ilyen balekokra utaztak, mint én, de szívesen vagyok a ribancuk.

humantarget02

Szerencsére azonban a többi pontot is kipipálhatjuk, hiszen Chi McBride (főnök) szokás szerint ennivalóan mufurc (szinte ugyanaz a karakter, mint a Pushing Daisies-ben), a “mi a fenét keres a tévében?” szemöldökfelhúzást kiváltó Jackie Earle Haley (fineszes, mindent tudó csirkefogó, aki segít, ahol tud), pedig eleinte fura volt, de viszonylag hamar rájön az ember, hogy milyen nem mindennapi karaktert kapott. (A csajok mellékszerepben domborítanak, már írtuk, hogy Tricia Helfer, Grace Park, Amy Acker, Emanuelle Vaugier és Moon Bloodgood is feltűnik a sorozatban. Többek között.)

Amiért pedig a fő plusz pont jár (amellett, hogy nagybetűs FUN, azaz JÓ MÓKA a Human Target – többet röhögtem, mint a legtöbb kurrens szitkomon), hogy csak három szereplő van benne és nem szenvednek átívelő szállal. Oké, utóbbi halványan elkezdett beúszni az 1×04-ben, de nem zavar még sok vizet, azonban a kevés karakternek köszönhetően nem esik szét a sorozat, melynek eddig eléggé állandó volt a felépítése: miközben Chance feladatot old meg terepen, a főnök távolból vagy közelből infókkal segíti, miközben a rosszarcú harmadik a nem feltétlenül egyértelmű infókat szerzi be.

human target - jackie earle haley-kis

Ez persze csak 4 rész utáni kritika, de muszáj volt jeleznem, hogy a Human Target abszolút jópofa sorozat, hogy ezzel is nyújtsak egy kis adalékot azoknak, akik 1.) nyári darát keresnek és 2.) más kritikáknál az én ízlésemmel vetik össze sajátjukat, hogy rájöjjenek, vajon érdemes-e hallgatni rám. Nekem az efféle keménykedős, de humoros, viszont nem blőd (szia, Chuck!) akciósorozatok úgy tűnik, hogy csont nélkül bejönnek. Eddig 7/10, részenként: 7 – 8 – 7 – 6. A finálé után találkozunk.

A 2. évad egyelőre a nézettség alapján csak 35, de a pletykák alapján 65%-os eséllyel érkezik. Kérdés, milyenek lesznek a FOX-pilotok? (Egyébként már van vendégkritikánk a fináléról és a teljes évadról is, aki spoileres akar lenni.)

10 hozzászólás Ne habozz!

Hor1 - 2010. 05. 05. 00:25

Jackie Earle Haley? Wow, ezen eddig valahogy átsiklottam. Kell. :P

symor - 2010. 05. 05. 03:51

És akkor most következik a lejtmenet…

Winnie jobb ha erősen megkapaszkodik, mert a Human Target színvonalát az 5. résztől kezdve izmosan a mélybe rántja az átgondolatlanság gravitációja, és még a pörgéséből is veszíteni kezd zuhanórepülése alatt.

Egy korábbi posztnál kifejtettem miért gondolom így, most nem ismétlem önmagam, dióhéjban ez a White Collar kistestvére az idén.

Flanker - 2010. 05. 05. 06:32

symor, mint tudjuk, ízlések és pofonok: engem pontosan úgy rántott be a sorozat ahogy winnie itt írja, és az évad többi része is nagyon bejött. Ezért is remélem, hogy winnie minél hamarabb behozza magát, kíváncsi vagyok a teljes véleményére. Ahogy a tiédre is, természetesen.

winnie - 2010. 05. 05. 06:53

symor: olvastalak ott, már rettegek, de bízom a zsánerszeretetemben:)

darkplant - 2010. 05. 05. 14:52

Én nem értek egyet. Nekem tetszett a kolostoros, az esőerdős rész is. Talán a boxolós legkevésbé. (Remélem, ezek még nem spoilerek.) A Baptiste 10/10. Az utolsó rész pedig még az a dohogásomat is helyre tette, hogy a sorozatnak vajmi kevés köze volt az 197x-es DC vagy az 199x-es/2003-as Vertio (DC leányvállalat) képregényekhez. Egyszerűen rabja vagyok a sorozatnak az első résztől kezdve. Mindent tud, amit a Tom Cruise féle Mission: Impossible vagy az új James Bond filmek elfelejettek. Ha már azon megy az agyalás, hogy A-Team mozifilm vagy The Losers (szintén Vertigo képregény-feldolgozás), akkor már sokkal inkább ez a sorozat.

Imádom a ritmusát, a humorát, az X-Akták öregjeit az epizódszerepekben. Számomra az idei évad sorozata.

Megjegyzem: két hónapja indult a negyedik Human Target képregénysorozat, ezúttal már az aktuális TV sorozat szereplőivel. Ismét a Vertigo kiadásában.

nyílméregbéka - 2010. 05. 05. 16:45

nekem egyedül a kolostoros rész nem jött be, a többi mind berántott. igazi pörgős sorozat. ha jól bánnak vele, szerintem simán pótólhatja a 24-et.

norbucso - 2010. 05. 05. 17:55

Remélem a FOX behívja a 2. évadot is, mert ez alap. Imádom a karaktereket, a nőket, a humort benne. Most hogy kifut a 24, remélem ezt megtartják a helyére az akciósávba és promózzák ezerrel. Egy kicsit MacGyver, egy kicsit Magnum, kissé Szupercsapat. Nagyon szeretem.

Jackie Earle Haley meg aztán az arc az állandó “Hey Dude” beszólással. Egyáltalán nem esett a színvonal az 5. résztől, ne félj winnie. Sőt a fikázások ellenére még a finálé is jó volt. Ki is derült számomra hogy ő igazából egy baró jó testőr és nem mások bőrébe bújós akárki, hiába írták azt anno.

Malachi - 2010. 06. 13. 13:30

számomra az év sorozata, bár sok másikat nem próbáltam be, de ez hibátlan. humoros, akciós, nem hülyének nézős, arcot a tenyérbe temetős gagyi. bármi lehet belőle a második évadban. őszintén, nem tudom mikor láttam utoljára ilyen egyenletesen jó, korrekt kis sorozatot.

Skate - 2010. 07. 19. 13:53

Évad kritikát még nem írtad meg még winnie vagy nem daráltad le? Vagy valakitől lesz írás? Én végeztem az évaddal és csak a finálé miatt maradok a 2. évadra. Közbe én nem értékeltem magasra a sorozatot, eddig olyan volt, mint az eleje, 1-2 jobb résszel.

winnie - 2010. 07. 19. 19:52

még nem daráltam le.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz