login |

Cold Case: vége a 7. évadnak. És a sorozatnak is?

2010. 05. 16. 13:23 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: 2009/10 finálék, kritika,

Nem, nem, nem vagyok hajlandó addig összefoglaló sorozatkritikát és -ajánlót írni a jelen legjobb krimisorozatáról, míg a CBS ki nem mondja a halálos ítéletét. Nem. Hátha nem csak én vagyok az egyetlen, aki nézi/nézte, mindenesetre a 7. évad (kvázi) kétrészes fináléja kapcsán az ugrott be, hogy nem biztos, hogy azért csökken a nézettség, mert öregedik a sorozat, hanem, mert egy procedural krimi esetében a készítők mindig behozzák a magánéleti szálakat.

Oké, Nicky Aycox visszatérése miatt nem sírok

Oké, Nicky Aycox visszatérése miatt nem sírok

Ha valami működik, miért kell változtatni? Age old question, tudom, anno mi is megkérdeztük a House kapcsán (a néző szereti az állandóságot, a formulűt vagy belefásul?), de idővel szinte minden, karakterizációmentes krimisorozatba be szokták hozni az otthont, a családot, miegymást. Van, aki örül, hiszen jó dolog megismerni a kedvelt karakterek hátterét (ami nem igazi háttér, hiszen nincs adva eleve, csak kitalálnak egyet nekik a 3. évad közepén), én viszont azt kérdezem, hogy “Mi a francnak?”.

És nem azért teszem fel a kérdést, mert a karakterizálás ellen vagyok, hanem mert a krimi mellett. Ld. a 7×21: Scotty és Lilly is kapott 3-3 jelenetet a saját sztorijuknak, cserébe a krimiszál 5-8 perccel rövidebb lett. Minél rövidebb a  krimi, annál egyszerűbb a sztori, annál kevésbé invesztálunk a flashback-sztori karaktereibe. Márpedig egy Cold Case-ben a sok flashback miatt a vendégszereplők szinte többet vannak jelen a képernyők, mint a fő arcok, nekik köszönhetően minden héten új sztorit ismerhetünk meg.

COLD CASE

Na, mindegy. Kaptunk egy dupla részt, ami elvileg két szimpla volt, de volt kapcsolódás. A 7×21 egy 1989-es középiskolai gyilkossággal foglalkozott, s szokás szerint ütős volt, hiszen engem mindig kifacsar, hogy ha a Nagybetűs Élet előtt álló fiatalok életének lesz annyi. Épp ezért is remek a Cold Case, hiszen a flashback-ekben megismerjük az áldozatot, akinek a jeleneteit úgy nézzük, hogy tudjuk, nemsokára meghal. Ezúttal a poénfaktort, miszerint mennyit változtak suli óta az emberek, remekül kihasználták. Ráadásul kaptunk bőven visszatérő szereplőt, így az ember némileg lezárásszagúnak is érezhette az epizódot.

A 7×22-ben kapunk egy kis csavart, hiszen a bűntény nem annyira hideg, csak 4 órával ezelőtt történt, és még a tettest is ismerjük, de legalább itt is megoldották a flashback-es elbeszélést, bár éppen ezért inkább egy Without a Trace-epizódra hajazott. Itt voltak valóban érdekes karaktermomentumok, ezt el kell ismernem, az eset nem is a csavarokra ment rá, ráadásul párhuzamosan ezzel Vera és Jeffries is nyomozgatott és egy még vékonyabb esetben, amit azért megpróbáltak felturbózni egy visszatérő szereplővel.

Ez utóbbi volt a Rolling Stones-epizód, a zene hozott néhány király jelenetet (ld. a betörés), ráadásul a jelenben is remekül működött a muzsika. Ráadásul, míg a 7×21 felvezette a lezárást, a 7×22 befejezte, így, mivel a sirámaim ellenére sincs tele sok karakterizációval a sorozat, olyan sok mindent nem kell elvarrni: ha úgy hozza a sors, akkor itt be lehet fejezni nyugodtan a sorozatot. De nem kéne.

UPDATE: Igen, ezzel a résszel véget ért a Cold Case.

8 hozzászólás Ne habozz!

csokolade - 2010. 05. 16. 13:46

Én csak most kezdtem el a sorozatot pont az egyik írásod miatt. Az első évad 6. részénél vagyok, de nem tudom, hogy folytatom-e. Maga a sorozat nagyon tetszik, simán ledarálnám a 7 évadot egyben. Viszont Lily Rush nyomozó karaktere, de inkább az őt megformáló színész valami borzasztóan irritál az állandó hunyorgatásával, egyszerűen nem bírom elviselni. Remélem hogy megszokom, mert amúgy tetszik ez a fajta “nyomozósdi”. Ez egy jó sorozat, még a szinkron is elmegy.

Seeley Booth - 2010. 05. 16. 13:49

n jó ideje jegelem a sorozatot. Az s05-07ből már csak random részeket néztem, amit pl. a tv.com is felpontozott…hmm, lehet nyáron nekiesek újra. Amúgy régebbi részek megvannak és tényleg jó sorozat.

felírtam a dara listára..ami már így is elég nagy volt :)

winnie - 2010. 05. 16. 13:59

“Viszont Lily Rush nyomozó karaktere, de inkább az őt megformáló színész valami borzasztóan irritál az állandó hunyorgatásával, egyszerűen nem bírom elviselni.”

uhh, hát úgy nem könnyű, valóban. nálam az első pillanatoktól kezdve ő vitte a hétén a sorozatot., nem a karakter, hanem a színész, abszolút elfogadtam.

mczolly - 2010. 05. 16. 15:00

Nagyon szerethető, jó kis sorozat, egy rövid ideig fordítottam is, ha vége lesz én azért elsiratom.

miszerint - 2010. 05. 16. 16:21

nekem nagyon tetszett a sok magánéleti cold case nyomozás ebben az évadban, Veraé is nagyon jó volt, de az az esküvős cucc is. scotty meg a börtönkivégzés nem tetszett, de az fbi-os fickó+nő is jó karakter volt. szóval én sajnálom…

winnie - 2010. 05. 16. 16:47

én sem azt mondom, hogy rossz, csak meglennék nélküle:)

Dark Wolf - 2010. 05. 16. 18:13

Egyik nagy fájdalmam, hogy le vagyok maradva az 5. évadban, és bármennyire is szeretem a sorozatot, sose tudok időt szorítani a folytatásnak [hülye junkie-élet :)]. Nekem is a kedvenc nyomozósom pedig.

Az engem se zavar különösebben, hogy foglalkoznak a szereplők magánéletével is, mert 2-3 évad után a néző egyszerűen elkezd kötődni a karakterekhez, mondhatni kedves ismerősökké válnak, akikhez a nyomozásokon kívüli életük is hozzátartozik.

És bár ez furán hangozhat, én krimi helyett mindig is inkább emberi drámaként tekintettem a Cold Case-re, és a drámához hozzá tudott tenni, amikor egy-egy főszereplő magánéletét is befűzték a részekbe, pl. Scotty kicsit kattant barátnőjének történetét, majd halálát (egyik kedvenc részem, Elvis Costellóval a végén).

pearl - 2010. 05. 16. 22:02

Szeretem ezt a sorozatot. Nyomozósból ezt nézem, meg a Without a trace-t. Le vagyok maradva, csak 4 évad volt meg, de most lesz idő bepótolni. Kedvelem a szereplőket, érdekel a magánéleti szál is benne. Érdekes történetek és tényleg inkább dráma, mint krimi. BIztos van még benne lehetőség újabb évadra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz