login |

2010/11 stréberei

2010. 05. 21. 19:51 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: 2010/11, hírek

Csak egy érdekesség: az új sorozatok adatlapjain a színészek mögött azt tüntettük fel, hány sorozatban voltak az elmúlt időben állandó szereplők, míg a készítőknél, hogy hány sorozatot készítettek eddig. Nem azt, hogy mennyibe dolgoztak be stábíróként, hanem, hogy mennyit készítettek. Utóbbiaknál elég ritka a készítői múlt, ami remekül jelzi, hogy az ember, ha nincs melója egy sorozatnál (ez a többség), akkor évi 1-2 pilotszkriptet bepróbálhat (illetve spec szkriptet egy meglévő sorozathoz), utána pedig imádkozik, hogy kapjon berendelést.

De, ugye, a berendelés elég ritka (több száz szkriptből lesz 50-60, főleg színészfronton kemény a dolog, mert ott általában nem rajtad múlik a siker). Vannak színészek, akiknek a pilotja idén zsinórban ötödjére nem kapott berendelést, vagy például Sarah Chalke-nak csak idén két pilotja csúszott el, lett kukázva. Pedig nem biztos, hogy rosszak lettek, csak mégsem kellettek a csatornáknak – idén is sok ismert író bukta a pilotszezont. De azért akadnak páran, akiknek összejött az élet.

 • David Nutter: (Itt az alapfogalom.) Naná! Zsinórban a 16. általa rendezett pilotból lett sorozat. 1995 óta minden pilotrendezését berendelte a csatorna. Volt köztük későbbi siker és bukás egyaránt, de azokhoz neki már nincs köze. Viszont olyan pilotokat készít, amitől beindul a csatorna. Idén a Chase szkriptjét vállalta be.
 • Craig Silverstein: Két pilotszkriptjéből is sorozat lett (Nikita, Terra Nova). A Nikita-nak lesz a showrunner-je.
 • J.J. Abrams, Alex Kurtzman és Roberto Orci: Tavalyelőtt a Fringe-pilotot együtt készítették, most külön-külön is sikerült nekik. Előbbitől az Undercovers, utóbbiaktól a Hawaii Five-O lett sorozat. Eddig mindhárman 100%-osak. (Nehéz elhinni, hogy a Kurtzman-Orci duó felel a Star Trek-ért ÉS a Transformers 1-2-ért.)
 • James Burrows: A többkamerás szitkomok go-to-rendezője. Idán három többkamerás szitkompilotot rendeltek be (Mike & Molly, Bleep My Dad Says és Better Together), s mindet ő rendezte. Oké, a Nathan vs. Nurture és az Open Books bebukta a rendelést, de ez akkor is 5-ből 3.
 • Joe és Anthony Russo: Két rendezett pilot – két sorozat: Happy Endings és Running Wilde. Tavalyról pedig a Community. Ők egykamerás szitkomban utaznak, úgy tűnik.
 • Chuck Lorre, Shonda Rhimes és Carol Melndelsohn: Mike & Molly, Off The Map és The Defenders – igaz, egyiket sem ők írták, de ezekkel mindhárom írónak 3-3 sorozata lesz képernyőn. Nem tudom, mennyit írnak a többibe, és mennyire felügyelik őket, de Lorre a Two and a Half Men és a Big Bang Theory főnöke, Rhimes a Grey’s Anatomy és a Private Practice anyukája, míg Mendelsohn keze mindhárom CSI-sorozatban benne van. Ilyen sztahanovista még a három sorozatos Seth MacFarlane.
 • Matt Nix és Shawn Ryan: Két író, akiknek van saját kábeles és országos sorozata. Előbbi a Burn Notice mellett a The Good Guys-t készítette, utóbbi a Ride-along mellett a Terriers-t csinálja az FX-nek.
 • Scott Silveri és Shana Goldberg-Meehan: Az anno Jóbarátokat író házaspár külön-külön készített pilotot, és a Better Together-ből, plusz a Perfect Couples-ből is sorozat lett.
 • Nick Wauters: kezdő íróként, mindössze 3 írt tévés epizóddal (Eureka, 4400, Medium) a háta mögött készítette a The Event szkriptjét. Nem ma, hanem régen. Mázlijára egy elsőéves producer, Steve Stark felfedezte a forgatókönyvet, eladta az NBC-nek és most már a 24 utódját tervezik. (Ezt az NBC mondta.)
 • Kelly Marcel: Ősidős, időutazós sorozattervét (Terra Nova) már majdnem eladta egy angol csatornának, amikor Aaron Kaplan producer meggyőzte őt, hogy vigye Amerikába. Következő lépésként Spielberg-et is bevonták a projektbe, majd a FOX vakon megrendelte az első 13 epizódot. Így lesz valaki milliomos.
 • Jerry Bruckheimer: A produkciós cége idén csak két pilotot készített (Chase, The Whole Truth), de mindkettőt berendelték.
 • Jamie Tarses: A My Boys és a HawthoRNe után idén a produkciós cégének 3 pilotjából 2-t rendeltek be (Mr. Sunshine, Happy Endings), míg a Mad Love-ból még lehet sorozat midseason-ben. Plusz a TNT kábelre berendelte a Franklin & Bash-t, így neki is hétszámjegyű éve van.
 • Aaron Kaplan: A producer, mint fent írtam, a Terra Nova-t hozta Amerikába, plusz a Mr. Sunshine-ban is van pénzügyi érdekeltsége. Ahhoz képest, hogy első éves producer…

4 hozzászólás Ne habozz!

FeGa - 2010. 05. 21. 21:11

elképesztő jó gyűtjtés, grat!
Jerry Bruckheimer-ről meg írtak már könyvet vagy valami? Annyira érdekelne a napi tevékenysége, hogy a produkciós cégek munkáiba mennyire szól bele vagy mikkel foglalkozik igazán.
Monjuk egy átlag producer is érdekelne, vagy mondjuk Brian Grazer munkája is… (Ő ugye 24,FNL, Lie To Me, Parenthood, Arrested Development)

winnie - 2010. 05. 21. 21:15

:szemlesüt: sajnos nem (csak) én gyűjtöttem, bár terveztem, de ezek közül hármat megírtam volna:)

egyébként meg nagyon jó a kérdés, engem is nagyon érdekelne, mert amíg filmezett, addig még követhető volt, de most, hogy ennyire nyomul a tévés piacon is…

Maxxid - 2010. 05. 21. 21:26

Remek cikk!

friendsfan - 2010. 05. 23. 02:22

Nagyon tetszik ez a post, és jó hogy nem csak magának gyűjti ezeket winnie! :) Na insiderkedni jó. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz