login |

Brothers & Sisters: vége a 4. évadnak – írta phantom

2010. 05. 21. 23:53 - Írta: vendegblogger

21 hozzászólás | kategória: 2009/10 finálék, kritika,

Na, kérem szépen, így kell évadot zárni. A Brothers & Sisters az első részek óta tipikusan az a sorozat, amiről csak nagyon kevesen tudják, hogy milyen korrekt kis szériává alakult a kezdeti nehézségek után. Az idei évadban is volt minden: rák, esküvő, terhesség, vetélés – amit csak egy sokszereplős családi sorozattól el lehet várni. Ám míg a történetszálak teljesen átlagosak, a kivitelezés, a dialógusok, a színészi játék nem kis mértékben emeli meg a színvonalat.

normal_roadagain0370

Mivel az évadzáróról van szó, ezért csak a tovább mögött folytatom, spoilerekkel. Ősztől jön természetesen az 5. évad is, azonban most csak 18 résszel.

Kezdjük az Ojai Foods csődjével, amit az utolsó pillanatig nem hittem, hogy bevállalnak, de végül mégis megtörtént. Ojai Foods no more! Így a család üzlet nélkül maradt, de azért nem kell félni, nem hal senki sem éhen. Az egész évadon átívelő Narrow Lake-rejtély végre megoldódott, ahogy azt végig sejteni lehetett William Walker immáron másodszor hagyott rejtett kincsesbányát érő földet a családra, így a pénz ismét dőlni fog. And the american dream lives on… Lássuk a karaktereket.

A Justin-Rebecca szál elfáradni látszik, főleg a vége felé, a kolosszális oda-vissza nyavalygás kezdett az ember agyára menni, de hát alapjáraton szerethető karakterekről van szó  – na meg ugye Emily-ből csak egy van –, így ha fogcsikorgatva is, de az ember tolerálta a dolgokat. Mindenesetre az előző részben már meglebegtetett egy éves különélés remélhetőleg nagyon jót fog tenni ennek a kettőnek. Más kérdés, hogy ez valószínűleg csak további nyafogásokat fog szülni. Ha tippelnem kéne egy „megcsókoltam az új cégnél egy kollégát – lefeküdtem valakivel Haitiben”-típusú kötelező drámára kell számítani.

Sarah – vitathatatlanul a legjobb karakter – nagy nehezen kievickélt a spinster-korszakából és rögtön leakasztotta a Szex és New York-mozifilm francia szívtipróját, akinek jelenléte minden bizonnyal segített a női korcsoportban. A karakterből sokat még nem láttunk, de lesz idő megismerni a következő évadban, amikor már állandó szereplőként lesz jelen.

normal_roadagain0709

A Saul-féle 22 éve lappangó AIDS-story egy kicsit soknak tűnik, de még nem volt idejük kibontani, úgyhogy akár valami jó is kisülhet belőle. Viszont, ha belenyúlnak abba a szörnyű lehetőségbe, hogy hirtelen halálán lesz, miközben 22 évig fel se tűnt neki a kór, akkor kiszaladok a világból. Az sajnos nagyon-nagyon gyenge húzás lenne. Remélhetőleg Holly nem lesz hasonlóképpen tünetmentes áldozata az exe betegségének.

normal_roadagain0487

A legfílgúdabb rész a sorozatban továbbra is Holly és Nora barátsága. Remek párost alkotnak, szívesen elnézném a vicces szurkálódásaikat egy spinoffban vagy webizódokban. Kevin és Scotty nem sok vizet zavart az évad során, habár a nagy horderejú részek előbbi köré épültek, a duplarész is remek volt – kár, hogy a karakterek fiatal verzióit szinte egytől-egyig félrecastingolták.

Végül pedig Kitty és Robert. Furcsa, de nem fog hiányozni Robert azaz Rob Lowe. Távozása persze nem lep meg senkit, aki követi a tévés híreket, hónapokkal ezelőtt tudhatott róla. Kitty rákos részei nagyon finoman kidolgozottak voltak, a midseason cliffhanger is működött, habár egyértelmű volt, hogy nem fog meghalni. A kampány hol vicces (Phoebe) volt, hol unalmas, de Robert veszélyes munkája még halála után is sokáig lehet téma a sorozatban, tekintve, hogy nem lehet tudni, hogy az a kamion a semmiből jött-e vagy szánt szándékkal “jött, látott és ölt”.

normal_roadagain0603

Így pedig el is érkeztünk a finálé utolsó perceihez. Az egész, kibővült család hazafelé tart egy vidéki kiruccanásból pár autóval. A legtöbben előre mennek, Rebecca és Justin maradnak a végére. Ám, amikorra beérik a többieket tömegszerencsétlenség szemtanúi lesznek, aminek a család minden autója áldozatául esett.

normal_roadagain0880

Itt derül ki, hogy Saul hazudott a teszteredményeiről, mert nem engedi a családtagjait a közelébe, amíg vérzik. A legtöbben persze megúszták, Holly és Robert került csak válságos állapotba. Utóbbi sorsa eldőlni látszik, Holly pedig minden bizonnyal túléli, esetleg egy kis évad eleji kóma bejátszhat, remélhetőleg sok Norás, kórházas látogatással körítve.

Míg a legtöbb esetben felesleges hatásvadászatnak tartom az efféle időugrást, ezúttal szinte minden szálról indokolt:  így kimarad a kampány, a béranya, Haiti, a nagy gyász és a temetés is. Az egy év kihagyása után Kitty már valószínűleg szenátor lesz, Kevin és Scotty hullafáradt újdonsült apukák, Justin Haitis kiküldetése is véget ér, ismét együtt lesznek Rebeccával, Sarah-nak meg ugyan nincsenek különösebb cliffhangerei, ám karaktere önmagában is érdekessé teszi, bármit is találna ki neki az írók.

Egy biztos: várós a folytatás, különösen az időugrás miatt, mert így minden bizonnyal – Desperate Housewives-módra – kisebb-nagyobb flashback-ek segítségével az egész 5. évad a kihagyott egy év rejtélyeinek és kérdéseinek megválaszolásáról fog szólni.

normal_roadagain0003

Közérdekű közlemény: Kedves olvasók, legyetek szívesek elkezdeni terjeszteni az igét, miszerint nézni kellene a Brothers & Sisters-t (főleg az USA-lakos, nézettségmérő-készülékkel rendelkező ismerősök körében), mert ilyen drága ensemble show 2.5 alatti 18-49-es nézettséggel nem éri meg a 6. évadot, főleg, hogy most már kábeles utóértékesítéshez elegendő rész készült.

21 hozzászólás Ne habozz!

kriszti - 2010. 05. 22. 06:35

Nem győztél meg, hogy nézni kéne, pedig anno az első évadot még valamennyire követtem…

chelloboy - 2010. 05. 22. 08:30

Én is nagyon szeretem ezt a sorozatot az emberi kapcsolatok és érzések miatt.

Mandala - 2010. 05. 22. 09:23

Számomra az egyik legjobb current sorozat. Alig várom mindig a következő részét. Tényleg remélem, hogy nem a következő season lesz az utsó.

frocli - 2010. 05. 22. 10:19

Én is nagyon szeretem, köszi a jó kis évad/-záró összefoglalót. Én nem követtem eléggé a híreket, így számomra még a RL kiírása is meglepő volt. :)

Tomasina - 2010. 05. 22. 10:33

Nekem változatlanul az egyik kedvenc sorozatom, ami az ingadozó 3. évad után rendesen összekapta magát. Jól kivitelezett volt a dupla flashback rész, és tényleg sikerült olyan változásokat beépíteni az egész évad során, ami az egy éves ugrással együtt biztos, hogy nagyon érdekes ötödik évadot hoz. Én személy szerint alig várom :).

phantom - 2010. 05. 22. 11:52

winnie
kösz a képeket, hogy tetszett a finálé?

kriszti

Vagy bejön egy sorozat vagy nem. Ha nem, nem. Én se fogom nézni a Blue Mountain State című cheap-American-Pie ripoffot csak azért mert valakinek tetszik.

David191 - 2010. 05. 23. 13:33

Imadom a Walker klant… kulonos egy evad volt ez kicsit tul melodramatikus, de egy ilyen szineszi gardaval barmilyen szar scriptbol kepesek egy jo story alakitaniuk.
Nem fog hianyozni Rob Lowe, es orvendek hogy 3 ev szunet utan Kitty megint neki fog randizni, kivancsi vagyok a meleg apukakra, hogyan fogjak kezelni az ugyet, nagyon remelem hogy Tommy visszater fulltime. Es nagyon de nagyon bizok abban hogy Sarah kap valami erdekes cuccot erre az evadra. Noraval es Holly-val semmi bajom ok nagyon jok. Saul annyira nem erdekel.
Bizok egy viccesebb energikusabb, 1-2 fokkal kevesebb dramasabb, rovid 5 evadban.
Kosz a reviewt!

Winnie neked pedig ideje lenne hogy belenezz :D

winnie - 2010. 05. 23. 13:37

“Winnie neked pedig ideje lenne hogy belenezz :D”

nagyon bízom abban, hogy a nyáron lesz időm, mert ez azon kevés sorozatok egyike, aminek még a pilotját sem láttam, végig tartogattam.

David191 - 2010. 05. 23. 14:32

PontoSAN emiatt mondom… mar a tavaly nyaron is abban biztal h lesz majd idod belenezni :D

gombóc - 2010. 05. 25. 09:31

A negyedik évadra Robert szerepe unalmas lett.Nem csoda,hogy kiírták.Annak viszont örültem,hogy Kevin és Scotty gyereket akarnak ami teljesül is mert Michelle terhes.Nem gondoltam volna,hogy Holly és Nora barátnők lesznek.Végre Justin és Rebecca összeházasodott.Jó ötlet volt Gilles Marini-t az 5.évadra leszerződtetni.Vajon mi lesz Saul sorsa?Végre kiderült a nagy titok,hogy van egy hely amit fel tudnak virágoztatnami em más mint Narrow Lake.Ez a sorozat az egyik kedvencem úgyhogy várom már a folytatást.

phantom - 2010. 05. 25. 17:19

gombóc: Nem kiírták, ment magától, mert ő is azt érezte amit te, hogy elfáradt a karaktere.
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy ez valószínűleg igen jól jött a sorozatnak, mert Rob Lowe gázsija biztos nem két fillér volt és így legalább annyival is “olcsóbb” előállítani egy részt, ami sokat fog számítani, amikor legközelebb kell majd berendelni.

phantom - 2010. 05. 26. 06:11

És ugye Calista Flockhart is kevesebb részt kért a következő szezonra, ami szintén jól jött költségkímélés szempontjából. ÉS még ígyis ki kell fizetniük a 2 Oscaros Sally Field-et, az Oscar-jelölt Rachel Griffith-st (nem mellékesen Golden Globe-díjas a Six Feet Under-ért) és a 3 (!) Emmy-díjas Patricia Wettig-et. Ron Rifkin menő volt ugye az Alias után, Emily VanCamp is főszereplő státuszból érkezett, tehát a lényeg gyakorlatilag MINDENKI nagy név min. TV-s berkekben, így senki se kapja a kezdő-gázsit. És még ráadásul sokan vannak…

Shyla - 2010. 06. 26. 00:03

Jó ez a sorozat, minden részét láttam!:) Kíváncsian várom a következő évadot! Azt viszont nem tudom, hogy éri meg a 6.évadot, mert néha eléggé el tudják húzni az eseményeket…ha lenne 6.évad, az vajon miről szólna?

Lorsi - 2010. 07. 21. 19:57

Imádom ezt a sorozatot, jó a szereplőgárda, cselekmény, és mindennel rendelkezik ami élvezetessé teszi az ilyen típusú sorozatokat! Számomra nagy csalódás hogy Emily VanCamp (Rebecca) elhagyja a sorozatot, de attól függetlenül kíváncsian várom az ötödik évadot.

phantom - 2010. 07. 21. 21:00

Kár, nagyon kedvelem Emily VanCamp-et.

Így viszont Rob Lowe (tippre 150-200K/rész), Emily VanCamp (tippre 50-100K/rész) távozásával és Calista Flockhart limitált jelenlétével (szintén biztos, hogy 100K felett kap részenként), igen jelentős budget-csökkentést értek el a készítők, ami a csökkenő nézettség miatt minden bizonnyal elengedhetetlen volt.
Részemről Ron Rifkin is távozhatna ennyi erővel, kedvelem a színészt, de a karaktere 22 részen át csak végszavazik, esetleg egy-egy részes konkrétan rászabott történetszálak.

Lorsi - 2010. 07. 22. 00:31

Eléggé fel lesz kavarva ez az 5. évad… Kettő állandó karaktert kiírnak, és Calista Flockhart is kevesebbet lesz, amikor most több főszerephez juthatna… Balthazar Getty sem állandó, úgyhogy érdekes lesz, remélem mindezek ellenére vmi ütőset tudnak adni az alkotók!
Kíváncsi vagyok mi lesz Rob Lowe-val és Emily Vancamp-pel a sorozat után.

winnie - 2010. 07. 22. 00:38

rob lowe a parks and recreationbe ment át.

David191 - 2010. 07. 28. 16:48

A 18 reszbol – Sally Field / Rachel Griffiths / Calista Flockhart 17-ben jelen lesznek!

Naya - 2011. 05. 15. 18:02

Most vegeztem az 5. evaddal.. nagyon sajnalom hogy nem lesz tobb.. :(
Eddig 3 sorozatomat kaszaltak… mig ami csak ugyanolyan mint a tobbi.. berendeltek… nem tudom mit lehet varni ezek utan
:(

Mostansag volt is magyar vonatkozas mint dobos torta es paprika a porkolthoz :)

Geri - 2011. 08. 06. 16:07

Ha valaki tud olyan oldalt, ahol a 4. évad szinkronosan is megvan, az szoljon és linkeljen. köszi :)

Viktória - 2011. 12. 04. 00:56

Véleményem szerint, a 4.évad a legjobb…Eddig…Szinte reggeltől estig csak ezt néztem..és a vége megdöbbentett, bár számítottam rá hogy “kiiktatják” Robertet, De sajnálom…Tény hogy kicsit unalmas lett a szerepe, de a sorozat első felében jó volt.Kiváncsi leszek az 5.évadra, holnap neki is állok.
A legjobb sorozat a világon!!! Örülök hogy rábukkantam anno a TV-ben…Függővé tett..:-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz