login |

Law & Order: vége a 20. évadnak. És a sorozatnak is.

2010. 06. 05. 14:31 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: 2009/10 finálék, kritika,

Annak ellenére, hogy a Law & Order készítői nem tervezték, hogy a 20×23 lesz az utolsó epizódjuk, korrekt kis lezárást rittyentettek a sorozatnak – nem mintha egy efféle kriminek kéne lezárás. Ezalatt persze a nem az egész epizódot, hanem a záró jelenetet értem, mely a rajongók szívét nyilván megdobogtatta. Én, mint kocanéző persze, mint az évad többségében, továbbra is csak húzom a számat, hogy az efféle személyes szálak, mint Van Buren-é, baromira nem a Law & Order-re vallanak, de legyen, pár perc belefér.

Lindsey Vonn represent

Lindsey Vonn represent

A finálé sztorija sem volt igazán a Law & Order-re jellemző, hiszen egy robbantás megakadályozása érdekében történő versenyfutás krónikája volt, ilyet már láttunk a Flashpoint-ban, ott is egy iskola volt a célpont. Éppen ezért a sztoriban az ügyészség alapvetően nem is került volna látótérbe, de zseniálisan megoldották a behozatalukat, küzdhettek a bürokráciával, az engedélyek megszerzésével, s elég frusztráló volt látni, hogy a zsaruk is hiába akarnak mindent megtenni, folyton akadályokba ütköznek.

LO-S2 finale

És ismét csak ez utóbbi előtt kell megemelnem a kalapomat, hiszen a Law & Order sokkal jobban emlékeztet a való életre, mint a többi krimisorozat, ahol minden gördülékeny. Itt ugyanis nem egyszerű megszerezni a bírósági engedélyeket, bemutatják, hogy az ügyész, hogy próbálja meggyőzi a grand jury-t, hogy megvizsgálhasson számítógépeket, hogy aztán zsinórban fityiszekbe fusson bele. Ja, és mindezt valóban érdekesen mutatják be, érzelmeket kiváltva a nézőből.

Dr. Emil Skoda is visszatért pár epizódra

Dr. Emil Skoda is visszatért pár epizódra

Tisztességes lezáró rész volt (6,5/10), egyedül a csavart hiányoltam a végéről, azt a Law & Order-es, utolsó másodperces, rohadtul elgondolkodtató gyomrost, amitől az ember fejében marad egy ideig az epizód. Azért annyiban hasznos lehetett a sztori, hogy az amerikai nézők megtudhattak egyet, s mást a tanárok viszontagságairól. Ja, és az általam sokszor kárhoztatott Sam Waterston most sem szerepelt sokat, de a fő jelenete azért ütős, már-már jackbaueri volt.

A Law & Order tehát örökre véget ért, ember nincs itthon, aki minden részt végignézett, így nem is fog annyira hiányozni, hiszen a régebbi epizódokat bármikor újra lehet nézni, főleg most, hogy bekerültek a Hallmark rotációjába. Az mindenesetre nagyon jellemző volt a sorozatra, hogy ebben a részben az a Paul Schulze vendégeskedett ügyvédként, aki korábban már hatszor tűnt fel a sorozatban, s az IMDb szerint mindig más szerepben. (Persze a dátumokból ítélve ez nem valószínű, hogy igaz, de a 3-4 karakter akkor is biztosan megvolt.)

4 hozzászólás Ne habozz!

castro - 2010. 06. 05. 17:19

… és ezzel tényleg vége egy korszaknak. Ez a Jeremy Sisto-Anthony Abderson páros annyira már nem volt az igazi, a korábbiak jobbak voltak, de a L&O feeling azért megvolt.
Azért nem volt ritka, hogy a személyes szálak is becsúsztak (pl. Briscoe lánya), a CI a másik véglet, mikor Goren esetében talán túlságosan is személyes lett.
Jó lenne, ha a Hallmark megvenné az egészet (most leálltak a 8.évad végénél, jövő héttől ismétlés)

symor - 2010. 06. 05. 19:30

Én speciel sajnálom a történelmi évad elmaradását. Nekem a Law & Order sorozat jelentette a televíziós kiskorúságom végét. Elég későn ment anno a Tv2-ön és először maradhattam fenn megnézni egy ilyen sorozat epizódjait.

Nem az a ’90-es évek végi Rex felügyelő színvonal volt, hanem valami egészen más, jobb annál. A leghitelesebb és legdrámaibb ábrázolásának tűnt, akkori fejemmel, a bűnözés elleni harcnak, amelynek vannak keserű, vesztes pillanatai, szakszerű felderítések és tárgyalások sorát bemutatva.

Megszerettette velem a bűnügyi krimit, a jogi drámát, egyszerűen felnőttebbé tette az igényeimet ezzel a műfajjal kapcsolatban.

Akkoriban Michael Moriarty volt a vezető ügyész és számomra becsületbeli példaképét adta remekül játszott szerepével egy jogharcosnak. A tejfelesszájú Chris Noth, aki még korántsem volt Mr. Big, mint energikus fiatalabb nyomozó és a terebélyes, ironizáló George Dzundza remek zsarupáros volt, azelőtt még sohasem látott emberséggel és profizmussal licitáltak egymásra és nem váltak magamutogatóvá (divatfrizurával, sportkocsival, színes zakóval), ők igazi nyomozónak tűntek.

Az Esküdt ellenségek volt nekem az első igazán hiteles megközelítésű sorozat. A később Dzundza-t leváltó Paul Sorvino távozását előkészítő epizód máig a legemlékezetesebb sorozatbeli ábrázolása a drogkartellek elleni szélmalomharcnak számomra, és az egyik legkegyetlenebb sorozatrész-zárójelenettel is ez rendelkezik.

Az eredeti széria sokáig kimaradt ezután az életemből, a Hallmark hozta vissza először a spin-offokkal, az egyikben az egyszerűen zseniális medve, Vincent D’Onofrióval (CI) és még később Meloni és Hargitay (SVU) jól működő párosával.

Most ismét láthatom az eredeti sorozatot is, sajnos csak a 8. évadtól a Hallmarkon Benjamin Bratt-tel, Sam Waterston-nal. Az utolsó előtti szériákba ezek hatására, na meg kíváncsian Linus Roache ügyészségi teljesítményére kóstoltam bele, és még mindig nagyon korrekt volt, klasszikus stílusban építkező széria.

Ha elképzelem mennyien jelentek meg ebben a sorozatban és a spin-offokban, felsorolni is nehéz. Legvégül ide teszem, milyen lenne egy időn és spin-offokon túlmutató Law & Order szereposztás szerintem, pár csoportképpel.

Ügyészség:

-Főügyész: Michael Moriarty (Ben Stone), -ügyészek: Linus Roache (Michael Cutter), Stephanie March (Alexandra Cabot)

Nyomozók:

Vincent D’Onofrio (Robert -Bobby- Goren), Mariska Hargitay (Olivia Benson), Chris Noth (Mike Logan), Dennis Farina (Joe Fontana) – rendőrkapitány: Dann Florek (Donald Cragen) – mellékalak: Richard Belzer (John Munch)

Bűnügyi pszichiáter: J. K. Simmons (Dr. Emil Skoda)

http://farm1.static.flickr.com/181/475505633_710eb2e510_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3516/3229536013_c22d10f33c_b.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3321/3229524311_f436d5a657_b.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3299/3229445295_c6fd1db1c2_b.jpg

http://blog.newsok.com/television/files/2009/09/Law-Order-1-1024×850.jpg

http://www.elisabeth-rohm.com/home/images/stories/vanity-fair-law-and-order-portrait.jpg

http://images.fanpop.com/images/image_uploads/2006-L-O–SVU—-CI-Cast-law-and-order-svu-62454_1600_1042.jpg

Köszönöm winnie, hogy kitetted ide ezt a posztot, így legalább elbúcsúzhattam!

castro - 2010. 06. 06. 09:18

az utolsó kép már egy jó ideje az alapértelmezett képernyőm a számítógépen … zseniális montázs

symor - 2010. 06. 06. 17:08

Neked is csak ilyen magazin scaan formátumban van meg az utolsó montázs, vagy rendes minőségben és nagy felbontásban, mert úgy sehol sem találtam.

Ha jobb ennél a minősége megköszönném ha belinkelnéd ide.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz