login |

The Cleveland Show: vége az 1. évadnak – írta Flankerr

2010. 06. 10. 20:19 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: 2009/10 finálék, kritika,

Amikor először olvastam hogy Seth MacFarlane több évre szóló 100.000.000 dolláros szerződést kötött a Fox-szal, megrögzött Family Guy és American Dad-rajongóként szinte örömtáncot jártam. Később kiderült hogy a Family Guy spinoffjaként pont annak legsótlanabb karaktere, Cleveland „szájbantejmegalvós” Brown önálló kalandjait követhetjük nyomon, elszomorodtam és az első promók sem győztek meg. Bezzeg a Fox-nál biztosra mentek, (kiindulásként idén 2 résszel több Cleveland volt mint Family Guy) és még a vetítés előtt berendeltek egy 13 részes második évadot, amit a később a korrekt nézőszám miatt 22-re egészítettek ki.

A pilot, valljuk meg, elég gyenge lett, és a kinti kritikusuk sem tapsikoltak örömökben – teljes joggal. Abszolút áthallásos, mondhatni sablon MacFarlane-karaktereket látunk: kutya/UFO helyett medve, buta középiskolás gyerek helyett kövér iskolás gyerek, kemény, csinos fehér feleség helyett, kemény, még csinosabb afroamerikai feleség, szexmániás szomszéd és barát helyett déli redneck, alulfizetett játékgyári munka helyett alulfizetett kábeltévés meló.

Még a Stewie-t váltó Rallo karaktere lett a legjobb, a tuti 70-es évekbeli néger gömbfrizurával, aki a világuralmat titokban a „coolság” és lazaság folyamatos kergetésével próbálja elérni, és a Meget váltó Roberta is jól hozza a csinos, környezetének állandóan megfelelni akaró MTV/MSN/Facebook generációs tinilányt. A főbb karakterek közötti egyensúlyt (képernyőjelenlét) is csak az évad második felére sikerült eltaláni, gyakran egész részekből hiányoztak családtagok.

És Seth mégis megcsinálta. Több hétig csak rutinból nézegettem a The Cleveland Show-t, el-elröhögcséltem rajta, sok örömöt azonban nem okozott, mondhatni lebegett felette a kasza. Közben lassan de biztosan feljavult, valószínű addigra értették meg a stábírók, mit is akar Seth a karakterekkel és a történettel.

Egy dolgot: a lehető legtöbb néger/fekete/afroamerikai poént elsütni, azokat a rá jellemző szatírával és iróniával, minden és mindenki “sárba taposásával” kifigurázni, és ezzel is a néző arcába vágni hogy 2010 ide vagy oda, még mindig tízmilliók élnek az USA-ban, akiket a hideg ráz ki attól hogy nem fehér az elnök. És hogy ők mekkora marhák.

joey

A sorozat kétségtelenül legszebb pillanatai azok mikor Family Guy szereplői bukkannak fel Clevelandnél. Amikor Quagmire leoltja Clevelandet és Joey-nak titulálja az például priceless. Vagy amikor Cleveland rég nem látott apja ennyit mond, miközben Rallóval beszélget: „I’m talking to black Stewie here”. Ez persze nem véletlen, az önirónia és a nézőknek szóló kiszólások mindig is MacFarlane erősségei közél tartoztak.

Rajongóként is megőrzöm hidegvérem és még véletlenül se ajánlom mindenkinek Cleveland kalandjait. Főleg az eleje gyakran vontatott és erőtlen, emiatt az egész évadot csak 6,5/10-re értékelem, hiába kúszott fel később 7-7,5-re a részek átlaga. Viszont a Family Guy-rajongóknak üzenem, hogy az anyasorozathoz hasonlóan megéri átrágni magukat az első részeken, nem fogják megbánni és jól fognak szórakozni.

Aki pedig az amerikai fogyasztói társadalmat, a konzervatív (vagy épp liberális – ők is kapnak bőven) értékeket, a média által elénk tárt idill és példaképek kifigurázását szeretni látni, tehet egy próbát a Cleveland Show-val. A többiek pedig reménykedjenek, hátha mégis elkészül Quagmire spinoffja is.

10 hozzászólás Ne habozz!

Malachi - 2010. 06. 10. 21:43

“és a Meget váltó Donna is jól hozza…” nem Donna, Roberta.

dRAGEE - 2010. 06. 10. 22:48

Szóval, megéri újrakezdeni? Én asszem, a 9 rész környékén elka…. átmenetileg abbahagytam, inkább újrakezdtem a Family Guy-t, feliratosan :)

Szerintem, kivágom szinkronosan …

Flanker - 2010. 06. 10. 22:56

Szerintem megéri, azért írtam amit írtam..:)

Lengabor - 2010. 06. 11. 08:04

OFF: American Dad kritika nem lesz?
ON: Hát nem tudom, az animációs sorik nekem szinkronosan jobban átjönnek, talán majd ez is lesz Magyarországon, de egyelőre nem veszi fel a versenyt az AD-del (FG 8. évada szerintem gyengébb lett)

leviske - 2010. 06. 11. 11:44

Neeee Neee! Quagmire-ből nem kell spinoff. :DD

underdog - 2010. 06. 11. 13:21

“70-es évekbeli néger gömbfrizurával” – no comment

Flanker - 2010. 06. 11. 13:24

Underdog: ez most egyetértés vagy kritika?..::)

szabi113 - 2010. 06. 11. 19:36

Én is kaszáltam a 7-es résznél, de ezek szerint még a 9-es sem jó. Háát nemtudom folytassam-e. Pedig imádom a FG-t és az American Dad-et :)

Quagmire spinoff viszont jöhet, bár elég egysíkú lenne :D

Nephro - 2010. 07. 07. 10:45

@leviske Deee Deee! :D Pont hogy Quagmirenek kéne csinálni egy Spinoff-ot Aazzz ütne vágna mindent poénjával XD :D

Migiri-migiri… :D XD

lárvalányhaj - 2010. 07. 22. 18:56

Szerintem hatalmas jóság a Cleveland Show, az igazat megvallva nekem jobban tetszik, mint a Family Guy. Kevésbé beteg (Peter nekem általában túl sok szokott lenni), jobban lehet azonosulni a szereplőkkel, a poénok meg vannak olyan jók ebben is, mint a másikban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz