login |

Persons Unknown – 1×03: Helyben járás, bal, jobb, bal, jobb

2010. 06. 23. 22:16 - Írta: winnie

30 hozzászólás | kategória: kritika,

Az az igazság, hogy a Persons Unknown-nal kapcsolatban jelenleg egyedül az tartja bennem a reményt, hogy olvasom, hogy van, akinek eddig csont nélkül bejön. Nekem sajnos nem. A jó pilot és a gyengébb második rész után, az 1×03 megint felezett a pontszámon, s a sorminta miatt is megajánlom a 8-as és a 4-es után a résznek a 2-est.

persons unknown 1x03 c

Persze szigorú vagyok, tudom, s ha a fenti, bánatos szemű, hosszúhajú Nora Zehetner-hasonmásra gondolok, akkor még plusz 3 pontot simán hozzáírhatnék az eredményhez, de hiszem, hogy a Persons Unknown-ban elcsúszott valami. Elcsúszott, mégpedig a karakterek szintjén

Lehet, hogy az a baj, hogy csak heten vannak, hiszen ha többen lennének, akkor valóban fogyóeszközök lehetnének növelve ezzel a téte , de így, 7 emberrel, jelenleg csak (kamu) ijesztgetések és félelem egy deka sem. (Tudom, kiderült, ez nem “az” a sorozat, ez másféle.) Főleg, hogy tudjuk sejtjük, hogy a Heteket még alaposan be akarják mutatni nekünk, hogy fel akarják fedni a titkaikat, hogy karakterizálni akarnak, s ez azt is jelenti, hogy még jó ideig biztonságban lesznek. Akkor viszont mi lesz a téttel? Ugyanis az nem tét, hogy minden részben sikertelen szökési kísérlettel próbálkoznak.

persons unknown 1x03 d

Persze lehet, hogy nem a mennyiséggel, hanem a minőséggel van a gond, mert bár a két főkópé nem zavar, de a többiek kezdenek egyre kevésbé kedvelhetővé válni. Persze lehet, hogy ez a cél és még nem mindenkit mutattak be normálisan (7 ember és 3 rész, hahó!), de ez a tényező sem segít a sorozat megkedvelésében. (Éppen ezért részemről jelenleg, csak vállvonogatás lenne egy haláleset hatása, ez megint nem jelent sok tétet. Ami nem jó.)

De a fentiektől függetlenül továbbra is a külvilági szál hozza a legtöbb negatívumot. Miért van egyáltalán? Oké, ott hoztak egy (kettő? három?) olyan, remélem nem kamu, WTF-ot, aminek hatására az ember máris másképp értelmezi a történetet, de ettől még az ide-oda való ugrálás egyenetlenné teszi a sorozat tempóját. Egy dolog, hogy számomra dögunalom a külvilág (az újságíró srác különösen irritáló), de ha érdekes is lenne, akkor is fárasztó mindig érzelmi állapotot váltani. (Kíváncsi vagyok, hogy mi a szerepe, mert ha csak annyi, hogy felvezessék a 13. részben történő külső segítséggel elkövetett megmenekülést, akkor nem fogok örülni.)

persons unknown 1x03 a

Persze továbbra is adottak a kérdések, hogy mi ez az egész, ki csinálja, mit akar, mi a közös a foglyokban, van-e áruló közöttük, stb – ezekre választ is fogunk kapni. De amíg csak kísérleti malacok a Hetek, amíg csak a pszichéjükre akarnak hatni, addig nem tudok különösebben érdeklődni.

30 hozzászólás Ne habozz!

gunnergabe - 2010. 06. 23. 22:30

Totálisan egyetértek a 2/10-es értékeléssel. Ez a rész szar volt, nincs jobb szó rá.

Wampum - 2010. 06. 23. 22:41

Megnéztem mindet, még egy részt tudok adni neki, utána eldől, de nem látok részemről sok esélyt.

Ásnak majdnem egy hétig, és pont telibevernek egy nyitható lemezt, amin még gáz is jön, ehh.

A kritika pontos, így érzem én is. Zavarnak a színészek, és ez nem jó.

Binky - 2010. 06. 23. 23:17

Valahogy nekem is ez a véleményem, nagyon jól összefoglalta winnie. A karakterek szarok, egyre inkább megutálom az összes szereplőt. az elején Janetet bírtam, de a 3. részben a többszöri hiszti kiborulása nagyon nem jött be. És tényleg az a baj, hogy kevesen vannak, szívesebben néznék egy kis kaszabolást. Így én is azt érzem nincs tét. A külvilágba való átkapcsolás meg egyenesen kiüti nálam a biztosítékot, de nagyon nagyon rossz értelemben. Minek kell ez? teljesen megtöri a vonalat. Mikor már beleélném úgy-ahogy magam a helyzetbe, el kezdik mutatni az újságíró csávót, aki egyáltalán nem érdekel, a nője, aki a főnöke is, meg pláne nem izgat. Sok a baj… Ejhhh! Pedig nagyon vártam, és a pilot egyenesen tetszett. Azóta sajnos lejtmenet. remélem lesz még felfelé. Nem adom fel!

Pocok - 2010. 06. 23. 23:23

Nálam nem feleződik. Csak egyel csökken. Első rész 6nál kezdődött. Most a 4nél tartok. Ha nem történik semmi lényeges, akkor 3nál abbahagyom.

Nagyon nem jön be ez az egy helyben topogás. Emlékeztet a Dollhouse-ra. Na azt is ez ok miatt hagytam abba… SPOILER SPOILER sokadszorra sem történt semmi, aztán jött a rész, ahol mindenki gyalogolt ki az épületből… aztán mindenki elájult, és minden vissza az alaphelyzethez. Na itt nyomtam egy kur*aanyját és kaszáltam.

Nem lesz ez így jó, ha az évadfeléig nem történik semmi. Nem fogok kibírni, következő részben muszáj történnie valaminek.

Karakterek fele érdekes. De a nők… mindig a nők, velük van baj. Mindegyikkel. :D

Lalee - 2010. 06. 23. 23:41

Most fejeztem be, mert elsőre nem is tudtam végignézni a részt. Egyszerűen minősíthetetlen, a karakterekben nincs élet, szinte semmi nem történik, de az is lassan, és egyetértek, hogy a külvilági szál a legszarabb.
Még ahol kezdtem azt hinni, hogy érdekes lesz, végül nem lett az.
Asszem nálam ennyi volt, mert ezt így tök felesleges nézni. Úgyis szól valaki, ha értelmeset kezdenek alkotni. :)

nabuk77 - 2010. 06. 23. 23:43

Hát szerintem meg egyre jobb… a gázmaszkos rész kifejezetten zseniális volt… emberek, ti nem tudjátok mi az a feszültségkeltés?

winnie - 2010. 06. 24. 00:00

az a baj, hogy a készítők nem tudják.

a maszkokban sem volt sajnos semmi feszült – többek között, azért, mert, mint említettem, nincs tét, tudjuk, hogy nem eshet bajuk a szereplőknek. meg aztán, azt sem tartottam, hogy megérkezik “sokadjára” is a Gáz, Ami Csak Van, de egyébként semmi hatása látszólag, csak szórakoznak az eregetésével. erre is gondoltam azzal, hogy a hömpölygő, esetleg kilátástalanságot sugalló hangulat megteremtése hibádzik, ilyen pár másodperces ijesztgetések vannak inkább csak a sorozatban – ez viszont nem elég. nekem nem. főleg nem feszültségkeltésnek.

Marcipán - 2010. 06. 24. 00:01

Szegény Boscorelli, megérdemelt volna egy jó kis (sikeres) szerepet!!! :((
A többit meg már a kibeszélőben leírtam… :S

Pocok - 2010. 06. 24. 00:16

Ja igen… a kinti szál. A rész végén annyira izgultam, vajon mi lesz, ki lesz az… na erre aztán nem számítottam :D

snipp - 2010. 06. 24. 10:00

engem tovabbra is csak az idegesit hogy ok tervezkednek meg minden hogy hogy szabaduljanak meg meg iesmi, de azon nem gondolkoznak h 120 kamera van korulottuk es egybol megtudjak a “tobbiek” a tervuket…

Bedlam - 2010. 06. 24. 10:33

Nálam kasza.

Marcipán - 2010. 06. 24. 10:43

snipp:
engem is ez zavar a legjobban. már két rész óta várom hogy mikor kezdik el kaszabolni a kamerákat… mert ameddig nem teszik, addig számomra tök valószerűtlen az egész.

más: a kinti szál engem egyáltalán nem érdekel, unalmas, néha már-már bosszantó. noch dazu a pasi még teljesen antipatikus is.

ttarvai - 2010. 06. 24. 12:12

Hát az újságíró srác az utolsó képkockában lesz fontos és reméljük érdekes. :)

snipp - 2010. 06. 24. 12:59

Marcipán:
a 2-ik resz vegen mikor a csaj szetlotte a kamerat, a kamera automatikusan kicserelodott… de meg ha kis is cserelodik… kezdjek mar egyszer szetverni azokat a kamerakat mert igy nekem ez a legidegesitobb dolog…

Mammut - 2010. 06. 24. 14:36

nekem tetszett a harmadik rész is

Mike - 2010. 06. 24. 15:06

Winnie! Nekem is bejön eddig csont nélkül, szóval akkor igyekszem tartani benned a reményt! =) Talán az elvárásaim jóval kevesebbek mint neked. Alapba nem vártam tőle olyan hatalmas “mozgásteret”, valószínűnek tartottam azt, h kb. ennyiről szól az első pár rész, h sikertelen szökések. A játszadozásra meg annyit, h hát persze, h játszadoznak velük, ez egyértelmű, h azért vannak ott. Ha olyan szinten menne a játék, mint a saw-ban, na azt nem tartanám jónak, hisz minek néznék egy sorozatot ami a már amúgy is sorozattá vált filmet emeli be ebbe a környezetbe. Nem lehetne kivitelezni, hisz nem lehet egy sorozat adott részében

Mike - 2010. 06. 24. 15:07

végigjátszani a szinteket egy adott karakteren. A félek mindentől lihegekkel kezdve, a megtörtem, itt vagyok b.zzeg mire várszig…

Gyuri - 2010. 06. 24. 20:57

Winnie, a 2/10-zel nem értek egyet. Oké, hogy nem egy 100%os sorozat, viszont nem is tartozik a legrosszabbak közé. Ritkán szoktam egy sorozatot hétről hétre nyomon követni, de a PU-nál ezt teszem. Már most várom a jövő heti részt. Maga a koncepció megfogott, nagyon hasonló a Cube-hoz és ez egy hatalmas pozitívum. Tetszik, hogy próbálnak megszökni és agyalnak rajta folyamatosan, én is végig azon gondolkodom a sorozat közben, hogyan lehetne megszökni, mi az amit kihagynak stb. Lehet, egy kicsit lassú a történés, úgy látszódik, nem történik semmi se, de valójában az egész mögött/hátterében több van, több rejtőzik. Az egész hasonlít egy reality show-ra, mint a BB, VV vagy éppen a Discoveryn futó Kolóniára. Látszódik, hogy a fogva tartók próbák elé állítják a “bent” levőket, nézik/vizsgálják, hogyan reagálnak egyes szituációkra (spoiler: gázmaszk-méreg, tv-gyilkosság, Bennet-unoka nagymama poszter stb. spoiler vége). Vagy az is lehet, hogy az egész egy olyan hely, ahova a nem kívánatos személyek kerülnek, kvázi egy Elba sziget :d Szóval lehet itt agyalni a dolgokon és ez tetszik benne!

A nyomozós, újságírós, külvilági szál valóban nem nagyon illik bele a storyba, de csak lesz valami lényegi eleme, csak fontos valami miatt! Ezen is el lehet agyalni…

Ami miatt mégis mínusz pontokat kap tőlem a sorozat, azok a “fogyatékosságok”. Például amikor a gáz elárasztotta az egész előtermet, nem voltak képesek betörni az üveget, helyette az ajtót rángatta. Mondtam is hangosan, hogy neee, azért egy amerikai se hülye ennyire :D A másik az, hogy nem képesek azokat a hülye kamerákat pusztítani. Oké, értem én hogy a helyére megy egy új, de mégis mennyi lehet raktáron? 100, 500, 1000? 2000 kamera esetén is egy-egy személynek kb. 285 kamerát kellene összetörnie… A harmadik dolog, ami így hirtelen felötlik az, hogy miért nem képesek megnézni azt, hogy a recepciós hol alszik, oda mi van berakva? Neki adtak-e gázmaszkot stb…

Szóval maga a sorozat nem olyan rossz, ez a rész se volt rossz, meg lehet nézni, nyomon lehet követni és adnék erre a részre egy 7.5/10-et.

Korum - 2010. 06. 24. 23:40

Nekem két dolog ugrott be:
Hogy a megoldás sokkal elvontabb mint várnánk, hogy ez valami pokol és meghaltak a szereplők, vagy valaki csak álmodja, vagy ilyesmi.
A másik meg hogy ez a Joe gyerek gyanús, szerintem ő van az egész mögött.
Igen, tudom hogy a két dolog egyszerre azért nagyon-nagyon valószinűtlen :)
Amúgy nekem tetszik, bár tényleg gyengül – de még ha abba is hagynám közben, azért a megoldást elolvasom majd a spoilerek között, mert annyira azért kiváncsi vagyok.

karit - 2010. 06. 25. 01:11

Most akkor megint kezdődik a purgatóriumozás?

Marcipán - 2010. 06. 25. 18:01

snipp:
ezen én is elfilóztam, de kb csak fél percig tartott a filó. mi van ha jön helyére 3 ujabb? akkor azokat is szétverem, idő és székláb van bőven, végtelen számú kamerát pedig biztosan nem építettek be ebbe a papírvárosba. :D

harmadik eva - 2010. 06. 25. 20:23

Hát tény, hogy eddig nem tartom életem nagy sorozat-élményének, de azért nem annyira gáz, kb. a V szintjén mozog, a Flash Forwardnál jobb, a Lost 6. évadját pedig fölényesen veri.

Ugyanakkor a felvetett aggályok (vajon mennyire védettek a szereplők) jogosak lehetnek, de láttunk már olyan sorozatot, ahol szinte senki sem volt biztonságban, lett légyen bármilyen szívnek kedves főszereplő – remélem itt is meg mernek lépni mellbevágó fordulatokat.

Ha nem boncolgatom a lehetséges fejleményeket, önmagában az eddigi 3 rész nekem bejött, az esetleges logikai bakik (vagy még ismeretlen okok) ellenére.

Hunshocker - 2010. 06. 25. 23:48

Újabb képesség került elő:
– alagút építés

Ha ezek a második és a harmadik rész között ilyen alagutat tudnak építeni akkor megvan kiket kell felkérni az 5 -ös metró megépítésére :-)

legalább kiírnák hogy hány napja vannak bent.

Az viszont mennyi pénzbe kerülhetett hogy földbe ásott zsalukkal körbeépítsék a falut?

Várom a licitet, ki szerint mennyibe került ez a reallity show díszlet. :-)

Én már csak azért nézem hogy megtudjam ki az ÉPÍTŐ

winnie - 2010. 06. 25. 23:57

“legalább kiírnák hogy hány napja vannak bent.”

említették, hogy a két rész között egy hlt telt el.

Hunshocker - 2010. 06. 25. 23:58

Ami az előzőből kimaradt :-)

Metroalagutat meg gázmaszkot tudnak készíteni, illetve gázmaszkot szétszerelni, de az üvegtörés meghaladja a képességeiket.

Illetve amíg mindent a kamerák elött beszélnek meg addig nem tudom miben reménykednek.

A tábortüzet nappal rakom mert azt biztos ugy többen és jobban látják.

No de tudom nem mindenki Jack Bauer.

A TV – ben bemutatott gyilkosságnál is hol kellett a kameráknak a csávó saját lakásán elrejtve lenniük, hogy ilyen jó felvételt csináltak? Meddig figyelhették hogy mikor öli meg az asszonyt? Vagy Ő a beépített ember?

Hunshocker - 2010. 06. 26. 00:00

Winnie te mennyi idő alatt tör fel betont vagy ásol el tizen X métert? Ugy hogy az alátámasztást is megépíted :-)

winnie - 2010. 06. 26. 00:11

nem azért mondom, csak jelzem, hogy említették. első blikkre durva volt a dolog, de ilyesmibe sosem gondolok bele.

Hunshocker - 2010. 06. 26. 15:39

Én sem támadólag. De az egyik legnagyobb baki eddig….

LL - 2010. 06. 27. 00:41

Metroalagutat meg gázmaszkot tudnak készíteni, illetve gázmaszkot szétszerelni, de az üvegtörés meghaladja a képességeiket.

Illetve amíg mindent a kamerák elött beszélnek meg addig nem tudom miben reménykednek.

A tábortüzet nappal rakom mert azt biztos ugy többen és jobban látják.

Ezek nagyon tetszettek :-D

Nekem még az jutott eszembe, miért nem szerelik le az ajtókat. Akkor nem kellene félni, hogy beragadnak, ha elkezd ömleni a gáz. Mondjuk miközben a kamerákat verik szét :)
Bár van egy olyan érzésem, hogy a videónézők megakadályoznák valamilyen módon, ha elkezdenének törni-zúzni.
A recepcióst én addig verném minden nap, amíg mozog. Biztos őt is zsarolással vagy vmivel sakkban tartják, de kiderülhetne már lassan, mi van.

marcilu - 2010. 06. 27. 15:47

Nekem nagyon Harper’s Island érzésem van ezzel a sorozattal. Ugyanúgy remek minisorozat-ötlet, és ugyanúgy totálisan el van cseszerintve. És ugyanúgy végignézem mindennek ellenére. És nézés közben megállapítom, hogy mennyivel jobban meg lehetne csinálni… Egy részt arra szentelni, hogy szétverik az összes kamerát, de a “rendezők” túljárnak az eszükön végül, láthatatlan kamerákkal, vagy mittudomén. Közben karakterépítés, a szereplőknek megmarad a titokzatos háttere, de legalább elérik, hogy érdekeljen is. (Az első rész óta eszébe jutott bárkinek is, hogy Joe miért titkolózik? Mit követhetett el szöszi az apja ellen?) Egy részben eljátszani, hogy folyamatosan őrségben van valaki, figyelve, hogyan mozognak a kínaiak, a recepciós, jön-e éjjel valaki eltakarítani a romokat, amit napközben gyártanak. Közben további karakterépítés. Mert ha már 7 főszereplőnk van, és marad is jó ideig, igazán lehetnének jobban megírtak. Hogy mondjuk tényleg sajnáljam, mikor valaki elhullik a 8. részben.
Nézem, nézem, mert birka vagyok, de rohadjanak már meg az írók!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz