login |

Pilot-mustra: The Gates – 1×01

2010. 06. 25. 16:15 - Írta: winnie

26 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Tudjátok, The Gates = természetfölötti lények a kertvárosban. Ráadásul a kertváros itt valódi városként funkcionál, zárják a kapuit, a lakóknak külön üzleteik vannak, hogy még vásárolni se kelljen messze menni, a Kapun belüli rendőrség pedig kismillió kamerával figyeli, hogy ki rosszalkodik. Persze nem sokan rendetlenkednek, nem is csoda, hogy a bűnözés Odabent szinte nem létezik. Kár, hogy az első percekben azonnal látunk egy gyilkosságot.

THE GATES – 1×01 – 5/10

The Gates - 1x01 a

Utána pedig megérkezik az új főrendőr átvenni nyugdíjba ment kollegája székét, s mivel ő kívülálló, hirtelen sok minden gyanús lesz neki. Ezerszer (értsd: ötször-hatszor) látott sztori, a néző a jövevény szemén keresztül ismeri meg az új környezetét. A gond az, hogy ezen megoldás hátulütőket hordoz magával: például az újrendőrnek biztos nagy WTF lesz, ha rájön, hogy XY vámpír – nekünk viszont nem. Ergó nagyon le fog maradni hősünk a nézőtől, s miközben ő vért izzadva talál egy fura dologra utaló bizonyítékot, mi újabb 4 fura jelenségnek leszünk tanúi és nem fog izgatni a rendőr felfedezése.

A másik gond akkor jön elő, ha a néző nem egyszerű néző, hanem junkie. Mi ugyanis tudjuk, hogy csak 8 13 részt kap a sorozat, szinte kizárt a folytatás. Márpedig ez azt is jelenti, hogy ha adott egy közösség, adott sok ember sok titka, sok felfedeznivalója, mindenféle múltbeli esemény, kvázi egy teljes mitológia (amit mindegy, hogy előre megírtak vagy sem), akkor ez a pár epizód még a felszín megkaparására sem elég. A The Gates-ben pedig mindez benne van, egy valódi sorozat lehetősége is frankón körvonalazódik, azonban minden, ami kifejtést igényelne, a beindulásra váró események, időt igényelnek.

The Gates - 1x01 c

(Ez a megállapítás rímelhet egy korábbi kritikámra is, de a Happy Town 8 részével kapcsolatos sirámom másféle volt, ott az zavart, hogy kvázi a nulláról megismerünk 30 karaktert és 8 rész alatt már le is zárják a fősztorit. Itt nincs fősztori, csak a múlt sok titka és a mitológia, amit viszont, a jelen történéseivel párhuzamosan visszamenőleg is érdemes feltárni. Talán neki fognak kezdeni.)

Ja, hogy nem csak kombinálnom kéne, hanem véleményt is írni? Hmm. Semmi különös nem volt a pilot, nem okozott fájdalmat a nézése, simán benne van egy jó sztori is, csak sajnos igazából eredeti elemet nehéz találni a The Gates-ben – vagy, ha van, még nem mutatták be nekünk. Oké, két mellékszereplő izgalmasnak tűnik (a füves csajok), meg egyébként is, szinte az összes lakóban ott a potenciál karakterszinten (kiemelkedő figura azonban nincs köztük), azonban a két, vagy, ha az egész családot nézzük, négy főszereplő teljesen semmilyen, főleg a renitens apuka, aki teljesen tipikus, és értelmetlen dolgok végrehajtására hajlamos. (Ahogy nézem a kisebbik lány nem állandó szereplő, így ő nem fog sok saját sztorit kapni.)

The Gates - 1x01 b

De a sok klisé, panel, ismert elem egymásra pakolása ellenére is érdekel, hogy meddig fog tartani a látszólagos jólfésültség, s mikor kezdenek mutatkozni az első repedések. De, persze, ha ajánlani kéne, akkor ezerszer a Desperate Housewvies első szezonja, mert a felütés hasonló (mínusz a természetfölötti, plusz a humor), de a központi rejtély érdekesebb. Itt egyelőre az egyik gyilkosság megoldását mi már ismerjük (újrendőr még nem és a sztori a nyomozásról szól), a másik csúnyaságot meg el lehet intézni azzal, hogy “biztos, az egyik természetfölötti lény tette. És?”. Ergó kéne valami, ami a bontakozó szappanhabzáson kívül beszippantja a nézőt.

120476_D_0204r6

26 hozzászólás Ne habozz!

xexxx - 2010. 06. 25. 16:21

Magyar cím jóslata: Titokzatos lények kisvárosa

Wiiktor - 2010. 06. 25. 16:55

:D:D

Shawn - 2010. 06. 25. 17:01

hát pedig itt tiszta 13 epizód lesz, a Scoundrels a 8-as…

winnie - 2010. 06. 25. 17:07

ott a pont.

Amy88 - 2010. 06. 25. 17:26

Tegnap en is megneztem es eleg nagy csalodas volt. Meg egy-ket reszt megnezek hatha jobb lesz de valahogy abszolut hidegen hagynak a szereplok es hogy mi tortenik majd veluk.

Wezir - 2010. 06. 25. 17:52

Eddig tetszik, nyárra pont jó.

Shawn - 2010. 06. 25. 17:54

hát pl. a True Blood is elég sz*r volt az elején, már bocsi… nehéz volt ráhangolódni…

Maniac84 - 2010. 06. 25. 18:30

Olyan semmilyen volt ez a pilot. Mintha a történet rovására most mindenkit az arcunkba akartak volna tolni 40 perc alatt. Így rövid időn belül ki is derült, hogy vámpírok, vérfarkasok, meg boszik tutira vannak. Valamint az is, hogy minden más karakter érdekesebb mint a főszereplőnek tűnő rendőrbácsi. Mindemellett az összetevők megvannak ahhoz, hogy valami érdekesebbet kotyvasszanak belőle a részek előrehaladtával. 6/10
Egyelőre a True Blood aktuális része után jó lesz levezetésnek.

Wiiktor - 2010. 06. 25. 20:32

Még egy vámpíros sorozatot sem néztem, de ez nagyon tetszik. Plusz remekül ábrázolja a tipikus női jellemet :D 8/10, a zsarubácsi túl klisés, azon kívül rendben van nyárra.

BenceS - 2010. 06. 27. 13:10

Nézném, ha nem lenne ilyen kevés részre kiírva.
Még mindig nem tudtam kiheverni, hogy a Happy Townt két résszel a vége előtt lőtték le. Még ha rossz is volt a sorozat (nekem a zsáner szerelmesének nézhető kategóriába esett), akkor sem szép dolog így kitolni azzal a cirka 1 millió nézővel, akit érdekelt volna hogy ki az a nyomorult Magic Man. Kösz, ABC.

Bocs az OFF-ért.

winnie - 2010. 06. 27. 13:41

“Nézném, ha nem lenne ilyen kevés részre kiírva.”

minden sorozat 13 résszel indul, csak annyi a difi, hogy itt tuti elkészült 13 és, hogy azon kívül kis valószínűséggel lesz folytatás.

“, akkor sem szép dolog így kitolni azzal a cirka 1 millió nézővel, akit érdekelt volna hogy ki az a nyomorult Magic Man. Kösz, ABC.”

elérhető lesz a neten. sőt, mivel streames lesz, ezért még letöltéssel sem kell bajlódnunk.

BenceS - 2010. 06. 27. 16:36

Értem, köszönöm.

(azt hiszem mégis adok egy esélyt a The Gates-nek)

Hispan07 - 2010. 06. 27. 17:08

ez csak nekem tiszta Eureka..?

Tyberius - 2010. 06. 30. 14:24

Hát nem sok kellett hozzá, hogy 20 perc után kikapcsoljam. A főszereplő totál nem jött be, sőt idegesítő, maga a szitu idegesítő, ahogy ő belekeveredik a dolgokba, a vége WTF-ocska meg már akkor nem volt WTF, amikor 5-ször elmondták korábban, hogy a régi rendőrfőnök Mexikóban van a nyugdíjazása után, a nyugdíjazásról meg tudjuk mit jelent úgy általában, szóval ez nem volt meglepetés. A csaj hall valami morgást, erre totál hihető meglepettséggel kérdezi, hogy mi volt az, nem mintha nem tudná, hogy mi lehetett akár, vagy csak kurva szarul vezették fel a karaktere és a pasija/volt pasija közti kapcsolatot. A vámpír párocska úgy ahogy érdekes lehetne, meg a boszik is, ha a rendőrünk nem jutott volna el kb fél perc alatt a vámpírokhoz és egyből a nagyvárosban megedződött ösztöneivel máris érzi, hogy a Gonosz ott van. Pfff… reménytelen. Esküm azt nem értem, hogy valszeg a régi főnök tudta, hogy mi van a városban, miért nem lehetett olyan rendőrt ide hozni, aki beavatható a lakók különleges világába, mint mondjuk az Eurekában. A csaj rendőr szánalmasan igyekszik fedezni a várost, amit nem értek, hogy a fiatal balfasz rendőr hogy-hogy nincs beavatva, vagy ha be van avatva, akkor az meg miért akarja mindenáron kirobbantani a balhét, hacsak a vámpírokkal nincs valami különösebb gondja… Szóval ez így unalmas volt és rém gyenge.
A nyári felhozatalból egyedül a The good guys és pretty littla liars teljesített nézhető szinten, a persons unknown iszonyat foss és érdektelen a scoundlers sem annyira érdekes (bár attól nem is vártam hogy az legyen) és hát ez is csalódás, pedig nem is voltak elvárásaim..

patkany01 - 2010. 07. 24. 01:23

Wiiktor:: Angle és Buffy a vámpírok réme c. sorozatok ami talán a témában neked megfelne. régiek de én anno nagyon szerettem.
Hispan07:: Igen eléggé hasonlít az Eureka-hoz. NEW SHERRIF és tovább :: a különbség semmi több csak az hogy a The Gates ben nem high tech kötyök vannak hanem “régi” szörnyek (mentsgés: nehéz ujjat kitalálni). a The Gates-ben annyi zavar a látottak után hogy a szörnyek 85% ismeri egy sorozat fun így tudni mit fog csinálni és nem nehéz megmondani hol fog lebukni.
Három rész után csak azért nézem tovább mert a Soccubuus vonalnak kiváncsi vagyok mi lesz a vége.
Egyébként mint ezt a témát nagyonis kedvelő egyén Én kaszálom.

Theo - 2010. 07. 29. 14:06

Hát más újabb kapcsolódó cikket nem találtam, de hátha ezt is olvassák még.
Spoilers
Alakul a dolog, várható volt, hogy a seriff hamar rá fog jönni a dolgokra, és kénytelen lesz nekik segíteni, bár alapból ez a vallomása, hogy szándékosan nyírtam ki, nagyon gáz volt, meg utána is ahogy vámpírcsávó kinyírta a kiscsajt, meg a Chief alapból nem egy nagy színész eddig, meg vannak azért nagy bakik rendesen, pl hogy a kamera felvette hogy a falon átugrik valaki, de ez senkit nem zavar, bár ugye a kamera szöge alapból gáz volt, meg miért nem az ajtót nézte, de ezek már csak apróságok, és ilyenből van sok, amiket ha nagyon nem figyelsz, annyira nem zavaróak. De ezektől eltekintve a több szereplővel eddig nincs gond, sőt a sok ismert állandón kívül, lassan mellékszereplőkben is veri a mezőnyt. Bár az új vámpírok közül csak Paul Blackthorne aka Harry Dresden szerepelt többet, míg Ashby csak pár sort, Barbara Alyn Woods szintén, csak majdnem vacsora lett, míg Shannon Lucio már a föld alatt, Roger R. Cross alfalkavezér, stb. Van már minimum 6 faj, és mivel a bentlakók nagyrésze valszeg nem ember, ezért még bővülhetnek rendesen, de a Chieft vagy meg kéne tanítani színészkedni, vagy lecserélni, mert eddig ő a legfőbb negatívum.
Amúgy kinek mi tetszik, de nálam kb ez az egyetlen ami nem csak hogy esetleg darának, hanem heti nézősnek megmaradt, ellenben az 5-6 nyomozóssal szemben, persze akinek nagyok az igényei, az ne ezt nézze, bár nagyon mást se tud.

winnie - 2010. 07. 29. 14:08

ez a kibeszélő, olvassuk:) most fellelkesültem, lehet, hogy írok is egyet róla, amint megnéztem a lemaradésomat.

clark - 2010. 07. 31. 13:17

2résztig birtam,de ez a sori nagyon nem jött be,pedig volt esélye.úh felejtős lett.gyenge.az alap5let teljesen jó volna meg érdekes,de a színészek és a körítés /megvalósítás nagyon gyenege,sokkal több lenne benne.csalódás!

sawyer815 - 2010. 08. 02. 09:11

Ez olyasmi, mint a Persons Unknowns, nem?

winnie - 2010. 08. 02. 09:26

nem. abszolút nem olyan. leírtam, hogy milyen, egy kertvárosban, lakóközösségben játszódik.

anikros - 2010. 08. 09. 17:20

Ahhoz képest, hogy milyen gyenge volt az elején, az utóbbi részekkel kifejezetten elkapott. Mintha kezdene magára találni a sorozat, ha ez igy folytatódik sajnálni fogom, amikor kaszálják.

bmb - 2010. 08. 23. 12:23

mikor derül ki, hogy renew vagy cancel? a nézettsége nem annyira rossz…

claire egész jó karakter lett egyébként.

winnie - 2010. 08. 23. 12:30

a nézettsége nagyon, nagyon rossz. a start, az első rész nézettsége még úgy ahogy elfogadható volt, de most már nagyon mélyen van sajnos. persze csodák mindig vannak, de ha meg is újítják, nem lehet tudni, hogy mikor.

Maca - 2010. 10. 24. 19:33

Nekem tetszik :)

Raisen - 2015. 01. 09. 01:28

Nekem is tetszett anno. Korábban végigénztem feliratosan, most lehet újranézem szinkronosan! :)

Ripazha - 2015. 02. 12. 02:34

MEH… kifejtem Marhára Elegem van a Hülye vámpírokból/kutyává alakuló farkasokból :D okés kifejtem. MEh a twilight sikerét akarta utánozni és egy mekkora király kis szerelmi szál kisvárosi éljünk nagy szóval drámázást hoznak ki belőle ami végülis csak egy sima szappanoperás szar. Pedig még érdekelt is az ötlet, de hát ez… mehhh.
nekem ez jött le a sorozatról :/

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz