login |

Treme: az első évad után

2010. 06. 27. 21:02 - Írta: human

27 hozzászólás | kategória: kritika,

Azt tudom csak mondani, hogy David Simon ismét megcsinálta. A The Wire után megint. A Treme más, mint az, de alaposságban mégis teljesen hasonló lett. Itt nem a bűnözés a fő mozgatórugó, hanem az élet egy tragédia után.

itstreme
Ne azt a béna kínait nyomasd!

Az a helyzet, hogy a Treme nálam az év legjobb szériája lett. Meglepetést nem írhatok, mert hát David Simon miatt nem a semmiből tűnt fel a sorozat, de tartotta az író megszokott szintjét. Ez azt jelenti, hogy normális apró részletekből épül fel a nagyobb kép.

Azoknak akik most látják először a címet: a sorozat a Katrina hurrikán utáni New Orleans-ról szól. Arról, hogy miképp állnak talpra az emberek és találnak vissza önmagukhoz. Mindezt teljesen realistán, boldog, de szomorú pillanatokkal is bőven tűzdelve.

Ami külön tetszetős, hogy rengeteg helyen kikerüli a tipikus klisés húzásokat. Nyilván akadnak pillanatok, amikor tudod, mi lesz, de nem azért mert láttad ezerszer, hanem mert ilyen az élet. Viszont rengeteg tipikus írói baromság egyszerűen nincs benne. Olyanok, hogy a romantikus filmben “most visszafordulna a nő a pasiért”. Vagy “ha most visszafordulna akkor jól rajtakapná valakivel félreérthető helyzetben”. Nem. Egyszerűen történnek a dolgok, szép nyugisan, ez nem a Grey’s Anatomy.

A szinészeket nincs nagyon értelme külön éltetni, remek volt szinte mind. Jó pár szereplő akad, de a végére mindenki elégséges történetet kap ahhoz, hogy még az elején ellenszenves sorsa is érdekeljen minket. Bírom, amikor sorozatkészítők ragaszkodnak a kedvenceikhez. Bill Lawrence is vitte magával a Spin City – Scrubs – Cougar Town vonalon őket, David Simon sem tökölt amikor a Wire-ből kellett meríteni a Treme-hez. Ehhez még azt is hozzá kell venni, hogy rengeteg valódi zenész tűnik fel kisebb szerepekben, teljesen szerethetővé téve a sorozat zseniális zenei oldalát.

Az is biztos, hogy aki szerint a pilot nagyon unalmas, az nyugodtan nézhet mást. Tényleg nem mindenkinek szól a sorozat, nem is ez volt a cél vele. Még a végére sincsenek hatalmas katarzisok, durva lezárások és ezerszeres fordulatra pörgetett drámák. Inkább lassú víz mos partot, apróbb gyomrosokkal.

Pontszámilag? 9/10 lett az évad, 8-asról az utolsó részben 20 percben bemutatott hurrikán előttre történő flashback dobta fel, de valami veszettül, az nagyon adta. Ahogy már a múltkor is említettem, két hetente volt érdemes nézni egy nagyfilmnyi adagot, úgy teljesen hatott. 100 percben azért jobban elfért pont annyi a szereplőkről, hogy eleget lépjen előre a karakterük. Utólag egy nap alatt ledarálva meg még durvább lehet, egy esős napra remek nyári program.

Amit még tudni kell, hogy lesz második évad. Szerencsére az HBO nem ettől várta a legnagyobb sikert, ezért úgy tűnik, hogy a túléléshez kellő nézőszámot azért hozta a sorozat, bár lehet, a második évad lesz a végső. Amúgy erről is dumált egy interjúban Simon, érdemes elolvasni. A városba érkezős idézet meg a sorozatra is tökéletesen illik, hiszen a Treme teljesen amolyan felfedezős, nem pedig idegenvezetős sorozat.

27 hozzászólás Ne habozz!

.tnm - 2010. 06. 27. 21:25

+1. Bár én 10/10 is megadnám. Legjobb idei újonc, legjobb dráma a szezonban.

yaze - 2010. 06. 27. 21:38

Ma néztem az utolsó 3 részt, zseniális.

Egy tremet és wiret sem ismerő barátom éppen abba a részbe nézett bele amikor “ugyistudjaakilátta” szereplő utolsó jelenete volt. Itt erősködött, hogy majd visszajön meg lesz valami magyarázat. Mondtam, hogy nem, David Simon-nál igy hal meg akár a legfontosabb szereplő is.

Nagyonnagyon - 2010. 06. 27. 21:46

http://www.youtube.com/watch?v=maUAR0SsYY0&feature=related

AZ idei év kellemes meglepetése, nem hittem volna hogy ilyen komótos szélsőségektől mentes történetmesélés megélhet ..
Egy fél pirospont a HBO-nak egy egész meg a készítőknek. Mintha a 9 rész mint a röplabdában csak feladta volna a labdát az utolsó résznek, borzongató volt.

human - 2010. 06. 27. 21:58

a big chief dalt linkelje be valaki, az zseni

human - 2010. 06. 27. 21:58

yaze: jaja, ilyenek miatt is, csak azt a spoileresebb volta miatt nem írtam be felülre, amradtam inkább a tipikus romantika áthágásánál.

Nagyonnagyon - 2010. 06. 27. 22:02
napocskin - 2010. 06. 27. 22:11

Egyébként nem úgy volt, hogy 20+ részes lesz az évad? Mintha úgy rémlene, hogy IMDb-n eleinte az volt.
Nagyon jó sorozat, teljesen más, mint a többi. És a zene…

new-york-islanders - 2010. 06. 27. 22:44

Nagyon jó(l összerakott) sorozat, de minden rész egy kisebb érzelmi hullámvasút, így tényleg csak annak érdemes néznie, akit az első egy-két rész beszipantott..

spamdog - 2010. 06. 27. 22:46

Szerintem is 10/10 főleg az zene miatt.
http://songsfromtreme.tumblr.com/ itt majdnem minden szám meghallgatható!

eudaimoniac - 2010. 06. 27. 22:47

9/10, erősen

Thrasher - 2010. 06. 27. 22:48

nálam 7/10

ez bőven szubjektív, és nem is biztos, hogy értékelésnél figyelembe kéne venni, de kiakaszt néhány szereplő agyament világszemlélete, ha tényleg ilyenek arra az emberek, ha nem.
Creighton halála gány volt. nem ment az írás, valamint már nem olyan a város, mint volt? hogy az amúgy kifejezeten erős személyiségű karaktere ezek miatt öngyilkoljon, az “na ne”.
az, hogy miután egy részen át pörgették, hogy Ladonna titkolja az anyja elől a srác halált, azután ne lássuk a nő reakcióját a hírre, az meg überláma.

igazából ennyi volt csak a negatívum, egyébként egészen jó volt. a hurrikán napjára visszaemlékezés szerintem is remek húzás volt, lehetett volna hosszabb, mondjuk a most még tök fölösleges pókerjátszma kárára.

symor - 2010. 06. 27. 22:56

Nincs érdemben túl sok hozzáfűzni való. Ez nem tévé, ez David Simon!

Milyen lenne ha csinálna egy kórházsorozatot, a második legnépszerűbb szakma-szériatípusba belekóstolva, hogy aztán ugyanazt mondhassuk az összes silányabb komoly drámai próbálkozásra, mint az előzőek alapján:

Jó-jó kis zsarus sorozat, szép pillanatokkal, még ha nem is egy Wire!

Nagyon megható, lelkesítő és elismerésre méltó drámasorozat, majdnem olyan jól sikerült, mint a Treme!

Érzelmes, őszinte, kórboncnoki pontossággal kibontott karakterek, Simon bemutatta milyen kegyetlen, kétségbeejtő ugyanakkor felemelő pillanatok vannak az egészségügy katedráján! – ez nem a Grey, ez Simon új mesterműve.

Parci - 2010. 06. 27. 23:48

no, akkor ezt felvésem a listára… thx! :)

Tyberius - 2010. 06. 28. 00:00

Még hátra van az utcsó rész, de nálam nagy kedvenc a Treme.

Wini - 2010. 06. 28. 01:29

Kavarognak bennem a gondolatok. 10/10. The Wire után még egy mestermű. Félelmetes, hogy 10 rész alatt sikerült elérni, hogy minden karakter sorsáért végig izgultam. Sajnos ez rétegsorozat, de mi, akiknek tetszik, minden percéért hálásak lehetünk, hogy egyáltalán van ilyen.

Szerintem ezt a sorozatot, akárcsak a The Wire-t az unokáink már tanulni fogják. Nem akarom piedesztálra emelni DS-t, de fenemód megérdemelné.

A színészi játékról is csak szuperlatívuszokban tudnék beszélni. Nem akarok senkit se kiemelni, mert annyira nem értek hozzá, de engem 10 rész alatt New Orleansba költöztettek, fejben biztos.

Ez a sorozat ahogy human is írta még jobb lenne darálva, remélem a 2. évadnál kibírom, hogy ne nézzem hétről hétre.

Melkor - 2010. 06. 28. 17:29

5/10.

renato - 2010. 06. 28. 20:24

nah ti nem tudom mit néztek, de ez sehol nincs egy dróthoz képest. műfajfüggetlen képes vagyok imádni elég sokmindent, de ez egy rakás f*s.

unalom a köbön, a cselekmény nagy nulla, izgulni nem is tudok értük, mert miért.

neveket nem mondok, de a srác aki kidobó volt az mimár? eljön NO-ba gürizni csak mert egy “hülye utcazenész” aztmondja neki, hogy semmit nem látott még ha nem volt ott? lol.

aztán az is elég vicces volt hogy egy rohadt mondata ki nem jött mennyi ideig a száján. mármint ami értékelhető. a kiscsávó keresése is lolos volt. kurávra nem lehetett átérezni. dögunalom az is.

jah és a szakácsnő is vicces vala, nálam az 1×09 tette fel az i-re a pontot, ennyire gagyi drámát rég láttam. esik az eső, és szegénykének odalesza bulija, és elázik és jajj.
szegényke.

biztos csóró egy kis internetre, plusz ma már van smsriasztás még magyarországon is ha vihar jön, aki ilyenből akar megélni az iratkozzon fel valamire, vagy figyelje a radart, kötve hiszem hogy pont ott ne lenne vagy “ezer”.

értem én hogy apróság, de ilyen nincs.

meg milyen az már, hogy megy az étterem, teli vannak, és mégsem termel ki elég pénzt? ez hogy a p*csába lehet egy bulizós városban? amikor még vidéken is megél nálunk hét vagy 8 kocsma. és pár fagyis vagy vendéglő?

áh, biztos nem értek a bizniszhez, de az utcán kaját árulva a mindennapos bulikon is simán jól kijöhetne, ha a zenészek is megélnek ebből.

MÁS: a zene egy nagy nulla. stilusfüggetlen vagyok pedig itt is, az elején jó volt, de aztán már kezdtem unni. a filmekben mire használják? hangulatfokozásra. ha de ha folyamatosan szól valami szar, és sokszor az már nagyon nem tölti be a funkcióját. inkább bosszant.

a forgatókönyv is nulla, értékelhető momentuma nincs, NINCS olyan amit ne láttam már 100 szor jobban valahol máshol.

Az év csalódása, gány munka, Generation Kill után ismét mellényúlt rendező barátunk.

5/10

pedig az elején tetszett. azt hittem a sztori el fog indulni valamerre. de persze nem. miért is.

amúgy meg kicsit vicc a 9/10. kritikának mindenesetre nagy nulla. ajánlónak is az, mert negativ dolgot nem sokat mond (biztos nem talált..), pedig azért akad nem is egy, amiben mindenki egyetértene nagyjából.

winnie - 2010. 06. 28. 20:28

“amúgy meg kicsit vicc a 9/10.”

az nem vicc, hiszen _szerinte_ annyi, nem azt írta, hogy szerinted. ilyen alapon vicc sok ember 1/10-e, 2/10-e, 3/10, 8/10-e és 7/10 is:)

csak jelzem, hogy van 10/10-es vélemény is, de végre, kvázi kifejtve, “nem tudom, mit néztek” módon, egy negatív is.

én speciel bele sem mertem eddig kezdeni, hiszen szinte biztos vagyok benne, hogy nem jönne be. de. nem is ezért a komment, hanem, hogy ez hogy jön össze: “unalom a köbön, a cselekmény nagy nulla, gány munka” vs 5/10. azért ez csak jelent valamit, hiszen nem sok sorozat üti meg az 5/10-es mércét egyébként sem.

renato - 2010. 06. 28. 20:38

jó nyilván igazad van, de nah. 9/10 erre meglepő. nagyon. hangulat meg minden van, de sok. az elején kifejezetten bejött nekem is.

amúgy persze hogy vicc sok ember “osztályzata”, de érted, azért nagyjából valami objektiv álláspontot is kellene nézni. (tudom olyan nincs.)

de szerintem mégis van. fel lehet sorolni egy sori előnyeit és hátrányait, azokat a dolgokat amik nem működnek elég jól, és szerintem akkor máris nem lenne meg az a 9/10.

plusz mondom, problémák, dráma, sztori, pár szereplő totál feleslegessége. gyenge mind. meg láttuk már. a 9/10 meg nálam annyit jelent majdnem hibátlan. pedig nagyon nem az. nagyon nem.

winnie - 2010. 06. 28. 20:44

igazából nem is tudok mit felhozni, mert ilyenkor a tromf az lenne, hogy nem mindenkinek szól, de te láttad a wire-t. anno volt egy cikk a reggeli hírekben, ahol valaki dettó nyomott egy negatív kritikát a treme-ről, ott is írtak hasonlókat. szóval ez is jó, hgy árnyalódik a kép, bár gondolom nem sokan vannak, akik negatív véleménnyel végignyomták, ezért itt is, mint máshol, jellenzően jó osztályzatokat kap a sorozat, hiszem a nézők írnak be.

human - 2010. 06. 28. 21:00

szerintem leírtad hogy neked miért nem tetszik, de azt mondod, hogy objektivitás kéne, erre olyan negatívumokat írsz amik objektíven nem lehetnek azok. Pl a zene: a város lényege a zene, rengeteg zenészt mutatnak akik zenélnek, így még ha nem is tetszik (én nem vagyok stílusfüggetlen, volt benne jó pár számomra rossz szám), akkor is, objektívan ez volt a koncepciója az egésznek, pont hogy nem túl sok.

A csaj a sok csapás miatt borult ki, az eső volt az utolsó csepp, tudod, mint amikor valaki nagyon mérges de csak nem kommentel csak nem, aztán látja, hogy sokaknak tetszik ezért mégis billentyűzetet ragad. Arról, hogy mennyire pontos akár itthon, vagy akár ott az előrejelzés, abba felesleges belemenni. Itthon délelőtt nem tudják megmondani, hogy délután milyen eső lesz (1-2 nagyobbat tényleg, de az cska egy apróbb eső volt a sorozatban)

“a kiscsávó keresése is lolos volt. kurávra nem lehetett átérezni. dögunalom az is.” igen, neked nem tetszett, de objetívan nézve teljesen aprólékosan és egy CSI-nél 100 valóságosabban volt bemtuatva, ahogy küzdöttek a jogi rendszerrel és a tövényes utakkal.

A kidobós srác vonal mondjuk nekem is fura volt, az például nem volt rendesne megalapozva – meg itt a drogos zongorás, le is vontam miattuk egy pontot – egyedüli rész ahol volt ordas klisé

jjtiller - 2010. 06. 29. 00:38

renatoé az év leglúzerebb kommentje, kezeket le, ezt nem lehet felülmúlni… nem akarok személyeskedni, de hány éves vagy te, hogy szerinted mindent szájba kell rágnia egy sorozatnak? A szakácsnős jelenet is arról szólt, hogy a változékony időjárás adta meg az utolsó lökést (pofont) neki, ami után eldöntötte, hogy a boldogulás miatt váltania kell… Amúgy pincérként dolgozom, és így belsősként is mondhatom, hogy szimplán naiv és buta vagy, ha azt hiszed, hogy minden kívülről “jól menőnek” tűnő étterem dúskál a pénzben. Nemcsak azért írom ezeket, mert az évad kiváló szériáinak egyikét húzod le valami szánalmas módon, hanem kommented egyszerűen nélkülöz minden racionalitást is. De a Treme-hívők legalább örömmel konstatálhatják, tényleg szükséges egy kis alapműveltség Simon munkáinak megértéséhez.

jjtiller - 2010. 06. 29. 00:45

Ja és zenei vitába, ízlés kérdésébe meg pláne nem bocsátkoznék, akiknek hozzám hasonlóan bejött a változatos zenei kínálat (mondjuk én már alapból New Orleans fanatikus vagyok, szóval e téren vállalom szubjektivitásom), azokkal megosztanék egy oldalcímet: http://neworleansstuff.blogspot.com/2010_06_01_archive.html – itt megtalálható a Treme-ben szereplő összes dal címe és előadója

Anthonz - 2010. 09. 28. 13:29

Ez nekem is nagyon bejött, tényleg rétegsorozat, de egyik legjobb tavalyi újonc az tuti.

masek - 2010. 10. 04. 22:36

most végeztem a 10. résszel.
mindent elmondtatok előttem – rétegzene, rétegsorozat, stb. én viszont pont az a réteg vagyok akit megtalált.
tényleg ritkán van a többi sorozattal, hogy csak úgy napközben, meló alatt eszembe jutnak részek-zenék-arcok.. de itt csomószor volt.
most, hogy vége, már sajnálom hogy ilyen hamar végigszaladtam rajta. reméljük a 2. évad is ilyen jó lesz!!

Thrasher - 2011. 07. 07. 20:34

idebiggyesztem, mert nincs rá jobb hely, hogy szerintem jobb lett ez az évad az elsőnél, de persze az is lehet, hogy annyira egyszerű vagyok, hogy ha valamibaen erőszak, meg gyilkosság van, az egyből jobban tetszik :D
az évadzáró meg annyira szépen volt fényképezve helyenként, hogy olyat ritkán látni.

Thrasher - 2011. 07. 07. 20:35

mármint az első évad is tetszett, de ez főleg.
csakhogytisztázzuk.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz