login |

Luther 1. évad – írta symor

2010. 06. 29. 22:09 - Írta: vendegblogger

41 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

The mind is its own place, and in itself can make a Heaven of Hell, a Hell of Heaven. The universe isn’t evil, John. It’s just indifferent. /John Milton: Paradise Lost – Alice Morgan/

Egyre jobb híre van a szememben az ánglius sorozatoknak. Némelyik brit széria csaknem a gyengém, mert abszolút összetett szórakozást tud nyújtani. Hiszen a szigetország elismert filmesei, ha épp nem klasszikus irodalmat adaptálnak, akár kultikussá váló bűnügyi sorozatokat képesek képernyőre tenni. Remekül sikerült darabokat, mint Robbie Coltrane Crackerje, Hellen Mirren Prime Suspectje, vagy legutóbb Kenneth Branagh-tól Wallander, és most, még valamivel kisebb értéken, de jó úton haladva az Idris Elba alakította Luther (itt az előzetese) készül beilleszkedni a sorba.

1(2)

A BBC bűnügyi pszichológiai drámájának főszerepében John Luther detektívfelügyelőt, London sorozatos elkövetéseket vizsgáló nyomozati csoportjának (SCU, Serious Crime Unit) tagját ismerhetjük meg. Az elhivatott Luther karrierje és magánélete éppen válságban van, mivel egy gyermekgyilkost üldözve átlépte a határt. Kikényszerítve a bűnös vallomását és egyszersmind cserbenhagyó haraggal ítélkezve felette. A döntéséből adódó fáradalmait kénytelen az elmekórtanon kipihenni, a belső vizsgálat ideje alatt, mígnem felmentve és kiszabadulva azzal kell szembesülnie, hogy felesége Zoe (Indira Varma), kényszeres jelleme miatt, elhagyta. Luther ebben a felállásban őrlődve igyekszik újra munkába állni és megmenteni valamennyit házasságából.

Luthert, intuitív tehetsége miatt sokhelyütt az angol bűnüldöző House-ként említik, pedig sokkal inkább egy bősz, megszállottan nyomozó Othello. Okos ösztönember, aki egyre inkább hajlik megkérdőjelezhető tettekre a cél érdekében. Nincs tökéletes uralma az érzelmei felett, de tehetségesen olvassa az emberi természetet és tapasztalt kopó. A bűnöst legtöbbször emiatt már az epizódok elején megismerjük, egyfajta izgalomforrást nyerve a bűn aberrációjának ábrázolásában. House-ra legfeljebb annyiban hasonlít, hogy itt is van egy öntörvényű főszereplő, elnéző felebaráttal (Steven Mackintosh) és egy gyengekezű főnöknővel (Saskie Reeves). Luther zsenije viszont nem egyedülálló a sorozatban.

2

A Luther „egyenlete” ez okból valamennyire nehéz helyzetbe hoz. Rögtön az első résznél történik egy fordulat, amely más koncepcióba helyezi az évadot, és új minőséget ad neki. Megszabva Luther útját a sorozat egyik érdekessége ugyanis az, ahogy Holmes rátalál Watsonjára, vagyis… Nem spoileresen, de az érdemes kritikáért, az előzetesek mértékében feladva egy fordulatot innen folytatom a tovább mögött.

Az első részben bemutatkozó, saját szüleivel, bestiális precizitással végző Alice Morgan (Ruth Wilson), nagyon hamar lelepleződik Luther előtt. Kihallgatása során Luther ráérez a manipulatív Alice jellemének valóságára, miszerint gyönyörűségesen eltorzult szörnyeteg. Alice-t sarokba szorítani viszont nem könnyű. A lány nem mindennapi személyiség, aki megkínzott gyermekzseniből vált szenvtelen pszichopatává.

3

Luther szubjektív nyomozati módszere miatt kialakul egyfajta kölcsönösség kettejük között, amint egymás nyomába szegődnek Alice-szel. Míg az egyikük leleplezni akar, a másik intelligensen így védekezik, és az irányítás feletti harcuk már-már szimpátiává alakul egymás kiismerésében. Kapcsolatuk így terjed ki az egész sorozatra, hiszen a maguk módján mindketten magányosak, elhibázottak és barátra vágynak. Eleinte kéretlen beleszólásuk a másik privát szférájába odáig fajul, hogy Luther már maga sem tudja igazán, hogy a veszélyes Alice a társa, vagy az ellenfele.

A briteken kívül szinte senki más nem merne meglépni ennyire szövegközpontú feszültségkeltést, mint a Luther esetében teszik, és sehol máshol nem válna be ennyire jól. Nem a látottak élménye új, hanem a benyomás, amelyet a bűnügyi éra megközelítésében keltenek. A sorozat a bűnözők gátlástalanságát olyan szépen, libabőrösen szabadjára engedi, hogy az csettintést érdemel. Pszichológiailag megterhelő bűnábrázolást kapunk, persze a tévés kereteknek megfelelően. Az elkövetők ez alatt megmaradnak hétköznapian simulékony (Paul Rhys), vagy egyszerű arcú emberek (Rob Jarvis). Nincs bennük semmi misztikus, csak kegyetlen. Sorsukban és tetteikben megismerhetjük a másik oldal motivációját, a fájdalmas kifakadásától a gyilkosságokig.

4

Luther intenzív nyomozásainak eredménye a hasonló emberi rémek után és viszontagságos magánélete feleségével, egyre inkább azon múlik, hogy tanácskozó találkáik fogantatására mennyire közelít Alice módszereihez. Ahhoz, hogy felszínen maradjon a már korábban elvesztett makulátlanságából Luther tudatosan kezd inkább szükséges, mintsem törvényes lépéseket megtenni. A sorozat legnagyobb drukkja valójában egy bűnbeesés történet, ingajáték arról, mit kell megtenni a pusztító gonosz ellen, amely leendő áldozatai között jár. Luther eleinte csupán gondolja, Alice gátlástalansága megteszi. Vajon mennyire lesz vonzó ez a fajta szabadság?

Sajnos nem kapunk kielégítő  választ. A 6 epizód egyenként 50 perce ellenére kicsit túl gyorsan halad az évad, gyorsak a személyiségváltozások, több részbe kellett volna szedni ezt a szériát. Holott nem tapasztalunk semmi rendkívülit az epizódok történetkezelésében, de máshogy, eredetien tálalják ezt a fajta „ismétlést”. Már-már színpadias megfontoltsággal. Nagyon erős jelenetek mutatják be a gyilkosságok tragédiáját és keltenek nehéz feszültséget, akár egyetlen telefonhívással (1×04). Legtöbbször a klasszikus filmiskola példáját használják a sötét hangulat fokozására, Hitchcock suspense fogását.

5

A gyengébbnek látszó zárórészek egy olyan előremenetelt vezetnek fel, hogy kellemesen fészkelődni kezdhetünk ültünkben. Amidőn Luther álnokon és közelről  érintve, egy „regényes” fordulattal megkapja saját  Moriarty-jét. A hol jobb, hol rosszabb Spooks írójától, Neil Cross-tól nem vártunk volna egy ilyen szépen levezetett sorozatot. Habár adódtak azért erőltetett fejlemények, mégis ahol a sorozat megakadna, ott színészeiben joggal bízhat, a jól teljesítő mellékszereplőktől, egészen a főszereplőkig.

Idris Elba összes tehetsége ellenére szűken talál fogást Luther megszemélyesítésére, hiába a sorozat erényei, a fő karaktert túl hirtelenre írták meg, egyensúly nélkülire. Elba rátermettségének köszönhető, hogy mégis élni kezd a képernyőn, ez az egyszerre intelligens és nervózus alkat. Létrehozza Luther gesztusrendszerét, a benne vibráló feszültségtől, egészen a zsebben tartott kezéig és járásáig. Tekintélyes erélyű figurát hoz létre, akit megsebezhet saját felelőssége súlya és annak következményei, akár az általa szeretett nőre hatóan. Luther emiatt is találhat, ilyen különös támaszra Alice-ben.

6

Régóta sejteni, hogy van valami meghatározhatatlan varázs a kvalitásokkal rendelkező brit színésznői zsánerben, amely az átlagost (külsőt és belsőt) újraformálja a szemünkben. Kiismerhetetlen, hogyan lesz a kacsaszájú, inkább csak jellegzetesen csinos arcú Ruth Wilson (Jane Eyre), Alice Morgan szerepében, egyszerre hívogató ajkú, eleven és hideg gyöngyszemű jelenség. A kettő érzület között valójában ott lehet Wilson egyénisége és színészi tehetsége, ahogy Alice-t magnetikussá teszi. Kíméletlen, de nem érzéketlen teremtéssé, akihez képest a Luther csalfa feleségét játszó, nádszálszép Indira Varma, unalmas nőalak. Kevés olyan férfi van, aki Ruth Wilson különös esszenciája folytán ne lenne szívesen egy gombostű feje Alice kezében.

Idris Elbának erőteljes és Ruth Wilsonnak fantáziaingerlő jelenléte van, így összeeresztve őket élvezhetünk egy minőségében jobb sorozatot, amelyet a felhasznált műfaji panelektől nem várnánk. Ha az írók nem a karakterekre terelnék a figyelmünket, a sorozatból kapnánk egy más produkciókban már régen megemésztett kliséhalmot, amelyet eszerint, jól megjelenített formában újra élvezni tudunk.

Mindent összevetve Luther a nüanszok (Zoe leleplezése) és a széles, néha eltúlzott gesztusok (Luther dühe) sorozata, az egyensúlyt viszont épphogy képes megtartani ezek között. Habár az évad végén kapunk egy lezárást, az korántsem olyan kielégítő, mint az építkezés volt. Ez a sorozat rövidségének haszna és kára. Megint szépet markolva a kétértelműségből, a lehetséges második évadra nézve, helyére kerülnek a bűnügyi univerzum darabkái, és Luther új és régi világának mozaikjai egy 7/10-es értéket adnak.

41 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2010. 06. 29. 22:14

1. pacsi a cracker említéséért, nagyon, nagyon régóta étlapon van már a kritikája/ismertetője, de még nem sikerült rászánnom magam.

2. és a szokásos mantrám: aki a wire-ből és innen ismeri idris elbát, az nézze meg milyen komédiában, az office-ban.

alternick - 2010. 06. 29. 23:18

ez egy fantasztikus szezon volt, minden percét élveztem
én nem éreztem túlzónak Luther kirohanásait, bár lehet csak azért, mert a karakterhez hasonló habitussal rendelkezem és teljesen megértettem őt az adott szituációkban :))

zoey - 2010. 06. 29. 23:33

Először is gratulálok az íráshoz, nagyon tetszett. A sorozat abszolút megfogott. Tetszik Luther módszere és amit symor is leírt – a gyilkosok misztikumtól mentes, egyszerűségükben kegyetlen ábrázolása. Nem hetente néztem, hanem egyszerre, darálva, így nagyon magába zárt a hangulata és nem tudom, hogy ezért-e, de abszolút meg tudtam érteni Luther viselkedését. A színész előtt is le a kalappal, nagyon jól hozta a figurát. 8/10.

ZiziZuzu - 2010. 06. 30. 02:20

èn is daráltam, és egyszerüen kész! Nekem ez annyira 10/10 mint a sicc! Idris Elba akkorát játszik Luther szerepében! 1-2 mozdulat, gesztus ugyan Stringer Bell-re emlékeztetett, de ezek gondolom Elba “védjegyei” vagy nem is tudom.
Amúgy hátborzongatóan gyönyörü, kiváló sorozat.

I want more! Ide nekem a 2. évadot!

Edge - 2010. 06. 30. 07:19

A f*s amerikai krimik után ez simán 10/10-es sorozat… imádtam végig…!!! :)

Nagyon irodalmi az elemzés, de ne dőljetek be, az író már túl sokat látott, muszály “okosakat” mondania… ;)

montanosz - 2010. 06. 30. 07:29

Ruth Wilson, imádom))

Melkor - 2010. 06. 30. 07:46

Bepróbáltam a sorit, eddig egész jó, a cikk viszont kiváló!

stevo - 2010. 06. 30. 09:28

az írás hatására bepróbálom én is vmelyik nap. Eljátszottam a gondolattal régebben, de ez végképp segített dönteni :)

Byron - 2010. 06. 30. 10:32

Hatalmas élmény volt mind a sorozat, mind ez a kritika. Köszi

Maniac84 - 2010. 06. 30. 10:39

Köszi a kritikát, felkeltette az érdeklődésem, úgyhogy a közeljövőben bepróbálom. A torrentet már be is táraztam. :)

T-Bag - 2010. 06. 30. 11:14

Elba úr ismát angol akcentussal, nem úgy mint a Drótban.

karit - 2010. 06. 30. 13:03

10/10 – érdekes, úgy látszik, nekem bejönnek a lelkizős, önszopatós sorozatok. : )

Spoiler! Egy dolog nem akar lemenni a torkomon, pláne az első képsorok ismeretében: egy ekkora igazságérzettel megáldott/vert nyomozó hogy a fenébe engedheti futni a fentebb említett pszichopata szülőgyilkost??? Ha legalább kiderült volna, hogy folyton verték, megerőszakolták – de így?

Miért nem hagyta az egyetlen olvadt “bizonyítékot” a helyén, és házkutatás során találta volna meg? Luther erkölcsébe simán belefért a cinkelt nyomok elhelyezése, itt is megtehette volna (lőszer, tartalék tár stb.) – szóval nekem ez kicsit nimbuszromboló volt, pláne, hogy utána is csak ímmel-ámmal kéregette Alice-t, szálljon már le a családjáról.

Más: sosem fogom megérteni a 6 részes évadok előnyeit. Pont mire ráharapna az ember, kapja a fityiszt. Vagy az angolok ezalatt pont rájuk unnak?

Misfits, Paradox, Strike back, Luther… csupa ínyencfalat. Vajon mikor kapnak még hatot (sic!) – ha egyáltalán.

napocskin - 2010. 06. 30. 19:06

Nagyon jó kritika, szinte minden lényeges dologra kitért. Jó volt a sorozat, még az értékeléssel is egyetértek, nálam is 7/10.

Egyébként eleinte számomra is furcsa volt ez a “futni hagyás”, amit karit említett, de szép lassan a helyére került a dolog, és Ruth Wilson elég jó volt ahhoz, hogy a végére elhitesse, miért is került be a bűvkörébe Luther. És a lelki terror is elég szörnyű tud lenni, az, ahogy pont egy ilyen kreatív elméjű embert fiatalkorában (átvitt értelemben) börtönbe zárva tartottak a szülei.

Ja, és vizuális gyönyör volt ez a sorozat, a téma ellenére.

Mann - 2010. 06. 30. 21:04

“London sorozatos elkövetéseket vizsgáló nyomozati csoportjának (SCU, Serious Crime Unit)” szerintem ez a súlyos bűncselekményekre utazó csoport.

symor - 2010. 06. 30. 21:49

Mann: Még idézted is az eredeti, zárójeles megnevezését, nem véletlenül került oda!

A magyar szakzsargonban biztosan van valami szakszerűbb kifejezés az ilyen nyomozati csoportokra, én kész vagyok elfogadni az ” súlyos bűncselekményekre utazó csoportodat”, ha belátó leszel azzal, hogy a nyelv és a sorozat epizódjainak jellegéhez minősítettem egy tőlem nem túl profi címzetességet.

symor - 2010. 07. 01. 03:05

A következő vendégírásomról szólva, karit felbujtására:

Alig találtam némi infót róla az oldalon, így rákeresve. Ebbéli “felháborodásomból” adódóan megkérdezem, hogy a Strike Back kritikáján gondolkodik-e valaki, valamennyire legalábbis?

Tudom, az In Treatmenttel tartozom, a megbeszéltek alapján, de annyira jól sikerült akciósorozatról hallgat az oldal, hogy előbbit halasztanám még pár hétig és a Srike Backet meg elvállalnám vendégkritikával, hacsak nem viszitek ti!

winnie - 2010. 07. 01. 07:52

a strike back-et eléggé terveztem, de körül nézve a felgyülemlett dolgokon, szerintem esélytelen egy ideig, szóval szerintem nincs akadálya. inkább most legyen, mint esetlegesen pár hónap múlva.

HRG - 2010. 07. 01. 20:52

Végre, köszi a kritikát, nagyon jó lett, és maga a sorozat is eszméletlenül bejövős. Idris Elba zseniális, persze maga a karaktere is nagyon jól eltalált, egy sötét foltokkal teli múlttal bíró zseni, aki 200-as Volvoval jár, és már-már szimpatikus sorozatgyilkosokkal parolázik, hogy más sorozatgyilkosokat elkapjon…nem egy tömegcucc, de megéri megnézni. Kár, hogy angol sorozatoknál eléggé esetlegesen tudjuk meg, hogy berendelték-e a következő évadot, vagy sem. Már ha valaki nem olvas persze angol sorozatos blogokat… Honnan lehetne erről infót szerezni?

Strike Back kritika jöhet! :)

Toma - 2010. 07. 09. 00:48

Köszönöm az ismertetőt, enélkül nem találtam volna rá erre a sorozatra iszonyat jó volt. 8/10 minimum főleg az utolsó két része miatt.Csak remélni tudom, hogy lessz 2. évad.

( akit érdekel itt egy kis videó amit barkácsoltam az 1. évadbol: http://www.youtube.com/watch?v=BQdZoQ495Ns )

Road Lee - 2010. 07. 09. 13:41

Huhh… a VB alatt lemaradtam a junkie olvasásával, és tessék: megint egy remek sorozatra való felhívás!
:sör:

…előbb azért a Wallander-t nyomom végig, utána jön a Luther. :thumbsup:

symor - 2010. 07. 09. 19:38

Toma, nagyon pöpec lett!

A megígért Strike Back beküldve, remélem megfelelően sikerült és olvashatjátok!

clark - 2010. 08. 06. 13:31

jó kis írás,gratula!már végig néztem és nagyon bejött,nálam 9/10 lett!kár h csak 6rész,de nincs üresjárat!várom a kövi évadot,rem berendelik!Nagyon jól játsza Elba a karaktert,én tudok vele azonosulni és pont ilyen hirtelen haragú,szenvedélyes vok,úh teljesen szimpi:D!

Puma1 - 2010. 08. 15. 19:32

Nem tudom ezt olvassa e még valaki, de meg kell kérdeznem. Várható ebből második évad?
Mert szerintem ez sori zseniális. Mindenképp jobb, mint az amerikai tucat krimisorozatok, például a CSI és társai.

winnie - 2010. 08. 15. 19:45

csekk a keresőt. még nincs infó róla.

Puma1 - 2010. 08. 17. 08:25

Használtam is a keresőt és nem találtam semmit, azért kérdeztem rá. Gondoltam elfelejtettetek írni róla vagy én írtam rosszul a keresőbe vagy valami.
Remélem lesz 2.évad. Köszi a választ.

winnie - 2010. 08. 17. 08:36

van olyan sorozat, hogy ha meglesz a 2. évados megrendelés, akkor megkapja a külön posztot, szóval tuti, észreveszed.

tomszee - 2010. 08. 26. 00:11

A második rész végén elhangzó számot felismeri valaki?

ZiziZuzu - 2010. 09. 03. 14:44

bár nem breaking news már, de berendelték a 2. évadot! király!

M76 - 2010. 12. 31. 23:47

Így éjfél előtt megnézve kijelenthetem, hogy a Luther utolsó 2 része az év legjobb sorozatos részei voltak, ilyen feszültséget egyetlen idei sorozat se tudott kelteni.

Ruth Wilson pedig hihetetlen, megbabonázó, ezt már a prisonerben is észrevettem tavaly, de itt méginkább.

santiago - 2011. 01. 26. 00:24

ááá hatalmas:) itt hallottam elöször a soriról. aztán kb két napja elkezdtem nézni most néztem meg az 5.részt hát tényleg eszméletlen most jön a finálé és nem érdekel,h reggel alig fogok tudni felkelni és melózni menni,de nem birok lefeküdni amíg nem láttam :) Köszönöm symur a kritikát mert amúgy sose találtam volna rá erre a gyöngyszemre…az angol sorozatok egyre jobbak (misfits , sherlock , luther ) van még hasonló gyöngyszem?:)

winnie - 2011. 01. 26. 00:29

“az angol sorozatok egyre jobbak (misfits , sherlock , luther ) van még hasonló gyöngyszem?:)”

vexed, vexed, vexed:) hátha bejön. vagy mostanság az accused.

itt vannak az angol sorozatos kritikáink: http://www.sorozatjunkie.hu/category/kritikak/uk/

ungabunga - 2011. 05. 11. 13:35

Egyre inkább angol sorozat párti leszek, valahogy sokkal jobban szórakoztatnak ezek, mint az amerikaiak.

Kritikával maximálisan egyetértek, igazi gyöngyszem a sorozat.

Dr, Exile, Vexed, Luther, Sherlock, Paradox, Outcasts, Vera, Luther, Zen, Thorne, Life on Mars, Ashes to ashes (“Guv pótlék”, zsengébb, mint a LoM), Hustle, Survivors, State of Play, Torhcwood, Black books, coupling megvoltak, Strike Back, Fixer, és Spaced még sorban állnak, és köszi a Wallander, cracker, Prime suspect-ért mentek a sorba.
Ha van még bármi ajánlott jöhetnek a címek, ne kíméljetek:).

symor - 2011. 06. 07. 19:28

A második évad nagyon hangulatos promója:
http://www.youtube.com/watch?v=bmy62bTeakg

Cléda - 2011. 06. 21. 14:18

kijött már az első rész. lesz róla valami visszhang?

winnie - 2011. 06. 21. 14:40

igen, de lehet, hogy csak a finálé után. nem biztos, hogy csak 1 részről érdemes.

Cléda - 2011. 06. 22. 11:23

Jól van, köszi!

naughtyL - 2011. 06. 22. 21:03

elképesztően jó volt ez a 6 rész. az utolsó kettő meg wáów. végig izgultam, pedig sejtettem mi lesz a vége.

ezt is köszönjük szépen a Briteknek:)

Dodee - 2011. 08. 20. 23:08

Egyszerűen frenetikus…

rabló - 2011. 11. 29. 09:59

Tud valaki hasonló filmet mondani nálam 10/10 és hasonló filmeket keresek

winnie - 2011. 11. 29. 10:32

sorozat. és mondanám, hogy lehet keresni a blogon, de nem mondom, csak annyit, hogy olvasd el az írást. ha mást nem, akkor az első bekezdést.

fahejember - 2013. 10. 13. 21:25

Idris Elba mint Luther annyira idegesít, hogy majdnem kaszáltam az első rész után, egy mozdulatát, egy mondatát se éreztem hihetőnek a legutolsót kivéve, ahogy minden részben tör-zúz pedig egyszerűen túl sok. A többiek nagyon jók, Ruth Wilson különösen pozitív csalódás. Sajnálom, hogy Elba játéka nem jött át, így csak 6/10

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz