login |

WTF, Leverage? Kísért Derren Brown szelleme

2010. 06. 29. 00:39 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: kritika, video, ,

Ej, mihez kezdjek veled, Leverage? Nem, nem a kasza fenyegeti, de… Szóval nem azt mondom, hogy szkeptikus vagyok,vannak tudományos alapok, alapszerűségek, meg Derren Brown is a köznépnek, de ha heist-sorozatot nézek, akkor a földön akarok járni. Egy heist-csapat biztosra megy. Erre a 3×02 vége (tudatalatti befolyásolás) és a 3×04 vége (hipnózis) olyan volt, ami cseppet se járt a földön, sőt.

Leverage-cast 03

És ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem tetszett a szokatlan megközelítésű 3×03 (a Leverage kellemesen gagyi szintjén jópofa volt és ötletes, de mindenek felett szórakoztató, főleg, mert Parker-re koncentrált), és azt sem, hogy nem volt remekül összerakva a zenére végrehajtott heist, igaz rohadtul kényelmetlenül éreztem magam a 3×04 elmismásolhatatlan végkifejlete felé tartva. De például az utóbbinál a megoldás, az iszonyatosan snassz fő trükk, majd pedig a fent említett epilógusbeli csavar, nálam rengeteg mínusz pontot és “Hogy ronthattátok el így?” gondolatok kíséretében tenyérbe temetett fejet jelentet.

Mondom, ez is egy megoldás, de ennyire biztos megoldás lenne?A 3×02-ben a számok nekem is feltűntek, a borz az angol miatt nem annyira, de biztos, hogy ezt a két tényezőt mosom össze épp olyan sorrendbe, ha egy jelszót akarok kreálni? Nem tudom, hogy Derren Brown hány próbálkozásból hozta össze az ő “trükkjeit”, de a témában (ld. 3×02) ajánlom a Mind Control két epizódjának megnézést a tovább mögött. Már korábban is akartam írni a sorozatról, de legalább most van apropó. Érdemes megnézni őket: ezt a YouTube-videót és mondjuk ezt. (Sajnos le van tiltva az embed. Ha valaki áttölti, megköszönjük.)

7 hozzászólás Ne habozz!

genzo - 2010. 06. 29. 01:24

Szeretném mindenki figyelmét felhívni hogy ez a sorozat bizony egy neagyon jó sorozat! Nálam benne van a top 5-ben! Winnie-nek abban 100%-ig igaza van hogy heist sorozatnak gyenge. Ez tény! De erre a sorozatra inkább illik az akció-vígjáték elnevezés mint a heist. Pontosítva: ez egy akciódús vígjátéksorozat heist alapokon. A karakterek miatt kell nézni és nem a sztori miatt. Mindegyikük zseniálisan van kitalálva és a színészek is nagyon jók. Sőt! Eszméletlen jók! Itt ki is emelném Parker és Hardiszon karakterét (szőke csaj/néger srác) akik egy-egy elejtett poénjá/megmozdulásán, hetekig képes vagyok röhögni.
Egy szó mint száz a Leverage három évadjából (szinte) bármelyik részt megnézheti bárki és garanálom hogy többet fog röhögni mint mondjuk a HIMYM legutóbbi évadján összesen.

bikkbakk - 2010. 06. 29. 06:14

a kondicionálás működik, azt el lehet érni, hogy nagy valószínűséggel egy adott szó-adathalmaz felhasználásával alkosson valaki jelszót, persze még úgy is millió lehetőség lenne.

A hipnózis ilyen módon természetesen nem működik, de:

nem igen emlékszem olyan heist-filmre, aminek a valósághoz bármi köze lenne, ez a műfaj csak Hollywoodban létezik, a valóságban nem. Egy átlagos első évados Leverage, az Ocean filmek, vagy a Sting sincs közelebb a valósághoz, mint ezek.

De nem is erről szólnak, hanem a táncról, a koreográfiáról.

(Ebben az esetben meg a szerethető karakterekről is.)

Szóval szerintem olyat vársz el, amit nem is kínál a műfaj:)

Mr.Blowfish - 2010. 06. 29. 11:22

Én egy évadot láttam a sorozatból, de asszem annyi elég volt. Ami a legjobban irritált, az maga a koncepció, hogy egy profi tolvaj/szélhámos csapat minden munkája karitatív alapon működik, kiváve speciális eseteket, amikor rohadtul kell nekik a pénz. Ezt nem veszi be a kis gyomrom. Utána egy évvel gondoltam adok egy esélyt a Hustle-nek. Na az viszont rohadtul bejött.

Szóval szerintem itt túl börleszkre van véve a figura, minden súlytalan, nincsenek tétek, és nincs olyan határ (mint a fentiekből is látni) ami már a “na ezt azért mégsem” kategória az íróknak.

Caleb - 2010. 06. 29. 22:24

Mr. Blowfish, én nem emlékszem olyanra, hogy rohadtul kellene nekik a pénz (eltekintve az 1×01-től persze, de azért az egy kicsit más). Csak arra ügyelnek, hogy ne a saját pénzüket adják tovább, maximum.

Winnie: “fun train” copyright John Rogers :) Ahogy már írták fölöttem is, ez egy karakterekre épülő akció-heist-vígjáték – és amúgy ha olvasgatod a fent említett úriember kibeszélőit a blogján, akkor tudod, hogy mennyi a valós alapja a dolgoknak benne, és mennyire tudják az írók, hogy mit is akarnak írni.

winnie - 2010. 06. 29. 22:27

persze, olvasom, és ezért írtam most is, vasárnap is, hogy jó szórakozás. a karakterekre épülés viszont (erre is utaltam) nem annyira a karakterizációban merül ki, hanem felületi megjelenítésben, a színészek fizikai játékában, gesztusokban, nézésekben, hanghordozásokban. mág a parker részben sem kaptam semmi extrát parkerből karakterileg.

Caleb - 2010. 06. 29. 23:15

ez valamennyire mondjuk igaz, egyedül Nate fejlődik – szerintem pont ez is az alapfelállás, hogy hogyan csiszolódik az Agy a többi profihoz.

JoHn - 2010. 09. 12. 13:16

A Leverage-nak az első évada, ahogy van, zseniális, aztán látványosan kifulladtak a duplafináléval, azóta csak a character-moment ekért nézem, ha épp nagyon nincs más tennivalóm . . .

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz