login |

Sci-fi con-ok Magyarországon – írta Miyazaki Jun – Merras

2010. 07. 01. 19:59 - Írta: vendegblogger

16 hozzászólás | kategória: magyar hírek, találkozó, ,

Cat nemrégiben beszámolt a Supernatural közönségtalálkozóról, és a kommentekben felmerült a kérdés: itthon vannak-e ilyen jellegű találkozók? Mint winnie is írta, sci-fikre volt idáig rajongói és szervezői kapacitás – és egy picike van még most is. Idén is lesz SFportal Találkozó, ahova két színészvendéget hívtunk meg – a Stargate Atlantis és a Battlestar Galactica sorozatokból. (Ez a hivatalos sajtóközleménye az eseménynek.)

Stargate-Atlantis-Dr-Zelenk

David Nykl a Stargate Atlantis egyik visszatérő vendégszereplője. A cseh színész egy népszerű cseh karaktert, Dr. Radek Zelenkát alakítja. Rick Worthy pedig sok-sok sorozatban játszott (Enterprise, Heroes, CSI), de a legismertebb alakítása talán mégiscsak Simon a Battlestar Galacticából. Mindketten július 10-én lépnek színpadra, hogy a magyar sci-fi rajongókat szórakoztassák.

Rick Worthy - BSG

Ha már felmerült a sci-fi találkozók kérdésköre, akkor némi szubjektív visszaemlékezéssel vegyítve megválaszolnám a “Hogyan számoljunk költségvetést SF-con-ra?” kérdést. A tovább mögött.

Valamikor 2000 környékén csöppentem a hazai sci-fis szervezői közegbe, akkor, amikor a Petőfi Csarnok volt a tudományos-fantasztikus közösség központi helye. Egy akkoriban nagyon pezsgő, aktív, főleg a sci-fi sorozatokra koncentráló élet volt arrafelé – a Star Trek klub a fénykorát élte, a Star Wars klubok osztódással szaporodtak (sajnos – mert ez egyben a különféle klikkek mentén való szakadást is jelentette egyben), jómagam pedig akkoriban fanatikus Babylon 5 rajongó lévén B5 klub szervezésébe vágtam többedmagammal. A PeCsa nagyrendezvénye az éves Sci-Fi Nap volt, ami nagyjából egy „csináljunk közös klubnapot!” jelleggel indult az ottani sci-fi klubok összefogásából.

Persze már akkor is többen vágyakoztunk a nagy, külföldi sci-fi találkozók után, ahol különböző sorozatszereplők léptek fel – de hát ahhoz kellett volna némi pénzmag is. Egy Sci-Fi Nap átlagos költségvetése anno kb. 200-300 ezer forint volt, amiből ilyenre nem futotta. Pedig esküszöm, az eredeti Star Trek sorozat akármelyik vörös inges zászlósának örültünk volna, amelyik a harmadik percben meghalt a képernyőn. Ezeknek a találkozóknak azért voltak abszolút hazai sztárjai: azok a színészek, akik ezekben a sorozatokhoz adták hangjukat.

Kicsivel később azért mégis sikerült magyar conon – az Átjáró Magazin által szervezett első találkozón – felléptetni egy igazi Star Trek színészt, és indításképp egy igazi nagy durranást: Patrick Stewart volt olyan kedves, és ha már itt forgatta a The Lion in the Winter című filmjét, hát ellátogatott hozzánk Glenn Close társaságában. Ingyen és bérmentve tette ezt – amúgy, mint később megtudtuk, kábé 50.000 dollár körüli tiszteletdíja szokott lenni, már ha egyáltalán elvállal egy sci-fi találkozót…, sajnos ritkán teszi.

jeanlucpicard

Amerikában, az Egyesült Államokban és Németországban a sci-fi találkozók szervezése egyébként szolid, de rentábilis biznisz, ami akár ekkora tiszteletdíjak fizetését is lehetővé teszi. Számomra az abszolút etalon a bonni FedCon, ahol úgy 3000 rajongó szokott összegyűlni – és kicsengetni az alsó hangon 100 eurós részvételi díjat a három napos eseményért.

Már csak a belépődíj képes megalapozni egy ilyen vállalkozást, de arrafelé ez már elég nagy esemény ahhoz, hogy valamelyik tévécsatorna (régebben a Sat 1 és RTL, de mióta van arrafelé SyFy, azóta inkább ők) szponzorálja, plusz a Paramount helyi képviselete is hozzájárul az anyagi sikerhez. És persze van ott 1001 árus, akik örömmel fizetik ki az asztalpénzt a megjelenési lehetőségért. Mindez már elég alapot nyújt ahhoz, hogy meghívjanak 2-3 olyan nagy nevet, mint mondjuk Edward James Olmos vagy Mary McDonnel, plusz néhány főszereplőt mindenféle sci-fi sorozatból, és még vagy két tucat kisebb szereplőt.

Nálunk – úgy tűnik – ez annyira nem működőképes, és nem csak azért, mert meglehetősen kevés magyar rajongóról tudok, aki képes lenne 28.000 Ft-ot fizetni egy hétvégéért. Azon a találkozón, amin Patrick Stewart is fellépett, és egész nap három teremben mentek a különböző sci-fi programok, vetítettünk hat különböző filmet, a belépődíj 2.000 Ft volt, és többen sokallották. Egy mozijegy már akkor is 1.000 Ft felett volt…

A magunk részéről azért próbálkoztunk a későbbiekben is, voltak itt Star Wars szereplők, például a Darth Vadert alakító Dave Prowse és a Boba Fett maszk alatt megbújó Jeremy Bulloch, illetve a személyes kedvencem, Mira Furlan (a Babylon 5 Delennje és a Lost őrült franciája). Megfordult nálunk több Star Trek szereplő, úgy mint Ethan Philips (a Voyager Neelix-e).

Mira_Furlan

Anyagilag azonban ráfizetéses volt az összes rendezvény. De miért?

Alapvetően a távolságok miatt. A legtöbb színész az Egyesült Államokban él, többnyire Hollywood környékén. Egy mellékszereplő beéri a turista osztályú repülőjeggyel, ami így is 200.000 – 300.000 Ft-nál kezdődik. Egy komolyabb név már ragaszkodik a business class-hoz, ami kb. 700 ezer és 1 millió Ft körül már vígan lefoglalható. És erre jön még rá a fellépti díj.

Azon, hogy a színészeknek van fellépti díja, sokan fel szoktak hördülni, pedig egyébként érthető dolog. Sok színésznek a conokra járás vagy a megélhetést jelenti, vagy egy nagyon komoly kereset kiegészítést a következő szerepig – sorozatszínésznek lenni nem feltétlenül egy lottónyeremény. Plusz emellett Nyugaton nem feltétlenül merül fel a kérdés, hogy miért kér fellépti díjat vagy autogram pénzt egy fellépésért egy színész – teljesen természetes dolog. Akad köztük olyan is, aki valamilyen jótékony célra gyűjt.

Hogy mekkora is ez a fellépti díj, az persze függ magától a színész személyétől is – néhány ezer dollártól több tízezer dollárig is terjedhet a skála. Van, aki nem ragaszkodik a honorhoz, de ha már Európában jár, akkor magával hozná a kedvest, a feleséget, egy jó barátot – és pénzügyileg pontosan ugyanott tartunk, mintha gázsit kérne.

Hasonló fölhördülést kelt sokaknál az is, hogy a színészek pénzt kérnek a dedikálásokért. Alapvetően ez is a kereset-kiegészítés kategóriája, de itt már üzleti megállapodások is bonyolíthatják a kérdéskört. Például majdnem minden con esetében lenne olyan lehetőség, hogy a színész nem kér pénzt az aláírásáért – csak ezt a szervező, mondjuk, nem tudja megfizetni. A mostani találkozó esetében mi például nem fizetünk fellépti díjakat a színész vendégeinknek – éppen ezért pénzért fognak dedikálni, és a teljes összeget megtartják maguknak. Nagyobb nemzetközi találkozók esetében van olyan is, hogy a szervezőé a dedikálás akár teljes összege vagy egy része.

Különböző országok különböző rendezvényszervezői gyakran fognak össze egy-egy színész meghívásának a reményében. Így az egyik legnagyobb tétel – a repülőjegy költsége – viszonylag könnyen elosztható, és kisebb fellépti díjakkal is beérik a vendégek.

Hogy valamennyire kézzelfoghatóvá váljon a történet, a mostani SFportal Találkozó egy cseh gárdával együttműködésben kerül megrendezésre, náluk egy héttel korábban lépnek fel a díszvendégek, mint nálunk. Az – olykor számunkra is ijesztő – költségek ellenére azért időről-időre szeretnénk ilyesfajta közönségtalálkozókat szervezni, mert minden nehézség ellenére jó buli. Mi is szeretünk találkozni egy-egy érdekes színésszel, és azt gondoljuk, hogy a többi rajongó is így van vele. Szóval, gyertek el a július 10-i SFportal Találkozóra, lesz sok jó program és közönségtalálkozó két jó sorozat két jó színészével. Plusz utána egy jó kis afterparty, közös VB-meccsnézés – minden adott egy kitűnő bulihoz.

Részletek és kedvezményes előregisztráció a http://talalkozo.sfportal.hu oldalon.

16 hozzászólás Ne habozz!

cat - 2010. 07. 01. 20:12

Ez nagyon érdekes volt, köszi, hogy megosztottad! Sok sikert kívánok Nektek a továbbiakban, és jó bulizást a találkozón ;)

Merras - 2010. 07. 01. 20:29

@cat, köszi szépen. :)

Mammut - 2010. 07. 01. 20:30

én valószínűleg megyek, legalábbis tervezem, csak sikerüljön beérnem magam addig a munkával

zoey - 2010. 07. 01. 20:32

Csatlakozom cat-hez – nagyon jó cikk, köszi. Régebben nagy con-ra járó voltam (főleg Szlovákia-Csehország-Ausztria vonalon), most időhiány miatt eléggé kevés maradt a listámon – sajnos ezt a rendezvényt is kénytelen vagyok kihagyni. Sok sikert!!!

Bobtoreador - 2010. 07. 01. 21:00

Csak így tovább! Előbb-utóbb Mo. felkerül erre e térképre is. :)

wroadd - 2010. 07. 01. 21:27

Csak egy javaslat, de a rendezvényre hívjátok meg a két kertv-t, hátha beszámolnának a kókuszban róla…(A következő évi promó már most kezdődik)

Shana - 2010. 07. 01. 21:30

Legutóbb, mikor én voltam Adrian Paul volt ott, és botrányos volt a fordítója nem tudott angolul, és a közönségből kellett valakinek átvennie a mikrofon,és Adrian KÉRTE a közönséget, hogy valaki segítsen már fordítani…
Akkor döntöttem el, hogy nem megyek több ilyenre… de azért csak hajrá, azóta már biztos sokat fejlődött a szervezés.

Cinzina - 2010. 07. 01. 22:03

2007-ben kint voltam a bonni FedConon, Paul McGillionért mentem. Egyedüli magyarként, fórumról megismert német és amerikai csapattal, kb. 150 000 forintból jöttem ki, a szállást a németek intézték, az utat Germanwings járattal tettem meg. A legalsóbb kategóriás jegyet vettük a hétvégére – ám csalafinta módon a fontosabb előadások (panelek) alatt szépen előre kúsztunk a nulladik sorba :D (Érdekes módon nem küldtek vissza minket a helyünkre – volt, akit inkább leültettek a díszvendégeknek szánt sorba, mert akadt üres szék.) Az autogram, a közös fotó kb 5000 forint volt, de cserébe a színészek eszméletlen közvetlenek, mókásak, tényleg értünk, rajongókért vannak ott. (Paul például olyan közel húzott magához hogy mínusz két centi volt köztünk… :P) Azért Pault és Laura Bertramot rá lehetett venni arra, hogy egy sima, gegmentes és ingyenes közös képre is mellém álljon… Számomra felejthetetlen élmény volt, nagyon szeretnék elmenni egy olyan találkozóra is, ahol több Csillagkapus szereplő is megfordul, de jelenleg a SF találkozót sem tudom kifizetni…. Pedig nagyon kíváncsi lennék rá.

Merras - 2010. 07. 01. 22:19

@Shana – Azóta szerencsére nincs ilyen gondunk, bár 2008-ban Kamper Gergőt sikerült totálisan lefárasztani, mert gyors egymásutánban három panelt is nekik kellett csinálnia.

@Cinzina – 2007-ben is volt kint egy-két magyar rajongó, idén is sikerült küldeni néhányat… amúgy tök sokan érdeklődnek a FedConról, lehet, egyszer kéne csinálni egy nagyobb közös kiruccanást. :)

Cinzina - 2010. 07. 01. 22:22

@Merras: csak azért mondtam hogy egyedüli magyarként, mert amikor a host, Mark mondta hogy Hungary, csak a mi csapatunk sikoltozott meg tapsikolt :)

Ruann - 2010. 07. 01. 23:03

Mennék, de debreceni lévén csak az utazás oda vissza 10eFt vonattal… Sajnos nem keresek olyan jól, hogy ezt megengedhetném :(

Merras - 2010. 07. 01. 23:40

@Ruann – Útitárs kereső oldalak nem jelentenek megoldást? Biztosan lehet találni olyan autósokat, akik aznap Bp-re jönnek és onnét mennek.

Pl. itt:

http://www.oszkar.com/
http://www.hazaiszallasok.hu/aprohirdetesek.php?kat=11
http://www.utazzunkegyutt.hu/

Brutal - 2010. 07. 02. 02:22

Cinzia!!! A fél karomat odaadnám hogy a csodálatos Laura Bertram-al fotózkodjak. Sőt szerintem el is rabolnám ott helyben! :DD

Ruann! Én is debreceni vagyok. Távol mindentől, mi? :)))

bruti - 2010. 07. 02. 17:19

Én megyek fel Debrecenből, ha gondoljátok elviszlek benneteket.

Cinzina - 2010. 07. 03. 12:03

@Brutal: Laura nagyon aranyos volt, nagyon tetszett neki a 250 ft-os fülbevalóm :)

Hunnenkoenig - 2010. 07. 04. 13:41

“a belépődíj 2.000 Ft volt, és többen sokallották”

A lenyeg: soherek a magyarok es megerdemlik, hogy ugy kezeljek öket mint a balkant.

Akik meg egy 79 centes iphone appot sem kepesek megvenni, inkabb lewarezoljak, azok dögöljenek meg ott, ahol vannak, ha meg jot akarnak, menjenek angliaba, nemetorszagba elvezkedni es fizessek a tizszereset. Ugy kell nekik. Nem tudok senkit sajnalni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz