login |

Pilot-mustra: Rookie Blue – 1×01

2010. 07. 09. 13:11 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

És ezennel beindulnak a rendőrjárőrös sorozatok? Általában ugyanis nyomozókat látunk sorozatokban, de idén ismét divatba jöhetnek azok a krimik, ahol a nyomozók csak mellékszereplők és a munka nagyját a rendőrautós járőrök végzik el. Tavaly volt ugye egy Southland-ünk, most elstartolt a Rookie Blue (eredetileg Copper volt a címe), ősszel pedig indul a Detroit 1-8-7, majd a Ride-Along is. De ki tudja, talán a Blue Bloods-ban is lesz járőrelem.

ROOKIE BLUE – 1×01 – 6,5/10

118505_1040

A járőrös sorozatokkal kapcsolatban mindig is szkeptikus voltam, nekem túl olschool az elképzelés (T.J. Hooker visszainteget), mindig az jár a fejemben, hogy ha nem krimis, hanem afféle akciós a megközelítés, akkor tudnak-e majd a készítők megfelelő számú érdekes, nem közhelyes sztorit kitalálni. Persze miért ne tudnának, hiszen a kórházsorozatok is folyamatosan produkálják az új betegeket, így nyilván amikor megszólal a kocsiban a rádió, mindig újabb és újabb esetekhez érkezhetnek a szereplők. De ettől még szkeptikus vagyok.

Épp ezért is lepődtem meg, hogy bejött a Rookie Blue, pedig végképp semmi extra nem volt benne. A sorozat 5 fiatal, az Akadémiáról frissen kikerült rendőrről, első napos újoncról szól, akik kapnak maguk mellé egy tapasztalt társat és mehet a kocsikázás. Mindenhol rendőrös Grey’s Anatomy-ként hivatkozzák, hiszen itt is a mélyvízbe kerülnek az újoncok, ráadásul zenére, azonban szerencsére a pilotba nem nagyon keveredett bele az érzelmi élet, főleg nem az egymás közötti. Bár azt már látni, hogy mire van sansz az Ötök esetében, hiszen feltűnt sok mellékszereplő is.

118505.STAIRS.GROUP

Amiért muszáj egy nagy piros pontot bevésnem a Rookie Blue-nak, az a főszereplők kezelése. Nem szeretem ugyanis azt, ha öten ötfelé mennek és lekezelnek öt kis ügyet, amikor mindenkivel akarnak foglalkozni, csak azért, mert sokan vannak. A pilotban az egyik újonc volt középpontban egy üggyel, ketten szőrmentén beszálltak a sztorijába, a másik kettő pedig még utcára sem mehetett, mégis megismerhettük valamennyire őket. Persze lehet, hogy végig ez lesz a felállás, a hierarchia, de ha később mindig más és más karaktert emelnek ki, elégedett leszek.

Ennyi a pozitívum, a negatívum az, hogy a sorozat túl jólfésült, és tudni előre, hogy a drámát érzelmi döntések fogják mozgatni, a tragikus történetek és nem feltétlenül a durvulások, karcos megoldások. Ráadásul a lezárást végképp elcsöppenősre alakították a készítők, pedig addigra már megkedveltem a karakter, felesleges volt még egyszer ránk hatni.

A Rookie Blue mellett nem tudok sok érvet felhozni, de valamiért betalált nálam, vagyok olyan empatikus, hogy érdekeljen 5 zöldfülű karakter sorsa, együttérzek velük. Még akkor is, ha Missy Peregrym karaktere és az első letartóztatása nem feltétlenül szándékosan túl komikusra sikeredett, s később ezt alulmúlva már idegesítően béna lett akció közben McNally figurája. Tudom, hogy újoncról van szó, de ez már túlzásnak tűnt.

ui: Csányi Sándor vajon állandó szereplő lesz benne?

Seamless,MissyGroup 5440

20 hozzászólás Ne habozz!

Csillagharcos - 2010. 07. 09. 13:39

Én nem olvastam ilyet, de nekem is elsőre ez ugrott be, hogy GA a rendőrőrsön. Természetesen kell! :)

human - 2010. 07. 09. 13:50

amikor a dühös beépített manusszal megszületett a szerelemi háromszög akkor csak a fejemet tudtam fogni.

.tnm - 2010. 07. 09. 13:55

2 rész után otthagytam, teljesen irrealisztikus szappanra redukálódott az egész

winnie - 2010. 07. 09. 13:57

én is affele hajlok:)

mentalen777 - 2010. 07. 09. 13:58

Ebben a sorozat címben is Blue. Az mit jelent a kéken kívűl? Vagy szövegkörnyezet függő? Ha már színek, nem vagyok rasszista, de mindegyik sorozatba muszáj legalább egy fekete bőrű embert is tenni. Ezt már azért csinálják, hogy ne legyenek rasszisták? :)

winnie - 2010. 07. 09. 14:00

a blue rendőrökre utal, afféle szleng.

az, hogy kinek milyen a bőrszíne, ezt nem értem. itt is minimum 3 sötétbőrű és egy nagyon fehér bőrű ember van. nincs semmi jelentősége. sok sorozatban nincs nem fehér, máshol meg van. a rasszista szó nem akkor jön be a képbe, ha minden szereplő fehér, maximum akkor, ha valaki meglepődik azon, hogy véletlenül fekete valaki egy sorozatban. ebben nem kell semmi matekot keresni, nem akarják a karakterekkel lefedni usa, vagy kanada rassz szerinti megoszlását. de vannak karakterek, amelyeket rasszfüggetlenre írnak meg, mert vannak latino, ázsiai és fekete színészek is, nekik is lehet esélyük állást szerezni.

lilike - 2010. 07. 09. 14:01

Az elején még megfogott benne valami, de… Mondjuk úgy így is van bőven néznivaló és ez a sorozat nem igazán éri meg, hogy időt fecséreljek rá. Nem szar, de nem üti meg a kellő szintet. Inkább ilyen hétvégi délutános film.

zoey - 2010. 07. 09. 15:32

“GA a rendőrsoron” – nekem is ez jött le és köszönöm, de köszönöm, nem. Kiszámítható és elég gagyinak tűnik.

Pocok - 2010. 07. 09. 15:55

Hát én is kaszáltam első rész után, pedig adtam neki esélyt.

Kovasz - 2010. 07. 09. 17:03

Hát ezek után akkor neki se kezdek, pedig a trailerek alapján várós volt (amolyan “rendőrakadémia-sorozatos”) :(

lilike - 2010. 07. 09. 20:41

Na megnéztem az eheti harmadik részt is. Sarló.

SpockCooper - 2010. 07. 09. 21:41

Egyetértek teljesen. RT .tnm 2 rész után otthagytam, teljesen irrealisztikus szappanra redukálódott az egész.
Engem az is nagyon zavar, hogy szinte minden szereplő úgy néz ki, minta egy modell-magazinból lépett volna ki. Isten nyugosztaljon, Harmadik műszak!

dupi - 2010. 07. 10. 11:50

szorry az offért, de a középső kép alapján nyugodtan elvihetnék vámpíros-rendőrös irányba :P

Bogdanyi T. - 2010. 08. 02. 20:49

Nekem nagyon tetszik!Alig vártam végre valamit,ami nem kórházas!:) Én csinálom Mcnallyt és roppant mód élvezem szinkronizálni! Nagyon jó csinálni és nagyon arik a poénok és karakterek!:)Jóóóóóóóóóóóóóóóóó!:)

Trash - 2010. 08. 13. 16:13

Nekem tetszettt.

clark - 2010. 08. 23. 13:51

megnéztem a pilotot és ennyi,nem rossz ,de annyira nem jó,h folytassam,nem igazán köt le,úh ennyi,kicsit túl irrealisztikus.

winnie - 2010. 08. 23. 13:53

mi volt a gond a realitással? az, hogy bénának, töketlenkedőnek mutatta be az újoncokat és nem szuperrendőrnek?:)

PBaddict - 2010. 08. 27. 19:25

Bevallom, ha winnie nem írja le azt az utolsó kérdést a kritika végére akkor később próbáltam volna be (lehet jövő nyáron:). A kíváncsiság nagy úr, és ha Csányira hajazó színész van benne az nálam rosszat nem jelent.(Annyira azért szerintem nem hasonlít mondjuk. :P)

Innentől lehet SPOILER.

Node a lényeg, hogy szerintem elmegy ez így nyáron szódával, csakhogy ez nem kőkemény krimi, sőt továbbmegyek nem is a nyomozás része miatt lehet élvezni, ahogyan a komoly drámának távolról sem nevezném a Rookie Blue-t, hanem mondjuk szappannak komikus elemekkel (csak míg a GA-tól néha már a hajam tépem, ettől még annyira nem :). És igen kiszámítható volt a szerelmi háromszög, meg az egyéb kavarások, de mindezek ellenére szégyen, nem szégyen, élvezem az újonc zsaruk bénázását, meg ahogy ugráltatják őket és van itt még minden karakter múltjában/életében olyan elem, amihez nyúlhatnak az írók.

Ami nekem fura, hogy hiába idegesít a főszereplő újonc (vagy direkt ilyenre van írva és akkor a karakterrel van bajom, vagy nem és akkor a magával a színésznővel, nem tudom eldönteni, melyik), valahogy mégse megy az agyamra annyira, hogy miatta ne nézném tovább. Szóval egyelőre maradok, nemsokára finálé, ha minden igaz duplán. lehet, hogy átfordulnak drámázásba a fináléra, ami még jól is elsülhet, de én személy szerint szeretném, ha megmaradna a sorozat könnyedsége (lehet, hogy rossz szó rá), mert amiatt csúszik nekem ilyen könnyen most nyáron. Persze gondolom, sokan a hátuk közepére nem kívánják ugyanazokat a vonásokat a sorozatban, amik nekem nézhetővé teszik.

Gondoltam beírok, hogy legyen egy részletesebb pozitív kritika is, lehet kövezni. :P

winnie - 2010. 08. 27. 19:42

nem kövezünk:)) jó olvasni ilyen hosszan a sorozatról.

dacsu - 2010. 09. 12. 08:35

Helló!

Nekem tetszett a sorozat! Szerintem nézhető.
Egyenlőre e szerelmi szálak is nagyon jól “megkomponáltak”, de remélem nem az lesz majd mind egyes sorozatokban, hogy mindenki mindenkivel…
Sajna gyengém a Sam típúsu pasi…:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz