login |

Sliders

2010. 07. 17. 22:44 - Írta: Desmond Wallace

105 hozzászólás | kategória: kritika, nosztalgia, retró,

Képzeld el, hogy párhuzamos világokba utazhatsz. Ugyanaz az év, ugyanaz a Föld, csak más dimenzió. Olyan világba, ahol az oroszok uralkodnak Amerikán. Vagy ahol álmaid megvalósulnak és szupersztár lehetsz. Vagy ahol San Francisco szigorúan őrzött börtön. A barátaimmal megtaláltuk a kaput. A kérdés már csak az: Hogyan juthatnánk haza?

Ilyen frappánsan foglalja össze a Sliders lényegét a 2. évad főcíme. Nem volt még hosszabb írás erről a klasszikus sorozatról a blogon, így most adunk egy kicsit a nosztalgiának.

sliders S3_group

A Sliders-ben négy ember kalandjait követhettük nyomon, számtalan dimenzión át, sok remek részen keresztül. A sorozat 1995-ben indult a FOX-on és 5 évadot élt meg, de az utolsó két évadot már a SciFi Channel mutatta be. Azonban hiába kapott a sorozat újabb esélyt kábelen, már sosem lett régi önmaga, de erről majd később.

A főszerepben Jerry O’Connellt láthatjuk, aki a fizika szakos egyetemista Quinn Mallory-ként tengeti az életét, és közben rájön arra, hogyan lehet utazni a dimenziók között – kicsit egyszerűbben, mint jelenleg a Fringe-ben. Az egyik teszt során – amikor éppen Arturo professzornak és egyik barátjának, Wade-nek, mutatja be a találmányát – egy kis malőr történik, és az instabil átjáró magával rántja őket, illetve az arra autózó énekest, Rembrandt Brownt. Így kezdődnek közös kalandjaik.

Az epizódok alatt rengeteg párhuzamos világgal megismerkednek. Némelyik fejlettebb a miénknél, de vannak természetesen fejletlenebbek is, illetve gyakorlatilag eljátszanak azzal a gondolattal is, hogy milyen lett volna a világ, ha egyes történelmi sarokpontok máshogyan alakulnak. A legnagyobb problémájuk azonban az, hogy nem olyan egyszerű hazatalálniuk. Ennek persze mi csak örültünk, mert így sok ötletes utazásban vehettünk részt kedvenceinkkel.

Cast

Most egy kicsit nosztalgikusabb hangulatban folytatom, ha valakit ez nem érdekel, ugorhat egy bejegyzést. Magyarországra 1997-ben az RTL Klub indulásakor érkezett meg a Sliders. Nem mondhatom azt, hogy a premiertől fogva követtem a sorozatot, pedig az ajánlója nagyon tetszett, de a dupla pilot már elég késői időpontban került levetítése, másnap pedig suli volt. Aztán az egyik kedves ismerősöm lelkes beszámolóinak hála, valamikor a 2. évad közepén kapcsolódhattam be a csúszásokba. Onnantól fogva engem is magával ragadtak ezek az utazások és naponta követtem a sliderek kalandjait.

Sliders quinn_arturo

Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy ez a sorozat volt az első nagy kedvencem. Lenyűgözött az egész. Mindig is érdekeltek a fantasztikus dolgok, így a dimenziók közötti utazás lehetősége is. Mégsem mondanám azt, hogy ez egy igazi scifi, inkább kalandsorozatnak nevezném, ami tudományos (vagy áltudományos), fantasztikus gyökerekkel rendelkezik.  Ha valaki még nem ismerné a sorozatot, akkor ne olvasson tovább, mert a tovább mögött már spoileresebb leszek.

Kezdetben nagyon sok jó ötlete volt a készítőknek. A kihagyhatatlan dinókat többször is elővették. De akadtak vámpírok, aszteroidák, egyiptomiak és asztrál síkok is. A legtöbb világban valamelyik szereplő találkozott a saját alteregójával, ami rendszerint nagy bonyodalmakat okozott. A csúszás megvalósítása is korrekt volt, mindig különböző ideig voltak egy-egy világban, így sokszor rohanni kellett az idővel, hogy a csúszásig megoldódjanak a problémák.

A sorozat alapjait tehát nagyon jó érzékkel alkotta meg Tracy Tormé és Robert K. Weiss. A négy főszereplő is eléggé különböző karakter, így sosem vált egysíkúvá a történet. Zsenikém (Jerry O’Connell), a professzor (John Rhys-Davies), Wade (Sabrina Lloyd) és Rembrandt (Cleavant Derricks) mind egy külön egyéniség, mind szerethető karakter – a két kedvencem mégis a két fizikus volt; a mester és tanítványa. (A vendégszereplők között egyébként olyanok tűntek fel mint Nicholas Lea, Michael York, Melinda Clarke vagy éppen Kristanna Loken.)

Sliders S3 02

Az első két rövidebb, midseason évad után a harmadjára már teljes évados berendelést kapott a Sliders – eddig tartott a fénykor. Az utolsó kettő szezon azonban már közel sem sikeredett olyan jóra. A változások már a 3. évad vége felé kezdődtek, amikor sajnos kiírták a professzort a sorozatból. A helyére érkezett egy kemény női karakter, Maggie Beckett (Kari Wuhrer). Ez még nem jelentett olyan nagy problémát, mert jelenléte nem ártott a sorozatnak, Wade mellé így csatlakozott egy újabb női főszereplő, aki még eyecandy-nek se volt rossz.

A 4. évad viszont már csak kábelen volt látható, így nyilván költségcsökkentésre is szükség volt. Sajnos ekkor már nem szerepelt Wade, helyette behozták a történetbe Quinn fivérét, Colint (Charlie O’Connell). Nagyon rossznak azért nem nevezném ezt az évadot sem, mert voltak jó részek, de messze kerültünk a korábban megszokott színvonaltól, illetve a történetbeli változások sem voltak túl jók. Ekkoriban kezdtek el túl sokat foglalkozni a – közben főellenséggé avanzsált – cromagokkal, így kissé unalmassá váltak a kezdetben még érdekes emberszabásúak.

Önismétléssé vált tehát a Sliders és sajnos már nem is sikerült megújulnia. Az 5. évadot vétek volt elkészíteni úgy, hogy a főszereplő, Jerry O’Connell is kiszállt a sorozatból. Vele együtt távozott a testvére is, így az eredeti szereplőgárdából már csak Rembrandt maradt, a két új szereplő (Mallory, Diana) pedig eléggé gáz lett. Ekkor kaszáltam el a nagy kedvencemet, mert ezt a szenvedést már nem bírtam nézni…

Sliders S3 01

Végezetül a szinkronról ejtenék még néhány szót. Remek magyar hangokat hallhattunk a sorozatban. A főszereplő hangját az egykori (sajnos már nincs közöttünk) remek szinkronhang, Selmeczi Roland kölcsönözte, de a többi szereplő magyar hangjára se lehetett szerintem senkinek panasza. Kisfalvi Krisztina, Kálid Artúr, Kocsis György, Orosz Helga és Bozsó Péter is remekül végzi a dolgát.

A lényeg, hogy az első három évad bátran ajánlható azoknak, akik szeretik a kalandot és fantasztikum világát. Ezek az évadok már megjelentek magyarul is DVD-n a Budapest Film gondozásában. Mivel epizodikus sorozatról van szó – az átívelő szál nem túl fajsúlyos – akár egy-egy részt is érdemes megnézni. Ha kedvenc epizódokat kellene megjelölnöm, akkor talán 2×03, 3×04, 3×17-18 és természetesen a pilot jutna először eszembe, a legjobb évad meg a 3. volt. A sorozat pedig – hiába rontották el a végére – örök kedvenc marad számomra.

105 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2010. 07. 17. 21:52

alapsorozat, kell-e mondanom, hogy imádom az efféle témát. (sokakkal szemben én erre kattantam rá inkább, mint a stargate-re, pedig a két sorozat nagyjából ugyanakkor indult és vázlatra ugyanolyan, mindkettőben új világokba utaznak el hőseink minden részben.)

persze szigorúan az első 3 évad, ezúttal nem mentem falnak attól, hogy itthon nem jött ki a 4-5. szezon dvd-n.

érdekes egyébként, hogy a sorozatot kvázi az vágta agyon, hogy elkezdtek átívelő szálat kreálni. (jó, nem az átívelés, csak az, hogy gyenge lett.) nekem bőven elfért volna a minden héten új világ, de bármennyire is utálok ilyet mondani, meg tudom, hogy mások írták az 1. és mások a 4. évadot, de tényleg mintha kifogytak volna a jól megvalósítható ötletekből.

“így nyilván költségcsökkentésre is szükség volt.”

hehe, itt kivételesen átlagnézőként is látványos volt például, hogy sokszor már nem mutatták a vortexet.

Desmond Wallace - 2010. 07. 17. 22:49

“sokszor már nem mutatták a vortexet.”

Meg állandóan a Chandler hotelben kötöttek ki (4. évad).

emptyhands - 2010. 07. 17. 22:57

Először is, nekem is örök kedvenc a sorozat, de mivel RTL klubon néztem az összes évadot( mind az 5öt ), pár rész kimaradt, és azt sem tudom, mi lett a vége, illetve nem vagyok benne biztos.

Szóval SPOILER-es kérdés:

Az RTL klubon amikor néztem, az utolsó rész utolsó pillanata az volt, amikor Rembrandt önfeláldozóan beugrott a vörös/piros kapuba.

Így fejeződött volna be az egész? Lezáratlanul?

Köszönöm szépen a válaszokat előre is.

S0m30n3 - 2010. 07. 17. 23:00

Jajj de jó. Kiskoromban mindig néztem ezt a sorozatot, nagyon szerettem, halvány emlékeim még vannak, soha nem felejtem el. És már várok valami új Sliders sorozatot régóta. :D Majd ha lesz nagyon sok időm, akkor biztos, hogy újranézem, de hát az nem mostanában lesz. :S Nagyon jó írás, egy nagyon jó sorozatról. És én a végéig szerettem, igaz érdekes volt, hogy hirtelen mindig találkoztak a főellenséggel, előtte meg szinte soha, meg a főszereplők kilövése is rossz hatással volt a sorozatra, az végén már tényleg kicsit szenvedős volt. Wade volt a nagy kedvencem, aztán Beckett lett a második kedvenc. :D

Lui - 2010. 07. 17. 23:03

Nagyon nagy klasszik volt ez.
A knight rider mellett ez volt az első igazi sorozatfüggőségem.
vártam délutánonként mint a messiást, bár a pilot tényleg vhogy túl későn volt, vmikor 22.00 körül. Még erre is emlékszem :D

Gyerek fejjel be voltam zsongva érte. Csináltam magamnak “időzítőt”, egy kicsit átalakított, átszínezett/ragasztott tetriszből. Kár, h nem működött :D :D

Jó is h felhoztátok, hamarosan újranézem. Bár a 4. 5. évad tényleg kínszenvedés, azt is meg fogom nézni.

Jah és Kari Wuhrer nemkicsit eyecandy :P

winnie - 2010. 07. 17. 23:05

“Az RTL klubon amikor néztem, az utolsó rész utolsó pillanata az volt, amikor Rembrandt önfeláldozóan beugrott a vörös/piros kapuba.”

az rtl is leadta? mert előbb elvileg a tv2-n ment le a finálé.

amúgy a lezárás nyitott lett (nem tudom, hogy ez volt-e az). szándékosan. nekem így jobban bejött, elképzelek nekik egy hepiendet:)

SunyiMad - 2010. 07. 17. 23:05

kicsi koromban nagy kedvenc volt (8-10 éves koromban), anyámmal együtt néztük :) már semmire sem emlékszem belőle, csak a Brown név maradt meg :D

flimo - 2010. 07. 17. 23:09

Nyomokban spoilert tartalmazhat!

Régen én is néztem, de szerintem mai fejjel már nem tetszene. Kb addig jutottam vele, hogy Arturo és Wade kiszállt, ilyen hogy Quinn öccse nem is rémlik. Azt tényleg leírhatná valaki spolieresen, hogy mi a vége.

A cromagok eredetére csak homályosan emlékszem, köze van a nevükhöz Cro-Magnonnak?

Pityuerez - 2010. 07. 17. 23:10

Igen az az utolsó rész!
Hát le is van zárva meg nem is!:-(
Nekem is nagy kedvencem volt, Bár a 4.Évaddal vége lehetett volna, ha kicsit másképp variálják az utolsó részeket!
De akkorra gondolom már bekérték az 5. évadot, és valamit megint ki kellett találni!
Nekem a Orákulum-os rész az egyik kedvenc, lehet azért mert az az egy van meg videókazettán, de főleg az idézetek miatt tetszik!
Én már csak ilyen vagyok!:-)

emptyhands - 2010. 07. 17. 23:11

“az rtl is leadta? mert előbb elvileg a tv2-n ment le a finálé.”

bocsánat, lehet hogy akkor azt már a tv2-n néztem, ebben nem vagyok biztos.

valaki, aki tudja válaszoljon lécci a kérdésemre. köszi!

emptyhands - 2010. 07. 17. 23:14

köszi pityuarez! kár, hogy az lett a vége, amikor még nem voltam nagyon sorozatfüggő, kb 12-14 éves lehettem, akkor néztem meg ezt a részt, és láttam tv ujsába, hogy no more sliders, na mondom nyátok:D

de azota már sok ilyet láttam, hogy nincs befejezése egy sorozatnak :)

Nasedo - 2010. 07. 17. 23:16

emptyhands!
Az volt a sorozat vége, amit leírtál. Nem tudom, hogy zárásnak szánták-e, vagy csak simán nem rendelték be az új évadot, de jó cliffhanger volt. :) Egyébként az RTL Klub csak az első négy évadot adta le. A negyediket még önmagában is megismételte. Azán pár évvel később a tv2 adta le az első résztől az utolsóig. Tehát az ötödik évadot nem láthattad az rtl-en, az a TV2 volt.

ldavid - 2010. 07. 17. 23:18

mindkét kerTV adta, talán az rtl hamarabb

Pocok - 2010. 07. 17. 23:19

WTF? ÉN PONT MOST DARÁLOM! Most kezdtem el harmadik évadot!

S0m30n3 - 2010. 07. 17. 23:21

Most utána is jártam, 5990 Ft-ért lehet kapni egy csomagban az első három évadot. Szerintem megéri. Bár most nem tudok ilyenekre költeni, de tuti, hogy ez az a sorozat amit meg fogok venni… Mivel jó, meg mert szerintem sok idő lenne letölteni. :D

Balee - 2010. 07. 17. 23:24

Orosz Helga hangja irtóra idegesítő volt… folyton csak a nyögések…
Nem kellett volna az utolsó két évad, főleg a két béna karakterrel…

Nasedo - 2010. 07. 17. 23:30

Orosz Helga tetszett, amíg nem ismertem Kari eredeti hangját. Utána rájöttem én is, hogy csak vinnyog.
Xpress-en 2990 Ft az első két évad és a harmadik is ugyanennyi. Tehát ugyanaz az ár mint amit S0m30n3 fent említett, csak akinek nincs annyi pénze, az így külön is beszerezheti.

Thrasher - 2010. 07. 17. 23:53

hejj, hajszálon múlott, hogy ne ezt daráljam éppen, végre angolul is, de sajna nagyon lassú volt a postás, úgyhogy majd csak később. :(
az első két évadban a kor TV-s SF-jeinek szintjéhez képest (ami bőven gagyi volt) durván kreatívak voltak, maximálisan ki tudták használni a sztori típusa miatti tényleg korlátlan lehetőségeket az írók.
aztán hjajj… a 4. évadot nem bírtam végignézni, rettenet béna lett addigra.

kíváncsi vagyok, mennyire lesz csalódás mai szemmel az eleje.

Pocok - 2010. 07. 18. 00:01

Még mai szemmel is nagyon bejön nekem. Nálam ez A SCIFI SOROZAT. A SOROZAT! Emiatt szerettem meg scifit.
Két napja kezdtem el darálni… erre jön ez a post. Ez a sors keze, én mondom! :D

symor - 2010. 07. 18. 00:06

Desmond ez egy nagyon szép emlékidézés és értékelés egyben!

A net-nélküli korszakom egyik régi időtöltésének számított a Sliders, az első évadot kötetlenül élveztem, aztán beleuntam az egészbe, idővel kicsit elcsépelté is vált.

Igazság szerint sohasem került be a sci-fi örökligába, már ami a gyermekkori fantaszta élményeimet illeti, melyben máig hatóan inkább a 2063. Űrháború és a Babylon 5 számít meghatározónak.

A Sliders tényleg csak a délutánokat foglalta el egy-egy aznapi program üresjáratát kitöltve. John Rhys-Daviest korábbról ismertem, kedvelt termetről és habitusról (Indy barátja) nem névről. Jerry O’Connell-t ebben láttam először, illetve másodszor, hiszen az Állj mellém! pufi srácát a legkevésbé sem ismertem fel benne. O’Connell-től azóta sem láttam jobbat, mint ebben a sorozatban, ez kicsit el is szomorít, de ez már akár idén megváltozhat, még aktív pályán mozog.

A legeslegjobban viszont Sabrina Lloyd hiányzik, idővel kiszállt a Sliders-ből, hozzáteszem szerintem pont jókor, de előtte nagyon megkedveltem. Hebrencs, lendületes és nagyon szimpatikus nőalakja volt a sorozatnak, mely érzést még jobban megerősített a Sports Night egyik nagyszerűen alakított szerepében. Azóta alig találkoztam vele, a Numb3rs 1. évadjának női főszerepe volt az utolsó, ahol találkoztam vele, jóérzésű és természetes szerepformálása ott a sorozat további évadjaiban nem folytatódott és nem tudom miért, senki normálisabbal nem pótolták. Sabrina Lloyd kicsit elveszett jelenség, remélem még találkozok valahol vele a képernyőn és nem lett főállású anyuka!

Jani - 2010. 07. 18. 00:08

Imádtam! Folyamatosan azt játszottam, hogy benyomom a gombot vmi távirányiton és ugortam az uj és új világokba! Ez nagyon jó sorozat volt :). Colint nagyon utáltam benne :D.

Angelus - 2010. 07. 18. 00:10

Egyik régi kedvencem :D
kb.1éve újra elővettem a dvd-t és végig néztem….talán megint előkapom a cikk meghozta a kedvem hozzá.

Jani - 2010. 07. 18. 00:14

az a baj, hogy annyira “kicsi” voltam, amikor ment, hogy sose tudtam ( lehet pont nem láttam), hogy pl mi lett a főszereplőkkel a végén :S egyiket se tudom h hazatalált e (kár h 2003tól nem tudtam néznim mikor ment a TV2-n) :D

Wolverine - 2010. 07. 18. 00:24

Ahh. A Sliders klasszikus sci-fi sorozat, ifjúkorom egyik kedvence. A professzor – Beckett cserét még megbocsátottam, de a Wade – Colin váltást soha…

cyborgwings - 2010. 07. 18. 00:25

te jó ég! szerintem a miért éppen alaszka után ez volt a második kedvenc sorozatom. leckeírás helyett ezt néztem délutánonként. emlékszem, még nagybátyámat is zaklattam vele, hogy kint megy-e még a sorozat – hogy tudjam, sokáig nézhetem-e még. :D természetesen őrülten szerelmes voltam jerry o’connellbe, amiért most jól körbe is röhögöm magam. bohó tinilány voltam, na.

remek, ötletes sorozat volt, abszolút bele tudtam élni magam ebbe a dimenzió ugrabugrába. aztán a váltásokkal az én lelkesedésem is kicsit csökkent, a végefelé már nem is igazán követtem, a fináléról itt olvastam először. most mégis kedvet érzek, hogy legalább az első három, jó évadot újranézzem. na majd meglátjuk.

Skate - 2010. 07. 18. 00:35

rtl-en anno csak random részeket láttam, mikor elkezdték a Csillagkapu előtt adni, akkor követtem az elejétől a végéig. Zavart, hogy az eredeti szereplők sorba távoztak, de mégis maradtam az utolsó részig. Élmény volt nézni, csak a cromagokból már sok volt az utolsó 2 évadban.

pg - 2010. 07. 18. 00:36

Ez hihetetlen! Épp egy hete jutott eszembe a semmiből ez a sorozat, gyorsan be is szereztem mind az 5 évadot. Erre itt is előtűnik a semmiből. Összeesküvés elméletet szimatolok, tuti a kromagok sugároztak valami telepatikus jelet. :)

kiskiraly - 2010. 07. 18. 00:42

Tényleg nagy sorozat.Volt. A sorozat sorozat vagy flimremake-ért kiállt.

Kromagos SPOILER!
A kromag átívelő szálat én se értettem.Olyan jó volt hogy csak ők rendelkeztek ezzel a technológiával. TAlán ezzel akarták volna feldobni a sztorit?
Kromagos SPOILER VÉGE!

Challenger - 2010. 07. 18. 00:56

Hatalmas kedvenc! Ha másért nem is, de ezért örök hála az RTL Klubnak, ugyanis ott ismertem meg. Szinte az elejétől néztem. Emlékszem egyik nyáron nem akartam elmenni a szülőkkel nyaralni, mert akkor nem láttam volna a részeket, a video meg rossz volt :D Persze ilyen hülye kifogás miatt nem maradhattam otthon, úgyhogy nagy duzzogva elmentem :DD
Aztán később, mikor a TV2 átvette/ismételte hétvégenként, akkor is mindig néztem. Sőt egy időben nem lehetett nálunk fogni a TV2-t, úgyhogy nagymamámhoz buszoztam, hogy nézhessem :) Nagyon jó sorozat volt!!! Még nyáron megpróbálom elővenni, hátha lesz rá idő. Úgyis rég láttam már. Amúgy nekem még a 4. évad is tetszett. De az 5. egyértelműen sz*r volt. Azt tán nem is néztem végig…

Mekare - 2010. 07. 18. 01:00

Nekem is ez volt az első sorozat (film pedig a Majmok bolygója), amiért már-már betegesen rajongtam :D legalábbis az eleje..emlékszem még Charlie-s részekre,de végül is úgy rémlik nem néztem végig..vmit nagyon meguntam benne anno, lehet pont a kromagokat…a professzor volt a kedvencem…ha mást nem az elejét jó lenne megnézni újra…kedvhozó a bejegyzés :)

Maniac84 - 2010. 07. 18. 01:13

Remek kis sori volt, rendszeresen néztem a tv-ben. Olyan 2-3 éve vettem elő újra darálásra, de a 4. évad közepe fele abba is hagytam, 5. évadot így soha nem is láttam. Ahogy itt többen is mondják az első 3 évad viszont remek volt. Tele volt jó ötletekkel és nagyon működtek a mi lett volna ha világok.

ALDO - 2010. 07. 18. 01:31

Nekem is nagy kedvencem a sorozat. Én kb 6-7 éve kattantam rá, amikor a tv2 ismételte szombat délutánonként. Az első perctől fogva magával ragadt, talán még most is megvan az összes rész valahol videó kazettán. Az ismertető korrekt volt, sajnos csak az első három évad volt jó. A negyedik inkább olyan átlagos volt, a kromagg szál néha már túl sok volt, néha úgy éreztem, hogy átment csillagkapuba az egész: mindig a főellenség ellen harcolnak. Szerintem ember nincs a földön, akinek tetszett az 5. évad. Szerintem a záró szériában az egyetlen érték az első rész első öt perce, amikor az utolsó slider is beugrik az örvénybe, onnantól kezdve semmit sem ér az egész.
Ez a sorozat is csatlakozik a “jó ötlet, jól indult, de nagyon elcseszték a végét” sorozatok klubjába.Sajnos.

Spiduola - 2010. 07. 18. 01:51

Nekem a professzor volt az abszolút kedvencem, nem éreztem úgy, hogy Maggie pótolta volna.

Még most is bennem van:

“Indiai világ:

Professzor egy tehénhez fordul az ugrás előtt:

-Csak 1 szót mondok magának: hamburger”

Imádtam amíg a prof. benne volt, és szerettem, amíg le nem cserélték a szereplők 75 %-át.
Az utolsó évadba csak belenéztem, de nálam az már alulról verte a lécet.

Andrrew - 2010. 07. 18. 05:58

Nekem is ez volt az első nagy kedvencem :)
All time fav :)

(4. évad sztem még nézhető, de az 5. botrány, ott már a showrunnerek is teljesen mások voltak)

wickee - 2010. 07. 18. 08:04

Jajjj, gyönyörű emlékeket ébresztett fel bennem ez a post. :) Életem első meghatározó sorozata. Majdnem az összes részt felvettem videóra és folyamatosan néztem. Azóta persze Joe bácsi elküldte dvd-n. :D
Az első 3 évad egyértelműen a legjobb, a 4. is egész jó volt, bár ott tényleg érezhető a minőségromlás, de mivel nagyon szeretettem Colin karakterét, (ráadásul a 2 O’Connell látványa egy képernyőn maga volt a mámor :D) ezért nem zavart annyira. Az 5.-ből talán 2 vagy 3 részt szenvedtem végig, bőven sok volt.
A kötelező daráimat befejeztem lassan egy hete, lehet előveszek pár random részt. Ez az a sorozat, ami sok év múltán is ugyanazt az élményt tudja nyújtani.

christaylor - 2010. 07. 18. 08:28

Imádtam, megnéztem mindig az ismétléseket is, ámde onnantól kezdve nem néztem, hogy kikerült belőle Colin és Qiunn, mert azon túl, hogy ők voltak a kedvenceim, szerintem már a részek sem voltak a régiek.

glarion - 2010. 07. 18. 08:54

Nagy a rajongótábor. :) És igen, ha meg kéne mondanom, hogy melyik az all time favorit sorozatom a Sliders-t mondanám. Gyerekkorom egyik legmeghatározóbb élménye, emlékszem, hogy általános iskolában rengetegszer játszottuk el, hogy ugrálunk a dimenziók között. Míg a Stargate-t csak néha-néha néztem, a Sliders minden egyes epizódja kihagyhatatlan volt, ha nem voltam otthon fel kellett venni videokazettára. :) Jó lett az írás, és jókor jött, pont azon gondolkoztam, hogy egy Sliders dara kéne még nyárra, most már biztos vagyok benne. :D

Busmen - 2010. 07. 18. 09:12

Hát igen! Tényleg nagyon sokunknak kellemes emlék.
Sajnos nálam ez volt az első ami menet közben megkapta a kaszát. A személycserék után már nem tudtam megnézni, de azért nagyon nagy kedvenc:-D

rio - 2010. 07. 18. 09:20

Örök kedvenc. A legjobb rész az volt, amiben a már említett K.Loken szerepelt: egy zárt területen játszottak katonásdit holmi reality kedvéért. Eszméletlenül el volt találva a hangulat.

Réta - 2010. 07. 18. 10:28

Szeretem az ilyen retró ajánlókat, jólesik nosztalgiázni egy kicsit. Én is néztem a sorozatot, még a TV2-n, de aztán felhagytam vele, amikor Jerry O’Connell kiszállt a sorozatból. Nélküle már nem volt az igazi. Ezen kívül a kromagok és az átívelő szál tették tönkre a sztorit.

Desmond Wallace - 2010. 07. 18. 10:30

A tévében meg állandóan úgy reklámozták, hogy “az időutazás folytatódik”. Nem nagyon voltak képben, hogy miről is szól a sorozat, pedig csak a főcímet kellett volna megnézniük.

ISN - 2010. 07. 18. 10:39

Sehol nem akadtam nyomára annak az infónak, hogy melyik szereplő miért szállt ki. Ti sem tudjátok véletlenül? Pl. Jerry O’Connell miért hagyta ott a sorozatot? Ha jól emlékszem ő a végére már producer (?) is volt?
Mindig az a kép élt bennem, hogy a negyedik évad végét szánták volna a sorozatzárónak, csak valami történt és O’Connel-nek ez nem tetszett és beintett a csatornának. De ha nem így volt, akkor osszátok meg velem, mert ez már nagyon régóta foglalkoztat :)

Arky - 2010. 07. 18. 10:54

Selmeczi mellett emlékezzün meg a prof magyar hangjáról, Kocsis Györgyről, aki szintén nics közöttünk, má 3 éve

Kenny - 2010. 07. 18. 11:12

Láttam az összes részt magyarul, jónéhányat angolul, és francia szinkronnal most néztem újra az első 4 évadot, szóval igen nagy kedvenc :). De ez alkalommal az utolsó évad 2. részénél egyszerűen nem bírtam tovább haladni, annyira sz.r volt. Jó, már a 4. évad se remekelt, ez is tény.

Kenny - 2010. 07. 18. 11:14

ISN: a testvérét ki akarták rakni mellékpályára, szóval nem szerepelt volna annyi részben, és mivel ebből nem engedtek, ezért mindketten elmentek. Meg azt hiszem volt valami a gázsival is, plusz azzal, hogy mennyire szól bele.

The Man who Laughs - 2010. 07. 18. 11:17

Mint szinte mindenkinek nekem is hatalmas gyerekkori kedvencem. Emlékszem mindig Balatonon néztük ebéd közben.

Szerintem is addig volt jó, amíg az eredeti szereplők és az epizodikus szerkezete volt meg.

Most az írás meghozta a kedvem hozzá, lehet, hogy be szerzem az 1-3 évadot és újra nézem őket.

Shawn - 2010. 07. 18. 11:20

Ezen nottem fel… :) Tényleg az elso három évad volt a legjobb, a negyedik még elment de az otodik az borzalom volt… A sorozatot amúgy az AXN is adta…

Nem is lenne rossz otlet egy remake, nagyobb koltségvetéssel…

zoey - 2010. 07. 18. 11:29

Jaaaj, hogy én ezt milyen nagyon szerettem anno. Köszi az írást, jó volt nosztalgiázni kicsit.

Maxxid - 2010. 07. 18. 11:46

Alapsorozat, nálam is örök kedvenc. Utolsó évad kritikán aluli, negyedik még nézhető, bár ez a sok cromaggozás uncsi volt már.

Nekem a Prof volt a kedvencem, nagyon nagy figura volt, mindenkit idióta agyatlan barmozott :D

Buga Józsi - 2010. 07. 18. 12:28

Hihetetlen, hogy mennyi embert megragadott annak idején ez a sorozat. Anno én is rögtön a rabjává váltam bátyámmal együtt, meg persze a suliban is mentek a kibeszélések.
Kb 2 éve daráltam le újra nosztalgiázásként az első 3 évadot, mondhatom semmit nem veszített az élvezeti értékéből.
Arturo professzor kiírása engem is mélyen érintett, de elviselhető volt. Ahogy nézem mindnekinek az volt a fordulópont amikor Wade-et is kiírták.
A kedvenc karakterem Quinn volt, Rembrandtot viszont végig rühelltem, de kellett oda ő is :)Valószínűleg ezért tartom az 5. évadot szentségtörésnek.

Wiiktor - 2010. 07. 18. 13:02

ÁÁÁÁÁ. Unokatestvéremnek anno pont olyan távirányitója volt, mint a 2. generációs időzítő. Folyton azzal játszottunk. Bazz :D:D De a fostos RTL-klub asszem randomize() függvénnyel adta az epizódokat, mert nem igazán véltem benne felfedezni egymásutániságot… Mondjuk régen is volt az :)
The Bestestestestest sorozat EVAR

canaze - 2010. 07. 18. 13:43

Nem szeretek másokat ismételni, de nekem is gyerekkori kedvenc, legelső sorozat, rengetegszer végignéztem már. :)

Innentől SPOILERek, ha vki még nem látta volna. :)

Legjobban a 3. évad tetszett, mikor ilyen híres filmeket kezdtek el feldolgozni(Running man, Junior, Jurassic Park, Dr. Moreau, zombis, vámpíros, kígyós, stb.), és a kevésbé valóságos témák sem sültek el rosszul (pl. The Dream Masters, The Fire Within), kivéve egy-két borzasztó mellényúlást a Dragonslide-dal az élen.
Ami nagy kár, hogy Logan St. Claire-ből nem lett visszatérő szereplő, pedig ordított a részről, hogy vissza akarták még hozni.
A profot sajnáltam, de mégis a halála utáni felállás volt a kedvencem. A zombis résztől meg hogy megijedtem gyerekként, évekkel később meg nevettem magamon emiatt. :D
Wade már jobban hiányzott, de ami igazán rossz volt, az az alaptörténet kiforgatása, meg az egész kromaggos cucc a szemzabálástó a pszihoterrorig. Colint viszont bírtam, így kb. minden kromaggmentes epizód méltó volt az előző évadokhoz (főleg a Lipschitz Live :D).
Az utolsó évadban csak egy nagy hibát követtek el, hogy ráírták, hogy Sliders. :) Néhány kivételtől eltekintve (New Gods for Old, To Catch a Slider, ezek egész jók voltak) borzalmas volt az egész. :)

Nick - 2010. 07. 18. 14:27

Oooo, a Sliders volt anno az en legeslegelso sorozatfuggosegem, a vilagert nem hagytam volna ki egy epizodot sem. :)
A Profon meg Wade-en nagyon kiakadtam, emlekszem, foleg, mert Maggie eleg unszimpatikus volt, Wade-et viszont imadtam.
De ettol fuggetlenul nekem meg a negyedik evad is tokre tetszett kisiskolas fejjel, Colint nagyon birtam. Evekkel kesobb ujranezve persze mar nekem is feltunt, hogy laposabb lett es az agyamra mentek mar a kromagok. Az otodik evadbol az elso ket reszt lattam, halalkomolyan azt hittem, hogy ez a ket uj szereplo csak erre az epizodra van, es majd visszajon a vegen o’connell, es verig sertodtem, mikor nem jott vissza. Az uj szereplok nagyon idegesitoek voltak.

ISN - 2010. 07. 18. 14:38

Kenny: Köszi az infót ;)

Desmond Wallace - 2010. 07. 18. 14:41

A nézettségről sajnos nem találtam infót, de hátha winnie kisegít.:)

anikros - 2010. 07. 18. 14:47

ISN: A pletykák szerint John Rhys Davies kritizálta az irókat, hogy egyre butábbak a forgatókönyvek, Sabrina Loyd és Kari Wührer meg utálták egymást (a pletykák szerint Wührer állandóan sértegette Loyd-ot meg a vőlegényét) és a végén az új producer akit a harmadik évad során hoztak be és felelős volt a 4. évadtól a sorozatért, plusz állitólag bele volt esve Wührer-be kirúgta Sabrinát

Vaze - 2010. 07. 18. 14:56

Helló
Nekem igazából nem mindegyik része jött be, csak azok, ahol földönkívüliek vagy egyéb természet feletti lények szerepeltek. Mint például az is, amikor valami különös oknál fogva valamelyikőjük testébe egy parazita költözött, amely azt hiszem hogy a hideg hatására eltávozott és úgy nézett ki testen kívül akár a homár, meg talán amikor a gazdatestben volt akkor az ember hirtelen haragúvá vált (és most a Stargate-re gondolok) :D

Shaba - 2010. 07. 18. 15:13

Én magát az ötleteket szerettem és ahogy megjelenítettek 1-1 világot. Alig vártam, hogy újabb és újabb részeket lássak. Kár, hogy vége.

Alapsorozat. Örök kedvenc. Bármikor képes vagyok ledarálni az egészet.

Jó lenne, ha valakinek eszébe jutna leporolni és folytatni…

Juha - 2010. 07. 18. 16:02

Family Guy 8. évad első rész avagy Sliders Brian-nel és Stewie-val :)

Adam Knight - 2010. 07. 18. 18:15

A Szupercsapat, a Csillagkapu és a Knight Rider mellett a kedvenc sorozatom volt anno…ezek alatt lettem sorozatjunkie:D Régi szép idők, a kezdetek…

canaze - 2010. 07. 18. 19:08

Azt lehagytam délután, hogy mi az oka annak, hogy galád módon összekeverték a részek sorrendjét? Először azt hittem ezt is vmi szokásos magyar elkúrás, aztán feltűnt hogy küldföldön meg a DVD-ken is így szerepelnek. Igaz, egyedül az első évadban zavaró, de ott nagyon, az első 4-5 rész eléggé szorosan kapcsolódik még, pl. rész végén jön a szökőár, ami már az előző rész elején lement, vagy a 6. részben állítják be az időzítőt úgy, ahogy az a 3. résztől működik, stb. :D
earthprime.com-on fennvan a helyes sorrend :)

ISN - 2010. 07. 18. 19:09

anikros: Neked is köszönöm az infókat. Így most már okosabban térek nyugovóra :)
Amiket leírtál nem semmik :( Sajnálom, hogy ilyen dolgok játszottak szerepet az egyik kedvenc sorozatom bukásában…

Nagyon remélem, hogy ennek is lesz hamarosan egy újrája, amit ugyanolyan jól kidolgoznak, mint a régi sorozat első 3 évadát.

ISN - 2010. 07. 18. 19:12

Bocs a dupláért.

canaze: én azt olvastam régen, hogy erről is a Fox tehet (felcserélt néhány epizódot), és tőle vették át mindenhol a hibás sorrendet.

Dark Wolf - 2010. 07. 18. 19:16

Gyerekkori nagyon nagy kedvencem volt a Sliders, egyszerűen lebilincselt a különböző Földek felfedezése. Imádtam.

És olyan epic fail sem sok sorozat nevéhez fűződik, mint amilyen a 4-5. évad volt :(

Amúgy én nem vennék rossz néven egy remake-et, amiben nem követik el azokat a történetalakítási hibákat, amik a borzalmas utolsó 2 évadot jellemezték.

ndavid42 - 2010. 07. 18. 19:56

Nagy kedvencem volt, vártam délutánonként az új részt mindig :)

canaze - 2010. 07. 18. 19:59

Már lassan retrónak számít, szóval ideje lenne már egy minőségi filmnek/remakenek/spinoffnak/stb. :)

Chocho - 2010. 07. 18. 20:01

Imádtam ezt a sorozatot, nekem is az RTL mutatta be. A pilotot sohasem láttam, valahol az első évad felénél csatlakoztam be, és néztem is míg adták, sőt, ha valahol láttam a későbbiekben is ott ragadtam a tévé előtt. A negyedik évaddal még elvoltam, bár az a sok kavarás nekem se jött be. Az ötödiket azonban csak egy-egy rész erejéig néztem. Hát… az k*rva szar volt, és még finom voltam.

Don Fanucci - 2010. 07. 18. 20:25

Ja igen, a Sliders.

Úgy az 1997 és 2000 közötti időszakban, vagyis tíz-tizenkét éves koromban kb. három sorozat volt a legnagyobb kedvencem: Babylon 5, az Első csók c. francia opusz és a Sliders.

Ezek között az Első csók ma már guilty plesaure kategóriába se mehetne (bár nem megvetendő az eyecandy- és retrospektív potenciálja), a Babylon 5 eléggé minőségi cucc volt, de néha zavaróan átcsapott gagyiba, viszont a Sliders mind a mai napig egyik nagy kedvencem sci-fik terén.

Rémlik, hogy akkoriban annyira szerettük, hogy csináltunk saját részeket magnókazettákra pár osztálytársammal – és ez nem vicc!

Persze otthon nem örültek, hogy leckeírás helyett ezt nézem, és ebből bizony néha konfliktusok is születtek, de hát ez van, ha durván rákattan valamire az ember.

Amúgy nem állítom, hogy a Sliders-ben nincs pár megmosolyogtató epizód, vagy gyengén megvalósított ötlet (főleg mai, kicsit érettebb addikt-szemmel – emlékeztek a hírhedt kertkapus* megoldásra?), de a 3. évad végéig a minősége töretlen, a sztori pedig ma is megállná a helyét, mert toronymagasan vezetne mondjuk a V-hez vagy az SG-U-hoz képest.

A nagy kedvencem a professzor volt, Vade nekem is extra mértékben bejött annak idején (na nem mintha most nem tartanám eyecandynek), Rembrandt karakterében meg csak szimplán bujkált némi jópofa helyzetkomikum.

Ők, és persze “zsenikém” jelentették számomra a Sliders-t. Maggie-t nem tudtam igazán megkedvelni, a későbbiekben pedig még gyengébb karakterek érkeztek – igaz, ha nem távozik O’conell a csapatból, valószínűleg már akkor sem lett volna az igazi a dolog.

Amúgy én az RTL-en néztem egy ideig, aztán a 4. évad során lassan feladtam az egészet. Később, a TV2-n tettem az utolsó évadokkal még egy kísérletet, de sajnos ez sem kedveltette meg velem őket.

Két éve aztán ledaráltam az első három szezont angolul, és azt kell, hogy mondjam, még mindig egy élmény volt. Nem hittem volna, hogy ennyire tetszeni fog, meg is lepett, hogy milyen izgalmasnak és szórakoztatónak találtam.

Szóval, egy szó, mint száz, a Sliders a saját korának, azaz a kilencvenes évek második felének egyértelműen az egyik legjobb sorozata volt és ebben a tekintetben kevés vetélytársa lehet, az biztos.

* Egyszer, azt hiszem a második évadban, véletlenül pont sikerült visszacsúszniuk a saját világukba, de Queen miatt elbukott a dolog. Ő ugyanis azt mondta, ezúttal biztosra mennek és nem húzzák az időt: a saját házuk kertkapuja régen mindig nyikorgott és ha tényleg sikerült végre hazatérniük, akkor most is fog. Nem nyikorgott, így aztán elugrottak. Pedig csak annyi történt, hogy az anyja megjavíttatta.

Emlékszem, ezt már akkor is annyira fájdalmasan gagyinak tartottam, hogy csak na.

Liu - 2010. 07. 18. 20:28

:D Pont a TV2 leépíti magát sci-fi-ügyben postban említettem és azóta gondolkodom, hogy de jó is volt.
Az általánost ezzel a sorozattal kezdtem, tetszett néha megijedtem, féltem (óriáspókos rész ami a főcímben is volt:D ) így egyetemistaként nézve is jó szórakozást nyújt, annak ellenére, hogy a pókoktól már nem félek :D (biológus hallgató)
Az első 3 évad nekem is sokkal jobban tetszett.
pl az a rész, amikor egy dínórezervátumba kerülnek és a hazugságérzékelő nyakörv rajtuk van még..meg a másik dínós rész, amikor valami gázpalackkal ölik meg a T-rexet..
Rembdradt terhessége-s rész is vicces…
áhh.. így gondolkodva rengeteg jó rész van:D

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2010. 07. 18. 21:21

Huh, én mennyire szerettem ezt a sorozatot – a harmadik évad végéig, ha jól emlékszem az évadzáró a Dr. Monroe szigetének feldolgozása volt. Utána csak héba-hóba beletekintettem, egyáltalán nem tetszett az addig fel nem vetett történetszál – az, hogy Quinn-családja igazi “gyalogok” voltak egy világokon átívelő háborúban…

Valaki írta fentebb, hogy a pilot késő éjszaka volt. Ha valaki emlékszik, amikor a TV2 és az RTL elindultak, az utóbbin az elejében javarészt zenét vetítettek, és már itt bele lehetett időnként futni a Sliders-trailerbe/promóba. Szóval, én fennmaradtam, és végig is néztem, mert már előre vártam ezt a sorozatot. :)

Egek, tizenhárom éve volt! :D Most már közelebb vagyok a harminchoz, de azért jó így visszaemlékezni. :D

Nekem is a kedvenc szereplőm a Prof volt. :)

@Don Fanucci

Az említett rész… Volt egy másik Quinn is, aki utazgatott, és eljutott egy világba, ahol mintegy mágus funkcionált. Ő be is állította úgy, hogy hazajussanak, de hát az ajtó, ugye…

Viszont én azért nem tartottam problémásnak, még ha gagyi is volt, mert ez a colt a sorozat egyik szimbóluma.

tengerecki - 2010. 07. 18. 21:24

a professzort egyszer összekeverték pavarottival, na azon fetrengtem :D

barnslig - 2010. 07. 18. 21:45

azt mondjátok, 97? uramisten :D
kevés részt láttam, de azokat imádtam. a legdurvábban a mai napig az a jelenet van bennem, amit Don Fanucci említ, mint fájdalmasan gagyi. nekem az egyik legszomorúbb gondolat volt mindig is, hogy haza akarsz kerülni, bármit megtennél azért, hogy újra biztonságban érezd magad, de amikor ott vagy, elkúrod és továbbmész.
egy pszicho-tesztben a szomorúság szó mellé ezt írtam, a kertkaput, aminek nyikordulnia kéne, de nem nyikordul.

norbucso - 2010. 07. 18. 22:37

Mindenki tudja, hogy a Sliders csak 4 évados. Az 5. nem létezik ebben a dimenzióban:)

Én nálam alap a sorozat örök kedvenc de az 5. évados csavarás, már ha lehet annak nevezni, az undorító és szánalom, hogy tényleg elkészítették.

Don Fanucci - 2010. 07. 18. 22:42

Kegyelem, megadom magam! :)

Biztos velem van a baj, bocs – fejlődni és tanulni sohasem késő…

(Amúgy azt megfigyeltem, hogy minden sorozatnak megvannak ezek a megosztó motívumai – pl. az egyik itt és itt kezdte el szeretni, a másik pedig ugyanettől a résztől utálni. Nekem ez nem volt ilyen fordulópont, de, mea culpa, nem tehetek róla, én szappanoperába illő megoldásnak éreztem ezt a kertkapus dolgot.)

Don Fanucci - 2010. 07. 18. 22:48

Norbucso:

“Mindenki tudja, hogy a Sliders csak 4 évados. Az 5. nem létezik ebben a dimenzióban:)”

LOL – így igaz, szóval felejtsük is el az egész szezont, úgy ahogy van…

Btw: csak átfutottam a kommenteket, szóval bocs, ha átsiklottam fölötte, de van olyan, akinek tetszett az ötödik szezon?

Csak kíváncsiságból kérdezem, mert úgy tűnt, mindenki kifogásolta eddig az utolsó évad minőségét: nincs véletlenül valaki, akinek mégis bejött?

Desmond Wallace - 2010. 07. 18. 22:53

“nincs véletlenül valaki, akinek mégis bejött?”

Olyan ember szerintem nincs, legfeljebb csak cromag.:)

Hunnenkoenig - 2010. 07. 19. 01:18

Basszus, amikor ilyeneket olvasok, hogy “a Sliders volt gyerekkorom kedvenc sorozata” meg hasonlok, akkor erzem magam nagyon öregnek.

En ugy emlekszem, hogy a sorozatot nehany evvel ezelött kezdtek. Olyan mintha mult heten lett volna vege.

Mondjuk annak örülök, hogy az en sorozatos ismereteim nem a Sliderszel kezdödnek.

Esküszöm egyik fiatal ismerösömet majdnem kepen töröltem, mikor megkerdezte, mi az a terminator es a highlanderröl sem hallott. Igaz ezek filmek, de akkor hogy hallott volna olyasmiröl, mint Alfa holdbázis, Orion ürhajo, Tamadas egy idegen bolygorol meg hasonlok…

Szoval valamilyen szinten jo öregnek lenni.

Multkor azon röhögtem fel, mikor valaki egy forumon azt irta, hogy “mikor kicsi voltam, folyton a Shreket neztem”… pfff

Shalafi - 2010. 07. 19. 01:54

Épp elkezdtem szedni….aztán megláttam ezt a kritikát itt fent :P Ez tuti vmi jel, most már muszáj lesz megnézni! :P

MissLobyt - 2010. 07. 19. 09:16

Az első nagy kedvencem. A kezdetektől néztem a retekklubbon … imádtam és imádom a mai napig is. Nagy kedvenceim Quinn és Maggie.

MissLobyt - 2010. 07. 19. 09:17

“Multkor azon röhögtem fel, mikor valaki egy forumon azt irta, hogy “mikor kicsi voltam, folyton a Shreket neztem”… pfff”

hehehehehehe

Ejj, de öregnek érzem magam én is most. XD

Liu - 2010. 07. 19. 10:10

Ja igen, a kertkapu az nagyon sokk volt :S :)

A Shrekes megjegyzésen majdnem nevettem aztán rájöttem, hogy az 2000-es..ennyi erővel akár én is mondhattam volna, hogy 11 évesen Shreket néztem:D ..de ennek ellenére öregnek érzem magam én is..pl mondhatom, hogy X akták, szíves bocsok, én pici pónim, Sandokan 1000. ismétlése. meg dragon ball… a mai fiatalok néznek rám, mint valami mutánsra..

canaze - 2010. 07. 19. 10:41

@ Don Fanucci – 2010. 07. 18. 22:48
“Btw: csak átfutottam a kommenteket, szóval bocs, ha átsiklottam fölötte, de van olyan, akinek tetszett az ötödik szezon?”

Ha az az egy-két résznyi kivétel emberfelettinek számít, amit írtam… :D
New Gods for Old, csak mer több hasonló világban játszódott egymás után, ugyanazokkal a szereplőkkel
To Catch a Slider, a gyémántrablás miatt, meg mert Mallory-utánzat megszívta azzal a transzival (utáltam a csávót, mindig örültem, ha megszívta :D)

Első kettő csalódás volt ofc., harmadik, mikor kromagok közt(!) landolnak meteoron(!!), minden idők legrosszabb rész volt, a Requiemtől vártam még sokat, de annál nagyobb csalódás lett, így meggyalázni Wade karakterét…

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2010. 07. 19. 10:41

@Liu

Akkor nézzük csak, ha már mesék…

Mazsola és Tádé :D; Lolka és Bolka; Mekk Mester; Frakk, a macskák réme; Mézga család (az időutazós Aladáros már kevésbé tetszett); Tom és Jerry, Maci Laci (a kincses szigetes sorozat), Frédi és Béni, Magyar népmesék, Mátyás király, Süsü, Kockás fülű nyúl, Füles Mackó meséi, akkor volt ilyen Sárkánymese is, amiben egy sárkány mesélt és a végén “Pszt, már alszik” hangzott el,…

Variációk egy sárkányra (örök kedvenc)

http://mesepalyazat.network.hu/blog/mesepalyazat-cikkei/dargay-attila-variaciok-egy-sarkanyra-reszlet

…Dörmögő Dömötör :D, Volt egyszer-sorozatok, Lucky Luke, Asterix és Obelix. :)

Később Disney-délután (Kacsamesék, Balu kapitány Chip és Dale, Gumimacik, a debil Micimackó :D), majd Dragon Ball, de a Szíves Bocsokra és az Én pici pónimra én is emlékszem, ez utóbbiba legutóbb belefutottam Mini Maxon, és elborzadtam, hogy Úristen, én képes voltam ebből megnézni pár részt. :D

Sorozatokban pedig jómagam is X-akták, meg Vészhelyzet. Sőt, Knight Rider, ahogy fentebb is mondták. Meg Waczak (jól írom?) szálló, Csengetett Mylord?.

Még egy pillanatra. Volt egy mese gyerekkoromban, amit mondhatni a Közép- és Dél-Amerikai kultúrák ihlettek. Már alig emlékszem rá, de egy aranyból készült, madár alakú szerkezet, ezzel is repültek. Más részletet nem tudok mondani, próbáltam rákeresni a neten, de nem találtam. :D

zseb - 2010. 07. 19. 11:04

– spoileres és szubjektív hozzászólás következik –

Plusz egy jelentkező a “gyerekkorom/kiskamaszkorom nagy-nagy kedvence”, meg a “sorozataddiktságom egyik megalapozója” szekciókba.

Kb. a harmadik-negyedik résztől néztem (a pilotot már csak az egyik ismétléskor kaptam el… most, hogy itt olvastam, már emlékszem, hogy nem nézhettem meg, mert túl későn volt), és onnantól kezdve folyamatosan imádtam egészen a harmadik évad végéig, amikoris kiírták a Professzort, behozták Maggie-t, és a “hogyan jutunk haza” mellé behoztak egy másik átívelő szálat “üldözzük Rickmant” címmel, ami nekem már sok volt, és hol voltak akkor még a kromaggok!

A Professzor egy zseniálisan megírt figura volt az összes hibájával együtt (mondjuk ez a többiekre is igaz, de ő volt az első akire anno egy sorozatban úgy csodálkoztam rá, hogy “jé, milyen gőgös ez az ember” és “jé, mennyire illik hozzá”). Ehhez képest Maggie karakterét inkább “erőltetettnek” címkézném. Minden tette és minden vele történt fordulat mögül kilógott a forgatókönyvírók “akarása”. A harmadik évad második felében *minden* epizódban találtak rá okot, hogy minimum megtépjék rajta a ruhát.

A negyedik évadra aztán megszabadultak Wade-től (nem csak azon voltam kiakadva, hogy kiírták, hanem azon is, amilyen történettel írták ki… szerintem ez külön megbocsáthatatlan), így volt lehetőségük Maggie külsejének és jellemének “újraszabására”, ami nekem jobban tetszett, mint a régi, viszont onnantól meg már az volt a bajom, hogy “bocsánat, de egy ember jellemét nem lenne szabad csak így újrakalibrálni… ez szappanopera-fogás!!!”. Colin karaktere friss volt, új volt, és jó, de én nehezen tettem túl magam a “mi Quinnünk nem is a mi Quinnünk” és az “akkor most nem is tőlünk indultak?” számomra-paradoxonokon, amik a behozásával jártak. Plusz utáltam mindent, ami csak egy kicsit is a kromaggokról szólt. Pont.

A negyedik évad utáni “izébe” én tényleg megpróbáltam többször is belenézni, de egy részt sem sikerült végignéznem. És nem csak a kiírt szereplők miatt, hanem mert az egyetlen megmaradt szereplő Rembrandt “Síró Ember” Brown sem kapott már annyi jó pillanatot, mint régen, unalmas lett.

Amit viszont szerettem…
– Ugyanazt, mint a Csillagkapu legelején, az újabb és újabb világokat, amik ismerősek, de mégsem.
– Az ötleteket, a játékosságot, a csavarokat az újabb és újabb világokban.
– “Fogalmunk sincs, mi ez az egész, mi Kanadából jöttünk.”
– Colin Mallory + amish világ = hatalmas poén
– Logan St. Claire. Egy szimpla egyepizódos gonosz, aki röpke jelenlétével (és az időzítőcserével) nagyot változtatott a sorozaton, plusz tüneményesen zakkant volt. Itt jegyeztem meg Zoe McLellan arcát egy életre, és a JAG-ben aztán már nevet is tanultam hozzá
– A Sherlock Holmes – Hasfelmetsző Jack történet, ami mégsem az volt, de mégis.
– Minden egyes alkalom, amikor Rembrandt énekel.
– A kosárlabda-rugby-kvízjáték keveréket.
– Az alteregókat.
– Azúr Gate…

És még sorolahtnám.

Squazee - 2010. 07. 19. 11:48

A kertkapus jelenetnél én olyan szomorú voltam. :D Nem éreztem gagyinak, talán azért, mert nem voltam több 12-nél, és nem túl sok összehasonlítási alapom volt.
Nagyon szerettem a sorozatom, pont úgy mint a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai-t, ami szintén az RTL-en ment később. :)
Quinn testvérének megjelenése hatalmas csapás volt számomra, az nagyon bénának tűnt. :(
Újra kéne nézni egy-két részt. :)

zseb - 2010. 07. 19. 12:05

Amik kimaradtak:

1) Gyilkos elmék, a negyedik évad záró-duplarésze:
Pont mostanában jutott eszembe a Sliders, és épp erről az epizódról. A rész főgonosz-agytrösztje, azon kísérletezik, ami a Slidersben Rickmannek anno már sikerült.

2) Nagyon-nagyon-nagyon kevés olyan sorozat van, ami meg tudja oldani, hogy úgy lopja el egy film (vagy könyv)cselekményét egy epizód erejéig, hogy az ne hasson erőltetettnek (a “Tizenkét dühös ember” epizódok kivételek), (pl. a “Római vakáció” az “Early Edition”-ben tüneményes volt, de ugyanakkor idegtépő is), de a Slidersben még a Dr. Moreau szigete is működött, és ez szintén zseniális volt benne.

3) Világok száműzöttje (Doorways) – Egy ’93-as tv-film (illetve azt hiszem, egy be nem rendelt pilot), amit érdemes lehet kipróbálni egy Sliders-kedvelőnek. Az általános cselekményben van annyi hasonlóság a Sliders-zel, hogy anno többen (köztük egy darabig én is) meg voltak róla győződve, hogy van valami kapcsolat a két ötlet között. Elvileg nincs, de a “világok között random módon megnyíló portálokon utazó szökevények meg a ketyeréjük” engem anno annak ellenére is konstans vigyorra késztettek, hogy a film alaphangulata lényegesen komorabb volt, mint a Slidersé. És bár tényleges kapcsolat nincs, azt hiszem, nagyon-nagyon-nagyon örülnünk kell, hogy a Doorways-ből nem lett sorozat, mert ha az ’93-ban öszejön, nem biztos, hogy nekünk ’97-ben lesz Sildersünk.

És:Előre is elnézést, de OFF, igyekszem rövidre:

@Juraviel.Ihuan.Bedvin:

Titokzatos aranyvárosok (The Mysterious Cities Of Gold) Angol nyelvű ismertető: http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A4813670
Gugli keresés: child sun south-america animation – első találat

És most leálltam.

Spiduola - 2010. 07. 19. 12:27

@Juraviel.Ihuan.Bedvin

Nem ez volt?

A titokzatos aranyvárosok

http://animeaddicts.hu/encyclopedia.php?anime.948

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2010. 07. 19. 13:29

@zseb, @Spiduola

Köszönet érte, nagyon úgy tűnik, hogy ez volt. :D :)

Fogalmam sem volt, hogy keressek rá, mert csak halványan rémlett gyerekkoromból. :)

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2010. 07. 19. 13:41

Utolsó off, youtube-on megtaláltam aranymadaras videót:

http://www.youtube.com/watch?v=YglFgJs8UAE&feature=related

Köszönet érte, tényleg! :D

HaDes - 2010. 07. 19. 20:55

Klasszikus. Imadtam.

Zsurmi - 2010. 07. 19. 21:11

Hát nekem nem jött be. Szerintem gagyi volt, de nagyon. Nem bírt lekötni.

Persze ez ízlés kérdése is, no meg ez németül annyira nem volt élvezhető.

avada - 2010. 07. 20. 12:30

Én az rtl klubbon néztem amíg volt. Azt hiszem ez a 4. évad. Miután professzort és Wade-et kiírták már nem volt az igazi. Az utolsó két részt szerintem még ebből sem láttam, de lehet nem is baj, mert így legalább jórészt jó emlékeim vannak. Aztán pár éve odakapcsoltam a tv2-n. Nagyon szánalmas volt. Quinn-t átalakították, vagy mi. Colin meg szétoszlott a dimenziók között…

Bálint - 2010. 07. 20. 15:45

Főleg a 3. évad utáni részeket láttam azt hiszem (amikor elindult a sorozat 4 éves voltam), de nem tudott megfogni, nagyon gagyinak hatott (inkább akkor már az SG, ami szintén néha gagyi, de valahogy olyan bájosan gagyi). Ha semmi más nézhető nem volt, de TV-t akartam nézni csak akkor néztem, ami azért sokszor előfordult, mert nem volt túl sok csatornánk.

Shasha - 2010. 07. 21. 19:34

Alap. Sztem többek között ez a sorozat változtatott junkie-vá:D

Vero - 2010. 07. 28. 00:10

Mi lett a sorozat legvége?

Vero - 2010. 07. 28. 00:15

Bocsi, most olvastam, hogy a főszereplők idővel kiszálltak stb… az újakra nem is emlékszem …

mse - 2010. 09. 23. 23:08

A bátyámnak jutott nemrég az a remek ötlet eszébe, hogy újradarálja a sorozatot(előtte a MacGyverrel is eljátszotta ezt…:D).
Anno én is az 5. évadnál kaszáltam el. Az egy dolog, hogy ugyancsak fájt a prof és Wade távozása de az O’Connellek nélkül egyszerűen már szimplán értelmetlenné vált az egész sorozat. Most viszont belekukkantottam egy pár részbe ebből a bizonyos 5ös szezonból drága jó testvéremmel, és nem, nem nyert meg. Annyi dicséretes, hogy utolsó évadként megpróbálták lezárni az olyan szálakat mint Wade története(bár inkább lehet, hogy azt úgy nem kellett volna… :o Még arra az egy szem részre sem tudták megvenni Sabrina Lloyd-ot, bár állítólag a hang valódi).
A lezárás viszont egy abszolúte marhaság lett. Az alkotók ekkor már teljesen tisztában voltak a cancellel, és még így is egy 20emeletes cliffhangerrel zártak. No comment.

Ettől függetlenül a Sliders megmarad egyik örök kedvencnek, S1-4 <3. :)

Attila - 2010. 10. 12. 21:05

Vasárnaptól elkezdték előröl adni. Ennek azért örülök mert még nem láttam (azaz elvileg igen, de már semmire nem emlékszem), de kíváncsi vagyok rá. Úgy nézem a rajongóknak van valami hatodik érzékük ehhez, hogy pár hónappal korábban jutott mindenkinek eszébe. :)

Cyberdog - 2010. 11. 19. 00:43

Hát az 5. évad A professzor halálával valami megváltozott az egész sorozatban, Quinn nélkül meg egy nagy kalap volt.
Már sokadszorra próbálok neki futni az 5. évadnak, most sikerült eljutnom, az 5. évad negyedik epizódjáig. Egyedül Rembrandt és Maggie miatt néztem még eddig. Nekem bejött Maggie karaktere. Dögös volt. Azért egy rendes lezárást csinálhattak volna neki.
Pl. Quinn-t ki tudják választani Mallory-ból.
Quinn és Maggie visszatér a Kromag-1-re, találkoznak Quinn szüleivel, boldogan élnek együtt míg meg nem hallnak. Puszi… puszi… Happy End, házasság meg gyerek. Rembrandt, Mallory és Diana vissza Rembrandt világára, közben új technológiára tesznek szert, bevetik… Cromag el, boldogan élnek együtt míg meg nem hallnak. Mallory és Diana puszi puszi miegymás, Rembrandt régi szerelme puszi puszi miegymás, mindenki boldog és örül. “Vágás”: öt évvel később Quinn és Maggie két gyermekükkel ellátogatnak Rembrandékhoz és Malloryékhez sötöbörö… sötöbörö… sötöbörö…

Elég nyálasra sikeredett.

Vicus - 2011. 03. 25. 14:12

Nagy Sliders rajongó vagyok, nekem megvannak a részek és még most is vissza szoktam nézni van, hogy az elejétől vagy valamelyik évadtól.
Nekem az eredeti felállás tetszett, ahogyan indultak!
A Prof, Quinn, Wade és Remi. Nem tudnék kedvenc karaktert kiemelni, mert mind a négyen mások voltak és így nagyon jól kiegészítették egymást és ezáltal nagyon kalandos volt az egész sorozat!
Viszont a Prof. és Wade “kiválásával” vagy kiirásával tényleg megváltozott az egész hangulata. Nekem nagyon hiányoztak mindketten.
A lezárást én is másképp oldottam volna meg. Pl. Az, hogy csatlakozott hozzájuk Kari még nem volt annyira vészes, ill. nem lett volna vészes, ha a prof. és Wade is maradtak volna, mert Kari is egy 5. személyiség volt, tehát színesebbé tette volna jobban a sorozatot.
(Habár inkább végig Wade pártját fogtam, mint az övét :P )
Sajnálom, h Quinn és Wade nem jöttek össze, mert a hazatérésük szólhatott volna erről. Vagyis, h tényleg hazatérnek abba a világba, ahonnan elindultak, nincs megszállás alatt a Föld. És mindenki átvehette volna az elismerést és egyéb díjakat. A Prof. befutott volna, Remi ugyanúgy maradt volna a Síróember hatalmas sikerrel, Wade és Quinn pedig egy pár.. persze így négyen továbbra is barátok.
Nekem ez lett volna a netovább befejezés.
Sok kedvenc részem van, de mégis azok a fő kedvencek, amiben így 4-en vannak, ahogyan indultak! :( :)

Edward - 2016. 06. 04. 13:42

Ide is jó régen kommenteltek. Az egyik kedvenc sorozatom a 4. évad még elment de az 5.-et már kínszenvedés megnézni, ha tehetem inkább kihagyom ha újra is nézem. Nem sok sorozat könyvelhet el akkora hibát mint ez. Most volt egy király film, ami állítólag egy sorozat Pilot epizódja lett volna és nagyon sokan petíciókat írtak, hogy készítsenek belőle sorozatot, ez a Paralels c. film, vagy sorozat lett volna. Fiatal szereplőkkel és egy épülettel ami párhuzamos világok között mozog. Ilyen “ugyanaz az épület, ugyanaz a Föld, csak már dimenzió” jelleggel. Szépen felvezették, és jelenleg más hasonló témájú sorozatról ami a párhuzamos dimenziók közti utazással foglalkozna főként, nem tudok, de állítólag a Sliders szülte az ötletet hozzá. A Netflix-nél lobbizott az írója és rendezője, hogy sorozat lehessen belőle, azóta nem tudom mi a helyzet. :/

elliot - 2017. 07. 13. 11:07

Most kezdtük el nézni otthon, persze angolul. Azt hittük, gagyi lesz már így 2017-ben, de egyáltalán nem az.:) Egyelőre élvezhető (az első duplarészt néztük meg). Érdekes jelenség, hogy mindig kellett a sci-fikben valami, ami megváltoztatja a koncepciót, ma ez az AI, akkoriban ez a kromag volt.

Scoo - 2020. 04. 19. 10:47

Uramisten, 25 éves a sorozat!

Imádtam! Haverokkal kiosztottuk egymást közt a szerepeket is anno. Természetesen én voltam Mallory.
De imádat ide vagy oda, az utolsó két évadot már nem néztem meg.

Tony - 2020. 04. 19. 18:42

Mai napig a kedvencem.
Indult egy petició a Sliders felélesztésére. Jerry O’Connell az egyik felbújtója:
https://www.change.org/p/bring-back-sliders

vorti (volt canaze) - 2020. 07. 17. 18:10

Yaay, ma 10 éves ez a post!
(Egy pár napja találtam meg újra véletlenül, gondoltam akkor már visszatérek az évfordulóra.)

Még mindig a legnagyobb kedvenceim közt tartom számon a sorozatot, és csodálom, hogy a remake hullám azóta sem érte utol, pedig érdekelne, hogy ma mit hoznának ki a témából. Az 1. évad talán még ma is megállná a helyét, a többi már nem biztos, hogy olyan szépen öregedett.

Volt egy nagyon jó véleményblog, ami hetente közölt egy írás egy-egy epizódról (talán linkeltem már az évek alatt, de akkor még egyszer utoljára): https://earthprime.com/roulette
Persze szubjektív, de klassz volt teljesen más szemszögből látni a sorozatot, még ha jó pár dologban nem is értettem egyet a szerzőjével. Arról viszont csak sikerült meggyőznie, hogy az 5. évad jobb volt, mint a 4., pedig ezt tíz éve még szentségtörésnek tartottam volna.

2030-ig reméljük kapunk már valamit méltó Sliders utódot, hogy akkor már arról tudjunk kommentelgetni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz