login |

Pilot: The Pillars of the Earth

2010. 07. 26. 13:43 - Írta: Bruzsy

49 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat, pilot-mustra,

21 éve jelent meg Ken Follett nagysikerű bestsellere, amely magyarul A katedrális címet kapta, és 21 évet kellett rá várni, hogy elkészüljön az első adaptáció, méghozzá a Starz-nak köszönhetően, egy nyolc részes minisorozat formájában. Meg kell valljam, hogy bár szeretem az eredeti művet, igazán elvakult rajongója sose voltam: egy remek könyvről van szó, ami korántsem hibátlan, és korántsem műfajteremtő.

01

A Katedrális egy tipikus történelmi fikció egy katedrális építéséről, és a XII. századi Anglia mindennapjairól, hatalomról, cselszövésről, miegymásról. De legyen elég ennyi regényről, hiszen biztos akadnak olyanok, akik nem olvasták, s a minisorozat ennek ellenére érdekli őket: a kritikában én se fogok a jövőbeni eseményekre utalni, megkérlek hát titeket, hogy ti se tegyétek a kommentek között.

Katedrális stáblista

Az első két rész alapján pedig azt kell mondjam, hogy a sorozat is hasonló lett a könyvhöz: nagyszabású, messze nem tökéletes, de összességében mindenképp pozitív. És már ez is nagy szó ahhoz képest, hogy az előzetes kritikák mennyire lesújtóan fogalmaztak róla. Az első két óra tökéletesen teljesítette a kötelezőt: megtörtént a bevezetés a történetbe, megismertük a szereplőket, belecsöppentünk a fejetlen, anarchikus Angliába, és persze a végére megkezdődött egy építkezés, ami a hátralévő 6 részt meg fogja határozni. Spoilerekkel folytatom a tovább után.

Kezdjük a negatívumokkal, mert azokról mindig könnyebb írni. Az ember azt gondolná, hogy nyolc óra játékidő először ugyan kevésnek tűnhet, de azért bőven elegendő egy ekkora ívű történet kifejtésére, ennyi szereplő mozgatására, pláne ha könyvhűen akarják csinálni. Nos, ez utóbbi mindenképp megvan. Igaz már volt néhány apróság, amiben a eltértek az eredeti történettől, de egyik se annyira jelentős, hogy zavaró lehessen, és mindegyik talán az előnyére változott.

02

Ugyanakkor hiába volt benne maga Ken Follett is tanácsadóként az írási folyamatban, valami félrecsúszhatott, és eléggé egyenetlen lett a végeredmény. Az első részben remekül tolták át a hangsúlyt a politikai helyzetre, a király halálára és a trónviszály kezdetére, egyszóval mindazokra, amiket Follett a könyvben csak említés szintjén kezel. Waleran is nagyobb hangsúlyt kapott itt, nyilván ki akarták használni, hogy egy Ian McShane kaliberű színészt sikerült leszerződtetni a szerepre.

Ezzel szemben a második részre már foglalkozni kellett a sok-sok szereplővel, és itt véreztek el a készítők: az írás kapkodó lett, és mintha nem lett volna elég idő kibontani a kulcsjeleneteket. A shiringi birtok felosztása, és az utána következő Waleran – Phillip (Fülöp) ellentét megalapozása is olyan hirtelen jött és szaladt el, hogy egy rá nem számító néző, vagy valaki, aki csak simán kiszaladt egy pohár vízért nézés közben, valószínűleg lemaradt róla. Ez pedig nem szerencsés, hisz az egész történet egyik fő ellentétéről beszélünk.

04

És még volt egy nagy hiányossága az első két résznek: bár Trevor Morris (Tudors, Kings) zeneszerző mindent megtett, a feszültség valahogy teljesen hiányzott belőle. A régi katedrális leégése például egy teljesen súlytalan jelenet lett, holott itt azért bőven lett volna lehetőség izgulni a szereplőkért – mégis, egy percig se hittem el, hogy akár Jack (Jancsi), akár Fülöp veszélyben van.

És akkor térjünk rá a csupa-csupa brit színészből álló gárdára, amit a pazar szóval lehetne a legjobban jellemezni. Kettejüket fölösleges az egekig dicsérni, hiszen mindnyájan tisztában vagyunk vele, hogy mekkora színészek: Ian McShane és Donald Sutherland. Ezt a tényt itt is bizonyítják, bár utóbbinak Bartholomew szerepe nem elég nagy ahhoz, hogy igazán ki lehessen bontakozni.

Aki viszont mindenképp kellemes meglepetésnek számított, az a Fülöpöt játszó Matthew Macfadyen, s Rufus Sewell mint Tom (Tamás), valamint Tony Curran mint István király. De összességében azt hiszem, hogy a “felnőtt” színészek mindegyike remek választás lett, senkiről se éreztem, hogy kilógna a szerepből.

03

Ezzel szemben a “második generáció”…, na ott már komolyabb gondok vannak. Sem a Jancsit, sem az Alfrédot játszó színész nem volt eléggé meggyőző – előbbi túlságosan szürke, még a csendes, visszahúzódó srác szerepéhez is, utóbbiról pedig inkább az őrület sütött, mint a sima együgyűség és gonoszság. De a legnagyobb melléfogás a Alienát játszó Hayley Atwell: egyszerűen lélektelennek érzek minden másodpercet, amiben szerepel. A második rész végi eskütétel is inkább hasonlított a szájából egy általános iskolás színdarabra, mint egy igazi produkcióra. Talán csak a Williamet játszó David Oakes volt az, aki igazán megérezte a karaktere lényegét és jól is tudta alakítani azt.

És azért ez nem sok jót sejtet a jövőre nézve, amikor a fiatalok jóval nagyobb és hangsúlyosabb szerepet fognak kapni. Bár mondjuk még azt se tudom elképzelni, hogy mennyire fogják tudni megoldani az öregítésüket, hiszen a történet nem 2-3, hanem inkább 20-30 évet ölel fel.

05

Ami még mindenképp dicséretet érdemel, az az operatőri munka, amit az a Szalay Attila végzett, aki nem ismeretlen a sorozatos világban (Smallville, Masters of Horror). A látvány magáért beszél, hiába vagyok tisztában vele, hogy Magyarországot látom, egyszerűen elhiszem, hogy én magam is az esős, mocskos, sötét középkorbeli Angliában járok.

Ugyancsak ki kell emelnem a vágást is, remekül ellensúlyozta számomra a könyv egyik nagy hibáját: a végtelenül hosszú és egy tematikájú fejezeteket. Ennek (és persze a lényegtelenebb részek kivágásának) köszönhetően nem fullad unalomba Tamásék vándorlása munka után kutatva, vagy Alienáék útja Winchesterbe, bebörtönzött apjuk meglátogatására – és ez azért a könyvre nem éppen jellemző.

06

Összegezve: A katedrális első két része felért a várakozásaimhoz: egy látványos, könnyed, de semmiképpen se kiemelkedő történelmi sorozatot kaptunk, amiben még a keményvonalas rajongók se fognak csalódni. A semleges nézőknek pedig remek szórakozásnak ígérkezik a szeptemberi országis évadkezdésig. Merthogy innentől heti egy részes tempó következik, szeptember harmadikán pedig talán végre ráfüggeszthetjük szemünket a kingsbridge-i katedrálisra, teljes pompájában.

49 hozzászólás Ne habozz!

Xtian - 2010. 07. 26. 13:49

Ha már Katedrális, akkor inkább Fonyódi Tibor Katedrális Saga-ját kéne megfilmesíteni!

Eltiron - 2010. 07. 26. 14:47

Éppen most akartam felajánlani a saját értékelésemet winnie-éknek, úgy látom, lemaradtam…

Marcipán - 2010. 07. 26. 15:05

Xtian: való igaz! Döbbenettel vegyes elismeréssel tettem le azt a könyvet!! Kár hogy Fonyódit leginkább csak a Stohlos-rendőrös magyar sorozat kapcsán ismeri a nagyközönség, mert íróként zseniális!

Gaines - 2010. 07. 26. 15:41

Nem rossz, de én azért többet vártam tőle. A sztori rendben van, még ha túlságosan gyorsan pörögnek is időben az események ahhoz, hogy bármelyik leülepedhessen, vagy bármiféle hatást gyakoroljon a nézőre – és érdekes módon ezzel egyidőben unalmas, egyhangú is (kicsit olyan, mintha pipálgatnák, hogy miknek kell benne lenni a regényből, de igazi mélységet nem teremtenek mögé).

A nagyobb bajom – ami részben abból fakad, hogy a sorozat nem időzik el a cselekményben – a karakterekkel van, igazán egyik sem kelti fel az érdeklődésemet: vannak a jók, vannak a gonoszak, majdnem mindenki egysíkú (egyedül Fülöpöt árnyalják egy kicsit); a motivációikról lényegében semmit nem tudunk meg, a konfliktusokat is csak úgy random dobják be (ahogy bruzsy írta is, a Waleran-Fülöp szembekerülés teljesen súlytalan lett). A színészek teszik, amit tudnak, de pl. Ian McShane meglepően szürke, hiányzik belőle az a körmönfontság, dinamizmus, ami a karakterhez kéne, olyan, mintha ő is unná a szerepet.

A fényképezésre és a látványra nem lehet panaszunk (a főcím is tetszik), a zene ellenben engem kifejezetten idegesít, nem elég, hogy sablonos, még állandóan szól is, bepofátlankodik minden jelenet elé, nem hagyja érvényesülni azokat. A kevesebb több elve itt előnyére vált volna a sorozatnak.

Rosamez - 2010. 07. 26. 15:44

A könyv egy jó lektűr, a sorozat (első két része) sajnos pedig egy inkoherens katyvasz.

Ettől függetlenül volt két boldog pillanatunk: az egyik amikor a tűznél valaki elordította magát, h “tűzoltás” (a latin olyan, mint a magyar) illetve amikor Rufus Sewell belecsapta a bicskát az asztalba befejezendő a szalonnázást, mire a bicska szemrebbenés nélkül eldőlt.

Eltiron - 2010. 07. 26. 16:21

A castingról: nálam csillagos ötös a Tom/Ellen/Phillip hármas, mindannyian azt hozzák, amit a könyv alapján vártak. Waleran karaktere viszont elég katyvasz; ugyebár ő a könyv alapján fiatal, törtető pap és valójában az elődje volt a nagy szarkeverő a White Ship körül. Egyértelműen hatalmas mínusz viszont Hayley Atwell, mint Aliena. Ő lesz az erős, független polgárasszony? Nemár (bocs a spoilerért). A hogy bruzsy is írta:lélektelen, súlytalan mint színész (már a duchess-ben is borzalmasan idegesítő volt, bár azt a filmet lejjebb húzni nem tudta). Nekem William sem nyert: egész egyszerűen lóg a levegőben a figura, a “motherfucker” jelenetet berakni a filmbe, mint magyarázatot a motivációjára pedig egyenesen szánalmas.

A képi világ viszont(ismét egyetértek bruzsyval) szenzációs, nagyon jól meg van fogva a középkor hangulata, az eddigi egy szem harci jelenet pedig roppant faszásan lett megoldva.

A zene pedig, ahogy Gaines írta, hol idegesítő, hol pedig közhelyes.
Összességében azért az első két rész alapján megérdemel egy 8/10-et, meglátjuk, hogyan tovább.

Hunnenkoenig - 2010. 07. 26. 16:57

Kiraly volt!

A piros nyil engem jelöl! :-)

http://www.bilder-hochladen.net/files/big/8fqu-h.jpg

Ha csak egy masodpercre is, de benne voltam, yeah!

friendsfan - 2010. 07. 26. 17:13

Mi??? Mindig azt hittem, hogy ezt a könyvet (könyveket) megfilmesíteni fogják, nem sorozatot csinálnak belőle. Főleg hogy nagyon fű alatt történt az egész. Nem tudom mennyi sajtót kapott, de én nem nagyon találkoztam vele…

cyborgwings - 2010. 07. 26. 17:14

még csak az első részen vagyok túl, de nekem az alapján egészen bejött.

rufus sewell remek alakítást nyújt, és a nagy nevek is hozzák a kötelezőt. bevallom, nekem a jacket játszó srác is tetszett.
és hogy tovább rontsam a renomémat, a zenével is meg vagyok elégedve, az end creditsnél kifejezetten magával ragadott. (az meg pláne nagy örömmel töltött el, hogy magyar nevekkel teli stáblistát böngészhettem közben. nem tehetek róla, szörnyen büszke tudok lenni a hazámra.)

a képi világ egyértelműen gyönyörű.
az első rész alapján a történetvezetés kicsit kapkodós, bár néhol valóban jót tett neki, hogy nem a könyv terjengős stílusát adaptálták. mondjuk képernyőn egyértelműen nem is lehet annyit rizsázni, kell a valamivel feszesebb tempó.

a könyvet vagy tíz éve olvastam, így a memóriám nagyjából az elejére és a végére korlátozódik, a részletek már nincsenek meg (ennek ellenére van képem hatalmas rajongónak vallani magam), szóval párhuzamot nem tudok vonni a forgatókönyvvel, viszont így legalább jól meg tudok lepődni mindenen.

részemről az első rész alapján mehet a 8/10. mindjárt folytatom is a másodikkal.

AbyssR - 2010. 07. 26. 17:14

Mindenképp megemlíteném a Kisorosziban található Halápi-lovarda vezetőjének, Halápi Rolandnak az áldozatokkal teli kaszkadőri munkáját, mellyel bizonyította a magyar lovas-kaszkadőrök létjogosultságát.

Hunnenkoenig - 2010. 07. 26. 17:16

Cyborwingsszel ertek egyet. A szambol vett ki minden egyes szot.

kiwagyok - 2010. 07. 26. 18:19

Én még nem láttam a részeket, ugyhogy véleményt nem tudok alkotni róla, Viszont számomra apszolút ez az első számú könyv. Kivülről tudom az egészet, ugyhogy bár az angol tudásom messze nem tökéletes lehet hogy felirat nélkül nézem meg:-)) (Bár ugylátom már az első részhez el is készült)

Hunnenkoenig - 2010. 07. 26. 18:59

Namegneztem a masodik reszt is. SZerintem nagyon zsir ez a sorozat.

“Monks maybe celibate, but they can still smell cunt”

Zsenialis! :-)

cyborgwings - 2010. 07. 26. 19:01

nos, a második részben a katedrális leégése valóban kissé súlytalanra sikeredett, plusz a cgi nekem majd’ kibökte a szemem sajnos, nem tudom, ki hogy volt ezzel. és valóban, a zene sem segített, sokkal jobban illett volna ide a vége főcím alatt hallható, vagy valami ahhoz hasonló dallam.

az előbb elfelejtettem megemlíteni macfadyent, azaz philipet, aki valóban remekül játszik.

a nevekkel kapcsolatban kicsit muszáj a könyvről beszélnem. most, hogy láttam a sorozat első két részét, sehogy sem áll rá a szám a szép emlékű tamásra, fülöpre, jancsira és társaira. annak idején annyira természetes volt, és amikor elkezdtem olvasni az idők végezetéig c. folytatásnak mondható regényt, zavaró is volt, hogy annak a fordítója nem vette át a korábbi gyakorlatot. noha alapvetően furcsállom, hogy egyáltalán a katedrális elkövetője a nevek magyarítása mellett tette le a voksát, mégis ad hozzá valami pluszt, ami – engem legalábbis – még könnyedebben repített vissza a középkorba. de így, hogy látom az arcokat, hallom a brit affektálást, furcsa a kirtikában a magyar neveket olvasni.

a második rész az elrontott égő katedrális jelenet miatt cirka 7,5/10. remélem, tartják legalább ezt a szintet a továbbiakban is.
nálam sikerült elérni, hogy már alig várom, hogy meglássam végre a katedrálist. a könyv olvasásakor is (erre azért tisztán emlékszem) alig vártam, hogy felépüljön, és most végre, ahogy bruzsy is írta, megpillanthatjuk. de jó! :)

Hunnenkoenig - 2010. 07. 26. 20:04

Creditsben keressetek meg Mosó Misi-t, aki set runner volt :-P

Kajakra ez a neve a csavonak. Behaltam töle.

Ineteq - 2010. 07. 26. 22:56

Még csak az első részt néztem meg, de nem vagyok elájulva. Lehet, az a baj, hogy nemrég olvastam a könyvet, és nagyon ahhoz hasonlítom, de az alapvető baj, hogy erre nem elég 8 rész. Kapkodás az egész, a szereplők alapvető motivációit vágták ki (pl.: Tamás és Ilona szál), mert nem fér bele az időbe. Azonkívül jól elamerikanizálták a sztorit, meg jól kivágták belőle a szexet. Nem rossz sorozat, de nem ér fel eddig a könyvhöz.

Ineteq - 2010. 07. 26. 22:57

Ja, de jó jó volt látni a sok magyart a stáblistán:)

cyborgwings - 2010. 07. 26. 23:24

@hunnenkoenig: kár, hogy nem laundry service-es volt a csóka. :D

and1 - 2010. 07. 27. 01:58

A könyv első számú kedvencem, egy lakatlan szigetre is ezt vinném…
A sorihoz ezután fogok hozzá, nem is tudtam, hogy készül belőle.És ahogy olvasom a kritikákat, ha tényleg hiányzik a szex belőle, az nagy kár, Follett fontos adaléka a könyvekben.
Ha csekkoltam a sorit, visszanézek, értékelem.

Hunnenkoenig - 2010. 07. 27. 04:11

@cyborwings: nekem is egyböl moso masa mosodaja jutott eszembe :-)

Amugy meg senki nem kommenteli a kepemet? :-(

Lnaughty - 2010. 07. 27. 10:38

Hunnenkoenig: jaj de jó a képed:)

Hunnenkoenig - 2010. 07. 27. 11:06

@Lnaughty:
LOL
Thanks!

Legalabb egy valaki…

De legközelebb aztan ne kelljen noszogatni! :-P

ÉnT - 2010. 07. 27. 20:01

Hunnenkoenig: Azta! :)))
(Kommenteltem a képedet.Örülsz?:) ) Csak most olvastam el.

Troppauer Hümérné - 2010. 07. 28. 21:44

Hunnenkoenig: Én irigyellek, nem lehetett semmi a forgatás. Donald atyánk milyen élőben?

Hunnenkoenig - 2010. 07. 29. 03:05

Hat eleg jo volt. Nagyobb felhajtas volt, mint amihez en szoktam. Sajna nalunk nem sok amerikai filmet forgatnak :-(

Donald magasabb mint hittem, es amugy egy pöcs. Nagyot csalodtam benne. Miatta nem lehetett dohanyozni az egesz forgatas alatt. Illetve lehetett, de problemas volt.

Merthogy allitolag epp leszokoban van es a szerzödese szerint ha valaki 500 meteren belül dohanyzik, akkor szo nelkül hazamegy. Ezert mindenki sik ideg volt folyamatosan.

En ket napot voltam, de csak a masodik napon kerültem kamera ele.

Donald udvaranak a jeleneteiben mindig ott vagyok valahol, de sosem latszom, csak annal az egy resznel egy masodpercre.

Hunnenkoenig - 2010. 07. 29. 03:06

Ja, ha valaki csodalkozna, hogy hol az a “nalunk”: Azok a jelenetek Becs közeleben Burg Kreuzenstein-ban vannak felveve.

http://www.google.com/images?hl=en&source=imghp&biw=1440&bih=704&q=burg+kreuzenstein&gbv=2&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

RexpecT - 2010. 07. 29. 23:53

Köszi a posztot én is csekkoltam az első két részt és nem kellett csalódnom. 8/10

Mimi - 2010. 07. 30. 00:36

sziasztok:)
pár napja fejeztem be a könyv olvasását. Szerintem fantasztikus, a legjobb könyv, amit olvastam!! Egy kis Twilight a nyomába sem ér… Kíváncsian várom a filmet. Néhány szereplő mintha csak a fejemből pottyant volna (Fülöp, Jancsi, talán még Tamás mester is). Aliena viszont tényleg melléfogás. Főleg,ha a kritikák nem alaptalanok.
Ezek szerint konkrétan Magyarországon nem volt forgatás? Hunnenkoenig, irigyellek énis:) /szuper kép:P

Slowgee - 2010. 07. 30. 14:44

Szia Mimi!

Majdnem az egészet Magyarországon forgatták.
Ócsán volt felépítve Kingsbridge.
Fóton a filmgyárban voltak a perjelség díszletei.
A kőfejtős jelenet Tardoson készült.
A White Ship meg a tatai tóban süllyedt el.
Ezenkívűl a visegrádi vár,a Kiscelli Múzeum,Dobogókő is forgatási helyszínek voltak.
A belső felvételek a mogyoródi Astra stúdióban készültek.
Ausztriában a már említett Kranzensteinen kívűl a Lichtenstein kastélyban és a Votivkirchében volt forgatás.
Az osztrákoknál két és fél hétig voltunk.
Az undorító volt,nyirkos,hideg,eső,az osztrákok suttyók,és Bécsben nincs egymás után két zöld lámpa.
Ian McShane fogalmazta meg jól:Bécs az a hely ahol minél tovább vagy,annál kevésbé szeretnél ott lenni.
Amúgy meg Donald Sutherland kedves volt,csak a dohányosok szívták miatta a fogukat,de az meg az ő bajuk.

Hunnenkoenig - 2010. 07. 31. 09:52

Slowgee:

Kreuzenstein.

Becs kicsit van csak az elsö vagy a masodik helyen minden evben az ensz altal kiadott listan, ami a legmagasabb eletszinvonallal rendelkezö nagyvarosokat sorolja fel.

Altalaban Becs, Vancouver es Zürich vetekednek az elsö harom helyert mar vagy 10 eve.

A suttyosagrol meg annyit: elöbb a sajat haztajon kene szetnezni, mielött masokat bunkozol.

Nem irom ide, nekem mi a velemenyem a magyarokrol, mert mar parszol moderalva lettem. De gondolhatod…

Mimi - 2010. 07. 31. 14:24

köszi az infót! ez elég meglepő, de örülök és büszke vagyok, hogy nálunk is volt forgatás:) Csodálom, hogy Dobogókőn is engedélyezték a forgatást. Nagy élmény lehet részt venni rajta.(de miért pont Mo.?)

Nem tartok etika órát, de nem szabad általánosítani..

Mimi - 2010. 07. 31. 14:31

Ja és szíveseen olvasok még hasonló “kulisszatitkokat”, érdekességeket vagy mikezek…(Donald Sutherland+a cigi,stb…)
:)

RexpecT - 2010. 08. 01. 22:40

A Spartacus után ismét egy nagyon jó Starz sorozat.
Az első két rész 7,5/10 de ez a harmadik simán 9/10, egy 5 percnek tűnt a rész, pedig még fáradt is voltam.
Nagyon izgalmas, szivesen ledarálnám a többi részt.
Még még még !!! :)

clark - 2010. 08. 02. 15:21

én nagyon csalódtam benne.a beharangozásnál nagyon megtetszett,vártam meg minden,de ez egyáltalán nem jó.a főcím és a képi megjelenítés az ütős és kb ennyi.Hiába a nagyobb nevű színészek,ha nincs mit játszani,lapos,unalmas én biztos nem fogom nézni,helyett inkább vmi jó kis fantasyt kellett volna összehozni.egyszerűne nem tud kibontakozni a sori,pedig sokkal több lenne benne,az írok nagyon felületesek voltak.nálam kasza.

Lortzz - 2010. 08. 03. 14:31

Kedves mimi,
azért Magyarország, mert adókedvezményt kapnak a külföldi produkciós irodák és nem mellesleg nagyon olcsó a magyar munkaerő.

Mi énekesekként voltunk benne, kb. 12 napot forgattunk és nekünk jó élmény volt, bár kétségtelen, hogy minket nem statisztaként kezeltek, ezért nem szívtunk sokat.

RexpecT - 2010. 08. 03. 18:04

Lortzz:
És mennyit lehetett ennyi idő alatt keresni, persze csak ha nem titok :).

Caroline - 2010. 08. 04. 21:18

Én is megnéztem az első részeket és nekem határozottan teszett. Persze nem lehet mindenkinek megfelelni, de nagy melléfogásokat nem csináltak. Irtózatosan nehéz egy ekkora regényfolyamot könyvhűen, jól megcsinálni, de szerintem sikerült nekik.
A szereplőkről annyit, hogy az idősebbek egytől egyik brilliánsak, nemhiába válogattak a brit színjátszás krémjéből, és mégha nem is feltétlenül így képzeletem el őket a regény alapján, csalódást egyikük sem okozott. Úgy láttam a fiatal generációt sokan szidják, bár Hayley Atwell méltatásával nem értek egyet. Nekem kifejezetten tetszett az alakítása, a karaktert abszolút eltalálták és a regény elején Aliena még amúgy sem egy kiforrott személyiség.Szerintem mielőtt teljesen leírnátok, várjátok ki a sorozat végét. Hátha még kihoz belőle valamit.:)
A Donald Sutherland-féle cigi ügyről meg csak annyit, hogy ha már ekkora színészóriás valaki, szerintem lehet annyi kérése, hogy ne dohányozzanak a környezetében. Ennyivel nem baj, ha megtisztelünk egy ilyen nagy embert.

Piemaker - 2010. 08. 08. 22:27

Matthew MacFadyent nagyon megszerettem ebben a sorozatban!Pár napja láttam a Halálos temetés(Death at a Funeral) című kiváló angol vígjátékot amiben ő a főszerelő!

Piemaker - 2010. 08. 08. 22:29

Pontoabban főszereplő.
A 4. rész is nagyon jól sikerült,a sorozat tartja a színvonalat!

RexpecT - 2010. 08. 09. 00:30

Áhh ez a rész is legalább 9/10 volt.
Mikor lesz már a következő rész?:)

Wondorog - 2010. 08. 15. 21:43

áh ez részről részre egyre jobb, erre a halálra a végén nem számítottam, ha vége a sorozatnak csekkolom azonnal a könyvet :D

Ericcrawford - 2010. 08. 26. 17:11

Nem olvastam a könyvet, de Matthew Mcfadyen miatt érdekelt a történet. Fenntartásaim voltak, mert a BBC-s Robin Hood-ból visszaköszönő díszletek tűntek fel a trailerben, de mégis el kezdtem letölteni és megnézni a sorozatot.
Az elején elég nehezen indult a sztori, de talán a 3. résztől nagyon is belendültek. A negatív figurák halálian szarkasztikusak :-), magával ragadó a mesefolyam, nagyon tetszik. Holnap befejezik az összevont végkifejlettel. Hiányozni fog :-)

Charlice - 2010. 09. 04. 12:44

Mi meg véletlenül pont ott voltunk Tatán a tóparton amikor vették fel az égő hajós jeleneteket :-)

senatig - 2010. 09. 13. 14:49

Nos, én ma néztem meg az első részt. Előre bocsájtom én a könyvet 4x olvastam és ettől függetlenül ez a film nagyon tetszett! Bár én már akkor rajongója lettem, mikor megtudtam, h készül és Ridley Scott jegyzi!

sfefe - 2011. 01. 16. 19:06

A konyvet nem olvastam de marhara zavar, hogy a neveket magyarositottak….

Norka - 2011. 04. 28. 10:23

Érdekelne, h. magyar szinkronnal is megjelent már a film? hol lehet beszerezni? Előre is köszönöm…

winnie - 2011. 04. 28. 10:29

sehol, nem jelent még meg. és nem film, hanem minisorozat.

Yooha - 2011. 06. 14. 14:58

Most kezdtem el nézni, 3 rész után nagyon tetszik! Bár a nevek magyarítására nem tudom, miért volt szükség.
Az meg, hogy ki kit ver át és kivel szövetkezik, már-már áttekinthetetlen, jegyzetelnem kell.
Az írás utolsó mondata meg remélem nem spoiler, izgulni akarok, hogy elkészül-e a katedrális.

winnie - 2011. 06. 14. 15:41

“Most kezdtem el nézni, 3 rész után nagyon tetszik! Bár a nevek magyarítására nem tudom, miért volt szükség.”

ki magyarította? még nincs szinkronnal. az eredetiben nem magyarok a nevek – ha netes felirattal nézed, akkor a készítőnél reklamálj, de ő meg csak a könyv neveit követi.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz