login |

Újranézve: Dawson és a haverok: az 1. évad

2010. 07. 27. 16:01 - Írta: Desmond Wallace

49 hozzászólás | kategória: ajánló, nosztalgia, retró,

A Sliders nosztalgia után ismét egy klasszikus sorozat kerül terítékre, de most nem az egész széria, hanem csak az első évad. 1999 szeptemberében mutatta be a Dawson és a haverok (Dawson’s Creek) 1. évadját a TV2 – nem sokkal a sikeres, 1998-as tavaszi amerikai bemutatkozás után. A The WB 13 részes első évadját további 5 követte. A sorozat alkotója pedig az a Kevin Williamson, aki mostanában a Vámpírnaplókon és a Sikoly 4-en dolgozik.

dawsons creek-02

Vérbeli tinisorozatról  van szó, amelyet természetesen hétről-hétre néztünk. A Dawson-ban négy kisvárosi diák életét ismerhetjük meg. Dawson (James Van Der Beek), Pacey (Joshua Jackson) és Joey (Katie Holmes) már ősidők óta barátok, de egy nagyvárosi lány, Jen (Michelle Williams), is a Capeside-ba költözik a nagymamájához, akiért megőrül címszereplőnk.

Dawson, akinek a családi élete látszólag rendben van, örök álmodozó, Spielberg-rajongó filmőrült, aki Joey-val nagy mozizásokat szokott tartani a szobájában. Joey örök realista, aki a nővérével és annak pasijával él, mivel az apja börtönbe került, az anyja pedig korábban meghalt. Pacey a család fekete báránya, akit megvet az apja és a bátyja is, ő viszont nem veti meg az idősebb nők társaságát. Jen Lindley pedig a rejtélyes New York-i lány, akiről kezdetben még nem igazán tudjuk, hogy miért kellett a nagyihoz költöznie.

Ahhoz a nagyihoz, akivel kapcsolata nem teljesen harmonikus, mivel Jen ateista, öntörvényű lány, a nagymama pedig mélyen vallásos. Miközben saját magukat keresik a felnőtt kor küszöbén, mi egyre jobban megismerjük a négy barátot és a családjukat is. Látjuk rajtuk a változást, és nyomon követjük az életüket a capeside-i helyszíneken. A tovább mögött folytatom – spoilerek nélkül.A Dawson és a haverok mai szemmel nézve már nem hozza ugyanazt a hangulatot a sorozat, mint 10 éve, de még így is kiemelkedik a tinisorozatok tengeréből. Persze ez lehet, hogy csak a nosztalgia miatt, de a Dawson esetében sikerült a készítőknek túllépnie a szokásos tinisorozatos kliséken, így valami pluszt tudtak adni és egy komolyabb hangvételű történetet hoztak létre.

Kevin Williamson a Sikoly után itt is megmutatta nekünk, hogy felül lehet emelkedni a mozgóképen, és egy kicsit távolabbról, kívülről is lehet tekinteni rá. Zseniális az, ahogy az évadvégi cliffhangert felvezetik. Joey szájából hangzik el, hogy “a csattanó kizárólag egy manipulációs tévészabvány a nagyobb nézettségért”. Erre Dawson válasza: “Nem, a csattanó ébren tartja az érdeklődést, gondolkodásra késztet, a következő részekig.” Gyakorlatilag ezzel a párbeszéddel mintegy elővetítik a fináléban történteket, majd az epizód végén, egy újabb beszélgetéssel, keretbe zárják ezt a 40 percet.

dawsons creek-01

Persze ez a sorozat is hasonló panelekből épül, mint a társai, de ezeket is mind remekül kezeli – legalábbis az első évadban – Williamson. Az évadzáró epizód pedig felteszi a koronát az évadra. Az 1×13 a sorozat legjobb epizódja és itt van talán az egyik legjobb jelenet is, Joey és az apja beszélgetése. Persze emlékezetes még a horrorepizód is, amelyben a 90-es évek tinihorrorjait idézik meg, nagyon szórakoztatóan. Azt szoktuk mondani mostanában, hogy jelenleg a CW sorozatai vannak tele zenékkel, de Dawson sem szűkölködik bennük. A sok tucatzene mellett azért akad jó néhány emlékezetes is.

A Dawson és a haverokban igazából a karakterek fogták meg az ember. Dawson a hősszerelmes, aki az igaz szerelmet keresi, de csak lassan ébred rá, hogy már régen megtalálta, és rajta kívül szinte mindenki tudja is ezt. Joey, vagyis Katie Holmes, igazán bájos volt ilyen fiatalon, egyszerre naiv és esze, ráadásul szebb is, mint a szőke bombázónak beállított Michelle Williamas (Jen). Pacey lázadó tini volt, aki nem nagyon találta helyét a világban, de butának – mivel bukdácsoló diáknak van beállítva – nem nagyon néz ki ebben a szerepben Peter Bishop Joshua Jackson. A mellékszereplők közül pedig kiemelném a nagymamát alakító Mary Beth Peil-t.

dawsons creek-03

Eredeti nyelven nem ismerem a sorozatot, de a szinkron most is, akárcsak 10 éve, nagyon bejön. Markovics Tamás, Zsigmond Tamara, Németh Borbála és Seszták Szabolcs hangját is talán ekkor kedveltem meg igazán. Szó mi szó, jó volt újranézni ezt a 13 epizódot. Érdekességként még megemlíteném, hogy az 1. évadban még más volt a főcímzene, mint a folytatásban.

 

Az ötödik évados csoportkép

Az ötödik évados csoportkép

Részemről tervben van a második évad újranézése is, talán még a harmadikat is beiktatom valamikor, de utána sajnos érdektelenné vált a Dawson. Az egyetem el szokta rontani az ilyen típusú sorozatokat, így a 3. évad végeztével már nem is nagyon követtem az ex-gimisek életét.

49 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2010. 07. 26. 22:31

“Zseniális az, ahogy az évadvégi cliffhangert felvezetik. Joey szájából hangzik el, hogy “a csattanó kizárólag egy manipulációs tévészabvány a nagyobb nézettségért”. Erre Dawson válasza: “Nem, a csattanó ébren tartja az érdeklődést, gondolkodásra késztet, a következő részekig.””

ezért szerettem nagyon a sikoly után a dawsont és ezért sajnáltam a 3-4. évadban, amikor elvesztette ezt a báját, a kiszólogatást – ergó engem ennek a hiánya zavart, nem az egyetem, ahol egyébként dawson szokás szerint kapcsolatba kerül a filmekkel, s talán olyan sikoly 2-re hajazó filmelmélkedási jelent is van benne, amikor jamie kennedy és timothy oliphant beszélget a folytatásokról. vicces, hogy anno azt hittem, hogy ez egy horrorsorozat, de amikor kiderült, hogy nem, maradtam, mert ez a sok önreflexió, ami miatt a sikoly is alapfilm, remek volt. dawson a nagy filmrajongó a sok filmes utalásával és az általa forgatott filmekkel…, ehhh, de szép volt.

nem tudom, meddig maradt kevin williamson a sorozattal, de sajnos idővel kiuntam magam a srácokból. pedig.

ui: ja, ami még fontos berántó tényező volt: katie holmes ártatlan karaktere, a dawson-joey kapcsolat és a nagyon erős zenei anyag, ami a DVD-n erőteljesen lecserélődött… (és persze igen, nálam is a magyar hangok, hiszen én itt hallottam először a “fiatalokat”, a rengeteg sorozatban együttlévő markovicsot, zsigmondot, sesztákot, csondort. ha angolul látnám, csak néznék:)

Adäm - 2010. 07. 27. 16:26

Pont most darálom én is. 1-3 évadot 2 nap/évad tempóval lenyomtam, de mostmár napok óta szenvegek a 4. évad ELEJÉVEL. Egyszerűen valami megváltozott. Aki látta már tovább: Mi a véleményetek?

Dohi - 2010. 07. 27. 16:29

a 2. evad 4. resze utan elkaszaltam epp a minap. szornyen idegesitett, hogy allandoan mondtak a szereplok egymas neveit, meg ha mar az elso 13 epizodra jutott ennyi nyavajgas, el sem akartam kepzelni, a maradek 5 evadban mennyi lenne. hangulatos volt, de a mindenfele negativ dolgok vegul gyoztek.

winnie: willamson asszem a 2. evad vegen szallt ki, aztan visszatert a dupla finalera.

Binky - 2010. 07. 27. 16:33

Az 1. évad volt a legjobb, utána évadról évadra romlott a minőség. De most megjött a kedvem az 1.-höz, az nagyon jó volt.

Gwen - 2010. 07. 27. 16:53

Anno én is tévében láttam, szerettem is, elég meghatározó sorozat, de tényleg elromlott. Hogy mikor, azt nem tudom, mert akkor még nem tudtam, mik ezek az évadok. :-)) De valahogy akkor, mikor egyetemre kerültek, onnan már egyre nagyobb szenvedés lett, és a vége, ami valahogyan elém került, annak már köze nem volt az “eredeti” jó kis sorozathoz!

zsellerm (munkában, lesbenjunkietolvas) - 2010. 07. 27. 17:06

Sajnos már nem működik a dawsonscreekkmusic.com, anno hétről hétre néztem, h milyen zenék vannak benne, és próbáltam beszerezni őket.
A Dawson zenéit máig hallgatom.

Imádtam ezt a sorozatot. Máig úgy gondolom, hogy ebben voltak a legmélyebb és legőszintébb beszélgetések (főleg még Williamson idején, persze), ahol a sok beszéd nem szófosásként, hanem a dialógus egyre magasabb szintre emeléseként hatott. Egészen komolyan gondolom, hogy a Dawson dialógjait tanítani kellene, és nem csak azok felépítettsége vágott oda. Ami kiemelkedően durva, az az angolban jött ki igazán (pedig tényleg le a kalappal a magyar változat előtt): ezek a tinédzserek olyan szóhasználattal tolták ezeket azt ízes, sokszor önreflektív, sokszor kikacsintós párbeszédeket, amilyenben ilyen korú embereket az életben egyszerűen máig nem hallottam beszélni. Amellett, hogy lehet ezt életszerűtlennek hívni, meg a szerkesztettségre fogni, a Dawson szóhasználata rég túl volt azon, hogy valaki igazán szabatosan és szellemesen használja az angol nyelvet, izzadtam, mint qrva a templomban, hogy értsem miről van szó (kíváncsi vagyok, hogy ma mi lenne a helyzet). Később olvastam, hogy nem csak én voltam béna és nem csak én tartottam furcsának: a Williamsonnál ez a nyelvi stilizáció a Dawsonban tudatos volt. Ezekkel a beszélgetésekkel tényleg elérte, hogy burkot vonjon a szereplői köré, valósággal kitépje őket a környezetükből, ezek a beszélgetések alakították igazán a jellemüket.

Ment is ezzel a poénkodás meg a szkeccsek a MadTV-n, meg mittoménhol, hogy ezeknek soha be nem áll a szájuk, csak fárasztják egymást az átfilozofált lelki gondjaikkal, de eskü, a Dawsonban simán benne volt, hogy a 42 percből 10 percen keresztül ült két ember, beszélgetett, a tévénézőkre (na jó, a fanokra – én is az voltam) pedig hullámokban tört a katarzis. Soha sehol sorozatban nem láttam ilyet, szinte még nyomaiban sem. A Dawson e tekintetben egyeduralkodó. Hiába énekli a szépfiúpunk Busted néhány évvel később, hogy “Dawson’s Geek”, ez a sorozat mindig az egyik kedvencem marad.

Dés - 2010. 07. 27. 17:18

A kedvenc sorozatom volt anno, így mikor tavaly lehetőségem volt rá, megvettem az eredeti box setet. Féltem kicsit először, mert itt még én is szerettem a szinkront. De szerencsére eléggé hasonlóak a hangok, így hamar megszoktam.
Még valahol valami floppy lemezen porosodik a doksi, ahova ki voltak írva a Dawson idézetek. Mert tényleg nagyszerűen megírt dolgok.
Én tavaly lepörgettem az egészet, s más persze miután egyetemre mennek, van pár laposabb rész is talán, de ennek ellenére nekem tetszett.
S még annyi, h ha valaha szeretted a sorit, s elkaszáltad valahol, az utolsó két részt feltétlen nézd meg!!!
ps. csak én sírtam el magam majd minden részen anno?

Desmond Wallace - 2010. 07. 27. 17:26

“S még annyi, h ha valaha szeretted a sorit, s elkaszáltad valahol, az utolsó két részt feltétlen nézd meg!!!”

Ez így van a dupla sorozatzárót én is megnéztem, és az van olyan jó, mint az 1. évad.

Tibi - 2010. 07. 27. 17:36

Engem a lezárás idegesített nagyon :s Most komolyan, Joey senkivel se jött össze, olyan szemétség :)

Busmen - 2010. 07. 27. 17:41

Huuu anno a tv-ben én is néztem, de aztán valahogy az egyetem környékén elkaszáltam, Túl sok volt már a kavarás a vergődés. A sorozatzárót viszont megnéztem , mert kíváncsi voltam , de nem igazán tetszett. Lehet hogy mert túl sok volt az idegen arc? :-D

marcilu - 2010. 07. 27. 17:44

Akkor voltam 17 éves, mikor ők, kb.(Egyszerre érkezett a tv2-re a Jóbarátokkal, és azt nem kezdtem el nézni, mert azt hittem, valami Melrose Place-féle, és nem érdekelt.) Nagyon szerettem, magnókazettán kaptam karácsonyra a zenéjét. (vagy én adtam a tesómnak? már nem is emlékszem – mindegy, közös volt az öröm)
Joey és Pacey volt végig a kedvencem, az ő kapcsolatuk volt egyúttal a legizgalmasabb is az egész sorozatban. Most rendesen felszínre jöttek bennem az emlékek… Meglestem az imdb-n a szereplőket, először csak az akartam megnézni, hogy hány évesek voltak a sorozat kezdetekor, aztán döbbenten vettem észre, hogy mennyi rengeteg fiatal lett híres a szereplők, mellékszereplők közül. Nagyjából James Van Der Beeken kívül mindenki. Mondjuk ezen nem csodálkozom, a sorozat rajongójaként sem bírtam sosem a bárgyú arckifejezését (azt az egyet, ami van neki).
Köszönöm, hogy adtatok ezzel a poszttal egy csúcs nosztalgikus hangulatot.

zoreen - 2010. 07. 27. 17:46

Ohh, a Dawson…:) Nem volt az a „hatalmas kedvenc”, de mindig kellemes néznivaló volt. Arra emlékszem, hogy én is nem sokkal azután hagytam abba, hogy egyetemre mentek.
Érdekes, engem meg pont az idegesített, ahogy beszéltek. Annyira nem volt élethű, a fiatalok egyszerűen nem így beszélnek, főleg nem egymással, nem vágnak le 10 perces monológokat az élet fontos dolgairól… Oké, hogy sorozat, de akkor is, egy idő után nekem valahogy hiteltelenné tette az egészet (szemben mondjuk a Szívtipró gimivel). Az első évadokban még valahogy sikerült ezt ellensúlyozni (vagy csak kevesebb volt?), tényleg volt egy bája, aztán ez az egyetemen eltűnt.
Na, de az első évad tényleg remek, itt még minden szereplő szimpatikus (később nagyon utáltam Joey-t), jók a zenék, a párbeszédek még frissek és kreatívak, nem elcsépeltek, a kisvárosi hangulatot is nagyon eltalálták (jók voltak a helyszínek, pl. a móló). A második évad amúgy az abszolút kedvenc, imádtam Andy-t.:D

Mindent összevetve kellemes emlékeim vannak a sorozatról, talán egyszer én is újranézem az elejét. (A Coolon megy most amúgy, múltkor pont elkaptam pár percre, még valahol az elején járnak.)

HuIrys - 2010. 07. 27. 17:52

Script tekintetében az első két évad egyértelműen kiemelkedik, a 3. évad pár része képes még hozni tán a színvonalat. A DJ-párossal szemben a PJ-t favorizálók sztem még bőven élvezték a 3-4. évadot is, de az utolsó kettő az már tényleg a “fanatikusoknak” készült, össze sem mérhető a korábbiakkal.
(Még a Mcleod-ról írhatna valaki, eszméletlen, hogy itthon mennyire alulértékelt.)

khaos - 2010. 07. 27. 18:00

A cool tv éppen most tűzte újra műsorra..nevetséges időben mondjuk,hétvégén 3-4 óra hajnalban

drP - 2010. 07. 27. 18:01

Jó kis sori volt, A Coolon most megy újra, az elején jár, én azzal nosztalgiázom. Hétvégenként van délelőtt, 11 körül, ha érdekel valakit…

pleb - 2010. 07. 27. 18:37

A Buffy, a vámpírok réméről is lesz ,,nosztalgia”? Sok ember kedvenc sorozata :)

Pályaelhagyó Autóversenyző - 2010. 07. 27. 18:40

zsellerm: hat ez neked lehet, h ereny, de szerintem eleg rohejes, hogy a karakterek olyan dialogusokat vagnak le allandoan, amit elo emberek soha, beleertve a filmesztetakat, filozofusokat es pszichonalatitikusokat.

mar az is irrealis, ha dawson barmelyik szovege egyszer elhangzik, o meg folyamatosan ezt nyomja.

(ettol meg a jobb sorozatok kozul valo, csak szamomra szinte nezhetetlen)

Desmond Wallace - 2010. 07. 27. 18:56

“zsellerm: hat ez neked lehet, h ereny, de szerintem eleg rohejes, hogy a karakterek olyan dialogusokat vagnak le allandoan, amit elo emberek soha”

Tény, hogy a tizenévesekre nem ez a jellemző, de ezektől a dialógusoktól lesz a Dawson több, mint egy átlag tinisorozat. De látszik az, ahogy a Sikoly, ez a sorozat is megosztja az embereket.

Timi - 2010. 07. 27. 19:00

Azért Michelle Williams sokra vitte a sorozat után is. :) Meg Joshua Jackson is. :)

ISN - 2010. 07. 27. 19:02

Én nagy ritkán néztem csak a sorozatot és nem nagyon tudott lekötni, de az RTLen egyszer elcsíptem egy nagyon jó részt (nekem nagyon tetszett :) Arra lennék kíváncsi, h tudjátok-e címét, mert újra megnézném. (Szerintem az utolsó két évadban volt valamikor)
Szóval annyi a rész lényege, hogy Joshua Jackson és egy csajszi bennragadtak egy bevásárló központban és egy egész estét eltöltenek ott. Na nekem ez volt a legemlékezetesebb epizódom amit ebből a sorozatból láttam. Azóta szeretnék én is egy éjszakára valakivel bezárva lenni egy shopping mallban :D

Dboy2000 - 2010. 07. 27. 19:10

zsellerm írta:
“Máig úgy gondolom, hogy ebben voltak a legmélyebb és legőszintébb beszélgetések”

Egyet kell értenem, ugyanígy gondolom.

Dés írta:
“ps. csak én sírtam el magam majd minden részen anno?”

Megnyugtatlak, én is nagyon sok részen, és rész végén sírtam. Nagyon megható az egész sorozat, az egyik örök kedvenc marad, amíg élek.

Tény, hogy az 1. és 2. évad volt a legkiemelkedőbb, de mikor már egyetemre mentek, Nekem kb. ott is ugyanúgy tetszett az egész mint az elején. Nem éreztem azt annyira, hogy leljebb ment volna a színvonal.
Aki még nem nézte, feltétlen nézze meg legalább az első évadot, ha az egészet nemis fogja. :)

Desmond Wallace - 2010. 07. 27. 19:11

pleb: Volt már róla kritika régebben: http://www.sorozatjunkie.hu/2007/06/17/buffy-irta-mrzed001/

andras123 - 2010. 07. 27. 19:22

Az első nagybetűs SOROZAT volt, amit láttam. Ilyeneket sajna ma már nem készítenek.

Ladybug - 2010. 07. 27. 19:24

“ISN :Arra lennék kíváncsi, h tudjátok-e címét, mert újra megnézném. (Szerintem az utolsó két évadban volt valamikor)
Szóval annyi a rész lényege, hogy Joshua Jackson és egy csajszi bennragadtak egy bevásárló központban és egy egész estét eltöltenek ott.”

A rész a 6×15 volt.

Dboy2000 - 2010. 07. 27. 19:32

ISN: A kérdésedre itt a válasz.

6. évad, 15. rész – Összezárva (Castaways)

ISN - 2010. 07. 27. 19:36

Ladybug és Dboy2000 köszönöm szépen :)

Réta - 2010. 07. 27. 19:54

Régen kedveltem a sorozatot és néztem is hetente. Érdekes módon nekem nem Dawson karaktere jött be, hanem Joey és Pacey voltak a kedvenceim. Az egyetemi évek alatt morzsolódtam le a sorozatról, egyszerűen elvesztettem az érdeklődésemet iránta.

construx - 2010. 07. 27. 20:30

akit bővebben is érdekel a Dawson, itt is tud beszélgetni róla (és akár egyéb sorozatokról):

http://dawsonscreek.fw.hu/forum

Nikki - 2010. 07. 27. 20:46

Nem az első résztől, de még az elején kapcsolódtam be és nekem nagyon tetszett. Főleg az őszinte beszélgetések miatt. Kár h a valóságban kevés ember igazán őszinte, és a a saját szemében a gerendát sem veszi észre…
Szóval a TVben néztem én is, aztán abbamaradt és én is abbahagytam. Halvány emlékeim szerint lassan megváltozott és nem olyan volt már mint amilyennek szerettem, így nem is kutattam a folytatás után.
Talán majd egyszer újból megnézem, ha lesz időm :)

Zane - 2010. 07. 27. 20:47

Ohh nekem is első nagy sorozatkedvenc volt a Dawson, úgy ötödik évadra adtam fel sajnos az egészet és azóta sem volt kedvem bepótolni. Viszont az első két évadot pár éve újranéztem, mert azokat tényleg nagyon szeretem, viszont ahogy kedvenc szálamat (Pacey/Andie) teljesen elrontották a harmadik évadban, azt már képtelen voltam újranézni.

speedy20 - 2010. 07. 27. 20:49

Kedves Desmond!
Nagyon szep emleket idezett fel a cikked elolvasasa bennem.
Dawsons creek volt az elso olyan sorozat az eletemben amit nem azert neztem mert mas is ezt nezi (Dallas :), BH90210, ….). Az elso resztol megfogott mindegyik karakter, plane Dawson, a bargyukepu almodozo, mert mindig onmagamat lattam benne.
A sorozat nagy aduasza volt a kivallo zenei betetek jo osszevallogatasa, annak idejen minden heten azt figyelte mindenki, meg az amcsiknal is, hogy milyen betetdalok mentek az eheti reszben.
Joey nagy “szerelmem” volt (merges is voltamamikor Tom Cruise elvette), habar a szoke Jen sem volt egy utolso.
A tortenetszal(ak) olyanmodu csavarasa ahogy Williams es az utanna kovetkezo producereknek-iroknak sikerult szamomra mindmaig egyedi barmelyik hasonszoru sorozathoz kepest.

Nagy kedvencem zaroreszeit (XY halala) vegigsirtam, sokat tanultam ebbol a sorozatbol, fel tudtam hasznalni azokat a gondolatokat amiket itt hallottam.

human - 2010. 07. 27. 21:46

szerintem sem ez sem a sliders nem illik a méltatlan kategóriába, emég megnézni milyen sorozatok vannak előttük ott

zsellerm - 2010. 07. 27. 22:29

Jól van, látom, vagyunk itt a Junkie-n Dawson tagozatosok szép számmal ;)

Bőgtem én is, vazeg, hogy a f-ba ne bőgtem volna :D
Fiú létemre, tizenakárhány évesen, de bsza meg a világ, büszke is vagyok rá :DDDD

polka - 2010. 07. 27. 23:10

Szerettem, sokkal színvonalasabb sorozat mint a mai tiniknek szóló kacatok. Tetszett benne hogy főleg az első néhány évad sokat foglalkozott szexuális kérdésekkkel, hogy ki hogy éli meg a szüzesség elvesztését, bla bla bla…
Pont ma nézegettem Joshua Jackson funny or die videóját,”Pacey-Con”, ha tehetitek nézzétek meg , szerntem a srác is tudja hogy ő bizony akármit csinál örökre Pacey marad.

freestyle - 2010. 07. 28. 01:09

Én a cikknek (és a kommenteknek!)azt köszönhetem, h hamarosan akkor nekidurálom magam az indulásnak.Első szezon gyűjteményben van már jóideje, akkor a napokban ki is fogom húzni:)

Max ha bejön, még egy második szezont is csekkolok, többre nem hiszem, h lesz időm a sok egyéb néznivaló között ,de úgyis ezt a kettőt emeltétek ki.

montanosz - 2010. 07. 28. 11:45

a gilmore lányok után a nagy kedvencem, szószerint ezen nevelkedtem)))
Jó hogy felemlítettétek, le is szedem az összes évadot szinkronosan, mert tényleg jó a szinkron is))

CosmoBacsika - 2010. 07. 28. 13:04

Egyszer elkezdtem, de képtelen voltam huzamosabb ideig nézni. Elékpesztően felidegesített a rengeteg nyavajgás amit a szereplők levágtak. Minden részben nyafi nyafi nyafi…. egyfoltában lelkizés blabla…

Llew - 2010. 07. 28. 14:07

winnie:

ami még fontos berántó tényező volt: katie holmes ártatlan karaktere

ez nagy igazság, aki nézte fiú, az legalább egy kicsit biztos beleszeretett joeyba.
Arra nem is emlékszem, hogy az első évad rövid. Lehet nem is az elejétől néztem? És akkor a legjobb részekről maradtam le? 13 részt viszont akkor simán felveszek a nyáron-úgy-sem-érek-a-végére-de-mielőbb-meg-kéne-nézni listámra

Savanah - 2010. 07. 28. 21:49

Én is néztem anno a tvben :) Olyan klasszikus volt, amit akkor mindenki nézett. És valahogy olyan az érzésem, h mindenki velük egyidös volt aki nézte. :D

Amúgy sokan irjátok, h az egyetemes részek nem voltak valami jók. Én tavaly újra letöltöttem, de éppen csak az utolsó 2 évadot, amikor egyetemre kerülnek. Nekem bejött. Lehet azért, mert a GG-t is jobban szerettem a 4. évadtól, egyetemes résztöl.

Alice - 2010. 07. 29. 08:35

Nagyon szeretem a Dawson’s Creeket, a mostani letöltős időkben nehéz is elmondani, mit jelentett egy ilyen óriási tinisorozattal találkozni a tévében. Én akkoriban főiskolás voltam, még sosem találkoztam hasonlóval, az egész hangvétel, az igényesség, a minőség, az állam is leesett. A sorozatos fórumon is állandó téma volt. Számomra felejthetetlen.

A fent leírtak mellett én a popkulturális és filmes utalásokat imádtam még benne, aki tud angolul, az tudja, hogy ennek a fele kimaradt a szinkronból. Na meg a dráma mellett ott volt a zseniális humor! A magyar hangok tényleg szuperek, a fordítás minősége sajnos hullámzó (udvariasságból nem mondok ennél csúnyábbat, de volt hajtépés kategória is, meg csillagos ötös is), és Pacey Witter-t átkeresztelték Wedderre, hát Istenem :)

Csatlakozom: valóban az első évadok a legjobbak, és én nem nyújtottam volna ilyen sokáig a történetet. Később sokkal kommerszebbnek találtam, sokszor erőltetettnek is, amellett, hogy baromi jó részek, szakaszok szintén voltak, rengeteg. Az ember szívéhez mégis az első két évad áll legközelebb, a polcon nekem itt van az első 4, még nem tudom, folytatom-e tovább a gyűjtögetést. És igen, Joey a legjobb, mindvégig ő volt a kedvencem nekem is.

Szerintem a DC alapsorozat, és mérföldkő is a műfajában.

Klax - 2010. 08. 02. 02:33

Alap sorozat… Tizenéves korom egyik kedvence! És Pacey a legjobb karakter!:)

Maya - 2010. 08. 04. 02:17

Azt hiszem újra nekiugrok :) Valahogy kedvet kaptam hozzá a Pacey-con után…
Talán az első 3 (esetleg 4???) évadot láttam annó tv-ben, nem voltam sose nagy fan, de ha épp tv előtt voltam adásidőben, tuti azt néztem. Ja, és arra már akkor mérget vettem volna, hogy Pacey lesz a befutó :D Jó döntés… ;)
A dupla sorozatzárót én is elcsíptem a cool-on pár hónappal ezelőtt, nem volt rossz, bár kimaradt azért jó pár rész, amit csak meg kéne nézni.
Igazából szerintem azért nem lettem annak idején junkie – és most előre is bocs mindenkitől – mert nekem annyira nem jött be Joey, viszont a többi karakter és a történet eléggé tetszett.
Most (kb. 10 év után), mikor a zárórészt (plusz még egy két részt az utsó évadból) láttam, már kevésbé irritált, szóval lehet jó kis időtöltés elé nézek, ha elkezdem darálni :)
Szeptemberig még úgyis van egy hónap…

Ms. Tifa - 2010. 08. 10. 23:31

:)
Jó volt végig olvasni a sok kommentet.
Természetesen én is a nagy fanok közé tartoztam anno, és nem hagytam ki egyetlen egy részt sem, végig mind megnéztem. Nekem a legvégéig tetszett a történet. Különösen az, ahogy az események alakultak a barátok között.
Számomra azért is volt nagyon a szívemhez közel álló maga a sorozat, mert kicsit olyan vagyok, voltam, mint Joey természetre, és ugyanígy volt anno egy gyerekkori barátom, mint neki Dawson, és szerelmes voltam belé. Csak aztán mi nem jöttünk össze. De anno nagyon megható volt számomra, mert ugyanazt éreztem, mint Joey nagyon sokszor.

Most újra nézem a sorozatot a Cool-on, így felnőtt fejjel, és ugyanúgy tetszik mint rég.

tOcikA - 2010. 09. 01. 18:31

Valaki tudna segíteni, hogy a zenéit honnan tudnám megszerezni? Legalább a címüket?:) Esetleg ha van közületek olyan akinek megvan, légyszi írjon egy üzit a tocika3 KUKAC gmail.com-ra:) Köszi!!

buci maci - 2010. 09. 05. 17:39

nagyon szeretem ezt a sorozatot hiszen volt egy fiu akit igy hivtak es nagyon tetszett nkm,vagyis igy beceztek.Ezert amikor csk tutam megneztem a sorozatot,

montanosz - 2011. 10. 09. 19:28

eszméletlen nagy hatással volt rám, a gilmore mellett ez vitte a pálmát, néha csak ugy berakok egy-két epizódot.
Szerintem beszélnek így a fiatalok, legalábbis velem és baráti társaságommal sűrűn megtörtént, persze nem a mi van hö? emberekkel)))

lolozo - 2014. 08. 27. 05:31

A sorozat legnagyobb hiányossága,hogy bár végig Dawson és Joey szerelme volt kiélezve,ennek ellenére mégsem ugy alakult,hogy ök ketten együtt vesztették volna el a szüzességüket.
Hogy utána összejön Joey mással az már egyértelmü,de mindenképp kettejüknek együtt kellett volna tul lenni az elsö sexuális élményen.

winnie - 2014. 08. 27. 06:05

ez miért hiányosság? remekül megmutatta, hogy az ember nem feltétlenül a nagy szerelmével fogja elveszíteni a szüzességét. sajnálatos lehet, szomorú is, de “hiányosság”?

lolozo - 2014. 08. 30. 00:46

Persze.Az élet alakitja a dolgokat.De ebben a sorozatban a Dawson és Joey közötti kapcsolatban én ugy éreztem,hogy igy kellett volna megoldani a készitöknek.
Saját magamból kiindulva-én tudom ez mennyire mássá-jobbá-felejthetetlenebbé teszi az elsö nagy szerelmet.
Nekem ezért hiányosság.Persze én mindig is szentimentális voltam.De emlékszem amikor haverokkal tizenévesen néztük a sorozatot,mindig vártuk az 1 évad után azt a részt,amikor ök ketten együtt lépik át a “felnöttkor” küszöbét.De nem lett ilyen rész…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz