login |

Pilot: Sherlock

2010. 08. 01. 20:06 - Írta: human

50 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

A minap a Doctor Who újraélesztője, Steven Moffat, nekiugrott a Sherlock Holmes-karakter modern korba helyezésének, a végeredményt pedig a múlt vasárnap láthattuk. Ha ennyi alapján néznéd rögtön, akkor tedd azt, megvárunk.

sherlock-bemutatkozik

Az a helyzet, hogy nekem így modern köntösben tetszett. Mivel angol a sorozat, ezért nem is 22 részben égetik ki a karaktert, gondolom nagyobb problémák már nem lesznek idén vele. Mellesleg nem csak azért tetszett, mert ő Sherlock Holmes — jaj, most jönnek majd a kövek –, hanem mert olyasmi az egész sorozat, mintha a House és a The Mentalist legjobb alapanyagai lennének jól összekeverve. Tudom, hogy inkább az említettek alapulnak Sherlock történeteken, hiszen a House is őskrimikből építkezett, mégis a 2010-es Anglia valahogy megfordítja a helyzetet. A lényeg mindenképp az, hogy szórakoztató lett ez a változat is.

Egyetlen probléma van amúgy a sorozattal, hogy nehéz igazi zsenit főszereplőt írni miközben a néző kezét is fogni kell, nehogy túlzottan lemaradjon. Ezt bizonyos helyzetekben amúgy remekül megoldották, konkrétan amikor a hullát vizsgálja akkor feliratozzák a képet, látjuk mit vesz észre Sherlock és mi alapján következtet. Mutatom képen, ez egy jegygyűrű:

sherlockvizsgal

Természetesen ha ez még mindig nem lenne elég, akkor általában vagy Watson vagy az egyik zsaru kérdez bele, így el is magyarázza az idiótáknak. A gond ott volt, amikor a rész meglebegtették a gyilkost, de a kedvenc nyomozónk csak később és látványosan döbben rá olyasmire, ami simán be kellett volna ugorjon neki amikor először közel kerül a megoldáshoz. Itt volt az, hogy egyrészt picit tovább akarták “csavarni”, másrészt pedig a nézőket sem elhagyni. Igazából még így is okosabb volt a rész egészében, mint mondjuk a Mentalista, mert ott sokszor csak kihagynak minket lépésekből, aztán “nesze, erre biztos nem jöttél rá” módon feltárják a végén. Itt viszont nincs ilyen.

Valójában ez a kevés negatívum a maximum amit említeni tudok, hiszen, mint említettem, baromi szórakoztató az anyag. Egyrészt Holmes zseniálisan szívatja a buta zsarukat, ha épp olyanja van, másrészt pedig Watson miatt. Ugye egy jó segéd nélkül semmit sem ér kedvenc nyomozónk és szerencsére azt tudom mondani, hogy remek párt írtak neki. Teljesen buddy mozisan ugratják egymást néhol, vagy épp kellemesen szellemi párbajoznak, hiszen Watsonnak is megvan a magához való esze szerencsére. Itt a casting is dicsérhető, a két főszereplőt nagyon eltalálták, rajtuk aztán nem úszik el semmi.

Valójában gondolom elkerülhetetlen, hogy a friss Sherlock-mozifilmhez hasonlítsuk, pedig más módon nyúltak a témához szerencsére, konkrétan ha a Downey-féle találkozna ezzel, akkor magára sem ismerne. Bár az tény, hogy mindkettő apróságokból következtet zseniálisan, ebben egyeznek.

Mellesleg rengeteg jelenet van, amin egyértelműen érződik, hogy régebbi Holmes-os dolgokra utal, sokaknak kellemes meglepetésekkel lesz tele a rész. Inkább azt említeném, hogy mennyit poénkodnak a meleg-nem meleg témán, feladva a labdát. Nem lövöm le őket, mert lehet mosolyogni, főleg Watson reagálásain.

Egy dolog biztos, én maradok, egyik legjobb sorozatrész volt amit mostanában láttam és mivel a Glades nyomozósnak vagy 7 pontot adtam, így ennek muszáj lesz 8/10-et. No shit, Sherlock.

50 hozzászólás Ne habozz!

johndoe - 2010. 08. 01. 20:17

Én is ezt az egyetlen hibát fedeztem csak fel. Amikor “leesett neki”, hát az nem volt túl elegáns. De szerencsére a többi működött, és a nagyon szimpatikus a páros. A rejtély maga sem volt olyan rossz, bár remélem későbbiekben ezen még tudnak majd emelni.

mczolly - 2010. 08. 01. 20:24

Nagyon tetszett, Moffat egy zseni, viszont a “Dr.” Who leírástól frászt kapok. :) Egyébként jó írás, egyet tudok érteni vele.

Skate - 2010. 08. 01. 20:40

Ráálltam az angol sorozatokra, most főleg a sok amerikai nyári sorozat csalódásai halmozottan egy kis koncepcióváltás igényelt számomra. Luther-t már ledaráltam, Strike back még 1 rész van vissza, de az angol nyomozósok többet mutatnak, “hál istennek”, mint tengeren túli telített társaik és ez örömteli, hogy van kivétel.

Wondorog - 2010. 08. 01. 20:52

fantasztikus, kedvencem a taxiüldözös jelenet, amikor ugranának át a tetőn zöld lámpa,-piros lámpa, na ott megfagytam mesteri húzás volt :D

winnie - 2010. 08. 01. 20:53

és még valaki anno azt írta, hogy alaptalan az, amit írtam, hogy egy valami biztos, hogy a moffat-féle SH jobb lesz, mint a 9 hollywoodi forgatókönyvíró kezén végigfuttatott mozis SH:)

“A rejtély maga sem volt olyan rossz, bár remélem későbbiekben ezen még tudnak majd emelni.”

ez ugye eredeti doyle-sztori volt, de lesz majd saját is.

Wondorog - 2010. 08. 01. 20:55

én már nagyon régen olvastam a bíborvörös dolgozószobát, tényleg ugyanez volt, vagyis ilyesmi?

HRG - 2010. 08. 01. 21:41

Az első pár perc alapján azt hittem, ez is depressziós, sötét hangultú, igazi ködös, macskaköves londoni krimi lesz (ezeket is szeretem:), de aztán feltűnően poénos és pörgős lett az egész, Watsont nagyon jóra csinálták, tetszettek a szöveges megoldások, jó volt a sztori, Sherlockot is könnyű volt megszokni, szóval nagyon ott van a szeren, csak tartsák végig a színvonalat!

anikros - 2010. 08. 01. 21:47

A legjobb új sorozat, amit ebben az évben láttam. Én simán megadom neki a 10/10-et, és végüll is azt a belelebegtetést is meg lehet magyarázni azzal, hogy Holmes túlságosan be volt pörögve. A legjobban az tetszett, hogy végre Watson igazi partner nyomozásban nemcsak egy idióta, akinek mindent meg kell magyarázni.

Plusz imádtam ezt:
“Want to see some more?
Oh, God, yes.”

Nasedo - 2010. 08. 01. 22:05

A Doctor Who újraélesztője Russel T. Davies volt. Moffat csak átvette a showrunnerséget öt év után. A kritika egyébként tetszett, Moffattól ilyesmit is várok el azután amit a Jekyll-el csinált. Azt a minisorozatot is imádtam.

bognarandras - 2010. 08. 01. 22:11

Ez három részes mini, ugye?

winnie - 2010. 08. 01. 22:18

3*90 perc. és nem mini. egyelőre még nem. ha nem folytatják, akkor mini lesz. vagy lehet:)

winnie - 2010. 08. 01. 22:19

“Moffat csak átvette a showrunnerséget öt év után.”

azaz újjáélesztette. már az arca is más a Doktornak:)

Nasedo - 2010. 08. 01. 22:23

Winnie! RTD korszakában is volt Dokiváltás, attól még nem éled újra a show. A sorozat 2005-ben éledt újra véleményem szerint, amikor hosszú idő után újra képernyőre került. De ahogy gondoljátok. A Supernatural is most lesz újraélesztve? :D

szendroib - 2010. 08. 02. 09:53

Hú, ég az arcom, hogy nem is hallottam a sorozatról, pedig Moffat-ot nagyon szeretem (nagyon jó DrW részeket írt). Szóval megvan a mai program, bepótolom az első 2 részt:). Köszi az infot!

mczolly - 2010. 08. 02. 10:01

szendroib: Mondhatni a legjobb DW részeket írta… (Blink rulz)

Mizchris - 2010. 08. 02. 10:45

Örömmel vettem, hogy ilyen sok embernek tetszett. Egyszerűen padlót fogtam tőle, nmár alig várom, hogy lejöjjön a második rész is, a jövő évi Sherlock anyagról meg ne is beszéljünk. Moffat igazán hagyhatná pihenni kicsit a Doctor Who-t és csinálhatna többet ebből :)

Angelus - 2010. 08. 02. 11:17

Tudom, h neked winnie nem jött be a mozifilm, de azért ennyire nem kéne hangoztatni. Sztem például nagyon jó volt. Persze ezt is be fogom próbálni.

Liliv - 2010. 08. 02. 11:26

Nekem az az egyetlen bajom az egésszel, hogy az új Doki és Sherlock karaktere nagyon hasonlít, mintha nem tudna másképp írni főszereplőt. :S Attól függetlenül tetszett főleg Mycroft játszadozása. Remélem a kövi kettő is ilyen jó lesz.^^

NocadLee - 2010. 08. 02. 11:33

Azt írták a múlt héten az újságok, hogy a színésznek, aki Sherlockot játssza, felajánlották tavaly a Doctor Who főszerepét is, de nem vállalta el, mert zavarta a Doctor körüli felhajtás.
A két karakter közti hasonlóság miatt elég jó képet kapunk a Sherlockban arról, milyen lett volna a Doctor Who, ha elvállalja… :)

winnie - 2010. 08. 02. 11:38

“Tudom, h neked winnie nem jött be a mozifilm, de azért ennyire nem kéne hangoztatni. S”

??? hogyhogy nem jött be nekem a mozifilm? hol írtam ilyesmit? (ha így is lenne, akkor viszont hol máshol hangoztassam, mint a saját blogomon? ez a második hangoztatásom egyébként:)

tény, hogy tökéletesen megértem azon sokakat, akik szerint a mozis SH gyenge volt, de 1-2 mondat értelmezése csak nem jelent gondot. attól, hogy valami jobb, még nem jelenti azt, hogy aminél jobb, az rossz. a jónál is lehet jobb. mint ahogy van is.

Maniac84 - 2010. 08. 02. 12:03

Jó kis nyitórész volt. A két főszereplő telitalálat. A Sherlock-ot alakító színész az első perctől kezdve teljesen hiteles, és Watson is nagyon jó. human kritikájával meg teljesen egyetértek, nálam is 8/10. Megyek meg is nézem a második részt.

Wondorog - 2010. 08. 02. 17:15

Na megnéztem a 2. részt, nekem azért kicsit hiányoztak a Pilotos kiírások/effektek most jóval kevesebb volt benne, a rész is valamivel gyengébb volt, de továbbra is nagyon erős.

Liu - 2010. 08. 02. 17:37

Szeretem az angol sorozatokat nagy átlagban.
Szeretem Moffat stílusát (a DW-ban csak egy apró nüansz bánt, de ezt eddig nem nagyon meri meglépni: a compainion és Doctor közt ne legyen már szexuális vonzalom.OKé, RTD Rose-nemRose nyüglődésénél valamivel jobb )
Szeretem Doyle-t, ->tetszett a sztori.
Bírom a Sherlockot játszó színészt.

Ezek nálam elég alapot adtak, hogy kijelenthetem: mérföldekkel veri a mozifilmet.
Az nem igazán tetszett ( lehet ütni, kövezni, lelőni..kinek mi tetszik:D )

Nofruré - 2010. 08. 03. 00:21

Ez tetszik. Ennyi.

Venius - 2010. 08. 03. 01:19

Lehet, hogy velem van a gond, de amilyen zseniális volt az első rész, annyira gyenge volt a második.
Eltűnt az egész első rész hangulata, eltűnt Sherlock zseniálissága, egy akcióhős lett belőle, aki háromszor verekszik meg képzett harcosokkal és győz…
Nem beszélve arról, hogy a nyomoknak a felét nem is Sherlock találja meg.
És persze egy csomó mellékszereplő eltűnt, bár még Lestradot megemlítették.
És ami a legrosszabb: én végigásítoztam az egészet, teljesen érdektelen volt.

Az első rész miatt még a harmadik részt is megnézem, de ez most így kegyetlen csalódás volt – még akkor is, ha az első rész a legjobb Sherlock-feldolgozás amit valaha láttam.

kiwi - 2010. 08. 04. 08:54

sosem voltam nagy sherlock holmes rajongó, de ez a sorozat nagyon tetszik. a két színész egészen brilliáns, a párbeszédeik viccesek és pörgősek. és a sherlockot alakító férfi még jól is néz ki :) amikor az étteremben beszélgetnek.. hát az egész priceless volt :)

remélem nem csak minisorozatról van szó

Parci - 2010. 08. 04. 19:43

most néztem meg a pilotot, ez 8-9/10, jó volt.

gromit - 2010. 08. 05. 02:01

a pilot zseniális volt, a karakterek, a megvalósítás, a pörgősség, a modern technika felhasználása, a színészek, a hangulata, minden.
A főszereplőről még a trailer alapján se tudtam Holmest elképzelni, nagyon bennem volt a Fortysomething Roryja, amit aztán nagyon hamar ki is vert a fejemből. De annyi megmaradt, h simán elmenne most is Hugh Laurie fiának (é: House), amilyen szöveget Sherlock levágott :)

Hát igen, ehhez képest a 2. rész gyengébbre sikerült, nézés közben hiányérzetem volt. Nem is tudom, ennyire számít, h más író, más rendező?

Bár egyáltalán nem ennek szánták, de talán jellemző a részre “Sherlock” kommentje John Watson blogján

“John, this is appalling. It’s all ‘and then we ran here! And then we ran there! And it was a code!’ What about the analysis, John? The analysis! How did I work it out? How did I know where to go? And as for ‘All these people he involves in his adventures… ‘. My what? I’m sorry, obviously I did’t realise I was a character in a children’s story.”

azért bírom, h Sherlock Holmes honlapja és Watson blogja is működik, és frissülget is :)

Prophet - 2010. 08. 08. 05:10

A befogadás élményét elrontó információk követeznek!!

Ilyen kérdéseket lehet, nem szokás feltenni.. de mikor a második rész végén folyt a vallatás, éppen próbálták kihúzni Watsonból a drágaszág helyét, és beültették a kolléganőjét a “ballista” elé (nem mintha nem lett volna pisztolyuk, hogy azzal fenyegessenek), akkor a hölgy miért nem dőlt hanyatt a székkel? A parádés verekedés közben lett volna már rá ideje..

Már majdnem olyan kiábrándító volt, mint az első részben a taxis megérkezése, és a GPS jelzése. Hol van, hol van? Csak azért nem ordítottam, mert már aludtak a szobában.

gromit - 2010. 08. 09. 00:04

na, megvolt a 3. (eddig utsó) rész és… wow…

nos, a 2. részt felejtsük el, nem tudom, az hogyan került oda, a 3. rész egyértelműen az első folytatása, stílusban és színvonalban, és utalásokban is arra épít. meg a blogokra! nem mondom, h a blogbejegyzések+kommentek ismerete nélkül nem lehet érteni, de talán előny, és nagyon jól használják.

Coimbra - 2010. 08. 09. 00:35

Amíg az első részben Watson a tökéletes társ, addig a másodikban csak csetlik-botlik, elég a 2. rész végkifejletére gondolni, meg amikor elkapja a Fekete valamilyen virág szervezete, hogy ő Sherlock.

Első rész legjobb jelenete:

“I’m in a shock, look, I’ve got a blanket”

és rázza a pokrócot :)))))))

gromit - 2010. 08. 09. 00:49

földrajzi előnnyel, BBC-n néztem élőben, holnapra tuti felkerül

és ha vki nekiállna blogokat olvasni, márciusnál álljon meg, mert az áprilisi bejegyzések-kommentek már spoileresek

Prophet - 2010. 08. 09. 03:49

Talán nem hagyják most abba.. a látottak alapján meg is érdemelték a britek, hogy összeomlott a birodalmuk: MI6 alkalmazottnál kocsmázás alkalmával mit keres titkos rakétaterv? Pendrájvon! Vagy mielőtt oda ment dolgozni, az Apple-nél volt gyakornok? Az alkoholelvonási tünetektől szenvedő lövészekről ne is beszéljünk..

De ezeket leszámítva egészen jól lekötött, jobb volt, mint a második, kétségtelen.

anikros - 2010. 08. 09. 14:23

Azt hiszem ez mindent elmagyaráz

Created by Steven Moffat and Mark Gatiss

1. rész: written by Steven Moffat 10/10
2. rész: written by Steve Thompson 6/10 (-2 Watson miatt)
3. rész: written by Mark Gatiss 9/10

Coimbra - 2010. 08. 09. 14:34

a Mephone amúgy reklám volt, tényleg van ilyen, hogy ímél címmel bejelentkezel, és GPS követi a mephone-od? Első részben

Wondorog - 2010. 08. 09. 20:53

Na ne, hogy így hagyjanak itt minket, ez nagyon durva így…
anikros egyetértek a pontozással, mindenképpen az első rész volt a leghangulatosabb, viszont a 3.-ban az esetek jobbak és izgalmasabbak voltak :D

Algieba - 2010. 08. 09. 23:44

Ez csak egy mini sorozat? Kár. Most néztem meg az első részt, és jó ideje nem vigyorogtam már ennyire egy sorozat nyitón sem.

winnie - 2010. 08. 09. 23:47

nem minisorozat? mint az angol sorozatok jó része 6*45 perc, 3 rész és nemsokára kiderül, hogy lesz-e 2. évad. a minisorozat általában összefüggő sztori szokott lenni, kezdéssel és véggel.

Algieba - 2010. 08. 10. 22:24

Így már értem. Amerikai sorozatok után szokatlan volt a rövidsége. :)

Nikki - 2010. 08. 20. 18:13

Ajj, de jó volt :D Most fejeztem be a 3ik részt és…huhh alig várom már a folytatást :D
Nem voltam SH kedvelő, igazából 1 részt se láttam teljes egészében, mert untam, de ez bizony nagyon tetszik.
Rég nevettem ilyen hangosan, hosszabb ideig, mint itt 1-1 jelenetnél :D
A főszereplő meg egyszerűen remek. Zseniális. És JW is jó. Örülök, h lesz 2ik évad ^^

Flúgos - 2011. 01. 06. 11:38

Csak most láttam az első 3 részt és wow! Nagyon szórakoztató volt, annak ellenére is, hogy időnként tényleg voltak benne “bénázások”, amikor fogtam a fejemet – pl. Watson elrablása, taxis a házban, stb. Holmes karakteréről pedig nekem is House jutott eszembe első körben. :)
Tud valaki valami biztosat a 2. évadról (ha lesz egyáltalán)? Mikorra várható?

MYa - 2011. 01. 09. 21:33

Azt olvastam, hogy 2011 őszére várható.

MYa - 2011. 01. 11. 20:43

Láttátok egyébként az “Unaired Pilot”-ot? (Most néztem meg.) A történet gyakorlatilag ugyanaz, mint a Study in Pink, csak itt-ott megnyirbálták, elég sok jelenet kimaradt. Megmondom őszintén, szerintem sok helyen jobb és/vagy több értelme van, mint a hivatalos első résznek…

valko2 - 2011. 02. 22. 21:45

Martin Freeman nekem a Galaxis útikalauz stopposoknak film után a kedvenc színészem, az angol sorozatokkal is jólelvagyok, szóval dara!

SherlockExtra - 2011. 06. 02. 02:08

Sziasztok!

Szeretnénk szíves figyelmetekbe ajánlani Sherlock Holmes legnagyobb magyar oldalát. Erről a cikkben írt BBC-s Sherlock sorozatról is van szó, sőt külön témája a Fórumon.

sherlock.extra.hu

Llew - 2011. 12. 30. 01:04

Jobb későn alapon, így az új évad előtt belekezdtem. Marha jó volt az első rész. Mondjuk a tesóra, meg a taxisra már menet közben rájöttem, de ettől függetlenül marha jó volt. Ahogy összehozták őket, a poénok, Sherlock okfejtései, a feliratok, meg az oltások. Watson is remek volt. A két színész tényleg kiváló. Holnap folytatom.

Alvarez - 2012. 01. 14. 03:52

Szuper sorozat! Végre egy igazi nyomozós, sőt a legjobb nyomozós!

fatal - 2012. 11. 12. 15:34

Megnéztem az első részt, zseniális. :)

Tomika - 2013. 01. 03. 23:46

Na, most sikerült megnézzem az első részt.
És volt szerencsém megtekinteni a hivatalos és a nem hivatalos epizódot (unaired) is.
Mindkettő nagyon jó és lényegében ugyanaz (amellett, hogy teljesen újra forgatták), de az “unaired” jobban tetszett, valahogy jobban egyben van, több a kohézió.
Talán a végső változat (amiről a fenti kritika szól) amerikaiasabb, túl “csicsás”.

Mrs.Watson - 2013. 03. 03. 01:06

Én imádom Sherlock Holmest.filmben nagyon jo,nemtom,ki olvasott könyvbôl de nekem ott @ favorit.Az én mottóm:’A játszma megkezdôdõtt’-Sherlock Holmes

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz