login |

Futurama: kezdett a 6. évad – írta .tnm

2010. 08. 02. 14:38 - Írta: vendegblogger

28 hozzászólás | kategória: kritika,

Üdv, a holnap világában… ismét.

Az érem egyik oldala: júniusban végre elrajtolt a Futurama 6. évadja. A hatodik évad híre az első pletykák idején hatalmas meglepetés volt a hű rajongóknak, tekintve, hogy úgy tűnt a sorozat már véget ért, kétszer is: az 5. évad fináléjával, majd a negyedik filmmel. Igazából már az önmagában egy örömteli fejlemény volt, hogy négy film is elkészülhetett egy bukott sorozat folytatásaként, vagy inkább kiegészítéseként.

kep4

A másik oldalon viszont azt is érdemes észrevenni, hogy akkora háttérrel azért nem bír a feltámasztott sorozat, mint anno, hiszen a korábbi országos (Fox) pályafutást, mostantól egy kábeles (Comedy Central) szereplés váltja. Ez mindenképp más helyzetet eredményt, mint az egykor ugyancsak hamvaiból feltámadt, és azóta jócskán bizonyító Family Guy esetében. A Comedy Central egyelőre 26 részt rendelt be; a kérdés, vajon ki tudják-e a használni a készítők a lehetőséget, hogy ismét több évre bebetonozzák a sorozatot.

Akinek esetleg megfordult a fejében, hogy itt a kitűnő alkalom arra, hogy belekóstoljon ebbe az animációs szériába, annak azt javaslom, ne tegye, inkább kezdje az elején. A sorozat megérdemli. Ez nem reboot, végképp nem remake: hanem folytatás: a fonalat közvetlenül a negyedik film utolsó jeleneténél vesszük fel (igaz, ez csak a premier végére történik meg teljes egészében, hála a kettészedett flashback-nek).

Az évadot megelőző filmek egyébként elég megoszló, de többnyire enyhén negatív értékeléseket kaptak, aminek oka, hogy a Futuramának a 21 perces formátum egyértelműen jobban fekszik, a rövid, antológiaszerűen egymást követő részek üteme feszesebb és koherensebb, mint a másfél órás történeteké. Hogyan lehetséges, hogy egyszerre antológia jellegű a széria és mégis erősen épít a korábbi részekre? Nos, a karakterek bemutatására – néhányuk nevének bemondásán túl – egy mondatot se áldoznak, a közöttük lévő viszonyokra (nem kell komoly drámára számítani, csak amit a poénok megkövetelnek) pedig legfeljebb egy-egy képkocka jut a premierben.

kep1

Mint hűséges néző természetesen üdvözlöm a döntést: nem untatnak olyan információkkal, amelyeket álmomból felverve is tudok (“Fry tényleg nagyon szereti Leelát.”), viszont így szinte esélyt sem hagytak az új nézők bekapcsolódására. Persze a CC bizonyára szerényebb számokkal is beéri, mint a Fox, tehát ha csak az összes régi rajongó tart a műsorral az új csatornára, már azzal mindenki elégedett lesz náluk.

Sajnos azonban az új évad első része nem sikerült elég ütősre. A kötelezőt természetesen hozták: metahumor (ld. kibeszélés a képernyőről), a sok-sok gyors csattanó (egyik mondat felvezet, a rákövetkező pedig rögtön le is csapja a poént), és a Futurama egyik védjegyének számító, zseniális szóviccek. Minden előfordult, amit egy átlagos Futurama résztől elvárunk, de tekintve, hogy ez egy hosszú szünet utáni visszatérés volt, hogy a rész létezése már önmagában egy ünnepelni való esemény lett volna, én csalódtam. Ennek okát a tovább mögött kifejtem – spoilerek nélkül.

Csalódottságomat a duplapremier második fele sem ellensúlyozta teljesen. Bár, ebben már végre villantottak a reklámszünetek utáni, fekete-fehér, “régi idők tévéje” betétekkel, illetve a könnyed szurkálásokkal az FCC felé. Az is kiderült, hogy nem cserélték le állandó jelleggel a vicces egysorosakat a főcím elején az adott epizód címére. Összességében talán több volt az utalás is és a másik nagy fegyvert is elővették végre: a klisék kicsavarását.

A második rész összességében már sokkal szórakoztatóbb volt, több felnevetős poént sikerült betűzdelni – főként az első pár percben. Annak ellenére, hogy még mindig nem volt annyira gördülékeny, mint várni lehetett volna, azért meglebegtette, hogy bőven van még belevaló a tarsolyban, tudnak még újdonsággal brillírozni a science-fiction, az abszurd meghökkentés, és a jelenkor görbetükrének hármasából gyúrva.

kep2

A harmadik részre aztán be is váltották a sejtetett ígéretet. Amit eddig hiányoltam, az ebben az epizódban mind megérkezett. Durva bemutatás az Apple-nek, gúnyolódás a Twitter-en, a Youtube-on; mindez scifi elemekkel fűszerezve, nagy csavarral a végén, mesteri szóviccek társaságában és egy meglepetés vendéghanggal (Craig Ferguson), az RSA tagok legnagyobb örömére.

kep3

Nem akarom végtelen magasságokba emelni az epizódot, de azt leszámítva, hogy nem jelent meg benne a sorozat visszatérésének témája, sokkal hatásosabb nyitánya lehetett volna az évadnak: ez a 21 perc abszurd, ütemes, aktuális, harsány és legfőképpen nagyon élvezetes volt.

A javuló tendenciára még nem mernék mérget venni, de a 6×04-nek sincs sok szégyenkeznivalója. A fő témaválasztása bár olyan problémára utal, amit jó ideje ismerünk már, ám ma is jelen van és ma sem kevésbé égető: a homoszexualitás megítélése, társadalmi elfogadottsága, illetve ennek tükrében az egyház maradisága. Természetesen mindez allegorikusan végigvezetve a “Roboszexualitás” hasonló világában. A menetközben elejtett kemény leütésű egysorosok pedig bizonyítják, hogy nem tervezik hanyagolni a mérsékelten frivol hangvételt és a kényes témákat:

– But I read in Esqwired magazine that some robots are hardwired to be robosexual.
– Don’t believe those lies, son! The only lies worth believing are the ones in the Bible. Can I get an amen?

Az évadra előretekintve talán még korai lenne jósolgatni, de most már jóval bizakodóbbak lehetünk, mint az első két rész után. Egyetlen komolyabb félelmem csupán annyi, hogy nem tudnak majd Benderrel mit kezdeni. Egyelőre ugyanis inkább tűnik úgy, hogy ő is csak egy kispados mellékszereplő, mint Dr. Zoidberg vagy Hermes, és nem a fő hármas oszlopos tagja. Személy szerint inkább szavazok Bender háttérbe szorítására (és Dr. Zoidberg kiemelésére, mert sok a potenciál még a karakterben), minthogy erőlködve csavarják a történetet a “bádogember” köré.

Továbbá bízom abban, hogy az egyelőre hanyagolt karakterek (Nibler, stb.) is színesítik majd az előttünk álló évet. Az már biztos, hogy David X. Cohen-ék terveznek néhány parádés vendéghangot a közeljövőben, ahogy ez kiderül ebből a rövid videóból is.

28 hozzászólás Ne habozz!

szalesz123 - 2010. 08. 02. 15:06

a hetedik rész is fergeteges volt, eddig nagyon tetszik az évad

LoGi - 2010. 08. 02. 15:10

nem olvastam el teljesen, de az elejét igen, és nem értek veled egyet, a 6×01 volt az első futurama rész amit láttam fururamából, és azonnal megtetszett, be is kapcsolódtam, elő történet meg nem hiányzik annyira nekem, szórakoztató és nézem.

.tnm - 2010. 08. 02. 15:17

@LoGi 6×07-ben egy csomó képi poént és visszautalást nem fogsz megérteni, ha nem láttad a korábbi részeket filmeket. (persze még így is marad bőven poén, de érted…)

des - 2010. 08. 02. 15:21

LoGi:

pedig van pár poén, ami lehet csak úgy jön át, ha láttad a korábbi részeket is. Pl hypnotoad.

LoGi - 2010. 08. 02. 15:26

pedig 6×07 nekem ígyis bejött :D végén rávesztek hogy nézzem meg az első 5 évadot.

Eyesis - 2010. 08. 02. 15:26

Engem nem érdekl, hogy hány új nézőt szereznek, és piszok boldog vagyok, hogy kapunk új Futurama részeket :) Ez a 7. pl nagyon bitang király volt :)

toro - 2010. 08. 02. 16:15

Hát nekem eddig inkább uncsi.
Az eddigi részek az elég gyenge egész estések színvonalát sem hozták.
Néztem hetente de nem OKs, most daráltam hármat így sem győzött (meg.)
Mondjuk én nem vagyok nagy fun hisz talán ha 5-6 alkalommal láttam az évadokat + ahányszor csak belefutok TVn az meg nem számít.
A két első rész húdelapos volt, a Apple fikázós meg a robot szexes erőltetett, ötlettelen.
Még nem adom fel de sok jót már nem remélek.

Skate - 2010. 08. 02. 16:34

Eddig az évadban a 6-os és 7-es rész, ami tényleg éreztem a régi futurama hangulatát. A divattémák valahogy egyáltalán nem fogtak meg engem. Az évad kezdés meg fúra volt.

thomiss - 2010. 08. 02. 17:00

A premier nekem nagyon nem jött be, egyáltalán nem lehetett a régi Futurama hangulatot érezni. Az utóbbi részek kezdenek jobbak lenni, a 6×05 és 07 elég nézhetőre sikeredett.
Én még mindig várok egy Jurassic Bark-szerű (s4x07) csodára, azzal meggyőznének.

Qmy - 2010. 08. 02. 17:21

A 3. bekezdést át kellene fogalmazni mert így kb. annyit jelent, hogy aki eddig nem nézte, az most se nézze, ráadásul valami nagy összefüggő történet illúzióját kelti, ami egyszerűen hülyeség. Ne ijesszük már el a potenciális Futurama-fanokat. Az új évad simán jó, hogy “belekóstoljon” valaki, ajánlom az Emmy-várományos 7. részt. Persze sok apró poén van, amihez kellenek az előző évadok, de marad bőven annyi, hogy a stílusra, hangulatra így is rá lehessen érezni. Persze ha bejön, akkor szigorúan előlről.

Nekem eddig nagyon bejött az új évad a DaVinci-kódos részt leszámítva, mert az nagyon gáz volt.

nyomozoo - 2010. 08. 02. 17:58

Nem értek egyet .tnm véleményével a régebbi részekre való visszautalással és a karakterek újrabemutatásával kapcsolatban. Értem, hogy miért gondolod fontosnak egy újraindított sorozatnál ezt, de elfelejted, hogy a Comedy Central a hatodik szezon elindítása előtt megismételte a Fox-on vetített szezonokat, plusz a filmekből is kvázi kreáltak plusz egy szezont. Így a nézőknek volt bőven idejük megismerkedni a Futurama univerzummal.

.tnm - 2010. 08. 02. 18:25

@nyomozo
tudtommal ezek megelőzték a megújítás hírét, így pont nem adtak esélyt a gyors felzárkózásra. (de lehet tévedek és a megújítási hírek óta volt egy “maraton” CC-n)

nyomozoo - 2010. 08. 02. 18:56

@.tnm
Nekem úgy rémlik olvastam, hogy volt maraton, de most nem találom sehol sem a forrást, úgyhogy lehet mégsem.

szalesz123 - 2010. 08. 02. 19:23

Qmy – 2010. 08. 02. 17:21
“ajánlom az Emmy-várományos 7. részt”

hát…egyetértek :D, mármint az Emmy-vel, simán kiosztanám neki

Cyrax - 2010. 08. 02. 22:04

Igen, a 6×07 volt eddig a legjobb. A filmek és az azt megelőző season sajnos gáz volt már, remélem a következő sok rész is felülmúlja azokat.

.tnm - 2010. 08. 02. 23:13

@Qmy
jogos, természetesen úgy értettem, amire javítva lett. azt viszont később írom, hogy csak antológia jellegű és a szereplők (és viszonyaik) ismerése a legfőbb ok az elölről kezdésre

floyddebarber - 2010. 08. 02. 23:57

Zoidberg nekem is a kedvencem, de neki egyértelműen a kiegészítő szerep áll jól, ott kell kihozni belőle az emlegetett potenciált. Bendert pedig ugyanúgy hanyatló ikonként kezelhetjük, mint Bartot a Simpsonsban. Ott véleményem szerint nem tudtak mit kezdeni a stílusváltással, viszont cserébe Homerből gyártottak “főszereplőt”. Itt Frynak esélye sincs, remélem meg sem próbálják.
Összességében a sorozat további szárnyalására (az elmúlt 2 rész (6-7) hibátlan volt)akkor van esély, ha nem alkusznak meg, és folytatják azt, amit évekkel ezelőtt elkezdtek. Az alkalmazkodás nem szerez nekik új rajongókat, viszont elveszthetik az egyik legkitartóbb rajongói bázist, ami csak létezett.

wirth6 - 2010. 08. 03. 01:38

“Zoidberg nekem is a kedvencem, de neki egyértelműen a kiegészítő szerep áll jól”

Én főszereplőként is bírtam. Nem véletlen, hogy két Zoidberg-központú rész is ott van a kedvenceim között, a “Why I must be a crustacean in love” és a “Taste of freedom”.

Egyébként érdekes, hogy a poszt írója a negyedik részt dícséri. Szerintem az volt az évad leggyengébbje. A szereplők teljesen kibújtak a bőrükből, csak hogy az írók prédikálhassanak egy kicsit az elfogadásról, miközben az egész fő szál erőltetett volt az elejétől egészen az utolsó fordulatig. Szerencse, hogy a száltól lényegében független poénok ültek, így valamit javítva az összképen.

VII. - 2010. 08. 03. 18:10

A Futurama nekem eddig kimaradt az életemből, de a kritikát jó volt olvasni, köszi érte!

Maala - 2010. 09. 03. 01:45

10. részben magyar vonatkozás!!! Robohungarian. :-D Go RoboHungary! :D

MrSanyee - 2010. 09. 03. 22:14

Vége az évadnak :(
Jöhet az évadkritika, meg a szavazás! :)

des - 2010. 09. 10. 20:00

Nemár, hogy csak 12 részes lenne ez az évad. Vagy az a 26 rész 2 évadra lenne kitöltve?

áááááá, úgy se igazán jó. Szerintem csak elment pihenni. Remélem.

winnie - 2010. 09. 10. 20:08

a 26 rész 2 évad. ez kábel.

az évadban lesz még egy ünnepi rész is.

des - 2010. 09. 10. 21:44

oh.. :( kár.

vaporizer user - 2011. 09. 03. 23:37

Nekem nagyon hiányoztak az olyan részek, amikben utaznak, és valóban azt csinálják, amit mindig is: csomagot szállítanak. Ebben az évadban kevés volt az ilyen, ezért néha elgondolkodtam róla, hogy akkor most miről is szól ez a sorozat?…
Emellett még úgy is tűnt mintha nem tudnának már mit kitalálni: a legtöbb rész vége egy nagy csalódás volt, a részek nagyja nélkülözte a csúcspontot (és egyéb, a képi médiát izgalmassá tevő dolgokat). Pedig szerintem bőven lenne még téma: 6 évad alatt 116 rész után még azért nem kéne kiégni egy szériának. Főleg egy scifinek nem.

ar - 2011. 09. 09. 21:31

Jah, de azert az e26 odabaszott, bar a 8-bit resz grafikai minosege mar a 16-bit-es korszakot idezte :) … igen, gyik vagyok :D

ar - 2011. 09. 09. 22:27

Szoval, ugyan a resz szar volt, de szerintem ha egy evadban egy resz van olyan, mint a Late Philip J. Fry akkor talan meg megeri hogy csinaljak …

payskin - 2011. 09. 10. 13:21

Az E26 mindent vitt, mint a Lola-T! Kár hogy csak azok tudják értékelni, akik tudják, hogy mit parodizált (vagy mi az a Lola-T!) :-P

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz