login |

Alapfogalmak: Élő sorozatepizód

2010. 08. 04. 17:55 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: fogalmak

Ha már megírtuk, hogy október 14-én élő lesz 30 Rock, ejtsünk pár szót az élő sorozattelevíziózásról – a teljesség igénye nélkül. (Ej, a régi szép idők, amikor még élőben mentek a sorozatok… De aztán jött a videókazetta.)

Rengeteg élő műsor van a tévékben, de a sorozat már nem számít élő műfajnak. Pedig a többkamerás szitkomok (The Big Bang Theory, Two and a Half Men, Rules of Engagement), mint tudjuk, nagyjából olyanok, mint a színházi előadások, hiszen színpadon, közönség előtt veszik fel azt a heti 20 percet. (A témáról: egyik olvasónk írása a The Big Theory egyik epizódjának forgatásáról, valamint Lisa Kudrow zseniális szitkomja, a The Comeback, mely egy szitkom forgatásáról szól.

Ergó a műfaj meglehetősen rokon a színházi előadásokéval, mégis mostanság itthon inkább drámákban láthattunk élő epizódokat, elég a Vészhelyzetre (4×01) vagy Az elnök embereire (7×07) gondolni. Igen, ezek előre betanult, folytonos koreográfiával rendelkező, élő epizódok voltak, amiket Amerikában valós időben adtak le kvázi élő közvetítésként, s a színészek csak a reklámszünetben szusszanhattak.

A szép az élőzésben, hogy a több időzóna miatt keleten ugyebár minden sorozatot 3 órával hamarabb látnak, mint nyugaton, tehát ha New York-ban látta valaki a Lost fináléját, akkor Los Angeles-ben simán belefuthatott egy ottani fanatikus egy spoileres Twitter-üzenetbe. Az élő epizódok során jó párszor szerencsére a nyugatiaknak nem kell “konzervet” nézniük, hanem a színészek egy kis pihenő után nekik is előadják az aktuális részt. A folyomány pedig: aki látja mindkettő verziót, az észreveheti, hogy miféle különbségek voltak a két előadásban.

Ha minden igaz itthon a valóban szitkom Will és Grace két epizódját láthattuk még a műfajban, melyeket dettó élőben vettek fel (ráadásul közönség előtt), ezek a 8×01-es és 8×11-es részek. Persze más sorozatok is jelentkeztek élőzéssel, legutóbb a Two Pints of Lager and a Packet of Crisps, de a kevésbé ismertek közül jó példa a The Bill, a Blue Heelers, a The Drew Carey Show pár epizódja – sőt a Roc egész második szezonja élő volt. Az angol szappanoperák (Eastenders, Coronation Street) jeles évfordulóra produkáltak élőzést, de például egy amerikai szappan, az As The World Turns egészen 1975-ig volt LIVE.

Ja, és ami kötelező, az a Bombabiztos (Fail Safe) című atombomba-fenyegetéses, hidegháborús dráma, melyet George Clooney-ék élőben adtak elő 2000-ben. Mázli, hogy augusztus 13-én épp adni fogja a Viasat 3.

17 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2010. 08. 04. 18:09

tenyleg alap dolog, regota esedekes mar :) az elo veszhelyzet tetszett anno, de sajna a will & grace nagyon szornyunek bizonyult (debra messing ide vagy oda), igy az elo epizodokra sem akarodzott idot fecserelni.

kiskiraly - 2010. 08. 04. 18:22

Nem vagyok will & grace rajongó, de a 8×11 szerintem tökéletes példája a jó élő előadásnak.
Főleg élőben (ahogy színházban) még jobban is ütnek a fizikai poénok.
Egy helyen technikai probléma is fellépett, de az a megan nevű színésznő jól imprózott :)

Feddo - 2010. 08. 04. 18:32

A Will & Grace élő epizódjai nagyon tetszettek, főleg az, amikor egy vicces beszólás, történés után maguknak a színészeknek is küszködniük kellett azzal, hogy nehogy elnevessék magukat. :)

Klunks - 2010. 08. 04. 18:39

Úgy hallottam, hogy most két különböző részt fognak előadni a nyugati és a keleti partnak. Ez igaz, vagy csak én értelmeztem félre?

kiskiraly - 2010. 08. 04. 18:55

Klunks: nincs értelme hiszen két teljesen különböző rész esetén két irányba menne tovább a történet. Azt pedig hogy? :)

Elképzelhető azonban hogy lesznek módosítások (pld. más beszólások), hogy exkluzívabbá tegyék az adott parti adást.

winnie - 2010. 08. 04. 19:05

“Nem vagyok will & grace rajongó, de a 8×11 szerintem tökéletes példája a jó élő előadásnak.”

jönnek a videók is. szenzációsak voltak a bakik.

Zsolti - 2010. 08. 04. 19:08

Na nekem ez új, Vészhelyzet élőben, komoly?! 4×01-et újra kell néznem :) Itthon mi esély lenne arra, h egy sorozatot élőben adjanak? (Akár egy BK-t…)

Skate - 2010. 08. 04. 20:07

Élőszereplős epizódok? Hmm…egy okkal több erre a két sorozatra. Vészhelyzet és az Elnök emberei is lehet felkerül idővel a daralistámra, de a Harmadik Műszakot se sikerült még másodjára végig néznem, közbe a 4. évad közepén tartok egy ideje.

Skate - 2010. 08. 04. 20:09

élő szó után véletlenül lemaradt a -ben kötőszó. Bocs a dupláért.

Klunks - 2010. 08. 04. 20:30

kiskiraly: Azért egy sitcom esetében ezt nem olyan nehéz elképzelni, bőven akadnak részek amik a történethez nem adnak igazán semmit.

kiskiraly - 2010. 08. 04. 21:16

Nyilván, de felesleges két teljesen különböző sztorit írni amit csak a lakosság egy-egy része néz csak. De ez csak az én véleményem.Megmondom őszintén konkrétan a 30 Rock-kal nem tudom mi a helyzet.

Orionk - 2010. 08. 05. 07:28

Ez a cikk gondolom, hogy azért íródott, hogy tisztázva legyen, hogy mi az az élő sorozatepizód.

Én eddig nem hallottam ezt a kifejezést, ezért elolvastam ezt a bejegyzést.

Mégis a cikkben hol van leírva, hogy mit jelent az élő sorozatep. ? Nem találom azt az 1-3 mondatot, ahol le van írva !

Le van írva a Will & Grace, Vészhelyzet, elnök emberei, stb.., de hol van leírva, hogy mit jelent ezt a kifejezés?

kösz

kiskiraly - 2010. 08. 05. 08:04

Vészhelyzet ill. Az elnök emberei epizódjainak felsorolása utáni mondat ?

Orionk - 2010. 08. 05. 08:12

Aha, szóval élőben adják.
Érdekes.
Ez talán a Lost-nál, vagy Prison Break-nél lett volna érdekes.

MissLobyt - 2010. 08. 05. 08:30

A Will & Grace élő epizódjai zseniálisak voltak … ahogy maga a sorozat is. :)

winnie - 2010. 08. 05. 08:49

“Ez talán a Lost-nál, vagy Prison Break-nél lett volna érdekes.”

nem hiszem, hogy túl érdekes lett volna egy egyetlen helyszínen játszódó lost-epizód, ahol nincs semmi flashback. egy prison break-ben sem tűnne érdekesnek a koncepció, hiszen 40 perc alatt nem történne sok minden. annak a sorozatnak épp az volt a lényege, hogy pörög és történnek benne a dolgok. ezeknél a sorozatoknál csak rontana az élő megoldás.

Lord Picard - 2010. 08. 05. 10:29

Ha jól tudom, akkor a Vészhelyzet egyik verziójában (keleti vagy nyugati part) amikor Ross dokiék belenéznek a tévében egy kosármeccsbe, az tényleg akkor élőben ment :)) Nagy felkészülést igényelhet egy ilyen rész, de micsoda jó sorozatepizódok születtek belőlük!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz