login |

Ghost Whisperer vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – írta stargatelost

2010. 08. 09. 21:43 - Írta: vendegblogger

13 hozzászólás | kategória: kritika,

Can you see us?

Ez a mondat hangzott el öt éven keresztül, azonban ennek immáron vége. 5 évad szép kor egy sorozatnak, főleg ha még a századik epizódot is megünnepelheti, mint azt a Ghost Whisperer tette. Azonban a kasza elérte a sorozatot, és Jennifer Love Hewitt nem segít át több szellemet a fénybe. Spoileresen a kép alatt, a tovább mögött folytatom.

Ghost Whisperer finale-1

Melinda’s not here.

Az a nagy igazság, hogy a sorozat második évadtól kezdve elindult egy lejtőn, és ez a lefele történő gurulás az ötödikben is folytatódott. Emlékszünk még az első évadra, a repülőszerencsétlenségre, amit még az orrunk alá is dörgöltek az 5×21-ben? Ahhoz képest édeskevés az, ahova mostanra eljutott a Ghost Whisperer. Feldobtak ugyan néhány labdát az évadkezdéskor, Melinda megszült, majd egyből öt évet ugrottunk, hogy bumm, belecsapjunk a lecsóba. Vagy nem. A sorozat legnagyobb hibája éppen ez volt idén is: hogy lassú és sajnos unalmas.

Ghost Whisperer finale-2

Az öt  év ugrással csak egyetlen céljuk volt a készítőknek: Aiden. Senki más nem változott, minden karakter ugyanaz maradt, igazából érzékelni sem nagyon lehetett az öt éves kisfiún kívül, hogy bármi egyéb is változott volna. Ergó a ziccer kihasználatlanul maradt.

Persze egy új  átívelő szálat is behoztak, nevezetesen a fénylők és az árnyékok harcát. Kérdem én: vajon honnan jött ez az ötlet? Itt vagyunk öt (sőt, tíz!) éve, és csak most tűnnek fel ezek? Most kezdenek suttogni a szellemek, hogy jé, vannak ilyen ‘hűvös lények’ is? Kicsit elkapkodott és átgondolatlan volt ez a lépés, de ettől függetlenül mindenképpen érdekes. Talán többet is foglalkozhattak volna vele, és akkor kevesebb töltelékrészt kapunk, de ezzel a szállal nem volt gond, főleg ha az elmosódott fejű szellemekre gondolok.

Az már más kérdés, hogy az évadzárásban látott megoldás kissé elsietettnek tűnt. Melinda gonoszkodik, majd bezárkózik a boltba, Smokey megszállja, de jön Aiden a fénysereggel és megmenti? Szerintem nem csak én vontam fel a szemöldököm. De az évad során is voltak más, homlokráncolós megoldások, itt pár szellemesetre gondolok, például Eli anyjának leszbikus afférjára, amit nem is tudom, hogy gondolhattak komolyan.

Ghost Whisperer finale-3

De hiába a pozitívumok, ha megmaradt az unalom. A Ghost Whisperer alapfelállása már évadokkal ezelőtt kifulladt, koncepciót kellett volna váltani, s erre kitűnő lehetőség lett volna az öt éves ugrás. Azonban még az 5. évadban is ott tartottunk, hogy a sorozat olyan, mint egy procedural nyomozós: feltűnik egy szellem, nem mond semmi konkrétat, ijesztget kicsit, Melinda nyomozni kezd, kiderül minden, s jöhet a szirupos beállás a családdal és a szellemmel, “he/she sees the light”, majd Melinda könnyes szemmel búcsúzik. Ez még engem is meghatott az első, esetleg a második évadban, de ennyi idő után már unalmassá vált. Főleg ha darálta az ember a sorozatot.

Ghost Whisperer finale-4

Ugyancsak lett volna esély váltani Jim figurájával. A negyedik évad egyik legnagyobb történése volt, hogy Jim meghalt, és valaki más testébe került. Ezt ebben az évadban szinte egy szóval sem említették, nem is utaltak rá, és még így is sokszor ott motoszkálhatott a néző agyában, hogy nem-nem, egy másik ember, egy máshogy kinéző Jimet látunk, csak az ő tudatával. Ha érkeztek például új nézők erre az évadra, nekik fogalmuk sem volt erről.

Persze a negatívumokat Jennifer Love Hewitt jelenléte lesöpörte az asztalról, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a megdöbbentő kaszát elkerülje a Ghost Whisperer. A sorozatban még ott rejtőzött a potenciál, más kérdés, hogy, mint írtam, nem nagyon aknázták ki. Esetleg egy felnőtt Aidenről szóló spinoffot szívesen megnéznék, amelyben a srác egy kézmozdulattal beletaszítja a rakoncátlan szellemeket a fénybe… Komolyra fordítva a szót: hiányozni nem fog a GW, de említésre méltó sorozat marad, és ha egy kicsit jobban felpörgetik, akár lehetett volna belőle több is.

13 hozzászólás Ne habozz!

Csipi - 2010. 08. 09. 22:21

az állandó rész végi sírásrívástól én is mindig kész voltam

Skate - 2010. 08. 09. 22:34

Végül csak megszokásból néztem. Sajnos az évadok teltek, de a benne rejlő potenciált egyáltalán nem aknázták ki. Az utolsó részben Melinda sötét énjét már 3 évaddal ezelőtt ellőhették és további dolgokkal mélyíthették volna a karakterét. Hiába volt az, hogy a 2. ill. 3. évadban voltak akik ártani Melindának és előhozni belőle a gonoszt. Nem lépték meg az alkotók, csak úgy félbe maradt, meg a lelkek holtak testébe lépnek és káosz műveltek volna, de ezt se bontották. Sok ötlet merült fel a sorozat évei alatt, amit az alkotók egyszerűen hagytak elszáradni. Ellentétbe a Médium kihasználja ezen a téren rejlő potenciált is ha csak 1-1 rész erejéig, de nem fojtják el a ötleteket, mint a GW. Kreatívabb sorozatként életképesebb lett volna, de amint a többi országoson is elkaszált sorozatnál, ennél is logikus lépésnek ítélem, hogy megtette a csatorna.

mentalen777 - 2010. 08. 09. 22:43

Mi lett a vége és a lényege, valaki elmondaná röviden? Én is néztem részeket össze-vissza hazai TV-ben. Melinda is átkelt a túloldalra?

sEcret - 2010. 08. 10. 01:55

Dehogyis kelt át. A vége az lett, hogy Melinda megmenekül a haláltól, ugyanis az árnyak nem akarják, hogy átsegítse a szellemeket a fénybe. Meg akarják ölni, de nem sikerül nekik, mert Aiden (hogy lehet ekkora béna nevet adni egy gyereknek?) segítségül hívja a fénylőket (átkelt gyerekek), és minden fénylik, sötétség eltüntetve.

Igazából én az utolsó tíz percet férfi létemre átbőgtem. :D Szerintem elég hősies volt, és kiderült az is, hogy miért a gyerekeket akarják az árnyak. Töltelék rész szintén sok volt, a fő, árnyak-fénylők szálat erőltettem volna jobban.

sEcret - 2010. 08. 10. 01:56

Ja. A legjobb. :D

“Melinda’s not here.”

stoppos - 2010. 08. 12. 22:05

Na most igazából én azt szeretném kérdezni, hogy:

Én most a 2. évad 21. részt nézem és sehogy se akar összeállni a kép, okés tudom hátra van még az évadzáró, deee..
A kalapos haverjáról pl az öltönyösről aki állandóan röhögött, róla semmit se tudni, illetve azzal a családdal se aki a Pilot végén megkérdezte Melindát, hogy maga lát minket, egyszer feltűntek az első évad 20. részben, amig Melinda annyit mondott, hogy maguk voltak a temetőbe?
Ja és persze sok halottat küldték a Melindához, a másik fele halott róla, a harmadik fele ellene tervezz valamit.
Valaki megtudná magyarázni ezekre a kérdésekre a választ?
Vagy majd egyáltalán a sorozat megfogja egyszer?

stoppos - 2010. 08. 12. 23:16

Megnéztem évadzárót, ugyanúgy kérdések elött állok,
mi akar lenni ez a 5. jel? Mire ez a nagy felhajtás?
Miért Melinda? Annyi minden nem tiszta, soha nem is lesz az ebbe a sorozatba?:S

Animus - 2010. 08. 15. 09:59

az tuti, hogy egy csomó kérdést hagyott maga után…
majd 10 év múlva előszedik a sorit és Aidennel folytatják… (de lehet h csak álmodozok, hm)

stoppos - 2010. 08. 29. 21:40

Na, ebben a pillanatban fejeztem be a sorozatot,
szerintem ahhoz képest hogy nem lesz utolsó rész egész szépen le van zárva a történet és a vége is megható.
Nem úgy mint egyes más sorozatoknál ahogy fele ilyen jó vége sincs mert cancel.
Ezt a sorozatot 28 nap alatt daráltam be.
107 rész, azt mondom, megérte:).
És akkor ideje tényleg elbúcsuzni örökkre Melindától!!

ghost. - 2011. 02. 12. 10:17

nem értek semmit!!!
am vannak sokkal rosszabb sorozatok mint a gw (konkrétan:a médium)

azt hiszem tényleg elbúcsúzhatunk Melinda-tól örökre…
voltak a gw-ben kurva jó részek,unalmasak is!!!
én csak az 5.évadban vettem észre azt a bizonyos ‘lejtőt’ ,nekem pl a 4.évad jobban tetszett mint a 2.,(kivéve h az évadzáró a 2.-ban fenomenális!!!)
én nagyon megértem h miért kaszálták el a sorozatot,de mégis tavaly májusban nagyon reménykedtem,h az ABC átveszi,mert sztm ha lenne 6.évad,az ilyen megjegyzések miatt lehet h máshogy csinálták volna!
persze lehet h nem

ha JLH rendezte volna az egész sorozatot asszem nem lett volna ez,mert ő kurvára tehetséges(az a 3 rész a kedvencem amit ő rendezett)

hát ez az 5.évad így sikerült,de voltak gyönyörű részek a gw-ben és én erre fogok emlékezni,na meg – Melinda-ra, Jim-re , Payne prof.-ra, Eli-ra, és Aiden-re !!!

goodbye Ghost Whisperer … :(

Ancsa_girl - 2011. 07. 01. 20:45

Remélem valaki válaszol majd. Ugye Jim, most Samként létezik tovább, csak mi látjuk Jim alakjában, de Ő Sam Lucas, nem? De nem egyszer Jimnek hívják pl. a kórházban is. Akkor ez most hogy van?????

buffyboy90210 - 2011. 07. 21. 00:09

Végre én is befejeztem a GW-t. Szerettem ezt a sorozatot, bár az igaz, hogy sokszor elég unalmas volt, de nem bántam meg, hogy néztem. Örülök, hogy részese lehettem Melinda és a szellemek világának, voltak szívszorító és izgalmas pillanatok is, a legérdekesebbek mindig az évadzárók voltak. Nekem hiányozni fognak a szereplők, a helyszínek, Grandview és a szellemek, de készen állok továbblépni (a fénybe :P)… Goodbye Ghost Whisperer…

Ancsa_girl: Igen, ő Sam, legalábbis a külvilág úgy látja őt, de mi tudjuk, hogy Jim él benne. A kérdésedre a válasz pedig: hiba. Nekem is feltűnt, hogy 1x-2x Jim-nek szólítják, pedig Sam-nek kéne. Ez hiba a sorozatban.

completely - 2011. 11. 23. 08:21

lejtőőőő a második évadtól? a 4.évadot most nézem vissza, ezért merem állítani hogy ott nincs lejtő, (sőőt…)

de attól függetlenül hogy én szerettem a sorozatot, szerintem kb olyan szinten van, hogy még említésre sem méltó, de valami nagyon tetszett benne: az hogy “jópofa”
Eli+Melinda kész vicc ahhoz hogy profílozók legyenek, mégis úgy viselkedtek, meg ott volt a Payne prof, Jim karakterét is imádtam, Delia fia is a helyén volt, Melinda-ban meg annyira tetszett hogy néha ő viszi az egész részt, néha meg csöndes, nem volt irritáló jelenség, mint néhány sorozat főszereplő.

annyi, de annyi unalmas sorozat van (A Mentalista, CSI NY, néha a MIAMI is és még sorolhatnám, de az megint más kérdés hogy mi valóban unalmas, meg mi szerintem.)
dehát ez a Ghost Whisperer, komolyan mondom kész közellenség lett már :D, szegény főhősnőci nem is csoda hogy ennyire megöregedett 4.-ről az 5.évadra, amilyen kritikát kapott én is megőszülnék. (de egyébként tényleg rendelles már szinte 32 évesen így kinézni, ha már előtte olyan szép volt)
na mindegy: megérdemelted a kaszát, de ÉN még 10 év múlva is visszavárlak a tv-re, max megijedek hogy tovább öregedtél :) (persze nem fogsz visszajönni, de elméletben így gondolom ;))

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz