login |

Sherlock: vége az 1. évadnak

2010. 08. 10. 13:09 - Írta: human

34 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Bizony, Anglia, így gondolom senkit nem lep meg, hogy 3 rész és vége a sorozatnak. Várjunk csak, lehet meglep, de a részek másfél órásak voltak majdnem, így kijön a 6 résznyi idő. A fájdalom, hogy 3 hétig ment és már vége is. Aki bővebben olvasna a Sherlock-ról, az ide kattintson.

sherlockvege

Valahol haragszom a készítőkre, mert hiába volt ilyen rövid, de mégis nagy cliffhangerrel hagytak minket ülve az utolsó percek után. Pedig ez csak 3 tévéfilm, 3 nagyobb ügy egy alig feltűnő főbb szállal. Bár ezzel lehet vitatkozni fogtok páran, de nem véletlen írtam így.

Bevallom nekem bejött az egész, még a második rész is. Az tény, hogy mondjuk hatszor 90 perc között jobban elfért volna, valamennyire töltelék volt, de azok közül a jobb fajta, a kellemesen fűszeres a két omlós hús között. Ja, ebédidő van, fene. Az biztos, hogy a szereposztás remek volt, ami a gyengébb pillanatokon is átgördítette a taxit, nem nagyon van kedvem panaszkodni rá. Összességében a sorozat 8/10 simán. Az egyedüli amit tényleg sajnálok, az a nyomok kiírása, amit az első részben sokat használtak, de aztán sajnos visszavettek belőle.

Mellesleg a sorozat egész nézett volt angol szinten, meg hát mégiscsak Sherlock Holmes-ról van szó, így ha tippelnem kéne, akkor azt mondanám, hogy jövőre ugyanitt, még az is előfordulhat, hogy több résznyi időre. Mondom, ez még nem biztos, egyelőre nincs hivatalos hír a folytatásról.

34 hozzászólás Ne habozz!

Wondorog - 2010. 08. 10. 13:20

nekem is ugyanez volt a 2 negatívum:
– túl rövid
– és a 2. résztől a kiírások hanyagolása

mindezekkel ellenben nekem eddig a nyár legjobbja :D

HomeX - 2010. 08. 10. 13:29

Még csak az első nyomozáson vagyok túl, de tetszik. Benedict Cumberbatch-ot szeretem a The Last Enemy óta :) Érzem, kevés lesz ebből 3 “rész” :)

reader - 2010. 08. 10. 13:31

szerintem a ‘kiírásos’ részeket sokkal szebben is kivitelezhették volna grafikailag és tipográfiailag
azért remélem folytatják mert a karaktereket jól válogatták és hát You know: fish, chips, cup o tea, bad food, worse weather, Mary f***ing Poppins… LONDON.

harrygabi - 2010. 08. 10. 13:54

Bassza meg.. most megint tátong bennem egy lyuk.

pitty77 - 2010. 08. 10. 13:59

3. rész még nem volt meg, az első két rész élvezetes volt, bár az első ütött igazán. remélem, visszatér jövőre.

Khes - 2010. 08. 10. 14:00

Nagyon egyetértek! Perfekt szereposztás és az egész annyira angol volt, vigyáztak, hogy az eredeti rajongói is kapjanak pár kiszólást. Nagyon élveztem és sajnálom, hogy ha lesz is még arra jövő évig várni kell.

ZiziZuzu - 2010. 08. 10. 14:40

aztaleborultmindenit! Hát ez a 3. rész hatalmas volt, mekkora WTF?! Jim the gay! :-)))
Engem annyira beszippantott, hogy kétszer is ránéztem a player-re hogy ez tényleg csak 1,5 órás?? Mert esküszöm nekem 3 órának tünt, de végig élvezetesen!

PLZ I want more Sherlock!

gromit - 2010. 08. 10. 15:01

brékingnyúz! igen, lesz folytatás :)
pontosan mikor és mennyi, az még csak most dől el, de lesz, és marad a másfél órás formátum

winnie - 2010. 08. 10. 15:05

köszi, kint is van

Mizchris - 2010. 08. 10. 15:57

Na, hát akkor most elégedetlenül hátradőlök, mert nem tudom, hogy bírom ki jövő évig :) WTF. Annyira jó volt. Legszívesebben világgá kiabálnám.
Le a kalappal, team Moffat-Gatiss.

JoannieHolloway - 2010. 08. 10. 16:16

nekem az első részben a Holmes-színész nagyon nem jött be csak Wattson, de a másodikban már megszerettem. szerintem csak meg kellett szoknom.1 év…. nagyon fog hiányozni, de még addig tuti megnézem ezeket párszor:P

Fawkes - 2010. 08. 10. 17:07

Jó volt.

Bár. Az átvezető tilt schift-es londod képeket nem tudtam hova tenni, nekem nem illettek oda (most nem a főcímre gondolok, az adta) meg kicsit kommersz, de értem. Manapság ez trendi.

A “blende” hülye alkalmazása felett viszont nem tudok szemet hunyni. Értem én, hogy a film készítés (jelen esetben a vágás) szabályait menő áthágni, de ami működik egy videóklippben, nem feltétlen teszi ugyanezt egy egész estés produkció esetében is.
Minden egyes alkalommal amikor időben szorosan egymást követő, egy azon térhez kapcsolódó snitteket blendével választottak el, kirántott a sorozat világából. Az meg nem jó.

Ja, és a legrosszabb. A sorozat zenéje szinte megegyezett a tavalyi Sherlock filmhez Hans Zimmer által szerzett hangvilággal. Vagy legalábbis nagyon-nagyon hasonlított. Nem szerencsés ha napjaink Londonját látva, az embernek a zenétől steampunk hangulata lesz.

Így összeségében 7,5/10, szeretnék többet adni, élveztem, de az előbb említett hibák nálam nagyon rombolták az élmény.

cyborgwings - 2010. 08. 10. 17:23

a harmadik részt még nem néztem meg, de az első kettő nekem is nagyon tetszett. jó, a második néhol fárasztó volt, de alapvetően bejött.

jók a színészek, szeretem a kiírásokat, és nekem a zene is tetszett. először ugyan, amikor megláttam, hogy másfél órás a rész, megriadtam, mert sorozatnál kevesebbre vagyok kalibrálva (filmekből a két – két és fél órásakat bírom nehezen. kivéve, ha nagyon ütősek). aztán annyira magával ragadott, hogy nem bántam a hosszúságát egyáltalán.

nem is tudtam, hogy csak három részes lesz az évad. kár. de a lényeg, hogy lesz folytatás.

Lnaughty - 2010. 08. 10. 19:14

Én nagyon várom a folytatást. Iszonyat hangulatos lett az egész. Már már meg kívántam Angliát:)

amúgy tényleg jó Sherlock oldala:D

http://www.thescienceofdeduction.co.uk/

Lnaughty - 2010. 08. 10. 19:18

ja most láttam, hogy már kint van az oldal. sorry!

Klunks - 2010. 08. 10. 20:19

Az említett két hibán kívül én még megjegyezném, hogy a harmadik részben az óriással való bírkózás nagyon szar volt.

purity - 2010. 08. 10. 20:38

Hát persze, miért is ne találnátok az angyalok pöcsén szemölcsöt…

De kérdem én – hogy lehetne jobban? Úgy, hogy ne legyen sablonos?….

Coimbra - 2010. 08. 10. 20:52

A gólemes verekedésnél nem értettem, hogy miután kiütötte Watson kezéből a pisztolyt, a doki miért ugrott rá puszta kézzel, miért nem kereste meg a pisztolyt – hisz ott volt, mikor menekült a Gólem, Sherlock távolról rálőtt. Egyébként őt csak nem értem, hogy hogy kapcsolódott a történethez, de ezt betudom az angol feliratnak, a magyarral talán tiszta lesz.

A rész vége…. szóhoz nem jutok, hatalmas! Egyszerűen már Watson belépésénél meglepődtem, meg ami után történt… brilliáns! Várom a folytatást!

Ha írnék erről egy posztot, biztos úgy kezdeném a kedvcsinálót, hogy el tudod-e képzelni a mesterdetektívet úgy, hogy kiveszi a zsebéből a modern, épp csörgő telefont, és beleszól “Sherlock Holmes.”
:)))))

Khes - 2010. 08. 10. 21:03

@ Coimbra: pont az utolsó mondatod miatt kicsit fáztam az ügytől előre. Aztán persze berántott, főleg, hogy a hard core Sir Arthur Conan Doyle rajongók is megkapták a maguk utalásait,pl a tőrrel a kandalló párkányára szegzett megválaszolatlan levelek, vagy Mycroft a harmadik részben. Meg még volt jópár de ez a kettő úgy bekeretezte a dolgokat :-)

giza01 - 2010. 08. 11. 09:22

Az év meglepetés sorozata.Nagyot alkottak megint az angolok.A mi világunkba transzportált Sherlock, meglátásom szerint kimondottan működő képes, jó ötlet.Két negatív észrevételem azért nekem is van: mocskosul kevés volt a három rész, és nagyon soká jön a második évad.

M76 - 2010. 08. 11. 20:18

Nekem az volt vele a bajom, hogy a holmest játszó színész szeirntem túl fiatal a szerepre.

kristu - 2010. 08. 13. 04:04

imdb-n az aug 22-re írt 5. rész (és a kérdőjeles dátumú 4.) akkor csak fals info?

winnie - 2010. 08. 13. 08:46

az, sajnos. (mivel bárki beírhat bármit, userek szerkesztik, ezért előfordulÖ

Arthuro_Adam - 2010. 08. 13. 11:25

A második résznél tartok, nem rossz.

Ez meg kicsit spoileres lesz, bár évadkritika, de azért szólok :)

Viszont az első részben nagyon gáz volt, hogy a taxisofőrre nem jött rá. Se az étteremben, amikor ott áll előtte a taxi, se akkor, amikor a házinéni két ízben is szól neki, hogy egy nem rendelt taxi áll a ház előtt…

gromit - 2010. 09. 12. 00:20

Időközben (múlt héten) megjelent a DVD is, extraként rajta van a pilot eredeti változata is, össze lehet hasonlítani :)

spoiler jön, már ha unaired pilotoknál ilyet mondhatunk :)

Természetesen a sorozatot láttam először. A másfélórás után az egyórás pilot eleinte olyan, mintha a másiknak egy sűrített verziója lenne, ismerős jelenetek, ismerős párbeszédek (esetleg kicsit más helyszínen), kihagyott jelenetek, de van egy pont, ahonnan aztán elég jól eltér (a lényeg marad, de…)

Összességében sztem jó ötlet volt a másfélórás verzió, szórakoztatóbb, valahogy hangulatosabb, és sok elem csak ott jött be, de azért megjegyzem, h egyes megoldásai az egyórásban tetszenek jobban. (A ki mikor jön rá, hogy… pl sokkal hihetőbb.)

Zeeman - 2010. 09. 14. 11:27

Mindegyik rész nagyon ütött :))
Bár az első rész “kiírkálós” ötlete nekem is hiányzott a 2. 3. részben.
És végre HAGYOMÁNYOS Holmes filmet láthattam agymunkával, golyózáporok és tömegmészárlások nélkül!!!
Mert a Sherlock Holmes mozi mint akciófilm nekem tetszett de kb annyira volt Sherlock-os mintha Erzsébet királynőt helyeznénk be a Kaptár, Milla Jovovicha helyébe zombikat írtani és filmcímnek megadnánk az Erzsébet királynő fiatalkori élete címet…
Szóval nálam 9/10 és egy feketepont a készítőknek hogy 3 rész után itt hagytak minket lógni!! :P

glinda - 2010. 11. 17. 21:28

http://www.pbs.org/wgbh/masterpiece/sherlock/chat.html – Online chat az alkotókkal a PBS oldalán

Benne infó a következő évadról:

MasterpieceModerator:
We’ve received numerous questions about this – Any hints for the second season of “Sherlock”?

Gatiss/Moffat:
3 words, make of them what you will (and don’t be obvious). Adler, Hound, Reichenbach…

Egyébként ha valakinek van ellenszere Sherlock-függőség ellen, ossza meg velem :)

Álom - 2011. 10. 11. 23:59

Én véleményem szerint hatalmas.Igazi angol…..kicsit túl is,de roppant élvezetes.Én hat résszel indítottam volna a helyükben,hogy valódi nézőtábort szerezzen,mert ez így evés.S félő jövőre már a mostanit is vhogy újrakell indítaniuk majd.
Össz.:8.5/10

mr_muu - 2011. 12. 18. 15:04

remek sorozat most pörgettem végig ezt a pár részt, de már most várom a januárt:) CSak nekem tűnik úgy hogy a zenéje nagyon hasonlít a Dexter zenéjéhez?

mitsesejt - 2012. 01. 02. 22:22

húú, kibeszélőt az újnak! :)
sokszor újranézős lesz, annyira jó tömény volt.
kíváncsi vagyok ti mit gondoltok..

winnie - 2012. 01. 02. 23:54

jönjönjön

gertitorpe - 2012. 01. 31. 10:38

A hétvégén néztem végig az első évadot és amellett, hogy nagyon tetszett van egy-két észrevételem a pilotrésszel kapcsolatban.
Egyben töltöttem le az egész pakkot és értelemszerűen a 0. résszel kezdtem. Csak utána jöttem rá, hogy lényegében azonos az első résszel. Akkor azt átugrottam, de tegnap barátnőmmel végignéztem a 01-es részt és megerősödött bennem az az érzés, hogy már megint jöttek a producerek és belepiszkáltak valami jóba. Félreértés ne essék, nagyon jól szórakoztam az évad alatt, csak azt sajnálom amilyen irányba változott a sorozat a pilothoz képest.
Vették az alapművet, ami egy 55 perces kerek egész alkotás volt és beleerőltettek még 35 perc nem odaillő “filler jellegű” giccses, eltúlzott jelenetet, amik szerintem inkább rontottak az összképen. Nagyon hiányzik a pilot feszessége, hogy az idő nagyrészében a két főhős van a színen és az ő párbeszédeikre figyelek és ez maximálisan leköt. Sherlock karakterét a hihetőből elvitték a mesevilágba, aki egyrészt indokolatlanul paraszt (a pilotban sokkal szerethetőbb), másrészt jönnek a történetbe beerőszakolt logikátlanságok

SPOILER

Elsősorban a végére gondolok, ami a pilotban teljesen hihető volt (elcsalják a gyilkost, de végül az veri át Sherlockot és kényszeríti, hogy játszon vele), nem úgy mint a TV-be kerülttel. Az erőltetett bénázás a nő mobiljával, miért megy oda a taxis a lakására, miért nem érdekli a rendőröket, hogy a GPS szerint ott van a telefon és leginkább: Sherlock miért megy el a taxissal és miért csinál úgy mintha be akarná venni a tablettát. Mert ugye a csávónál csak öngyújtó van. Ha azt mondja a végén Watsonnak, hogy csak az időt húzza akkor minek kellett a szarakodás. Kisétál és kész. Vagy bekapja a tablettát és kész.

SPOILER VÉGE

Ezekben a dolgokban (és még sok másban, amit nincs kedvem leírni) szerintem sokkal jobb a pilot mint a végül TV-be kerülő, a szomorú csak az nekem, hogy mostanában minden TV-s, mozis jó ötlethez hozzápiszkálnak a műfajhoz nem értő emberek és mindenféle Heroes 2+ évadokat, Dexter évadokat, meg Stargate Universeket tesznek le az asaztalra halálkomoly arccal.
Mindennek az alapja szerintem a lyukas, béna sztorik és a főszereplők jellemének addig csavargatása, amíg már az annyuk sem ismerne rá.

winnie - 2012. 01. 31. 10:50

“mostanában minden TV-s, mozis jó ötlethez hozzápiszkálnak a műfajhoz nem értő emberek”

akik hozzápiszkálnak, azok értenek a műfajhoz. főleg, hogy a változásokat, ha vannak, akkor a készítők közreműködésével hajtják végre. félreértés és kőkemény arrogancia azt hinni, hogy “azok ott”, akiknek évek óta ez a munkájuk, nem értenek hozzá, mi meg itt értünk. ez nem úgy működik, hogy ami “szerintem jó”, az mindenki szerint az. a sorozat nem neked szól, hanem mindenkinek kell, hogy szóljon, s bár lehet, hogy téged elveszítenek egy változással, sok másik embert megnyerhetnek – ezt a nézőpontot kell elsajátítani.

ezzel nem azt mondom, hogy a többség szerint jók lettek volna a változások, stb, de itt rengeteg egyéb tényező is van, a pilot lehet csak prezentáció, a 90 perc az az üzleti modell miatt 90 perc – és mint látható, a nézettség remek és a nézők szeretik a sorozatot. semmi sem garancia, hogy más úton elindulva ez lett volna a végeredmény. (nem mellesleg, a kedvenc sorozataidban és filmjeidben is ott vannak a produceri kezek. lehet, hogy épp ezért a kedvenceid)

MD - 2012. 04. 14. 09:51

Nagyon tetszett. A hibája tényleg az, hogy csak három részes.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz