login |

Star Wars: The Clone Wars 2. évad – írta Dominik

2010. 08. 10. 18:46 - Írta: vendegblogger

24 hozzászólás | kategória: kritika,

A jobb sorsra is érdemes Star Wars: The Clone Wars animációs sorozat már lezárta egy ideje 2. évadját, de muszáj írnunk arról, hogy jelentős fejlődés ment végbe az 1. szezonhoz képest. Az egy bizakodásra okot adó epizóddal kezdődött, de utána mélyrepülésbe kezdett, s nem is igazán állt meg. S habár a mostani szezon elég hullámzó volt, ugyanis a rémesen gyengétől kezdve a nagyszerűig mindenféle epizóddal találkozhattunk, mégis javulást könyvelhetünk el a triplarészes finálénál, s épp ezért reménykedve várhatjuk az októberi szeptember 17-i folytatást.

Star Wars The Clone Wars S2 a

A Köztársaság még mindig válságban van, hiszen a szeparatista flotta folyamatosan támadja a békés világokat, de ellenük a klónhadsereg a maroknyi jedivel együtt is csak nehezen tud lépni. Az évad során végigkövethetjük a háború fontosabb eseményeit a helyiek, vagy akár a fejvadászok szemszögéből, de a hangsúly elsősorban a jedi-lovagokon van, akik próbálják a békét és nyugalmat elhozni – egyelőre sikertelenül.

Tavalyhoz hasonlóan most is elsősorban egy vagy két epizódon át ívelő történetekkel találkozhattunk (három duplaepizódot is vetítettek), melyek során elsősorban bolygók el- és/vagy visszafoglalását láthattuk, de akadt hatalmas fenevad, bosszú, még büntetőmunka-történet is, s így a színvonal is elég hullámzóra sikeredett, bár a minőségbeli javulás folyamatosan érzékelhető volt. Például már közel sem olyan gyerekes a sorozat, s bár még mindig a Cartoon Networkön vagyunk, de már nem csak 10 éven aluliaknak szólnak. És ha nem is komor vagy sötét, de komolyabb lett a hangulat.

Star Wars The Clone Wars S2 b

Mindez elsősorban a karaktereknek köszönhető, elsősorban Ahsoka Tano figurájának szerepeltetésének. A padavan a viccesnek szánt, sokszor inkább idegesítő és zavaró beszólásaival a kisiskolás-vonalat erősítette eddig, de szerencsére a 2. évadban már lényegesen kevesebbet szerepelt, ami érdekes, mert a mestere jóval többet, pedig elméletileg együtt kellene lenniük. Mellette előbukkannak a komolyabb szereplők is, főleg a híresebbek, mint Mace Windu, Obi-van Kenobi és Yoda mester, de folyamatosan köszönthetjük a többi jedi-mestert is, mint Luminara Unduli, Ki-Adi-Mundi, Aayla Secura, vagy éppen Tera Sinube, aki a legjobb karakter, kár, hogy Ahsokát kapta maga mellé.

Velük szemben a Sötét Oldal szereplőit kevesebbet láthattuk, hiszen Dooku gróf vagy éppen Asajj Ventress alig vagy egyáltalán nem tűnt fel az évadban, de Palpatine és Grievous is csak egy-két epizódban kapott fontosabb szerepet. A “rosszakkal” kapcsolatban sokkal inkább a fejvadászokra koncentráltak a készítők, még az évadzáró is körülöttük és Boba Fett körül zajlott. A finálé próbálkozott Jango Fett fiával karakterizálni, komolyabban foglalkozni motivációival, gondolataival, de nem járt teljes sikerrel, mivel maga a vívódás érzékeltetése sikerült nagyon furára, mondhatni vérszegényre.

Star Wars The Clone Wars S2 c

A legkevésbé a mandalóriai történetek tetszettek, legalábbis Obi-van szerelmi életében nem biztos, hogy szerencsés volt vájkálni, még ha az alaptörténet nem is lett volna rossz. Legnagyobb hibája a sorozatnak még mindig az animáció, legalábbis nem nagyon jutottunk túl a “baltával faragott” arcokon és az alig felismerhető alakokon, igaz a 44 rész alatt egészen meg lehet szokni, és csak esetenként válik zavaróvá a stílus, leginkább akkor, ha egy-egy újabb, elvileg már ismert karaktert kellene felismerni.

Ha egyre inkább maguk mögött tudják a kommersz, Jar Jar Binks humor-irányvonalat, s elfelejtik Ahsoka komolytalanságát, folytatódhat a minőség emelkedése. Biztosan szívesebben néznénk a harmadik évadot, ha értelmesebb sztorikkal és érdekesebb karakterekkel foglalkozna, s ezáltal még jobb sorozattá válna a Star Wars: The Clone Wars. Részemről 7/10 pont lett ez a szezon, amiben benne van az SW-elfogultságom és a jószívűségem is, ezek nélkül némileg kevesebb lenne.

May the Force be with the junkies!

24 hozzászólás Ne habozz!

Villám - 2010. 08. 10. 18:59

Remélem a következő évadzáró végre sikerül jóra megcsinálni oké ez se volt rossz de évadközben volt nem egy olyan rész ami sokkal nagyobbat ütött.
A grafikával szerintem nincs baj nem a legjobb de láttam már sokkal de sokkal rosszabbat ennél. A karakterek simán felismerhetőek még nekem is aki talán ha egyszer végig nézte mind két SW trilógiát.

winnie - 2010. 08. 10. 19:00

olvastam lejjebb, hogy a politikus részek nem voltak annyira jók. ez mit jelent? mármint, hogy politikus? mégis csak fiatalabbaknak szól elsősorban a sorozat – nekik, hogy tudnak politikus dolgokat írni?:)

Tamass - 2010. 08. 10. 19:09

Nekem ket resz tetszett a legjobban:

1. az alienre hajazo horroros

2. a Kurosawa het szamuraj hommage

habba - 2010. 08. 10. 19:11

Kb a második évad harmada körül sztornóztam, pedig annyira nem volt rossz csak volt sok jobb sorozat nála :D Majd bepótlom. Ha mindent bepótoltam már amit terveztem.

Coruscanton tényleg játszódott jópár olyan rész ami a politikát vette előtérbe, persze némi akció nem maradt el ottsem (pl 4. rész az évadban úgy rémlik pont ilyen volt)

Dohi - 2010. 08. 10. 19:23

annyira nem volt jo, mint az elso, de azert tetszett, alapvetoen 4 vagy 5 epizod volt, ami gyengere sikerult (igen, szerintem is elsosorban a politikai toltetuek). kivancsian varom a harmadikat.

Kóczy - 2010. 08. 10. 19:30

Szerintem ez az évad már nem volt annyira “gyerekes”, mint az Első. Persze még mindig a Cartoon Network-ön megy, úgyhogy 18+ -os részekre nem kell számítani nyilván. :) Na, a lényeg, hogy nekem ez jobban tetszett, mint az Első Évad.

És természetesen kíváncsian várom a Harmadikat.

Villám - 2010. 08. 10. 19:33

Winnie inkább morális szinten erőltetik politikát a sorozatban. Mit szabad a köztársaságnak meg tennie és mit nem lásd Mandalóriai részek. Eltekintve attól hogy volt benne lövöldözés meg harc ott tulajdonképpen három részen keresztül politizáltak hogy szabad egy magát semlegesnek és függetlennek valló rendszer dolgaiba katonailag beavatkozniuk vagy sem.

Ody - 2010. 08. 10. 19:38

Remek évad volt, szerintem sok helyen felnőttes témákkal. Persze olyan volt a csomagolás, hogy egy gyerek is tudja élvezni. Szerintem a legjobb és legszórakoztatóbb animációs sorozat a piacon. Persze egy SW fannak még ennél is több. :)

Egyébként szeptember 17.-én lesz az új évad premiere, szokásosan dupla résszel. Van új előzetes is, amit ma raktak ki.

Melkor - 2010. 08. 10. 20:10

Ventress nem meghalt az s1ben?

slowclub - 2010. 08. 10. 20:20

Na és mikor lesz az élőszereplős sorozatból valami? Lesz-e egyáltalán? Valaki bennfentes infót nem tud? :-)))

Dominik - 2010. 08. 10. 20:21

Egyelőre leállt a forgatás, mivel Lucasék túl nagy költségvetésre tervezték.

Skate - 2010. 08. 10. 20:21

A grafikai megvalósítás és ennek okait szeretném inkább kifejteni:
4-5 éve tv-s szinten nem tudták volna megvalósítani hasonlót, így is 2-3 millió dolláros részenkénti büdzsénél többet nem invesztálnak bele. Igazából 10 éve számított csúcstechnológiának a mozis animációs filmekben.
Egyik, amit még nem lehetséges még 3-4 évig biztosan tv-ben alkalmazni és az a haj és a szőrzet részletes megjelenítése(a fű és a tájak megjelenítése kiemelkedően szép.), de az Avatarban alkalmazott megvalósítás remélhetőleg 5-10 év múlva már felbukkan, már bukásra ítélt cgi-t igénylő filmfolytatások gyártásánál már elkezdték alkalmazni. De még ne várjunk egy darabig Final Fantasy grafikaszintű sorozatot.
Az arcokra kitérve, aki látta a 2005-ös Clone Wars rajzfilmsorozatot anno, az már hozzászokhatott, mert az ábrázolásuk ottan is hasonló.

szpojleres mókus - 2010. 08. 10. 20:53

Ásóka miatt hagytam ezt abba, itt meghal? mert akkor rögtn elkezdem nézni :D

efGeri - 2010. 08. 10. 21:07

Valószínű egyébként, hogy az arcok azért nem olyanok amilyenek, hogy ne a színészre asszociáljunk. Ewan McGregor nyilatkozta is, hogy már elege van, hogy Obi-Wannal vonják párhuzamba. Főleg, ha megnézzük, hogy pl. a hajók milyen jól meg vannak csinálva

szpojleres mókus - 2010. 08. 10. 21:24

pedig én örülnék, ha engem Obi-Wannal vonnának párhuzamba :D

John Locke - 2010. 08. 10. 21:37

“Ewan McGregor nyilatkozta is, hogy már elege van, hogy Obi-Wannal vonják párhuzamba.” Ezt csomó helyen halottam már, de szerintem irdatlan nagy kamu. Pl Volt egy motoros showja ahol elmentek Tunéziába a starwars díszleteibe, ott pl teljesen mérges volt, hogy senki sem ismeri fel. Sőt láttam már videón mosolyogva aláírni Obi-Wanos posztert. Tehát szerintem kamu.

leviske - 2010. 08. 10. 22:35

Szerintem a humor stílusán nemigen fognak változtatni. Ne feledjük, hogy azért ez egy olyan csatornán megy, amit többnyire 7-14 éves gyerekek néznek.

A sötétebb stílus miatt vártam volna az élőszereplős Star Wars sorozatot, de úgy látom, hogy akkor abból nem lesz semmi.

Számomra az első évadzáró mentette meg a sorozatot a kaszától és valószínűleg most is ez lesz. Túl gyakran viszik le a karaktereket gyermekded szintre, vagy éppen rettentően kiszámíthatóra.

Angelus - 2010. 08. 10. 23:38

Nekem kifejezetten tetszettek az Obi-Wan/Satine-os részek. Ez is magyarázat arra hogy végig tudja mi van Padmé és Anakin között, mégse tesz ellene semmit, mivel ő is volt hasonló helyzetben.

Bandie - 2010. 08. 11. 22:56

Kipróbáltam az új Star Wars mozgás TV játékot és nagyon szuper. A Mintatvben ben vették szüleim de webáruházon telefonon keresztül is megrendelhető.
Én nem hagynám ki a helyetekben!

Ruann - 2010. 08. 12. 10:37

Nem rossz összefoglaló. Azért pár szóban az első képen látható Aylaa Securát is meg lehetett volna említeni.
Ami pedig a baltával faragott arcokat illeti, az természetesen koncepció. A Tartakovszkij féle rajzfilmekkel természetesen.

The Man who Laughs - 2010. 08. 14. 10:56

Az évad nagyon jól indult, hála a “durvább” részeknek és az új fejvadásznak Cad Banenek. Aztán az 1-4 igazán jó rész után hirtelen eltűnt a sorozatból.

A sorozat mind látványban, mind pedig történeteket tekintve sokat fejlődött az első évadhoz, de az erős kezdés, túl magasra tette a lécet amit aztán nem tudott újra megugrani a sorozat. Voltak a részek többsége jobb volt mint az előző évad résszei.

Az évad záróban, feltűnik az ifjú Boba Fett is, ami kezdetben jónak tűnik. Aztán a kis Bobba elpuhul – mondjuk ezt lehet azzal magyarázni, hogy még csak gyerek aki csak az apját akarja megbosszulni és igazán badass tökös fejvadász a börtönben lesz belőle. Nem volt rossz az évadzáró, de az előző évad végi magasan verte.

Ősszegésében nem rossz a sorozat, vannak gyengébb pillanatok, de heti 20 percre bőven szórakoztató.

A 3. évadra már csak azt kívánom, hogy legyenek egy kicsit beválalósabbak és nyírják ki már azt a hülye Ashokát, mert ő a sorozat egyik gyenge pontja (ezt az írók is láthatták mert egyre kevesebbet szerepelt), mert az ellentmondások miatt is el kéne tüntetni (már az hiba volt, hogy behozták).

minime - 2010. 08. 21. 16:53

Nem értem, miért van valaki még mindig kiakadva az animáció milyensége (figyelem, nem minősége!) felett. Ez ilyen fajta, az, amelyik úgy néz ki, mintha élő lenne, egy teljesen más típus, szerintem hiba számonkérni egy nyúlon, miért nem tyúk. A karakterek baltásak, és -szvsz- ilyenek is maradnak, az animáció “háttere” a hajókkal, tájakkal, csatákkal kifejezetten lélegzetelállító. Nekem az évaddal kapcsolatban vegyes érzelmeim vannak, valamit hiányolok belőle, ami az elsőben megvolt, annak gyerekessége ellenére is. De összességében erős 4-es, szóval teljesen pozitív a mérleg.

Adiqum - 2010. 09. 16. 17:43

hátszerintem jó de ha még azt is hozá teted volna h a 2. éved legjobb része volt

Adiqum - 2010. 09. 16. 17:45

ez egész jó

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz