login |

Milyen könyv formában? FlashForward

2010. 08. 13. 13:13 - Írta: winnie

10 hozzászólás | kategória: könyv,

(Disclaimer: a rovat eredetéről itt lehet olvasni. A cél, hogy az, akit érdekelnek a könyvek, a változtatások a sorozatban, a jövőbeni történések, azok ne a normál kibeszélőben kapjanak esetleges spoileres válaszokat, hanem itt. Először a Legend of The Seeker-ről volt szó, majd a The Vampire Diaries-ről és a True Blood-ról.)

A FlashForward-ról korábban elég sokat írtunk, és mivel vége a sorozatnak, ezért hátha valakit érdekelne, hogy mi volt a könyvben. Vagy esetleg bepróbálja a könyvet, melynek első és második fejezetét online is el lehet olvasni. Magyarul, hiszen itthon is megjelent Robert J. Sawyer 1999-ben kiadott könyve, mely alapján a sorozat készült. (Vicces, hogy az 1999-ben készült könyv épp 2009-ben játszódik.)

FlashForward - Robert J Sawyer - angolFlashForward - Robert J Sawyer - magyar

Azt már a premier előtt tudtuk, hogy a széria nem feltétlenül fogja követni a könyet (tehát, akit csak a befejezés érdekel, csalódhat), főleg, hogy például Mark ‘A Legenda’ Benford nem is szerepel benne, hisz Lloyd Simcoe a főhős. Viszont nyilvánvalóan akadnak más különbségek (és hasonlóságok), amik érdekelhetnek valakit. Vagy nem. Itt megtudható. És tanács is kapható, hogy mennyire érdemes a könyv bepróbálásra.

10 hozzászólás Ne habozz!

tygger - 2010. 08. 13. 13:32

angolul olvastam, úgy kicsit nehéz volt. egyébként érdekes könyv, kicsit sok benne a fizikai blabla, amihez még magyarul is kevés vagyok.

a történet sem annyira a sci-fire van kihegyezve, hanem emberekre, sorsokra és hogy vajon a jövő megváltoztathatatlan vagy nem.

a sorozat cancel lett, így nem tudom, ott mi lett a vége, a könyv befejezése kicsit talán furcsa és túlságosan messzire megy (a jövőbe). bejövős, de inkább héven, repülőn olvasgatós, nem annyira magával ragadó, hogy ne lehessen letenni.

tygger - 2010. 08. 13. 13:38

egyébként már csak azért is érdemes elolvasni, hogy sawyer 1999-ben mit gondolt a jövőről. van benne egy csomó aranyos részlet, ami bejött és persze néhány, ami nem.

és tetszett ez a részlet, 99-ben írták: “although he had no formal voice in the un debate, pope benedict xvi…”

oké, ezt végül is el lehetett találni, de azért jót mosolyogtam… :)

Itsuki - 2010. 08. 13. 14:41

megvettem,magyarul. Jó könyv. a vége viszont nekem hatalmas csalódás.

JohnnyPoker - 2010. 08. 13. 15:39

Jó könyv, pörög a sztori, jók a fordulatok.
Viszont a végén van már önmagának mond ellent az író.
Az első Flashforwardnál a jelenbéli tudatuk jövőbéli testükbe kerül mint szemlélő, a jövőbéli testet a jövőbeli tudat irányítja.
Később viszont bedob egy a tudatra alkalmazott “kizárási elvet” magyarán a múlt béli tudat csak akkor lehet a jövőbéli testben, a jövőbéli tudat éppen nincs a jövőbéli testben. De hát az elején ez nem igaz!

elmouse - 2010. 08. 13. 15:53

Nem jó. Érdekes indul, viszont rosszul van megírva (fordítva?) így unalmas és a vége maga a rettenet.
Szerintem kerülendő.

SPOILER ON
A könyv végi kergetőzés a mélypont.
SPOILER OFF

Peter Wiggin - 2010. 08. 13. 17:06

Szerintem borzalmas a könyv, de már értem, hogy miért ment félre a sorozat. A könyv 40-50%-a ugyanúgy párkapcsolati drámázás, mint a sorozat. Ráadásul a könyv olyan, mintha 4-5 különböző sztoriból vágták volna össze, nagyon rossz a dinamikája (30 oldal egy helyben topogás után 1/2 oldalas hullámvasút). Nem jó regény.

cyborgwings - 2010. 08. 13. 17:58

a fentebbi negatív kritikákkal egyetértve is azt kell mondjam, a könyv sokkal jobb, mint a sorozat.
a karakterek szerethetők, normális tudományos magyarázatok hangzanak el benne, nincs benne a legenda (ez ugye a non plus ultra kategória).
a végén simcoe flashforwardjénél volt egy kis 2001: űrodüsszeia utánérzetem, amiről még most sem tudnám megmondani, hogy jó-e vagy rossz (mármint nem a film, hanem a könyvnek ez a része). az üldözéses rész meg tényleg kifejezetten vicckategória.

ha számokkal szeretném szemléltetni, akkor a sorozat mondjuk 2/10, a könyv meg kb. 5/10. esetleg 5,5.
mint regény, nem valami nagy szám, de az alapötlet nagyon jó, még mindig azt mondom. ha valami tehetséges író fejéből pattant volna ki, akár bestseller is lehetne – nem csak a műfajában.

(angolul olvastam, nem tudom, a fordítás milyen lett.)

Tibcsi - 2010. 08. 13. 20:33

tulajdonképpen nekem vegyesek az érzéseim a könyvvel kapcsolatban, mivel maga az ötlet,és a szereplők mind a “remek” kategóriába esnek,de ahogy az előző Junkie-olvasók is mondták,a vége egy hatalmas mélypont,főleg az üldözéses jelenet…

Mellesleg így elolvasva a könyvet,és végig nézve a sorozatot azt mondom,hogy Theo-t szívesebben néztem volna a sorozatban mint a Legendát :D
oh…még valami…Simcoe ugyanolyan béna itt is,mint a sorozatban

a könyv egy 5/10

tygger - 2010. 08. 13. 22:04

én finoman fogalmaztam a furcsa befejezéssel :) utólag visszagondolva, az utolsó könyv egyáltalán nem kellett volna. ha a másodiknál befejeződik, untig elég, 10/5 helyett 10/7 lehetett volna.

kennyflevi - 2010. 08. 14. 20:22

HAH! A legenda kimaradt! :O

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz