login |

Hard Knocks: kezdett a 6. évad

2010. 08. 16. 22:48 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: doku, kritika, ,

(Ha van olyan, aki még nem ismerné az HBO amerikai focis sorozatát, a Hard Knocks-ot, annak itt egy 2008-as írás, itt pedig a tavalyi évadkezdés kritikája. Mindkettőben leírom az alapokat. És azt is, hogy miért kötelező néznivaló.) Tavaly egy kutyaütő NFL-csapat edzőtáborába látogatott el az HBO dokumentumfilmes stábja, más kérdés, hogy a Cincinnati Bengals az idényre megtáltosodott. Idén a Super Bowl egyik nagy esélyesének kikiáltott New York Jets felkészülését nézhetjük meg 5 részben.

Rex Ryan

Mennyire más ellenkező előjellel készülő csapatokat látni, és mégis ugyanolyan. Egyébként meg mennyire unalmasnak hangozhat első blikkre az, hogy hatodjára is végignézzünk egy NFL-edzőtábort, de aki látta az eddigi szezonokat az nagyon jól tudja, hogy mindegyik teljesen más, és végig érdekfeszítő. Szokás szerint a Jets-ből is kapunk pár fő sztorit, újoncsorsokat, sérüléseket, s míg tavaly az egyik frissen igazolt játékos szerződésére várt a Bengals, idén az a nagy kérdés, hogy Darrelle Revis megegyezik-e a vezetőséggel. (Egyelőre nem úgy néz ki, ráadásul felvetetni sem engedte magát, pedig benne lett volna a 6×01-ben.)

A szakmáról laikusként nem is beszélek, de az új igazolások nevei (Cromartie, Holmes, Taylor, Tomlinson) jól csengenek, s ők szállítják is a látványos pillanatait a Hard Knocks-nak. Mint ahogy az operatőrök is, mert bár visszavettek a tavaly gyakran alkalmazott szuperlassításokból, de eszméletlen jó kameraállásokat produkálnak és improvizálnak. Amikor pedig elered az eső, akkor nem kicsit beindulnak.

Nálam a Hard Knocks folyamatosan 8/10-et produkáló sorozat, nem ingadoznak a részek, s nem tehetek róla, de odavagyok az insider dolgokért, még akkor is, ha sportról van szó. A 8/10-et egyébként akár feljebb is tolhatnám, mert az a Rex Ryan az edző és kvázi főszereplő, akit anno már a Baltimore védekező koordinátoraként kedveltem, egész egyszerűen azért, mert nagy arcnak tűnt. Most, immáron vezetőedzőként, csak alátámasztja akkori sejtéseimet, remek figura, jó dumákkal.

Rex Ryan vitte tehát a prímet, a legjobb szegmens a Mike Tannenbaum general manager-rel lenyomott párbaja volt, de “vendégszereplőként” Joe Namath is beugrott jókat mondani, pacsizni Mangold-dal és tanítgatni Mark Sanchez-t. Amondó vagyok, hogy én ezen a ponton ki is szállok a Hard Knocks-ból, mert inkább ledarálom egyben az évadot szeptember elején. Ezúttal az élvezeti érték maximalizálása ezt kívánja meg részemről.

ui: Még mindig nehéz megszokni, hogy szegény kirúgott játékosok nyomában folyamatosan ott a segéd, mintegy billogként, hogy mihamarabb elkérje a playbook-ot. De ez a profi világ. Mint ahogy az is, hogy Revis több pénzt akar. Kérdés, hogy egy Revis-rajongó a Hard Knocks-ot látva nem fog-e csalatkozni bálványában?

12 hozzászólás Ne habozz!

tenorx - 2010. 08. 16. 22:51

Tényleg nagyon jó eddig a Hard Knocks. Rex Ryan meg nagy arc!

M76 - 2010. 08. 16. 23:08

Az amerikai focinál csak egy “sportág” van amit jobban gyűlölök, az amerikai pankráció.

tenorx - 2010. 08. 16. 23:23

A pankrációt én is utálom, de nem tudom hogy nem lehet imádni a focit. Próbálj ki pár meccset.

turosz - 2010. 08. 16. 23:37

Még nem láttam, de mindenképp megnézem, bár Rex Ryan nem igazán kedvenc nálam, de hátha most változik meg a véleményem :)
Pankrációt utálom és az nfl-t hozzá hsonlítani kész szentségtörés… Szerencsére már nem kell sokat aludni az idénykezdetig és micsoda csemege lesz…

Skate - 2010. 08. 16. 23:38

Friday Night Lights-ba se volt időm még belekezdeni, ezt meg még egy darabig biztos nem kezdem el.

winnie - 2010. 08. 16. 23:49

az egyik egy 13-22 évados fiktív sorozat, ez pedig kvázi egy 5 részes dokumentumfilm:) réadésul az FNL-nek 4 szezonja van, de itt minden évad különálló, semmi köze az előzőhöz.

szóval, ha azt tervezed, hogy elkezded valamikor a hard knocks-t, akkor az ideit nem hiszem, hogy érdemes 2 év múlva megnézni, hiszen aktualitását veszti. bár, a végeredmény ismeretében érdekes lehet.

CyClotroniC - 2010. 08. 17. 00:53

Naaaaa… a Bengals a kedvenc csapatom, nem illik őket lekutyaütőzni :D

Thrasher - 2010. 08. 17. 09:40

eddig egy évadot se láttam krónikus időpazarlás miatt, úgyhogy az eddigiekhez hasonlítani nem tudom, de ez eddig bizony jóvót.
az operatőröknek tényleg pacsi, jól néz ki minden jelenet.
Namath olyan, mint a falu legviccesebb alkesze, nem az igazi a kocsma aznap este, ha nem néz be hülyéskedni egy kicsit. :D

Grongos - 2010. 08. 17. 11:58

jó kis csapat ez, forma az egész edzői társaság. Játékosok közül eddig a terminátor fullback a legszimpibb, olyan visszafogott mégis marha jó blokkokat csinált ^^. Az lb-t akit meg hazaküldtek a térde miatt…hát nem lehet nem szívből sajnálni.

Ale - 2010. 08. 22. 16:46

Miért csalódna bárki Revisben? Mert nem akarja a tehetségét fillérekre váltani? (A filléreket úgy kell értelmezni, hogy gyakorlatilag az ő játéka volt az alapja a liga legjobb védelmének, amire az egész Jets épül…)

winnie - 2010. 08. 22. 16:53

te is tudod nagyon jól, hogy nem mindenki gondolkodik így. ez profi világ, nincs helye az érzelmeknek, ezt sokan tudják, valószínűleg azok is, akik anyázzák őt, hogy épp miatta nem lesz olyan erős a jets, ha nem ír alá. (még, ha tudjuk, hogy két oldala van a dolognak, sőt, három, hiszen van ügynöke is, és inkább ő a verőember.)

ergó hiába érti meg őt az ember, biztos vannak jó páran, akik azzal a demagógiával állnak elő, hogy “ha kap 10 milliót, minek neki 15?” (hasszámok.) szóval a szurkoló nem mindig racionális.

én azt sajnáltam, hogy nem vállalta a kamerát. (gondolom ezt is tanácsolták.) tavaly a bengals újonca, andre smith, mintha vállalta volna a képernyőt. (más kérdés, hogy erre sem kötelezi őket semmi, csak gesztus.)

szóval érthető a dolog, de ettől még s zurkoló szuroló marad.

Ale - 2010. 08. 22. 23:26

Off: állítólag megvan a megegyezés a Jets és Revis között, jövő héten jelentik be, várhatóan szerdán de az még nem 100%

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz