login |

Pretty Little Liars: vége az 1. (fél)évadnak

2010. 08. 21. 13:55 - Írta: winnie

23 hozzászólás | kategória: kritika,

Folytatás januárban 12 résszel, nyáron pedig nyilván 2. évaddal – bővebben erről itt. A Pretty Little Liars remekül kezdett, majd a 6. résztől érezhető visszaesés volt tapasztalható, de pilotos beszippantás működik, így még mindig bőven kellemes nézni a Tudom, mit tettél tavaly nyáron nyomában haladó történetet, melyben úgy tűnik, ki fog derülni, hogy ki és mit tett. Sőt, még talán az első halálesetre is sor kerül.

121277_855

Kerül, a fenét. Illetve, ha kerül, akkor az arrébb van. A Pretty Little Liars nem slasher-sorozat (de jó lenne pedig…), hanem rejtélyes tiniszappan, mely műfajához méltóan az 1×10 végére hozott egy kamucliffet, s tippre egy jó kis amnéziával el is fogja odázni az 1×22-ig A. kilétének felfedését. Minden ellenkező esetben örülni fogok, mert akkor az írók nem a klisés feldoldást választották.

Majd meglátjuk. Szóval a finálé kap egy 6/10-et tőlem, bár szívem szerint az utolsó kulcsjelenet megvalósításáért levonnám azt a hat pontot, hiszen filmtechnikailag iszonyat volt. Megteremtik a hangulatot, erre jön egy tehetségtelen rendező, aki… – mondanám, ha nem tudnám, hogy a kamera mögött egy 30 éve pályán lévő veterán állt. (Dettó, a hátsó üléses meglepetés iszonyat gyengén lett megvalósítva…)

121277_027

A minőség csökkenése a vége felé egyébként abban érhető tetten, hogy míg korábban sok minden flottul ment, mostanság egyre több minden mondvacsinált, s történik magának a történés kedvéért, gondolok itt akár az “évente egyszer” nénire vagya templomos öntökönszúrós rajtaütésre, az öncélú rejtvényfeladványra, a teljesen random megoldással, valamint a “tudom, mi a legeslegnagyobb rejtély megoldása, de nem árulom el, csak személyesen” telefonhívásra.

Komolyan semmi Jenna nem volt az 1×10-ben? Vagy… A kezdeti kritikáimban írtam, hogy nem cicóznak a PLL írói, hiszen epizódonként 3-4 új karaktert vontak be a sztoriba, s mindegyik bármikor visszatérhet – ami nem baj, hiszen legtöbbjük érdekes volt. Viszont ez a túlzsúfoltság a mellékszereplő háromdimenziósításában nagyon nem segít. Az pedig a legnagyobb hiba volt, hogy egy ilyen 10 részes (fél)évadszerkezetben csak kvázi az utolsó pillanatban, minimális felvezetés után kapták elő a cilinderből a sok gyenge fiúkarakter után Ian-t és Noel-t. Nagyjából őket is úgy kellett volna kezelni, mint Mona-t, aki erősebb megalapozás után tűnt el az évad közepére, s jött vissza szerencsére. Így viszont, majdnem nulla alappal semmi nem indokolja, hogy Noel keménykedjen és szúrósan nézzen – illetve, ha indokolja is, érzelmet nem vált ki a nézőből.

Azt persze még mindig jó nézni, ahogy a már-már Keyser Söze-i magasságokba emelkedő (csak viccelek) A. szervezkedik, machinál, az ő láthatatlan jelenléte sokat ad a Pretty Little Liars-hez – éppen ezért tartok is attól, hogy a leleplezése snassz lesz, s ezután, nélküle már közel sem lesz olyan erős a sztori. Persze az írók ezért vannak, hogy kitaláljanak ezt-azt és hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem vár a folytatást. Dehogynem várom.

121277_778

Azt azért muszáj a végére megjegyeznem, hogy a főkarakterek közül fura, de éppen Aria lett a legszürkébb, mint személyiség, vele muszáj lesz kezdeni valamit. Persze Spencer és Emily sem kapott sok réteget, de valahogy ők jóval izgalmasabbak. (Szegény Hanna számomra már a kezdetek kezdetén érdektelen volt, és némi eBay-ezéstől nem vált színessé. Azonban ő magában hordozza a váratlanság ígéretet, benne van potenciál. Aria azonban kiszámítható.)

23 hozzászólás Ne habozz!

Grongos - 2010. 08. 21. 14:05

Aria borzasztó. Az egész tanárral kavarós száltól a falat kaparom, ahoz képest hogy ő néz ki amolyan főszereplőnek a főszereplők közül, hihetetlen unalmas. Az összes többi lány viszont érdekes és színes szerintem, ezért érdemes nézni, még akkoris ha néha megfejelnek egy-egy ilyen fordulattal hogy “tudom ki az de smsben nem írom le”. Bezzeg amikor Toby-ról hitték hogy ő a geci, az belefért egy textbe… Én azon lepődtem meg hogy a kockasrác nem szerepelt a fináléban. Előtte lévő résznél bedobják a sáros cipő cliffet, itt meg egy képkockát se kap? elég fura volt.

Olga - 2010. 08. 21. 14:06

Nekem is egyből az amnéziás megoldás jutott eszembe de nagyott csalódnék az írókban akkor

Sir Alex - 2010. 08. 21. 14:10

Nem volt ez rossz, csak nem tudom megindokolni, hogy miért is nézem. Bár az eyecandy faktor nagy, van leszbi szál, de igazából a többi nem érdekel. Viszont, ha kinyírják Hannát (NOT), akkor pozitívan fogok csalódni, még akkor is, ha jobban örültem volna, ha Ariát csinálják ki.

Skate - 2010. 08. 21. 14:16

Nálam ez a 10 rész eddig 6,5-et ért. Az volna jó húzás lenne az íróktól, ha a kórházban ölné meg “A” Hannát, hogy bevégezze, amit elkezdett. Sajnos nem hiszem az írók meg merik ezt lépni.

adri70 - 2010. 08. 21. 15:01

Hát hasonló gondolataim voltak a résszel kapcsolatban. Aria amikor megpróbál bölcs lenni, na attól kiakadok… Elmondja szépen a monológját, de annak semmi értelme mert mindenki tudja hogy a végén heves smacizásba fog kezdeni a “nem szabad” tanárbácsival. Annak örülnék a legjobban, ha Hanna az ütközés hatására kicsit megzakkanna és kínyírná Ariat. Az a feladvány megoldás elég erőltetett volt, de végülis illett Spencerhez. Mona karaktere még mindig nagyon jó. Iant jó hogy behozták, de csak úgy most beugrott egy kávéra?! Összességében még mindig tetszik, bár vannak nagyon khm… érdekes megoldások.

moonlightgirl - 2010. 08. 21. 15:33

Egyet kell értsek a kritikával… Aria tényleg eléggé unalmas, remélem kezdenek vele valamit. Azt meg szerintem nem lépik meg egy tiniszappanban, hogy kinyírják az egyik főszereplőt. Szerintem Hanna a kórházban magához tér és előadja a “Hol vagyok? Mi történt? Ki vagyok? Nem emlékszem semmire…” klisét, bár a remény még emellett megvan bennem, hogy az irók kitalálnak valami kevésbé kliséset…

danonino - 2010. 08. 21. 15:56

Hannát nagyon sajnálnám, ő lett a végére a kedvencem a 4 lány közül. Szerintem ő a játszik is a legjobban (meg még Spencer), illetve a karakter is színesebb. Emily-nek jó lenne a történetszála, de ott valahogy a karakter nem fog meg, és nem is játszik jól a csaj. Aria pedig… Hát, igen. Kezdjenek valamit vele.

Várjuk a folytatást, nekem azért ütött a cliffhanger, és nem fogok megsértődni, ha nem lesz baromi nagy írói bravúr, és Hanna életben marad. :)

Feddo - 2010. 08. 21. 16:54

Annyira meglepődött hogy nem tudott elfutni, vagy elugrani a kocsi elől? Oké. De az a fej miközben a kocsi felé tart, meg az autón való “esés”-féleség…

Amnézia biztos lesz, de remélem nem akarják az évadfinálééig húzni és pont az utolsó rész utolsó percében fog eszébe jutni, hogy:
“Mindenre emlékszem. ‘A’ valójában…” – és megint elüti egy autó. :D

ememese - 2010. 08. 21. 18:58

Én szerintem is egy halál eset oldaná meg a jelenleg sztem igen csak ‘semmilyen’ helyzetet. Valóban a 6. rész a kulcs. A bálon azt hittem végre felpörögnek a dolgok. A rész vége után úgy voltam: Na végre történik valami. Erre következő rész előzetese: semmi nem változik. Én ott adtam fel a reményt.

buffyboy90210 - 2010. 08. 21. 19:27

Nekem nagyon bejött ez a 10 rész és várom a folytatást. Nem hinném, hogy Hanna meghal és nem is szeretném, mert tök eyecandy. Egyébként a többiekkel sincs bajom, bár kár, hogy Jenna nem volt benne a fináléban. Ja, és Holly Marie Combs és Laura Leighton plusz pont a sorozatnak :)

payskin - 2010. 08. 21. 20:19

Szóval ez az “utolsó” részben előkapunk valakit, aki eddig alig szerepelt, és úgy állítjuk be, mintha ő volna A (és nyilván nem ő lesz) — kiábrándítóan gyenge megoldás. :(

Nikolka - 2010. 08. 21. 20:43

Aria valóban olyan semmilyen.Emily jó lenne,de nagyon gyenge a színésznő,az a bamba nézés..Hanna és Spencer rendben vannak.Spencert nagyon nem szerettem az elején,de aztán megkedveltem,nagyon is.A pasija is rendben van(mondjuk ő is hova tűnt),az egyetlen szimpatikus férfi karakter..Ja meg még a kocka srác.Őt is nagyon bírom.De a többi.Főleg a tanár,katasztrófa.Ez a tanár diák szerelem is már borzasztó unalmas és nevetséges..
Kíváncsi vagyok hogyan tovább..Sok a lehetőség,de félő,hogy elrontják..

Binky - 2010. 08. 22. 01:46

Hát üssetek, de nekem Aria a kedvencem. A tanárral kavarós sztorik meg szintén bejönnek, így ezeket a részeket várom minden epizódban. A leszbi szál irritál inkább engem.

Desmond Wallace - 2010. 08. 22. 11:25

ÉN 6/10-et adtam az 1. évadra. Valami plusz talán van benne, ami miatt nézős, de amúgy nem nagy szám a PLL. Sok az idegesítő dolog, az biztos, de a lányok szépek. Nekem Hanna lett a kedvencem, pedig az elején nagyon nem bírtam.

Lidi - 2010. 08. 22. 12:56

“az “évente egyszer” nénire”
Ez mi is volt? Teljesen elfelejtettem.

A félévadzáró tényleg nem ütött olyan nagyot, mint vártam, de az első 5-6 rész alapján azért fogom tovább nézni.

winnie - 2010. 08. 22. 13:15

““az “évente egyszer” nénire”
Ez mi is volt? Teljesen elfelejtettem.”

aki évente egyszer ellenőrzi a pénzét, és most épp egy nagyobb összeg volt nála.

Lidi - 2010. 08. 22. 13:25

Jaj, tényleg, köszi. :)

dezmond - 2010. 08. 22. 14:34

szintén 6/10et adnék neki, tipikus egynek elmegy sorozat, mondhatni guilty pleasure. Nekem mondjuk Emily a kedvencem, jól játssza a szerény kiscsajt közben pedig nem is az.(?) Amúgy szerintem nincs semmiféle visszaesés 6. résztől, inkább egy szintet tart az egész sorozat, egy kiszámítható, tinisorozat szintet.

JuhG - 2010. 08. 23. 13:22

Úgy látszik akkor, hogy én vagyok az egyetlen, akit hidegen hagy a gyilkosságos szál és csak az eyecandy meg a szappanopera miatt nézi :)

winnie - 2010. 08. 23. 13:28

nem írtam, hogy nálam nem így van. de ettől még lehetne jól megoldani, ha a készítzőket érdekli:)

Risi92 - 2010. 08. 26. 21:21

na kivégeztem :D egyetértek azzal hogy Aria nagyon semmilyen. uncsi a tanárosszál, a csaj se jön be annyira. Emilyt csipem, érdekes a lezbivonal… Spencer a leghatározottabb karakter a 4 csaj közül, őt szeretem, ahogy Hannát is… kiszámíthatatlan a karaktere :)
pár szóban összefoglalva, nagyon megszerettem a sorozatot és várom a januárt, bízzunk benne hogy valami ütős folytatást kapunk.

lostgab - 2010. 09. 13. 22:06

Nemrég fejeztem be a 10. részt és nem is tudom… Az elején nagyon tetszett, volt benne valami plusz, ami miatt még vártam is a következő részt (bár lehet, hogy csak a nyári sorozatelvonási tüneteim jelentkeztek ilyen formában :P) Mindenesetre a végére valahogy ellaposodott a dolog. Azt hittem Aria-val kezdenek valami értelmeset, de nem, unalmas tanár-diák szerelmi szál, szülők szétmennek, ő meg nem tudja mit kezdjen magával. Aki a főszereplő karakterek közül egyedül érdekes volt, az Spencer. Az eminens tanuló, aki a nővére pasijaival kavar. Nem igazán tudom megmondani miért is, de az ő történetszála tetszett legjobban. Hannah nekem teljesen érdektelen, bár kíváncsi leszek majd, mit csinálnak ezzel a “bejön neki a nerd guy” szállal. Ezen kívül semmi extra nincs a karakterében. Emily érdekesebb volt Hannah-nál a leszbikus történeteivel, de a Maya-t alakító lány valahogy ellenszenvesen viselkedik, ezért annyira nem is érdekel, hogy mi történik majd velük.
A sztori szuperül indult, aztán a félévad végén ezzel a kocsielüti-nemtérmagához dologgal elszúrták. Bűzlik a klisétől, és most majd biztos bedobnak – egy minimum 8 részen át tartó – amnéziát.
Szóval valami naggyal kell jönniük januárban, mindenesetre fináléig biztos maradok, hátha kihoznak belőle valami izgalmasat, amire egyáltalán nem számítok :)

zone - 2010. 10. 21. 19:52

sajnálom.lehet h csak átfutottam rajta ,de ki az a pasi a végén?:D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz