login |

Egy Katedrális felépült…

2010. 08. 30. 14:33 - Írta: Bruzsy

28 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat,

(Előzmény: a pilot kritikája.) Könyvet feldolgozni nehéz mulatság, főleg akkor, ha egy nagy ívű, évtizedeket átölelő regényről van szó, az elmúlt 20 év egyik legnagyobb sikerű bestselleréről. A Starz mégis nekivágott, és Ken Follettet tanácsadóként,  Ridley Scottot pedig producerként a sorai közé invitálva egy nyolc részes minisorozat formájában megmutatta, hogy semmi se lehetetlen, még a Katedrális filmre vitele sem.

01

Merthogy a Pillars of the Earth nem más, mint egy 8 órás film, ami a hossza miatt televízióra lett szerkesztve. Persze hiába a kiváló színészek és a 40 milliós költségvetésből kigazdálkodott korrekt CGI, ha nem kap mellé egy magával ragadó történetet. Ez persze már az eredetiben is megvolt, hiszen az – minden apró hibája ellenére – egy jól megírt sikerkönyv, de az adaptáció ha lehet még jobban sikerült. Olyan érzésem volt néhol, mintha Follett a sorozat formájában javítaná saját magát, az olyan dolgokat, amik neki sem tetszettek igazán. Kisebb spoilerekkel folytatom a tovább után.

A történetben volt tehát változás bőven, főleg az apróbb fordulatokban, de ez nem baj, kellett egy jó adaptáció elkészítéséhez. Ami inkább zavart, hogy az új ötletek mellett a csont nélkül átvett eseményekből jó párnak olyan hatása volt, mintha egy listáról dolgoztak volna, és ahogy megtörtént, mehetett mellé a pipa. Száraznak hatott, élettelen volt, és látszott rajta, hogy a színészek se nagyon tudnak mit kezdeni vele – ez lehetett az oka, hogy sokan sótlannak érezték Ian McShane játékát bizonyos pontokon.

04

Azért persze komolyabb panasz nem lehetett a színészekre. A legegyenletesebb teljesítményt Rufus Sewell és Matthew Macfadyen nyújtotta, uraltak egyszerűen minden másodpercet, amit képernyőn töltöttek – és sajnos előbbiből nem volt sok. De a fiatalok is szépen felhozták magukat: a Jack-et játszó srácnak a minisorozat második felétől volt alkalma megmutatni, hogy mit tud, és számomra jelesre vizsgázott. De az a két színész is sokat fejlődött, akit sokat szidtam a pilot után: Alfréd keseredettsége egy az egyben átragadt a nézőre, és még Hayley Atwell is képes volt megszerettetni velem az amúgy rém irritáló Alienát a végére.

03

A rendezés továbbra is tiszta iparosmunka volt, a zenével viszont nagyon nem voltam kiegyezve. A főcím alá egy remek dallamot sikerült találni, de ez nem nagyon köszönt vissza a monumentálisabb jeleneteknél, a többi aláfestés pedig egyszerűen nem működött. Olykor túl hatásvadászra sikeredett, ahol pedig szükség lett volna hatásvadászatra, mintha jelen se lett volna. Ilyen volt például a fináléban Jack és Aliena újraegyesülése, ami egy szép jelenet lehetett volna – sajnos nem lett az.

A magyar Szalay Attila operatőri munkáját viszont már a pilotban is dicsértem, most is ezt fogom tenni: a látványra igazán nem lehetett panasz. A csatajelenetek ugyan lehettek volna egy kicsit jobban kidolgozottak – nem Gyűrűk Ura szintű animációt vártam 30 ezer orkkal, de azért egy-két nagytotál kép beleférhetett volna abba a káoszba. Sajnos még a nyolc résznyi játékidő is kevés volt, a kulcsjeleneteket se lehetett igen jól kibontani, így megértem, hogy nem volt az ilyen apróságokra lehetőség.

05

Amit nagyon sajnáltam, hogy emiatt a rövidség miatt a teljes Beckett Tamás szálat ki kellett hagyni, pedig a két valós esemény (az ő meggyilkolása és a White Ship elsüllyedése)  remekül foglalta keretbe ezt a történelmi mesét. Ami még fontosabb, hogy elmaradt az igazi tanulság a végéről. Az írók ugyan próbáltak egy kis szájbarágós önismereti beszédet adni az idősre maszkírozott Phillip szájába, de valahogy színtelennek érződött a színes üvegablakok fényében is, a végén pedig a katedrális napjainkba helyezése inkább giccsesnek hatott. Nem volt meg az az érzés, hogy a fenti eseményeknek milyen fontos hatásuk volt Anglia történelmének menetére, olyan lett, mintha csak egy “egyszerű” templomépítkezés szemtanúi lettünk volna, némi ármánykodással megfűszerezve.

02

Ettől függetlenül a Katedrális egy nagyon jól sikerült adaptáció lett a maga hibáival együtt, ami képes volt részről részre folyamatosan fejlődni. A kezdeti nyögvenyelősséget gyorsan kinőtte, és utána remekül rántotta be a nézőket a világába. Nem világmegváltó, de nyári szórakozásnak tökéletes lett. A finálé új fordulatai ugyan sokakat megdöbbenthetnek az eredeti mű ismerői közül, kíváncsi leszek, ők hogy viszonyulnak majd ez után a nagy egészhez, de szerintem működött: megéri rá beáldozni azt a délutánt, amit a végignézése jelent. A Starz-nak pedig a Party Down és a Spartacus után még egy ötös, így kell szépen lassan az élvonalba kerülni.

28 hozzászólás Ne habozz!

K.Tibi - 2010. 08. 30. 14:57

William és Waleran halálát nagyon bénán oldották meg, az utóbbit nem is kellett volna megölni.

Wondorog - 2010. 08. 30. 15:19

nekem nagyon bejött, tegnap este néztem a dupla finálét és ma már hozzá is kezdtem a könyvhöz :D

VII. - 2010. 08. 30. 16:15

Még tavaly június elején fotóztam, ismerősünk készítette a díszlet egy kis darabkáját. Bruzsy által csatolt képen látszik használat közben is. :)

http://twitpic.com/2jo7q6

christaylor - 2010. 08. 30. 16:33

Vagy 10 évvel ezelőtt,mikor elkezdtem a főiskolát,mondta az egyik csoporttársam, hogyha valaha filmet készítene,akkor azt A katedrálisból tenné,mert az megérdemli,hogy vászonra vigyék. Amikor kiderült,hogy tényleg lesz belőle sorozat,akkor rögtön szóltam neki,hogy “ellopták az ötletét”, de hát istenem,ezek szerint másnak is eszébe jutott,hogy jó kis történet lenne ez a vásznon is. Örülök neki,biztosan megnézem, mondjuk könyveben kicsit terjedelmes,de jó ez a kor meg érdekes nagyon,amikor játszódik,szóval nézős, na. :)

ender1112 - 2010. 08. 30. 16:37

Szerintem gyenge lett, 8 rész ehhez a könyvhöz egyszerűen kevés. Túl sok összecsapott, át nem gondolt jelenet volt benne. Ráadásul a valósághűség a 0-hoz közelített. Azok a röhejes tárgyalások…

RexpecT - 2010. 08. 30. 16:43

Nekem összességében tetszett az egész sorozat kap egy 8/10 -et tőlem.

cyborgwings - 2010. 08. 30. 17:15

le vagyok sújtva, hogy fotón kell először látnom a katedrálist, merthogy még nem volt időm pótolni a három résznyi lemaradásomat. francba.

Alice - 2010. 08. 30. 18:56

Direkt egybenézésre tartogattam, most már nagyon kíváncsi vagyok.

Sigismundus - 2010. 08. 30. 19:00

Nu, megbékéletm azzal hogy erősen zanzásitott egy sorozat lesz sokmindent ki kell hagyni, összevonni, oké. Bár a toledoi szálat azt sajnáltam, a többségét az összevonásoknak aránylag jól megcsinálták, gondolok itt a politikára, csatákra, családi viszályokra.

A stáblistán pedig, öröm volt olvasni a sok magyar nevet, van egy gyanúm hogy a bevezető animációt is magyarok csinálták?
A szereplők is nagyon ott voltak, de legjobban Fülöp és Ilona lett eltalálva.

vicvega - 2010. 08. 30. 19:00

mindenképpen megnézem, mert a könyvet nem tudtam elolvasni köszönhetően az idióta 7 pontos betűméret miatt, pedig kétszer is belekezdtem, de idegesítettek az apró betűk. (komolyan, 7 pontos(nyomdász vagyok), mégis, hogy gondolta ezt a tipográfus?!)

vicvega - 2010. 08. 30. 19:01

bocs a dupláért, elég kusza mondatot sikerült összehoznom, de dolgozok közben, sorry :)

Sigismundus - 2010. 08. 30. 19:08

Ami viszont nagyon nem tetszett, azok a feleleges keménykedések, kavarások, amiket kitaláltak.

Mikre gondolok? Ilona pere és szökése a második részben, Fülöp és Jancsi megkinzása a lincolni csata után, William és anyja viszonya, Waleran önkinzása, Remiginus müveletei a kolostorban, Cuthbertus árulása… Na meg az utolsó rész, főtárgyalása..

Kérdem én minek? Egy eleve erőszakos, sokösszeesküvéses, sokszálú történethez feleslegesen vitték bele ezeket. Ezért vagyok kénytelen 10-ből csak 6-ot adni. Sajnos..

Timi - 2010. 08. 30. 20:41

Nagyon szeretem a könyvet, többször is olvastam. Mindig nagyon-nagyon félek az adaptációktól, eddig egyedül a Gyűrűk urában nem csalódtam. Kár volt elkezdenem ezt is, sajnos nem tudom értékelni így, hogy olvastam a könyvet. A szereplők nem tetszenek, a változtatások zavarnak… (tudom hogy szükségesek) De ha valaki nem olvasta annak jó lehet, bár annak meg nem a sorozatot javasolnám… :)

Bruzsy - 2010. 08. 30. 20:50

És a “főbb” szereplők között is volt egy magyar: Jaques Cherburg nem más volt, mint Pintér Tibor. :)

Dani - 2010. 08. 30. 22:04

5/10 nálam.

spoiler

elég sokat rontott rajta szerintem ahogy beleszartak a szereplők öregedésébe. Ugye 30-40 évet ölel fel a cselekmény, ehhez képest a színészek többségénél meg se próbálkoztak sminkkel öregíteni rajtuk, ezt mondjuk a 7-8. részre sikerült elfogadnom, a finálé utolsó fél órájára meg mintha megpróbálták volna bepótolni az összes eddigi hiányosságukat ilyen téren, egyszerre raktak fel hülyébbnél hülyébb parókákat, stb. (pl. Aliena testvére, 70-es évekbeli rockzenésznek jobban beillett volna mint nagy harcosnak aki 10 évet harcolt a szentföldön).

Az utolsó szög pedig Martha színészcseréje volt, az utolsó fél órában már minek lépnek meg egy ilyent, mikor előtte kb 4 évestől 30 éves koráig ugyanaz a tizenéves színész játszotta őt, nem lett volna jó 40 évesnek is akkor már?

Desmond Wallace - 2010. 08. 30. 22:25

Összességében tetszett a sorozat, de a könyv jobban.:)
Nekem a zenével nem volt bajom, többnyire tetszett, a látvány és a színészek szintén jók voltak. A történettel viszont voltak problémáim. Kevés volt a 8 rész így ki kellett hagyniuk fontos részeket.
Az nem tetszett főleg, hogy túl sokan haltak erőszakos halált a főbb szereplők közül. Szerintem ezzel a drámát akarták fokozni, de nem jött össze.
Biztos úgy gondolták, hogy mozgóképen jobban néz ki egy gyilkosság, mintha valaki az öregségbe hal bele.:)

A hibái ellenére azért ajánlom mindenkinek, mert hiánypótló darab.
A Tv2 meg ebből egy szép sikert kovácsolhatna, ha ügyesek, mivel a könyvnek nagy rajongótábora van hazánkban, a történelmi témára meg amúgy is jobban vevő a magyar, mint az amerikai néz. Bár a starz-on se hozott rossz számokat a sorozat, igaz a finálé számait még nem láttam.

defiszon - 2010. 08. 30. 23:34

Hát én a Follett őrült anyummal néztem, aki előre felkészített néhány dologra, ami végül kimarad. És ez annyira összezavarta, hogy most újra fogja olvasni a könyvet… XD
Nekem még nem sikerült átrágnom magam rajta, kb Ágnes haláláig jutottam, ami mondjuk az első rész első fele? DE annyira tetszett a sorozat, hogy biztos, még idén elolvasom!
Lehet, a könyv után veszít valamit a sorozat nálam, de eddig tényleg meglepően jó volt. A nyári sorozatok közül szinte csak ezt vártam hétről hétre… :)

ropi21 - 2010. 08. 31. 03:10

Felületes, következetlen, kapkodó. Viszont kifejezetten szép (képi világú, fényképezésű)

Ha nem lett volna szerencsém a könyvhöz, szerintem nem érteném, önmagában nem állja meg a helyét. Viszont mivel írott formában olvastam, még élesebben látom, mennyire zavaros lett az adaptáció része. Nem is tudom tehát, melyik a jobb, nem ismerni és nem érteni vagy várni az elmaradó csodát?

Titkos - 2010. 08. 31. 21:28

Nekem a könyv anno nem jött be, de a sorozat nagyon tetszett. Fanyalogva ültem le megnézni, és teljesen beszippantott. Érdemes bepróbálkozni vele, annak is, aki nem olvasta a köynvet, simán megállja a helyét magában is.

Waldi - 2010. 09. 01. 11:36

defiszon:

En is anyukammal neztem meg, aki szinten nagyon szereti Follett-et. Mindkettonknek nagyon tetszett. En ugyan nem olvastam ugyan a konyvet, de vegulis kereknek tunt a tortenet igy is.

LuPuS - 2010. 09. 03. 09:03

Visszatérve
könyv sorozat kipipálva., de mivel könyvet vissza adni filmen szinre mindig halott ötelt 7/10 adnék rá, minden jellemábrázolás , eltérések és satöbbik nélkül.
a sorozat eredménye, hogy újra elolvasom a Katedrális és a folytatását is.

cyborgwings - 2010. 09. 03. 22:37

az elmaradt öregítés nekem sem tetszett, az utolsó öt percre meg már tényleg kár volt erőltetni a dolgot.
viszont szerintem jó volt a zenéje annak ellenére, hogy néhol tényleg nem állta meg a helyét. a képi világa pedig egyértelműen zseniális.

nekem eddie redmayne már az elején is tetszett, és hayley atwellel sem volt különösebb problémám. persze a legjobbak sewell és macfadyen voltak, ez kétségtelen. menetközben pedig én is rájöttem, hogy az alfredet alakító srác zseniális – minden egyes jeleneténél szájon vágtam volna legszívesebben, és nem azért, mert szarul játszott volna.

néhol tényleg kissé összecsapottnak hatott a sztori még úgy is, hogy a mai napig képtelen vagyok fölidézni a könyv történetvezetését. viszont tutira újra fogom olvasni.

a záró képsor viszont elég lelombozó volt számomra. értem én, hogy áttelepítették a jelenbe a katedrálist, de mégis lelombozó volt látni az elsuhanó autókat a háttérben. pedig először örültem, hogy magyar táj kellős közepén áll, meghatódtam, meg minden.

mindenesetre összességében elérte nálam a 8,5/10-et. már csak azért is, mert akadtak valakik, akik hajlandók voltak képernyőre álmodni ezt a zseniális történetet. a magyar stáblista meg külön öröm számomra még mindig.

és bruzsy… az a helyzet, hogy valószínűleg képtelen leszek valaha is megbocsátani, hogy kiraktad főoldalra a katedrális fotóját. a sorozatot nézve szerettem volna először megpillantani. >:(

Aquarius - 2010. 09. 11. 20:26

Én kétszer olvastam a könyvet. Szerintem nagyon jó lett a sorozat, a vége kicsit ugyan el lett kapkodva, de nyilván nem férhetett bele minden 8 részbe.

A könyv folytatásához kedvet adott.

Hunnenkoenig - 2010. 10. 01. 23:05

Na sikerült nekem is megnezni.

A könyvet olvastam vagy 5x de utoljara ugy 15 evvel ezelött, igy mar nem emlekszem ra reszletesen, s ezert nekem nagyon bejött a sorozat.

Mint egyszeri nezöt es nem wannabe filmkritikust engem teljesen elvarazsolt.

Az öregedes hianya volt szamomra is az egyetlen dolog, ami zavaro volt kisse, illetve a vegsö targyalas “olcsosaga”, “sulytalansaga”.

Ellenben a sok totalis beallitas monumentalitasat csodaltam. Nem szamitottam ra, hogy ilyen felveteleket fogok latni.

Nem szoktam pontozni, igy most sem teszem. Engem abszolut kielegitett es ez a lenyeg.

zagloba - 2010. 10. 31. 23:43

Gyenge az egész.
Azt bírom, mikor minden ember vadonatúj ruhákban jár /a jobbágyok, szerzetesek is/! De az is szép, mikor Aliena kastélyát mutatják és a falak tökéletesen vakoltak, díszítettek. Jó, hogy nem tapéta! Nem ám durva kőfal, mint a 12. században!
Ha ilyet látok, tudom, amatőr iparosmunkáról van szó.
Sokkal karcosabbra, mocskosabbra kellett volna venni!

cstimcsi - 2011. 01. 16. 23:47

Nekem összességében tetszett a film, mert én is inkább annak tekintem, főleg, hogy 2 részben sikerült megnéznem. A könyvet én is olvastam, akkor nagyon tetszett, viszont annak már közel 10 éve, szóval az apró részletekre nem emlékeztem. Így viszont élvezni tudtam a filmet, mert nem az járt folyton az eszemben, h mi maradt ki, min változattak.

Ami nagyon tetszett: az intró és annak zenéje, ez valami zseniális először ledöbbentem, mi ez a firka, aztán később képes voltam újra és újra végignézni/hallgatni.
A színészek játéka (egy-két kivétellel): a Jacket alakító színészre (Eddie Redmayne) már korábban felfigyeltem egy kosztümös sorozatban (Tess of The D’Urbervilles), és most sem okozott csalódást. Zseniális volt Ian McShane, Matthew Macfadyen és a többiek (lásd imdb). Alinea nekem valahogy közömbös maradt. Viszont kiemelném még Sarah Parish (Regan Hamleight) remek játékát. Eszméletlen jó volt ahogy a hataloméhes, fiába szerelmes, mindenre képes kemény asszonyt játszotta. És a rengeteg magyar színész! Szégyen, de csak a stáblistát olvasva jöttem rá, h pl. Pintér Tibor volt Cherborough-i János (pedig olyan ismerős volt). Ja plusz pont: Ken Follett is beállt kereskedőnek. ;)
A látvány magával ragadó.

Ami egyáltalán nem tetszett:
Néhányszor eszembe jutott a nézése közben, nekem már túl sok a cselszövés, ezért ilyenkor már vártam, hogy mikor lépnek már túl ezen, így nekem elég is volt a 8 rész.
A finálé valahogy nem hozta a beteljesedés érzését. Hiányérzetem maradt, de nem tudom megnevezni.
Az öregedéssel nekem is hasonló a problémám: Fülöp utolsó beszédénél pl. elvonta a figyelmem a feltűnő smink, vagy Richard rocksztár haja sem illett oda.

Szóval korrekt munka, tetszett. Nyugodt szívvel ajánlom azoknak is, akik nem olvasták a könyvet (ezután úgyis el fogják). =)

mercenary - 2011. 10. 08. 22:36

A kommenteknek hála meggyőztetek, hogy ne akarjam ezt magyarul elolvasni, köszönöm!

Angolul viszont lehet, hogy nekifeszülök majd, mivel nagyon tetszett, ez volt a második pozitív sorozatélményem idén. Mondom ezt úgy, hogy a Trónok harcát jobbára untam, ott nekem baromi kevés volt az intrika, illetve a szimpatikus, azonosulható karakter, illetve történni se sok minden történt benne; egy üresjáratokkal tarkított, de azért helyenként erős 10 résszel lettünk annak hála gazdagabbak.

Itt viszont minden intrikaéhségem kielégítésre került, tele volt nagyon erős karakterekkel, akiket nem féltek folyamatosan a vágóhídra küldeni (24-en nevelkedtem, a nagy fluktuáció számomra elvárás! :D), és hát igen, érezhetően nehezen fért bele a sztori 8 részbe, így üresjáratra nem nagyon volt idő, pörgették az eseményeket, ahogy csak tudták, így nem nagyon hagyták a figyelmemet se lankadni, ami dícséretes. Itt egy részben volt annyi katartikus pillanat, mint a Trónok harcában egy évad alatt összesen, úgyhogy ami annak nem sikerült – hogy bekerüljön a TOP20-amba -, az a Katedrálisnak igen.

Dany - 2011. 11. 01. 21:10

Hát pedig magyarul jobb, én imádom a magyarított neveket (bár, ha Tamás, Ilona, Jancsi stb. magyarítva van, akkor William mér nem lett Vilmos…)

Nekem tetszett Waleran halála, a könyvben olyan semmilyen, nincs lezárva, csak “megbánja a bűneit oszt beáll szerzetesnek” – ja, pont ő! – Így meg kaptunk egy szép Frollo homage-t, ha már úgyis olyanra vették a karaktert. És az kurvanagy, mikor Fülöp fel akarja oldozni, ő meg megvetően pofán köpi vérrel. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz