login |

Louie: első évad

2010. 09. 13. 04:57 - Írta: human

25 hozzászólás | kategória: kritika,

Azt hiszem, muszáj megismételnem: a Louie volt az idei év legbevállalósabb sorozata. Nem azért mert káromkodtak, vagy esetleg meztelen csajokkal volt tele, hiszen ez utóbbi egyáltalán nem is illik rá, hanem mert olyan témához nyúlt és úgy, amihez ritkán szoktak.

louie-elsovad

Ez az extremitás nyilván nagyon kevés embernek jöhet be teljes egészében, hiszen nem úgy próbált polgárt pukkasztani, mint mondjuk egy Fűrész-film, hanem konkrét érvekkel is alátámasztotta például azt, hogy miért is kéne a gyerekeket megerőszakolókat csak simán börtönbe zárni, nem pedig a legdurvább bűnnek tartani a tettet mindenkinek. Nem mondom el, hogy vezette le. Van, hogy a cinizmusával nem ért egyet az egyszeri néző, na de akkor pont azért érdemes nézni, hiszen, mint mondom, nem csak agyatlanul vagdalkozik.

A fináléban azon meg külön vigyorogtam, amikor a csaj bevallja, hogy van egy gyereke és fantasztikus, hogy ezt elfogadja Louie, erre a hősünk mondja, hogy neki is van, a csaj pedig “nem hiszem, hogy készen állok erre”, miközben a férfitól elvárta. Annyira tipikus 1-2 nőre, ne vegyétek fel, hogy csak vigyorogni lehetett. Ehhez hasonló mindennapi történetekből áll össze a sorozat, néha egy kis stand-uppal fűszerezve az egészet.

Bár az elején belehúzott a humorba sorozat, legalábbis Louis CK poénjaiba, de később bizony előkerült a depresszió is. Nem úgy, hogy “szar a világ”, hinkább csak “néha szar a világ, de azért mégis jó benne élni” módon, mindenféle hurráoptimizmus nélkül. Hogy ezt szkeccsekben adják elő, nagyobb átívelő történet nélkül az pedig külön furcsa. Bevállalós, hiszen igazából eladhatatlan.

Ha negatívumot kéne mondanom, akkor mindenképp a vallással foglalkozó rész lenne az, teljes egészében. Nem azért, mert megsértett, hanem mert unalmas volt. Nem két lábbal taposta Jézust sőt, egyszerűen csak 20 percet elütött arra, hogy “Gondolkozz!”. Na jó, ezzel a kővallásosokat azért leoltotta.

Köszönjük az FX-nek, hogy bevállalták. Na meg a második évadot is, hiszen berendelték. A gyengébb epizódok mellett is simán kiadok egy 8/10-et, érdekes tévés kitérőt láthattunk idén. Kíváncsi vagyok, hogy vajon a második évadra is marad-e elég puskapora Louis CK-nek. Ugye Demetri Martin, aki szintén standupból érkezett, a második felvonásra bizony kiégett. Na jó, ő fiatalabb is, kevesebb bejáratott története van, mint a már a 80-as években is fellépő Louis-nak.

25 hozzászólás Ne habozz!

Caleb - 2010. 09. 13. 06:21

A sorozat előtt kedveltem, de nem különösebben ismertem Louis C.K-t, de ezzel a 13 résszel nagyon kivívta a tiszteletemet. Meg azokkal is, amiket olvastam róla mostanában (úgy igazítja a forgatást, hogy a gyerekeivel mindig tudjon foglalkozni; az F/X meg akarta emelni a sorozat büdzséjét, erre ő azt mondta, hogy nem kell több pénz, csak bekavarna – meg állítólag az egész költségvetése annyi volt az első évadnak, hogy simán egy ügyintéző kiutalta neki a pénzt, nem kellett semmi komolyabb szintre emelni a dolgot).

symor - 2010. 09. 13. 06:51

Ez úgy igaz, ahogy human leírta!

Csak megerősíteni tudom, hogy rég láttam hasonló bátorsággal kivitelezett sorozatot. Hozzáteszem, nekem még a vallásos rész is bejött, csak bámultam, hogy hol itt a poén, mert nincs poén, vagy akkor és ott éppen az, hogy nagyon egyszerűen beleverte a szöget az összes fundamentalistába, legyen az akár keresztény. És a poén legfeljebb onnan jön majd, hogy mit szólnak hozzá a hitbeliségben igencsak macerás amerikaiak.

A sorozat második felében már nem egy jelenet viszont tényleg átbillent egy határon, rémületes dolgokban találta meg a humort, már az irónia és cinizmus keretein túl is, vagy próbálta belénkplántálni.

Nem egy nagy jelenetért ezeket a kiegyensúlyozatlanságokat ellenben bocsánatosnak tartom, mert mint human írta: az idei év legbevállalósabb sorozatát tárták elénk!

Frank Luck - 2010. 09. 13. 09:13

A vallásos valóban egy gyengébb pont, de a 13 rész alatt annyi “csoda” történt, ami mindent felülír. CK humora egyedülálló, ahogyan végigvezeti a bölcsességeket (ld. a pedofíliás rész) valami kihagyhatatlan. Pedig én aztán rühell(t)em a standupot- de itt talán a standupos részek voltak a legjobbak. Várom a másodikat :-)

Hor1 - 2010. 09. 13. 09:35

Nagyon jó volt. :) A vallásos rész közepe tényleg eléggé leült, na de amit az elején meg a végén levágott benne azon röhögtem talán a legjobban.

Sam360 - 2010. 09. 13. 09:53

Én sem gondoltam volna, hogy ennyire rá fogok kattanni.. Várom a következő felvonást is!

Gaines - 2010. 09. 13. 09:53

Nálam a vallásos rész is betalált, de ez valószínűleg az utánozhatatlan Tom Noonannek köszönhető. Fergeteges sorozat, még akkor is, amikor eltűnik belőle a nevetnivaló, és marad a lehangoltság. Pl. a Bullys részben, ami talán a leglehúzósabb epizódja volt a sorozatnak, de egyben az egyik legnagyobb hatást is tette rám. A hajnal előtti, felemelő zárókép pedig megmutatta, hogy Louis CK minden cinizmus és depresszív szkeccs, standup-betét ellenére, a maga hétköznapi módján optimista tud maradni.

Dattila78 - 2010. 09. 13. 10:06

Személy szerint meg nekem a vallásos tetszett az egyik legjobban:) Az a finom kiszámított humor, ahogy kifigurázza a sok csőlátású vaskalapos vallásos embereket, akik a tök ártatlan gyerekek fejét mindenféle brutális dologgal tömik….az nagyon nagy. Hiszen egy csomó szülő tiltakozik a médiákból áradó erőszak miatt, miközben a vallásos sztorik tele vannak a legdurvább történésekkel. De a legszebb poén akkor is az volt ahogy a gyerek levette a keresztről Jézust hogy ne szenvedjen tovább, az apáca pedig rongálásról beszél…mert hát ugye Jézusnak a kereszten a helye. Nem tudom ti hogy vagytok vele de ebben a momentumban akkora kritikát érzek, olyan szépen kifejezve hogy emiatt le a kalappal Louie CK előtt:)

Qmy - 2010. 09. 13. 10:25

Ami tetszett:
-A főcím. A mai napig nem bírom mosolygás/éneklés nélkül :)
– Jópár óriási poén, amiknél sírva röhögtem: a betépett másnap a kávézóban, a fiatal lány, aki az öregekre izgul, a doki, fogorvos-banán, arab betűk bevillanása, a kisgyerekbe szugerált keresztény bűntudat stb.
– Brutális őszinte szókimondás

Ami nem tetszett:
– A sok kuki/punci/pisi/kaki/maszturbáció stb. “eszmefuttatás” nem egy nagy színvonal.
– Politizálnia sem kéne: Szeressük Obamát ? Leül Osama Bin Laden mellé, jól megmondja a tutit, az meg csak néz fapofával ? Ugyan már…
– Túl sok volt a szomorú, depressziós rész is, pl. a Bully című rész egy 100%-ban lehangoló történet, vicc nélkül.

Jöhet a következő széria, azért a pár hatalmas poénért megéri. De remélem azért jóval vidámabb lesz.

i'm_rick_james - 2010. 09. 13. 10:39

hát akkor ez bepróba.

m76 - 2010. 09. 13. 11:04

Én nem bírtam 1 résznél tovább nézni, bár értettem a poénokat egyáltalán nem találtam viccesnek őket, sem a történeteit. Mindig az “és akkor mivan?” kérdés merült fel bennem.

Volt 1-2 valóban jó odamondás, vagy tanulság benne, (azért nem mondom, hogy poén mert hangosan egyszer se nevettem rajta) de ez bőven nem kompenzálja az állandó depressziót, és a rengeteg alpári, gyomorforgató történetet.

Pesszimista Pista - 2010. 09. 13. 12:25

Nincs semmi gyomorforgató benne. Az eleje nagyon viccesnek indult, például amikor randizik a helikopterrel elmenekülő nővel, akkor többször is hangosan felnevet, akinek van humorérzéke. Aztán az évad végére szerintem túlságosan átcsapott depressziósba, kevesebb poénnal. Ettől függetlenül friss, üde, újszerű sorozat, kihagyhatatlan.

manor - 2010. 09. 13. 14:03

Érdekes, nekem meg az első két rész volt laposabb, a harmadiktól indult be igazán.

A Bullyban is megvolt a poén, egy újabb elcseszett randi, ahol a nőnek jobban bejön a 16 éves kölyök állatias viselkedése, mint az urdvarias, civilizált, de puha Louie.
Persze inkább tanmese volt arról, hova vezet az, ha egy szülő veri a gyerekét.

Klunks - 2010. 09. 13. 15:35

Érdekes, hogy senki nem is említi a repülős részt a vidéki fellépéssel, ahol nagyon komoly dolgok történtek. Persze az évad nem volt hibátlan, de nagyon jó, hogy teljes szabadságot adtak Louis c.k.-nak és egyáltalán nem fürdött be vele, igazán egyedi sorozat lett belőle.

LoGi - 2010. 09. 13. 15:40

nálam is 8/10 a sorozat, és a vallásos rész tényleg baszott uncsi volt, nem volt vicces az öreg vallásos bácsi, ahogy mesélte a kínzást, a többi meg egyáltalán nem :D

LoGi - 2010. 09. 13. 15:46

amúgy cc blogon volt pár héttel ezelőtt a hír asszem, hogy C.K. részegen twitterezett a repülőn :D amm ha sztem megtaláljátok a twitterét, akkor visszafele még meg is lehet nézni. ott is szókimondó volt :D amúgy ja, nagyon hétköznapi sztorik vannak benne, meg a standupos részek is igazán egyediek és jók, nem celebekkel, politikusokkal és egyéb médiában történt dolgokkal dobálózik 50%-ban, mint itthon.

Gabi úr - 2010. 09. 13. 17:37

Nekem speciel tetszik, hogy ilyen sokszínű és bízom benne, hogy ez a kiszámíthatatlanság a következő évadra is megmarad, mivel mind a drámai, mind a komédiaelemek élvezetesek. A vallásos rész tényleg nem volt az igazi, kivéve a végén az autós részt, de már maga az szimpi, hogy megengedhette magának, hogy készítsen egy ilyen epizódot is. A szezon legjobbja természetesen a Bully volt, amit igencsak odapakolt Székely úr.

gyuri - 2010. 09. 13. 18:14

loui loui loui lu áh!

Nabu - 2010. 09. 13. 18:56

Nekem úgy tűnik, hogy ez sorozat a tökéletes 21. századi önmegvalósítás. Engem lenyűgözött Louie mennyire látja néha az embereket, mennyire ismerheti magát, amire aztán rátett még egy lapáttal és képes volt saját magát is kifigurázni, de úgy, ahogy azt szerintem nem sokan vállalnák be. Emellett rendkívül humoros, depresszív, de nem reménytelenül és nyomasztóan, csak olyan életszagúan. A kritika egyébként remekül sikerült szerintem, mindennel egyetértek.

M76 - 2010. 09. 13. 19:29

“Aztán az évad végére szerintem túlságosan átcsapott depressziósba, kevesebb poénnal.”

Lol, még annál is van lejjebb? Pedig számomra már az első rész is olyan mélységeket feszegetett amiről nem is tudtam, hogy létezik.

Nézd én tiszteletben tartom, hogy van akinek ez tetszik, úgyhogy te is tartsd tiszteletben, hogy nekem meg nem, van akinek az angol humor is tetszik.

Bruti - 2010. 09. 13. 22:37

Azt kell mondanom, hogy az ürge zseniális és beteg is egyszerre. A Lucky louie-t is sűrűn előveszem, és annyira örülök, hogy valaki ezt be merte vállalni odakint.
Persze először a stand-up-os részek izgattak leginkább és azon gondolkodtam, hogy ezt a stílust itthon hogy a p*csába kéne meghonosítani. Van pár hasonló ötletem, de félek az itteni közönség nem bírja el.

Mikor hazavitte a kutyát és két perc múlva megdöglött, hát ott letettem a hajam. :D

winnie - 2010. 09. 13. 22:41

“Persze először a stand-up-os részek izgattak leginkább és azon gondolkodtam, hogy ezt a stílust itthon hogy a p*csába kéne meghonosítani. ”

szintúgy. rögtön ez jutott eszembe:)

paranoid android - 2010. 09. 13. 23:03

Valahogy csak pár hete kezdtem el nézni, pedig tudtam, hogy tetszeni fog, mert Louis C.K. humorát és gondolkodásmódját nagyon magaménak érzem. De ilyen élményre nem számítottam, egyszerűen zseniális. Ez a melankólia, ami végig ott lebeg, és a gyakran szinte abszurdba hajló események vegyülnek a töprengésre késztető tartalommal… Emellett szerintem remekül volt szerkesztve és fényképezve is. Hirtelen nem is tudnék kedvencet kiemelni, annyi volt (vagy talán mégis, a pszichológus apró jelenetei eszméletlenek voltak); nálam 9/10, az első két rész és az évadzáró kicsit gyengébb volt a többihez képest.

habistee - 2010. 09. 13. 23:14

Szerintem is egy nagyon jó évad volt. KIfejezetten tetszett ahogy külnbző problémátkat felvetett és kezelt sok ironiával és nburkolt fekete humorral.

Az “istenes” rész szerintem meg kifejezetten jó volt…lehet, hogy nem volt tele izgalommal de nagyon jol sszefoglalta minazt amit gondol és megfeleloen volt osszeralva a rész. (az oda***szott amikor a cigiző alak visszarakta a szoget) – nem mükodik az :o betüm…

holbeck - 2010. 09. 24. 09:43

Akinek bejöttek a standup részek annak ajánlom a Louis C.K.: Hilarious-t, 80 perc pure comedy, ahogy csak ő tudja.

clark - 2010. 12. 11. 13:00

nekem nagyon tetszetta sori,még csak most volt időm nézni ,de tényleg egyedi humort közvetít.és nagyon poénos.
Talán a repülős rész,meg mikor betépett a szomszéddal és mikor elment a feka csávókkal csajozni és ráoccant a csajra mint egy medve:D,sőt az is jó volt mikor Brodericckel forgatott és rendőr volt!simán 9/10.lehetne több ehhez hasonló is vevő vagyok az ilyen humorra.

Először kicsit féltem hogy milyen lesz hogy van benne stand up is meg minden,mert a seinfeld ben is van stand up,de az vmi borzasztóan szar sori,viszont ez remekül ötvözi az egészet!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz