login |

America’s Got Talent: az 5. évad fináléja előtt

2010. 09. 14. 14:22 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Né’ má’! Amerikába mégiscsak szorult tehetség. Már az 5×01 kritikájában is írtam, hogy jól kezdődött az évad, s bármennyire is kellemetlen kijelentenem, de jól is folytatódott (6/10). Ez pedig annak fényében, hogy az előző szezont kemény 2,5/10-re osztályoztam, nagy szó. Akkor mi a franc változott?

Dan Sperry  - Americas Got Talent

Anno például kifogásoltam, hogy nincs YouTube-szenzáció a műsorban, most viszont kaptam a pofámra, mert egyrészt a négy döntős egyike tipikus YouTube-dobás, egy másik meg eleve a YouTube-ról került be – most előbbi 2,5, utóbbi majdnem 6 milliónál tart YouTube-nézettségben. Ja, igen, ők a döntősök, négyen vannak, s csak itt, az utolsó fázisba csúszott valamit a műsor színvonala. (Vicces lesz 4 emberrel a hátralévő 2*2 óra.)

A magas tetszési fok kulcsa részemről az volt, hogy (látszólag) jóval kevesebb volt a táncos és énekes produkció. Ez jó, mert egyrészt a sok hasonló előadás unalmas, másrészt pedig előnyük is van, hiszen a verseny során 5 dalt könnyebb előadni, 5 koreográfiát “könnyebb” eltáncolni, mint 5 különböző számot produkálnia egy tüzeskedő fickónak, egy extrém biciklistának, vagy mondjuk egy gyorsátöltöző duónak. (Jé, a Quick Change fellépett az egyik eredményhirdetésen. Még mindig ugyanazt csinálják egy kis plusszal, amit anno vagy háromszor bemutattak az 1. vagy a 2. évadban.)

airpocalypse - America's Got Talent

De. Bármennyire is mentes volt a kezdés az unalomtól, azért jellemző módon a döntőben kik vannak? Két operaénekes, egy énekes és egy kvázi tánccsoport. Szóval, vissza a kályhához, de nem bánkódom, hiszen a 4-ből 3 teljesen megérdemelten jutott be, Michael Grimm (és története) pedig bejött a szavazóknak, de egyébként nem tartom kiemelkedőnek.

Az évad nagy húzása egyértelműen a YouTube-kör volt, ahol YouTube-ra direkt a műsor miatt feltöltött videók alapján választottak ki pár embert, hogy velük rendezzenek egy középdöntőt – be is jutott egyikük a legjobb négybe. Más kérdés, hogy az, akinek már eleve van a YouTube által hatalmas ismertsége, szerintem előnnyel indul a telefonos szavazásokon. Ez majd kiderül a fináléból.

Maricar - america's got talent

Az America’s Got Talent még mindig iszonyatosan túlhype-olt a külsejét tekintve, röhejesen nagy jelentőséget tulajdonítanak a készítők a műsornak, vicces ahogy az utolsó részekben pörgetik a számlálót és jelzik, hogy 130 millióan nézték az eddigi részeket (összeadják a napi nézettségeket, ugyebár), mégis működik ez a túlhúzottság, még akkor is, ha a folyton emlegetett Las Vegas-i fellépésre pontosan tudjuk, hogy keveseknek van esélye, hiszen nem minden produkciót lehet előadásméretre kinyújtani. Meg nyilván csöpp gyerekek sem fognak naponta ott előadni iskola helyett. (Még akkor is, ha headline-ról van szó, vagyis részei lehetnek egy vegas-i előadásnak.)

Pár vicces dolog:

  • az egyik végső eredményhirdetésnél Nick Cannon minden Stohl-rekordot megdöntött egy 38 másodperces hatásszünettel: “És a továbbjutó… <38 mp>… senki!”
  • Elég WTF volt a zsűri viselkedése, meglepődése, amikor a sírós tüzes fickó Las Vegas-ban átment bűvészbe (ő is csak annyit tudott, amit előadott a selejtezőben) és előadott egy olyan mutatványt, amit már a selejtezőben is elsütött az egyik bűvész. Pozitívum egyébként, hogy négy bűvész is volt a legjobbak között.
  • Howie Mandel bejövős új zsűritagként, a tisztaságmániáján való poénkodás pedig sokszor priceless volt. Mindenki látta, ugye a Dan Sperry-s videót?
  • A Quick Change mellett jó volt látni a tavaly majdnem döntőbe jutott Recycled Percussion-t, akik bizonyították, hogy érdekes produkcióval nyerni sem kell ahhoz, hogy Las Vegas-ban kössön ki az ember.
  • Fura volt, hogy nem nagyon magyarázták az egyik sideshow csapat, a Twisted Trystan and Krystan eltűnését, mint ahogy az is, hogy a YouTube-középdöntő 12 versenyzőjéből éppen azok mentek tovébb, akiket a műsor végén mutattak be.
  • Még mindig érthetetlen, hogy pár tehetségtelen és nem is szórakoztató embert miért vittek tovább Vegas-ba ÉS Hollywood-ba.

Már nincs messze a döntő: ki nyer ma idén?

4 hozzászólás Ne habozz!

Thomas - 2010. 09. 15. 13:47

Tényleg jobb ez az évad, mint az előző, itt valóban voltak is tehetségek/érdekes produkciók (azért a múlt idő, mert már többnyire kiestek). Nekem onnantól kezdve egyértelmű Jackie Evancho győzelme, amikor először megláttam. Mondjuk meg is érdemli, tényleg nem semmi, amit művel:) Csak reménykedni tudok, hogy nem az auto tunes műve ez a hihetetlen hang:)

tenorx - 2010. 09. 21. 21:11

Remélem nem direkt spoilereztél ide… Mert mondom elolvasom ezt a posztot most, amikor a 31est részt nézem, még a döntő előtt. Kösz.

winnie - 2010. 09. 21. 21:13

az adás előtt írta be, így nem spoiler. persze ettól még nyerhetett ő.

tenorx - 2010. 09. 21. 21:27

Remélem én is, hogy ő nyert :) Csak láttam, hogy egy nappal kritika után írta, amikor ugye már elvileg fent van a 32. Egyébként nekem Michael nagy kedvencem az elejétől fogva, mellette a másik kedvencem a másik Michael volt, Grasso, de ő sajnos kiesett. Ez az évad nálam 7.5/10 legalább, nagyon élvezetes volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz